Profronde van Surhuisterveen - Criterium na Tour de France

Profronde van Surhuisterveen - Criterium na Tour de France De Profronde van Surhuisterveen is een wedstrijd die kort na de Tour de France wordt georganiseerd. Doorgaans is de winnaar van de Tour de France een van de deelnemers. In 2013 was dat Christopher Froome, in 2014 gaf Vincenzo Nibali acte de presence. Elk jaar is er wel een topper aanwezig. Het Friese dorp kleurt vanwege dat feit de dorpstoren Tour de France-geel, behalve in 2017. Toen was de hoofdkleur roze, vanwege de deelname van Giro-winnaar Tom Dumoulin. De kleur van dat wielerevenement is roze; een jaar later is het weer geel als vanouds.

Wielerronde in Friesland


Profronde van Surhuisterveen

De Wielerprofronde van Surhuisterveen, kortweg Profronde Surhuisterveen genoemd, maakt zich in de laatste dagen van de Tour de France altijd verkneukelend op voor hun wielerfestijn enkele dagen later. De Profronde van Surhuisterveen vindt een paar dagen na de Tour de France plaats en bestaat uit 60 rondjes om de Surhuisterveense kerk. De Profronde van Surhuisterveen is gratis toegankelijk voor het publiek. Er komen zo'n veertigduizend mensen op af.

Geel

Doorgaans is het Friese dorp zo in de ban van het wielerevenement, dat het helemaal geel kleurt, zoals op zaterdag 20 juli 2013. Toen deed de Tour-winnaar aan hun Profronde mee en de kleur geel is gekoppeld aan de Tour. Als eerbetoon én om te versieren hees Surhuisterveen in dat jaar de plaatselijke dorpstoren van voet tot kruin in het geel. De Feanster Toer kreeg een omkleding van textiel. Aanleiding van de aankleding was de Tourwinst van de Brit Christopher Froome. Hij maakte na 'zijn' Tour van 2013 zijn opwachting in het Friese wielerdorp. Met een hoogwerker van Kraanbedrijf Vrieswijk kleedden vrijwilligers van het Wielercomité Surhuisterveen de zestien meter hoge toren met een gele tricot.

Roze

In 2017 ging het net iets anders in het wielerdorp. Tom Dumoulin trad aan en de Nederlander had in mei van dat jaar net de Giro d' Italia gewonnen. De kleur van dat wielerevenement is roze en daarom kleurde Surhuisterveen in die kleur om de Giro-winnaar te eren. Dumoulin won het criterium ook nog, waardoor er dubbel feest was in Surhuisterveen.

Tourwinnaar

Het Friese Wielerdorp is altijd vereerd dat er een Tourwinnaar van start gaat in de Profronde van Surhuisterveen. Grote namen als Froome, Dumoulin en Bauke Mollema zijn van harte welkom in het dorp.

Bauke Mollema

Mollema heeft veel fans in Friesland. Hij is Groninger, opgegroeid in Zuidhorn, met Friese voorouders. Mollema stond lange tijd op nummer twee in die Tour van 2013, maar verloor door een dag ziekte een paar plaatsen in het klassement en miste net het podium. Hij werd zesde. In 2014 werd Mollema tiende in de Tour de France. Hij stond daarna in Surhuisterveen ook weer op de pedalen, maar won deze keer niet. Mollema won in 2013 en werd in 2014 in 2017 tweede en in 2018 derde achter Thomas en Dumoulin.

Froome

Chris Froome rijdt ook diverse criteriums. Het is voor het Wielercomité Surhuisterveen elke editie weer spannend wie mee fietsen. Froome tekende bijvoorbeeld paas op de tweede rustdag van de Tour die hij later zou winnen het contract. De Tour-winnaar reed na 21 juli 2013 nog drie criteriums in Nederland, Surhuisterveen, Etten-Leur en Stiphout. Bij die criteriums zijn fikse geldprijzen te winnen zodat de beste wielrenners graag deelnemen.

Boppeslach

De organisatie van de Profronde Surhuisterveen noemde de contractering van Froome in 2013 een boppeslach, een bovenslag. Een boppeslach is een buitenkansje, meevaller. In het kaatsspel, dat veel in Friesland wordt gespeeld, is een boppeslach een bovenslag, een hele goede slag. In 2012 fietsten Mark Cavendish, Peter Sagan en Pieter Weening mee. Elk jaar probeert de organisatie een dergelijke boppeslach te maken, zoals in 2017 de winnaar van de Ronde van Italië en in 2018 de winnaar van de Tour de France.

Centrumcross

Stichting Wielercomité Surhuisterveen organiseert al ruim een kwart eeuw de Profronde van Surhuisterveen. Rond Oud & Nieuw wordt in hetzelfde dorp de internationale Centrumcross, een veldrit in de Topklasse, georganiseerd.

Wielerspektakel sinds 1982

De Profronde van Surhuisterveen wordt georganiseerd sinds 1982. Die dag staat Surhuisterveen volledig in het teken van het wielerspektakel met reclamekaravaan, braderie en rommelmarkt in het dorp, een criterium voor vrouwen en huldiging van de tourvedetten. Voorafgaand aan de Profronde worden er twee Rondemissen gekozen die de winnaars op het podium flankeren.

Profrondekrant

Een week voor de Profronde verschijnt er een Profrondekrant met informatie over het criterium een aandacht voor de sponsoren.

