Voordelen van cardio-, kracht- en intervaltraining

Voordelen van cardio-, kracht- en intervaltraining Wanneer je bezig bent met afvallen of met het verbeteren van je conditie, is het belangrijk veel te gaan bewegen. Wat voor soort sport je ook gaat beoefenen, het type training dat erbij komt kijken, zal in te delen zijn in één van deze drie categorieën, namelijk cardiotraining, krachttraining of intervaltraining. Alle drie de trainingsvormen hebben hun eigen, specifieke kenmerken en voordelen.

De voordelen van cardiotraining

1. Je conditie verbetert

Je uithoudingsvermogen en dus je conditie kun je efficiënt verbeteren door aan cardiotraining te doen. Deze vorm van trainen verhoogt onder andere je maximale zuurstofopname en het slagvolume van je hart. Daarnaast kan cardiotraining zorgen voor een verlaging van de lactaat drempel en een verhoging van de hoeveelheid rode bloedcellen in je bloed.

2. Het risico op hart- en vaatziekten wordt kleiner

Cardiotraining draagt bij aan een verlaagd risico op hart- en vaatziekten door zowel het hart te versterken als de kwaliteit van je bloedvaten te verbeteren. De kwaliteit van je bloedvaten verbetert, doordat er tijdens cardiotrainingen een sterke toename in bloeddoorstroming optreedt. Hierdoor loop je minder kans op onder andere een hartaanval of een beroerte.

3. De kans op osteoporose neemt af

De kwaliteit van botweefsel neemt tijdens het leven langzaamaan af. Door je spieren en botten te belasten kun je de aanmaak van nieuw botweefsel stimuleren en hiermee het risico op osteoporose verkleinen.

4. Je hebt minder kans op diabetes

In geval van diabetes type II is er sprake van een verstoorde glucosehuishouding, doordat het lichaam ongevoelig is geworden voor insuline. Het doen van cardiotraining kan de insulinegevoeligheid verbeteren en hierdoor het ziekteproces vertragen of zelfs compleet omkeren.

5. Cardiotraining helpt bij afvallen

Wanneer je wilt afvallen, zul je meer calorieën moeten verbranden dan je via voeding binnenkrijgt. Cardiotraining, zoals hardlopen of fietsen, blijft een van de meeste efficiënte methodes om veel calorieën te verbranden. Je kunt met deze trainingsvorm makkelijk koolhydraten verbranden, maar bij langere trainingssessies, van meer dan 20 minuten, worden ook vetreserves aangesproken.

De voordelen van intervaltraining

1. Je kunt intensiever trainen

Doordat je periodes van hoge trainingsintensiteit afwisselt met periodes van rust, kun je veel intensiever trainen van tijdens een reguliere trainingssessie. De hogere trainingsintensiteit compenseert als het ware voor de kortere trainingsduur.

2. Er treedt geen gewenning op

Doordat je op zeer hoge intensiteit kunt trainen met intervaltraining, treedt er nauwelijks gewenning op. Normaal gesproken raakt je lichaam na enige tijd gewend aan je trainingsroutine, waardoor je minder resultaat boekt. Bij intervaltraining is dit niet het geval, waardoor je conditie zal blijven verbeteren en je zal blijven afvallen.

3. De vorming van spiermassa wordt gestimuleerd

In tegenstelling tot cardiotraining, wordt bij intervaltraining ook de aanmaak van spierweefsel gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat je ook in rust meer calorieën zult gaan verbruiken. Daarnaast zorgt meer spiermassa ervoor dat je lichaam er strakker en gespierder uit gaat zien.

4. Intervaltraining kost weinig tijd

Omdat je op zeer hoge intensiteit traint, kun je de duur van je training verkorten. Vergeleken met cardiotraining hoef je dus veel minder lang te sporten om hetzelfde resultaat te behalen. Daarnaast kun je met intervaltraining al snel resultaten boeken. Een Amerikaans onderzoek uit 2005 liet zien dat na 2 weken al meetbare verbeteringen van de conditie optraden bij vrouwen die aan intervaltraining deden.

5. Je kunt meer vet verbranden

Door aan intervaltraining te doen gaat je lichaam relatief meer vet verbranden. Dit blijkt ook het geval te zijn als je vervolgens trainingen van lagere intensiteit, zoals fietsen, gaat doen. Je lichaam wordt als het ware geprogrammeerd om meer vet te gaan verbranden. Daarnaast is na het doen van intervaltraining je metabolisme nog urenlang verhoogd, waardoor je ook na de training nog veel calorieën verbrand.

