10 redenen om te gaan hardlopen!

10 redenen om te gaan hardlopen! Iedereen weet dat sporten gezond is voor je lichaam. Toch is makkelijker om op de bank te blijven liggen dan lekker te gaan hardlopen. Met deze 10 redenen weet je pas echt hoe goed hardlopen voor je kan zijn en waarom je gelijk moet gaan beginnen!

1. Beter denkvermogen

Vaak wordt gezegd dat in een gezond lichaam een gezonde geest zit. Dit klopt ook. Wanneer je aan lichaamsbeweging gaat doen, zoals hardlopen, bevordert dat de bloedsomloop, waardoor er meer zuurstof naar de hersenen gaat. Dit zorgt voor een gezonde geest. Hardlopen is dus niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je denkvermogen.

2. Meer zin in seks

Van hardlopen wordt je ook actiever in bed. Dat is gebleken uit onderzoek, waarin is aangetoond dat sportende vrouwen makkelijker opgewonden raken en een orgasme bereiken. Dit heeft ook te maken doordat je door te hardlopen een beter zelfbeeld krijgt en je meer tevreden bent over je lichaam.

3. Goed humeur

Tijdens het hardlopen maken je hersenen de stof fenylethylamine aan. Deze stof helpt bij het vrijkomen van noradrenaline. Wanneer een mens een tekort aan noradrenaline heeft kan hij of zij zich depressief gaan voelen.

4. Vet verbranden

Tegenwoordig willen steeds meer mensen snel afvallen. Om af te vallen moet je lichaam vooral vet verbanden. Met hardlopen verbrand je redelijk veel calorieën in verhouding met andere activiteiten. Als je bijvoorbeeld een halfuur gaat hardlopen, dan kan je al gauw zo'n 300 calorieën verbranden. Ook neemt door te hardlopen je spiermassa toe en neemt je vetpercentage af, wat ook voor een snellere verbranding van calorieën zorgt. Zo verbrand dezelfde hoeveelheid spieren 10 tot 15 keer zoveel calorieën als vet.

5. Lichaam

Onderzoek heeft laten zien dat mensen meer zelfvertrouwen krijgen, wanneer ze aan lichaamsbeweging doen. Mensen gaan hun lichaam anders bekijken. Ook krijg je door te hardlopen meer spiermassa en minder vet, wat zorgt voor een mooier silhouet.

6. Makkelijk

In principe is hardlopen één van de makkelijkste sporten om te beoefenen. Je hoeft alleen maar te snel te lopen of langzaam te rennen. Ook heb je geen speciale hardloop uitrusting nodig, hoewel het in bezit zijn van hardloopschoenen wel een goed idee is. Ook bepaal je zelf wanneer je gaat hardlopen en waar. Je bent niet verplicht om op bepaalde plekken te gaan hardlopen, dus je kan eigenlijk overal waar je wilt gaan hardlopen.

7. Minder stress

Als je vaak last van stress hebt is hardlopen een goede oplossing. Tijdens het hardlopen maak je namelijk de stof endorfine aan. Deze stof geeft je een gevoel van geluk, waardoor je minder last van stress hebt. Tip: ga 's ochtends een stukje hardlopen, waardoor je overdag beter om kan gaan met stress.

8. Goed voor je botten

Na je dertigste worden je botten steeds brozer. Dit komt omdat de dichtheid van je botten afneemt. Om dit proces te remmen moet je je botten gaan belasten, want dan worden ze sterker. Hardlopen is hierdoor een goede activiteit, omdat je botten je gewicht moet dragen en dus belast worden. Ook heb je een verminderde kans op osteoporose (een botziekte) als je regelmatig hardloopt.

9. Goed voor je hart

Hardlopen is ook al goed voor je hart. Zo verlaagt het je bloeddruk. Ook vermindert hardlopen de kans op diabetes en aderverkalking en vermindert het je cholesterolgehalte.

10. Goed voor je huid

Tijdens het hardlopen maakt je huis sneller de stof collageen aan, waardoor je huid steviger wordt. Ook stimuleert hardlopen de bloedcirculatie door de huis, waardoor afvalstoffen sneller afgevoerd kunnen worden.
© 2013 - 2024 Rva03, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Beginnen met hardlopen met het C25K-programmaBeginnen met hardlopen met het C25K-programmaC25K staat voor Couch To 5 Kilometer, of in het Nederlands ‘van de bank naar 5 kilometer hardlopen'. Het is speciaal bed…
Hoe verbeter ik mijn conditie?Hoe verbeter ik mijn conditie?Wil je je conditie gaan verbeteren omdat je conditie verminderd is de afgelopen jaren? Lees dan hieronder hoe je dit kan…
Afvallen door wandelen of hardlopen: wat is beter?Afvallen door wandelen of hardlopen: wat is beter?Afvallen door hardlopen of wandelen: beide helpen om calorieën te verbranden, maar is het allebei even goed? Afvallen me…

Shred in 30 days: tipsShred in 30 days is een workout die geschikt is voor beginners, maar ook voor de gevorderde sporter. Deze workout traint…
Bredene-Koksijde Classic (Handzame) live op tv en livestreamBredene-Koksijde Classic (Handzame) live op tv en livestreamIn West-Vlaanderen wordt jaarlijks de Bredene-Koksijde Classic verreden. Deze Belgische profwielerkoers is een wedstrijd…
Bronnen en referenties
  • www.beginnenmethardlopen.nl
Rva03 (42 artikelen)
Gepubliceerd: 07-03-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.