EK voetbal 2021 - live op tv en livestream

EK voetbal 2021 - live op tv en livestream Het EK voetbal zou oorspronkelijk gehouden worden in het jaar 2020. Vanwege de coronacrisis is dit echter uitgesteld naar 2021. De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) en de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) hebben de uitzendrechten voor dit voetbaltoernooi. NOS Studio Sport en Sporza zenden alle wedstrijden van dit toernooi live op tv uit. Ook is dit EK voetbal per livestream op het internet te bekijken.

Coronavirus: uitstel van het EK met één jaar

Net als veel andere grote sportevenementen kan het EK voetbal dus niet plaatsvinden in 2020. Om commerciële redenen (onder meer omdat er op veel reeds geproduceerde merchandise het jaartal 2020 staat) noemt de organisatie het toernooi nog steeds officieel 'Euro 2020', ook al vindt het dus in het jaar 2021 plaats. In de praktijk noemen de meeste mensen dit toernooi echter gewoon het EK voetbal 2021.

Historie: EK voetbal

Het Europees kampioenschap voetbal bestaat sinds 1960. Dat eerste EK voetbal werd gehouden in Frankrijk. Het toernooi werd dat jaar gewonnen door de Sovjet-Unie. De succesvolste landen uit de historie van het EK voetbal zijn Duitsland en Spanje. Zij wonnen allebei drie keer het EK voetbal. Frankrijk won het EK twee keer. Het Europees kampioenschap voetbal werd één keer gewonnen door Portugal, Nederland, Italië, de Sovjet-Unie, Denemarken, Griekenland en Tsjecho-Slowakije.

Nederland en het EK voetbal

Oranje heeft negen keer deelgenomen aan het Europees voetbalkampioenschap. De eerste deelname was in 1976, toen Nederland als derde eindigde. Het succesvolste toernooi voor Oranje was vanzelfsprekend in 1988, toen het Nederlands elftal de Europese titel won. Het Nederlands elftal strandde 1992, 2000 en 2004 in de halve finale.

België en het EK voetbal

De 'Rode Duivels' hebben vijf keer meegedaan aan het Europees voetbalkampioenschap. De eerste deelname was in 1972. Het Belgische team eindigde toen als derde. De succesvolste deelname was in 1980. België werd toen tweede.

EK voetbal 2021

Het EK voetbal van 2021 is de 16e editie van dit toernooi. In tegenstelling tot de voorgaande edities wordt dit EK voetbal niet in één of twee landen georganiseerd, maar worden de wedstrijden van dit eindtoernooi in 12 verschillende landen gespeeld. Er doen 24 landen mee aan het EK voetbal 2021. In de eerste ronde zijn de landen ingedeeld in zes poules van vier teams. Er staan bij het Europees kampioenschap voetbal 2021 in totaal 51 wedstrijden op het programma. De openingswedstrijd van het kampioenschap wordt op 11 juni 2020 gespeeld in Rome. De finale wordt op 11 juli 2020 gespeeld in Londen.

Loting EK voetbal live op tv en livestream (op 30 november 2019)

Op zaterdag 30 november 2019 vond de loting plaats van dit toernooi. Die loting voor dit EK was live op tv of via een livestream te volgen. De live tv-uitzendingen van deze loting werden in Nederland en België verzorgd door de publieke omroepen NPO en Sporza. Door die omroepen wordt er ook een gratis livestream van de loting verzorgd. Anders dan bij diverse voorgaande edities wordt er ditmaal niet een live tv-uitzending en livestream van de loting verzorgd door Eurosport.

De loting vond plaats in Boekarest (Roemenië). De ceremonie van de loting begint om 19u00 plaatselijke tijd (dat is om 18u00 in Nederland en België). Hieronder vindt u info over diverse live-uitzendingen.

EK-loting live bij de NOS: tv en livestream

NOS Studio Sport zond de loting voor het EK voetbal op zaterdag 30 november 2019 op tv uit op de zender NPO2 (Nederland 2). Hoe laat begon de live-uitzending? Die begon om 18u00. Deze live-uitzending van de loting was ook via een gratis livestream te volgen op de site van de NOS. Het was eveneens mogelijk om de loting per livestream te bekijken op de NOS-app. Elke stream van de NOS is echter wel geo-restricted en mag men niet buiten Nederland bekijken. Indien men in een ander EU-land per livestream naar de Nederlandse live-uitzending van de loting wilde kijken, dan kon men hiervoor gebruik maken van een tv-app zoals de Go App (Ziggo) of de iTV-app (KPN).

EK-loting live bij Sporza (VRT): tv en livestream

De live tv-uitzending van de loting begon bij Vlaamse publieke omroep op zaterdag 30 november 2019 om 17u40 op de zender VRT één. De live-uitzending van de loting verhuisde bij hen om 19u00 naar de zender Canvas. De loting was ook via een gratis livestream te volgen op de site van Sporza. Ook kon men die gratis livestream van de loting volgen via de Sporza App. Die gratis livestream van de loting was echter wel geo-restricted: deze stream van de loting mocht men bij Sporza alleen in België bekijken.

