Wanneer mag je weer sporten na de bevalling?

Wanneer mag je weer sporten na de bevalling? Na de bevalling wil je graag weer snel in vorm zijn. Daarom is lichaamsbeweging erg belangrijk. Het echte sporten moet nog even worden uitgesteld, tot minimaal 6 weken na de bevalling. Gelukkig zijn er ook heel wat oefeningen die je gewoon op je kraambed kunt doen. Door deze oefeningen te doen, ben je eerder weer in vorm. Verder bevorderen ze ook nog eens het lichamelijk herstel na de bevalling. Na 6 weken kun je langzaam weer beginnen met wat intesievere sporten. Bouw het langzaam op en luister goed naar je lichaam.

Wanneer mag ik weer sporten na de bevalling?

Een week of 6 na de bevalling, kun je weer beginnen met sporten. Het is wel verstandig om het rustig op te bouwen. In het begin is het verstandig om nog even te beginnen met een individuele sport, waarbij je goed je eigen tempo kunt bepalen. Denk hierbij aan wandelen, fietsen, zwemmen of joggen. Het beoefenen van een teamsport kun je beter nog even uitstellen, tot het lichaam weer volledig is hersteld. Bij een teamsport ben je namelijk eerder geneigd om je op te trekken aan het niveau van het team. Vaak is dit nog wat te hoog gegrepen, en ben je erg gevoelig voor blessures.

Lichte oefeningen direct na de bevalling

Het wordt aangeraden om zo snel mogelijk na de bevalling te beginnen met wat lichte oefeningen. Deze oefeningen zouden zelfs in het kraambed kunnen worden gedaan. Hoe eerder je met deze oefeningen begint, hoe beter dit is. De oefeningen bevorderen namelijk het lichamelijk herstel.

Bekkenbodem

Het trainen van de bekkenbodemspieren, is erg belangrijk. Deze hebben het tijdens de zwangerschap, en tijdens de bevalling namelijk erg zwaar te verduren gehad. Voor een optimaal herstel is het dan ook belangrijk om hier zo snel mogelijk na de bevalling mee te beginnen.

Oefening voor de bekkenbodem

Het trainen van de bekkenbodemspieren doe je door deze aan te spannen. Dit gaat op dezelfde manier als het ophouden van je urine. Voor deze oefening kun je het best op je rug liggen, met de knieën gebogen. Een andere oefening voor de bekkenbodemspieren is het aanspannen van de anus, alsof de ontlasting opgehouden moet worden. Je kunt dit het best doen door op de rug, of zij te liggen. Je spant de anus samen, en houdt dit een aantal seconden vast. Het is aan te raden om deze oefeningen twee keer per dag te doen, en dan dertig maal per keer.

Buikspieren

Met het fanatiek trainen van de buikspieren, kun je het beste wachten tot 6 weken na de bevalling. Wanneer je de buikspieren eerder gaat trainen, loop je kans dat de buikspieren hun originele positie nog niet hadden aangenomen. In dat geval kun je blijvende schade toebrengen aan de buikspieren, en zullen ze nooit meer zo sterk kunnen worden als voorheen. Gelukkig zijn er wel wat lichte buikspieroefeningen, waarmee direct na de bevalling mag worden gestart.

Ga op bed liggen met de knieën gebogen, voeten naast elkaar, en span de dwarse buikspieren aan. Dit zijn dus de buikspieren die zich aan de zijkant bevinden. Vervolgens til je afwisselend je linkervoet en rechtervoet ongeveer tien centimeter op, terwijl je de buikspieren aanspant. Een andere goede oefening is het naar je toe trekken van de knieën, terwijl je de buikspieren aanspant.

Benen

Ook de benen kunnen snel na de bevalling alweer licht worden getraind. Dit is ook nog eens erg belangrijk voor het voorkomen van een trombosebeen, dat door het vele liggen in de kraamweek kan ontstaan.

Oefening voor de benen

Het trainen van de benen doe je door plat op bed te liggen, met de benen gestrekt. Strek vervolgens de tenen en ga met één been kleine rondjes draaien. Deze rondjes doe je zowel linksom als rechtsom, en maak ongeveer tien rondjes. Wissel vervolgens van been, en herhaal de oefening nog eens. Deze oefening is zeer goed voor de bloedsomloop van de benen.
© 2012 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschap en sport, een goede combinatie?Het is niet steeds even duidelijk of sport bijdraagt bij een zwangerschap of een goede zwangerschap juist in de weg kan…
Cursus tijdens de zwangerschap: ZwangerschapsgymnastiekHet is aan te raden om tijdens de zwangerschap een cursus te doen. Deze cursus bereidt je voor op de bevalling, de komst…
Beweging en sport tijdens zwangerschapBeweging en sport tijdens zwangerschapBeweging/sport tijdens zwangerschap is belangrijk. Als je zwanger bent houd je door beweging/sport je spieren soepel, je…
Sporten en afvallen na bevallingSporten en afvallen na bevallingEnkele weken of maanden geleden ben je bevallen van fijne zoon of dochter. Je bent helemaal in de zevende hemel. Echter…

Bietensap om sportprestaties te verbeterenBietensap om sportprestaties te verbeterenWil je je PR verbeteren, wil je je concurrent eindelijk eens verslaan? Bietensap is legale doping, het verbetert je spor…
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 11-04-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.