Bietensap om sportprestaties te verbeteren

Bietensap om sportprestaties te verbeteren Wil je je PR verbeteren, wil je je concurrent eindelijk eens verslaan? Bietensap is legale doping, het verbetert je sportprestaties. Maar hoe werkt het dan? En zijn er alternatieven voor bietensap? In dit artikel lees je er alles over.

Studies

Er zijn verschillende studies naar de prestatiebevorderende werking van bietensap gedaan. In augustus 2009 publiceerde Professor Andy Jones van de universiteit van Exeter een studie met duidelijke resultaten. Uit de studie onder acht proefpersonen bleek dat na het drinken van bietensap de sporters 2% tijdswinst hadden, ze liepen en fietsten 2% sneller.

Bij een onderzoek aan een andere Engelse universiteit moesten mannen op een hometrainer fietsen totdat ze uitgeput waren. De mannen konden het gemiddeld 9 minuten en 53 seconden volhouden zonder de bietensap. Na een zesdaagse bietensapkuur konden de mannen dezelfde inspanning 1 minuut en 32 seconden langer volhouden dan na het drinken van bessensap. Ze konden de inspanning na de bietensapkuur dus 16% langer volhouden.

In juli 2011 verscheen er een onderzoek waarin wielrenners aan de bietensap gingen. De wielrenners moesten 2 keer een tijdrit van 4 en een tijdrit van 16 km rijden. Twee en een half uur voor de start van alle tijdritten dronken de renners bietensap, de ene keer bietensap met nitraat en de andere keer bietensap zonder nitraat. De renners wisten niet of ze nitraatrijke of nitraatarme bietensap dronken. Na het drinken van de nitraatrijke bietensap bleken de renners op de 4 kilometer tijdrit 11 seconden winst te boeken en op de 16 kilometer tijdrit werd 45 seconden winst geboekt.

Nitraat: het geheim van bietensap

Uit diverse studies is gebleken dat nitraat het geheim is achter de verbetering van sportprestaties na het drinken van bietensap. Bietensap bevat erg veel nitraat. Het nitraat wordt in de maag omgezet naar nitriet en nitriet wordt weer omgezet in stikstofmonoxide (NO). De stikstofmonoxide zorgt ervoor dat de bloedvaten wijder open gaan staan en de bloeddruk lager wordt. Voor een sporter geldt dus dat het hart bij gelijke inspanning qua vermogen een lagere hartslag heeft. Dit betekent dat je je inspanning langer kunt volhouden of dat je meer vermogen kunt leveren.

Alternatieven voor bietensap

Veel sporters vinden bietensap niet weg te werken. Het zou vies zijn. Niet alleen bietensap werkt prestatiebevorderend. Alle voedingsmiddelen waar veel nitraat in zit werkt gunstig voor sporters. Over het algemeen zit in bietensap wel de grootste hoeveelheid nitraat. Nitraat zit vooral in groenten en de hoeveelheid nitraat in de groente hangt af van het licht, het seizoen waarin het gezaaid en geoogst wordt en de bemesting. Hier een lijst met nitraatrijke groenten:
  • Andijvie
  • Rode bieten
  • Bleekselderij
  • Chinese kool
  • Koolrabi
  • Paksoi
  • Postelein
  • Raapstelen
  • Sla (alle soorten)
  • Snijbiet
  • Spinazie
  • Spitskool
  • Venkel
  • Waterkers

Gevaren nitraatrijke groenten

Het voedingscentrum adviseert om niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groenten te eten. Niet omdat het nitraat ongezond is, maar omdat nitriet schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Nitriet kan in de maag namelijk omgezet worden in kankerverwekkende nitrosamines. En dat is natuurlijk schadelijk voor de gezondheid.

Maar dit gevaar is te omzeilen. Vitamine C gaat de omzetting van nitriet in nitrosamines tegen en bevordert de omzetting van nitriet in NO, tenminste als er niet teveel vetzuren in de maag aanwezig zijn. Als meer dan 10% van de maagzuren uit vet bestaat bevordert vitamine C juist de omzetting van nitriet in nitrosamines.

Beste bietensapkuur

Uit de onderzoeken is inmiddels gebleken dat de beste bietensapkuur de volgende is: begin 3 dagen voor de wedstrijd met het drinken van bietensap. Drink 's ochtends 250 ml en 's avonds 250ml.

Voorbeeld: Je hebt zaterdag om 14:00 uur een wedstrijd. Begin dan op woensdagochtend met de bietensapkuur. Je drinkt dan dus woensdags 2 keer, donderdags 2 keer, vrijdags 2 keer en zaterdags 1 keer bietensap. Je moet dan dus 7x250 ml=1750 ml bietensap inslaan...

Ik volg zelf een ander kuurtje... Ik werk zelf vanaf 3 dagen voor de wedstrijd 2 keer per dag een portie rode bieten van Hak weg. In totaal verdwijnt de inhoud van 2 potten Hak rode bieten van 720 gram per pot in mijn maag.

Bieten(sap)merken met nitraat

Let bij het kopen van bietensap goed op of het ook nitraat bevat. Sommige merken filteren bewust het nitraat eruit. Bekende merken die rode bieten(sap) verkopen met nitraat zijn Hak en Zonnatura. Sinds de opkomst van bietensap als middel om je prestatie te verbeteren heeft de sportmarkt hier handig op ingespeeld. Zo heeft Beet-it een speciaal voor sporters ontworpen bietensap ontwikkelt. Een flesje van 70 ml bevat net zoveel nitraat als een halve liter van een gemiddeld merk. Ook zijn er sportrepen van Beet-it verkrijgbaar die ook zoveel nitraat bevatten.

Conclusie voor sporters

Bietensap en nitraatrijke groenten kunnen de prestaties doen toenemen, maar zorg ervoor dat je nitraatrijke groenten niet naar binnenwerkt als je veel vet in de maag hebt. Het is daarom raadzaam niet altijd nitraatrijke groenten en bietensap naar binnen te werken. Doe het alleen richting wedstrijden, als je sowieso (als het goed is) vetarm eet. Nitraat+vitamine C+ zo weinig mogelijk vet= gezond je prestatie verbeteren!
© 2012 - 2024 Infoteuryannick, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Legale doping en gezond: Bietensap!Legale doping en gezond: Bietensap!Bietensap geeft voor de meeste mensen niet direct een associatie met lekker drinken. Toch heeft bietensap erg veel voord…
Rode bieten uit eigen moestuin oogstenRode bieten uit eigen moestuin oogstenRode bieten of kroten, vers uit eigen moestuin. Ook vers te kopen in het seizoen (herfst of zomer) bij de groenteboer of…
Bietensap tegen acneBietensap wordt veel gebruikt als een zogenoemde detox-drank. Bietensap maakt de lever schoon en zorgt ervoor dat de nie…
Elke dag spinazie eten toch niet schadelijkElke dag spinazie eten toch niet schadelijkSinds 2002 raadde het voedingscentrum mensen af om een combinatie te eten van nitraatrijke groenten en vis. In dierproev…
Wanneer mag je weer sporten na de bevalling?Wanneer mag je weer sporten na de bevalling?Na de bevalling wil je graag weer snel in vorm zijn. Daarom is lichaamsbeweging erg belangrijk. Het echte sporten moet n…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pompi, Pixabay
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/nitriet.aspx
  • http://vita-info.nl/2011/01/rode-bietensap-nitraat-nitriet-en-vitamine-c/
  • http://www.sportlableuven.be/blog/rode-bietensap-mythe-of-waarheid/
  • Eigen ervaring
Infoteuryannick (36 artikelen)
Laatste update: 03-09-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.