De voordelen van krachttraining

1. Je word leniger

Veel mensen denken dat je van krachttraining grote, stugge spieren krijgt. Het tegengestelde blijkt echter waar. Van krachttraining worden je spieren niet alleen sterker, maar ook langer. Je word dus leniger, wanneer je veel met gewichten traint.

2. Krachttraining verbetert de conditie van hart- en bloedvaten

Vaak wordt gedacht dat voornamelijk cardiotraining de conditie van je hart- en bloedvaten verbetert, maar dit blijkt ook voor krachttraining te gelden. Het trainen met gewichten blijkt je cholesterolniveau te verlagen en je bloeddruk om laag te brengen. Daarnaast wordt je hartspier sterker wat het risico op hartfalen vermindert.

3. Je creëert spiermassa

Wanneer je ouder wordt, maar ook wanneer je bijvoorbeeld op dieet bent, neemt de hoeveelheid spiermassa in je lichaam af. Dit kan gevolgen hebben voor je sportprestaties, maar ook voor je lichaamshouding en je uiterlijk. Door aan krachttraining te doen, kun je dit verlies aan spiermassa compenseren. Wanneer je fanatiek aan krachttraining doet, kun je zelfs zorgen voor een toename van de hoeveelheid spierweefsel. Dit bevordert je sportieve prestaties en zorgt voor meer vetverbranding, ook in rust.

4. Het vermindert je vetpercentage

Door spiermassa te kweken verhoog je je rustmetabolisme. Je verbrandt dus meer calorieën wanneer je bijvoorbeeld gewoon op de bank zit. Een pond extra aan spierweefsel zorgt per dag voor een verhoging van je verbranding van 20 tot 30 calorieën. Dit lijkt niet veel, maar zorgt op jaarbasis voor een aanzienlijke daling in je vetpercentage. Daarnaast zorgt een intensieve trainingssessie voor het zogenaamde 'afterburn effect'. Dit zorgt ervoor dat je metabolisme nog uren na de training verhoogd blijft.

5. Ook krachttraining vermindert het risico op osteoporose

Het doen van krachttraining is misschien wel de efficiëntste wijze om osteoporose tegen te gaan. Krachttraining zorgt immers voor de meest intense belasting voor spieren en botten.

6. Het verbetert je humeur en energieniveau

Door aan krachttraining te doen kun je je stressniveau aanzienlijk verlagen. Dit zorgt, in combinatie met een verhoogde productie van endorfines, voor een verbeterde stemming. Daarnaast blijkt dat, ondanks dat de training zelf veel energie kost, je na een krachttraining scherper en productiever bent. Bovendien blijkt krachttraining je zelfbeeld te verbeteren, waardoor je, zowel letterlijk als figuurlijk, beter in je vel komt te zitten.

Lees verder

© 2014 - 2024 Mazzerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: Krachttraining en cardiotraining combinerenAfvallen: Krachttraining en cardiotraining combinerenSteeds meer mensen willen graag wat kilo's kwijtraken. Wil jij ook afvallen? Dan zul je ook echt moeten bewegen. Dit is…
Afvallen in combinatie met sportenAfvallen in combinatie met sportenWelk dieet je ook kiest, als je op een verantwoorde manier wilt afvallen is beweging noodzakelijk. Het belangrijkste is…
Afvallen zonder dieetAfvallen zonder dieetHet lijkt misschien te mooi om waar te zijn, maar toch is het goed mogelijk om af te vallen zonder een streng dieet te v…
Afvallen door krachttraining: spieren als energievretersAfvallen door krachttraining: spieren als energievretersAls je wilt afvallen kun je door middel van conditietraining of cardiotraining veel calorieën verbranden. Door conditiet…

Verboden middelen in de sport: wat mag wel en niet?Verboden middelen in de sport: wat mag wel en niet?Sporters gaan tot het uiterste om een topprestatie neer te kunnen zetten. Sommigen vergrijpen zich daarbij aan doping, o…
Olympische Winterspelen Sotsji  bijzondere feitenOlympische Winterspelen Sotsji bijzondere feitenRusland is trots op zijn Olympische Winterspelen die in de maand februari van 2014 in het land plaatsvonden. Het draait…
Bronnen en referenties
  • http://fitness-science.nl/index.php/vragen-en-fabels/222-wat-zijn-de-voordelen-van-cardiotraining
  • http://www.onlineprotrainer.nl/voordelen-van-krachttraining/
  • http://www.gezondheidsnet.nl/platte-buik-en-buikspieren/een-platte-buik-met-intervaltraining
Mazzerd (16 artikelen)
Gepubliceerd: 22-02-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.