Bron: Wielrennensurhuisterveen.nlBron: Wielrennensurhuisterveen.nl

Gouden Fiets

De wielrenners strijden in Surhuisterveen om de Gouden Fiets, een kunstobject dat elk jaar beschikbaar wordt gesteld door plaatselijke verenigingen en sponsoren, zoals Vereniging Spavo, brassband Blaast de Bazuin, de Friesland Bank en de Kooyenga Groep. Het is een 24-karaats gouden miniatuurfietsje, gemaakt door juwelier Piersma uit Surhuisterveen. Het fietsje heeft een waarde van tussen de vijf- en tienduizend euro.

Wielercomité en Joop Atsma

Voormalig staatssecretaris en wielerliefhebber Joop Atsma is lid van het Wielercomité Surhuisterveen. Ten tijde dat hij staatssecretaris was, van 14 oktober 2010 tot 5 november 2012, moest hij de nevenfunctie neerleggen. In december 2012 pakte hij de functie van lid van het wielercomité weer op. Hij woont in Surhuisterveen en werd comitélid na de viering van het 400-jarig bestaan van Surhuisterveen in 1976. Samen met zijn medebestuurders zette hij Surhuisterveen op de wielerkaart met:
  1. Profronde van Surhuisterveen;
  2. Internationale Centrumcross;
  3. Pieter Weening Classic voor toerfietsers.

Vuilnisemmer

Joop Atsma is het gezicht van het comité. Hij nodigt steevast op de avond voorafgaand aan de wedstrijd Nederlandse politici en bekende Friezen uit om bij hem in de tuin oranjekoek te eten en voor te beschouwen. De wedstrijd start in de tuin van Atsma. Hij houdt om te beginnen een toespraak op een vuilnisemmer.

Bauke Mollema / Bron: BelkinBauke Mollema / Bron: Belkin

Bestuur

Bestuursleden Wielercomité Surhuisterveen zijn:
  • Albert Helfrich - voorzitter
  • Ale Procée - penningmeester
  • Alle Hoogsteen - secretaris
  • Wander Hoen - toercoördinator
  • Andries Nieuwenhuis - wielerzaken
  • Joop Atsma - adviseur wielerzaken
  • Wieb Wouda - technische zaken
  • Bert Luimstra - technische zaken
  • Ronnie van der Veen - sponsoring
  • Henk Everts - sponsoring & communicatie

Prijs

De Profronde van Surhuisterveen is populair onder de profwielrenners, mede vanwege de prijzen die er te verdienen zijn. De Profronde heeft een budget van tweëneenhalve ton (2017) en de winnaar (in 2017) toucheert 40.000 euro. Om de Tour de France-winnaar van 2018, Geraint Thomas, naar Surhuisterveen te halen moet 50.000 euro worden neergelegd. De profvrouwen van het damescriterium krijgen in Surhuisterveen niets.

Jaar Winnaar
2020
2019Steven Kruiswijk
2018Geraint Thomas
2017Tom Dumoulin
2016Chris Froome
2015Peter Sagan
2014Lieuwe Westra
2013Bauke Mollema
2012Mark Cavendish
2011Cadel Evans
2010Andy Schleck
2009Alberto Contador
2008Erik Zabel
2007Alberto Contador
2006Robbie McEwen
2005Pieter Weening
2004Ivan Basso
2003Robbie McEwen
2002Santiago Botero
2001Erik Dekker
2000Marcel Wüst
1999Jans Koerts
1998Marco Pantani
1997Jeroen Blijlevens
1996Bart Voskamp
1995Serguei Utchakov
1994Eerik Dekker
1993Adri van der Poel
1992Gert Jacobs
1991Wiebren Veenstra
1990Claude Criquielion
1989Eddy Schurer
1988Jelle Nijdam
1987Joop Zoetemelk
1986Theo Smid
1985Gerrit Solleveld
1984Joop Zoetemelk
1983Jos Schippers
1982Jan Raas

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Profronde van Surhuisterveen, live op tv en livestreamProfronde van Surhuisterveen, live op tv en livestreamIn de zomer wordt de Profronde van Surhuisterveen georganiseerd. De profrenners strijden in deze wedstrijd om een trofee…
Succesvolle Nederlanders in de Tour de FranceSuccesvolle Nederlanders in de Tour de FranceLars Boom behaalde op 9 juli 2014 sinds lange tijd een Nederlandse overwinning in de Tour de France. Exact negen jaar vo…
Nederlandse wielrenners op het podium van grote wielerrondesNederlandse wielrenners op het podium van grote wielerrondesIn mei 2017 is het Tom Dumoulin die als eerste Nederlander sinds Joop Zoetemelk in 1980 één van de drie grote wielerrond…
Tour de France 2021: parcours en rittenschemaTour de France 2021: parcours en rittenschemaHet rittenschema van de Tour de France 2021 begint met de start en het vertrek op 26 juni 2021 in Brest in Bretagne. De…

Fit tijdens de zomermaandenFit tijdens de zomermaandenVoor veel mensen zijn de zomermaanden een aaneenschakeling van kwaliteitstijd met de familie, rustig aan, lekker eten en…
Piloxing nieuwe fitness-rage: Pilates, boksen en dansenPiloxing, een nieuwe vorm van fitness. Overgewaaid uit Amerika zet het voet op Europese bodem. Een combinatie van Pilate…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Profronde van Surhuisterveen
  • www.wielrennensurhuisterveen.nl
  • www.dwaande.nl
  • www.rtvnof.nl
  • Leeuwarder Courant - Roze dinsdagavond door Tom Dumoulin - 26 juli 2017
  • Leeuwarder Courant - Profkoers op tien paar gele schoenen - 1 augustus 2018
  • Afbeelding bron 1: Wielrennensurhuisterveen.nl
  • Afbeelding bron 2: Belkin
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 07-08-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.