Beginnen met sporten

Beginnen met sporten Sporten is goed voor iedereen. Laat u niet tegenhouden om met een nieuwe sport te gaan beginnen. Sporten kunt u leren en er is erg veel keus. Probeer een paar lessen van verschillende sporten uit om te kijken wat bij u past. In het begin valt het soms niet mee, maar als snel zult u veranderingen gaan merken. Sporten maakt niet alleen gezond, maar ook gelukkig.

Waarom sporten?

Sporten is gezond en daarmee goed voor uw lichaam. Daarbij is sport voor veel mensen een uitlaatklep. U vergeet even alle andere dingen en kan helemaal opgaan in het sporten. Na het sporten volgt meestal een voldaan gevoel. Uw conditie bouwt op en het lichaam wordt flexibeler. Dit alles zorgt ervoor dat sporten ook gelukkiger kan maken. Vooral als u merkt dat u iets heeft bereikt. Of het nou gewichtsverlies is, spieropbouw, een betere conditie of een beker. Sporten is nooit voor niks.

Hoe vaak kunt u trainen?

Als u wilt gaan kijken wat voor sport u wilt gaan doen is het handig om eerst te kijken wanneer u kunt sporten. Als u lessen wilt gaan volgen worden deze meestal op bepaalde dagen en tijden gegeven. Uiteraard wanneer u een keer echt niet kunt is er de mogelijkheid af te bellen, maar de gemiste lessen betaalt u soms ook gewoon door. Voor sommige sporten zult u zich ook meerdere keren per week in moeten zetten om resultaat te boeken. Als u bijvoorbeeld wilt gaan hardlopen zult u om echt op te bouwen ongeveer 3 keer per week moeten gaan hardlopen. Als u een schema volgt zult u na een keer overslaan vaak op dezelfde stap blijven hangen. Voor alle sporten geldt natuurlijk dat hoe vaker u het doet des te sneller u het leert. Kiest u voor een teamsport dan komen er regelmatig wedstrijden bij kijken die meestal in de weekenden plaats vinden. Kijk dus voor u een sport kiest of u daar ook de tijd voor heeft.

Teamverband

Het sporten in teamverband zet meestal een stok achter de deur om ook echt te gaan. Het team heeft u nodig en u kunt belangrijke informatie mislopen als u een les mist die de rest wel heeft gevolgd. Bij sommige teamsporten zoals voetbal en hockey worden ook wedstrijden georganiseerd. Bedenk goed of u ook nog op een andere dag dan de trainingsdag mee wilt op wedstrijd. Op een wedstrijddag bent u meestal minstens een halve dag hier aan kwijt. Echter heeft u wel echt een doel met het sporten. Er kunnen prijzen gewonnen worden. Vraag eventueel bij de vereniging hoe het zit met wedstrijden en of er verwacht wordt dat u er ook aan mee gaat doen. In teamverband is het uiteraard wel van belang dat u goed samen kunt en wilt werken. Het kan soms goede vriendschappen buiten de sport opleveren, maar rekening houden met andere in een team kunnen ook irritaties en roddels met zich meebrengen.

Een sport voor twee

Uiteraard gelden er bij elke sport regels en deze zult u even onder de knie moeten krijgen. Echter hoeft u niet verplicht te lessen om actief bezig te zijn. Er zijn meerdere sporten die geschikt zijn voor twee mensen. U kunt zo gaan sporten met iemand die u al kent en die wellicht op hetzelfde niveau begint als u. U hoeft geen sportprestaties neer te zetten, maar kunt zo toch sportief en samen bezig zijn. Een aantal geschikte sporten zijn:
  • squashen
  • tennissen
  • badmintonnen
  • kanoën
Omdat u het toch met zijn tweeën gaat doen kan de ene de ander motiveren om te gaan. De benodigdheden van deze sporten zijn vaak te huur waardoor u ook niet gelijk alles zelf aan hoeft te schaffen.

Alleen sporten

Alleen sporten hoeft niet te betekenen dat u ook alleen bent. Zo kunt u onder andere gaan fitnessen. U heeft daar sociale contacten, maar het daadwerkelijke sporten doet u alleen. Bij sporten als paardrijden, zwemmen of schaatsen lest u soms wel mee in een groep, maar daar is vaak niet iedereen nodig omdat men niet altijd in een teamverband hoeft te werken. Bij deze sporten kunt u ook af en toe een les overslaan zonder dat u heel ver achter zult lopen.
Hardlopen is een van de sporten die het makkelijkst is om alleen te doen. Niet dat het makkelijk is, maar u kunt gewoon uw deur uitstappen en beginnen. Op schoenen na hoeft u ook niet veel speciale spullen aan te schaffen. U kunt het doen wanneer het u uitkomt, maar doe het wel met regelmaat.

Sporten uitproberen

Bijna alle manieren van sporten kunt u gratis of tegen gereduceerd tarief uitproberen. Om het sporten vol te houden is het vooral belangrijk om voor een sport te kiezen waar u plezier in heeft. Het liefst iets waar u naar uit kijkt om te gaan doen of iets waarmee u een bepaald doel kunt bereiken. Daarbij is sporten daarna meestal niet gratis. Kijk wat u kunt missen. Sporten verschillen heel erg qua kosten, maar ook qua materialen die u moet huren of zelf moet aanschaffen. Zorg dat u nooit te snel wilt gaan. Het begin kan lastig zijn, maar uiteindelijk zult u het steeds beter vol kunnen houden en het resultaat gaan merken.
© 2014 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer mag je weer sporten na de bevalling?Wanneer mag je weer sporten na de bevalling?Na de bevalling wil je graag weer snel in vorm zijn. Daarom is lichaamsbeweging erg belangrijk. Het echte sporten moet n…
Sport: de psychische en mentale voordelenSport: de psychische en mentale voordelenDe lichamelijke voordelen van het sporten zijn altijd bekend geweest. De laatste jaren heeft onderzoek uitgewezen dat de…
Beginnen en volhouden van sportenBeginnen en volhouden van sportenVeel mensen zien het niet zitten om te beginnen sporten. Toch is het voor iedereen belangrijk om aan lichaamsbeweging te…
Vind binnen een jaar je favoriete sport!Vind binnen een jaar je favoriete sport!Wil je schaatsen? Wandklimmen? Paaldansen? Soms is het lastig in te schatten wat nu de sport is die bij jou past. Daarbi…

Olympische Winterspelen Sotsji  bijzondere feitenOlympische Winterspelen Sotsji bijzondere feitenRusland is trots op zijn Olympische Winterspelen die in de maand februari van 2014 in het land plaatsvonden. Het draait…
Een strak lichaam in 30 dagenEen strak lichaam in 30 dagenDroom jij ook al tijden van een strak lichaam? Het is nu mogelijk om een mooi lichaam te krijgen in slechts 30 dagen. Je…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 02-06-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.