Loting live bij BBC Two

De loting was op 30 november 2019 ook live op tv te zien bij BBC Two. De live tv-uitzending begon om 18u00 (Nederlandse en Belgische tijd). De BBC bood ook een livestream aan van de loting. Die livestream was echter geo-restricted en mag men alleen in Groot-Brittannië bekijken.

Loting EK voetbal 2021 voor Nederland?

Nederland was bij deze loting vooraf reeds ingedeeld in poule C. Dit komt doordat Nederland mede-organisator van dit kampioenschap is: drie wedstrijden worden gespeeld in de Johan Cruijff Arena te Amsterdam.

Programma Nederland op het EK voetbal 2021:


Loting voor België?

In tegenstelling tot Nederland is België niet een mede-organisator van dit EK Voetbal. Vanwege de sterke resultaten van België had dit team wel een beschermde (geplaatste) status bij de loting. België was hierdoor voorafgaand aan de loting automatisch ingedeeld in poule B, samen met Denemarken en Rusland. In de loting kwam Finland daarbij als vierde land.

Programma België op het EK voetbal 2021:


Loting: indeling van de poules voor het Europees kampioenschap 2021

Om organisatorische redenen is voorafgaand aan de loting reeds een groot deel van het schema ingevuld. Het was bijvoorbeeld reeds zeker dat Nederland en Oekraïne bij elkaar in de poule zitten. Wie de andere twee landen in die poule zijn, werd duidelijk bij de loting. Hieronder vindt u het resultaat van de loting. Bij sommige poules staat 'n.n.b.' (nog niet bekend). Welke landen op die plekken komen te staan, is vooral afhankelijk van de playoffs in het voorjaar van 2021.

Indeling van de poules voor het EK voetbal 2021
Poule A
 • Italië
 • Zwitserland
 • Turkije
 • Wales
Poule B
 • België
 • Denemarken
 • Rusland
 • Finland
Poule C
 • Nederland
 • Oekraïne
 • Oostenrijk
 • n.n.b.
Poule D
 • Engeland
 • Kroatië
 • Tsjechië
 • n.n.b.
Poule E
 • Spanje
 • Polen
 • Zweden
 • n.n.b.
Poule F
 • Duitsland
 • Frankrijk
 • Portugal
 • n.n.b.

EK voetbal 2021 live op tv bij NOS Studio Sport (NPO)

De uitzendrechten van het EK voetbal 2021 zijn gekocht door de European Broadcast Union (EBU). De EBU is het samenwerkingsverband van een groot aantal Europese publieke omroepen, waaronder de NOS en Sporza. Deze omroepen beschikken door dit contract niet alleen over de live uitzendrechten voor tv en radio, maar ook voor internet (livestream) en On Demand.

Uitzendingen EK voetbal - NOS Studio Sport

Alle 51 wedstrijden van het EK voetbal worden live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport. Dat geldt dus ook voor de laatste poulewedstrijden van dit EK, wanneer er telkens twee wedstrijden tegelijk zijn; die wedstrijden zullen door de NOS dus allebei tegelijk op twee verschillende zenders worden uitgezonden.

De meeste wedstrijden van het EK voetbal 2021 worden op de zender Nederland 1 (NPO1) uitgezonden. De enige uitzonderingen daarop zijn de helft van de laatste (derde) poulewedstrijden, aangezien de teams uit een poule dan tegelijk moeten spelen. De helft van die laatste poulewedstrijden wordt wel 'gewoon' op NPO1 uitgezonden en de andere helft tegelijk op een andere zender (afwisselend op NPO2 of NPO3).

Omkadering

Behalve de live-uitzendingen van de wedstrijden verzorgt de NOS (NPO) ook dagelijks een magazineprogramma over het EK voetbal. Het is qua opzet vergelijkbaar met bijvoorbeeld het programma Studio Brasil dat tijdens het WK voetbal van 2014 door de NOS werd uitgezonden en het programma NOS Studio France dat tijdens het EK voetbal 2016 te zien was.

Ook Talpa Media produceert een talkshow rondom dit Europees kampioenschap: zij verzorgen een dagelijkse versie van Veronica Inside, met Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp. Die show is te zien op Veronica Tv en via een gratis livestream bij Kijk. Dit programma komt vanuit Slot Zeist.

Livestream NOS - EK voetbal 2021

Alle wedstrijden van dit EK voetbal zijn in Nederland ook live op het internet te bekijken via een openbare stream op de website van de NOS. Ook is die livestream te vinden op de NOS-app. Met zo'n livestream kan men alle wedstrijden van de Europese kampioenschappen voetbal 2021 live online bekijken op bijvoorbeeld een smartphone, laptop, tablet of desktopcomputer. Elke livestream van de Nederlandse publieke omroep bij dit Europees voetbalkampioenschap is geheel gratis.

Stream van de NOS is geo-restricted

De officiële livestream van de NOS voor het EK voetbal is echter wel geo-restricted. Dit houdt in dat de wedstrijden van dit EK voetbal alleen binnen Nederland via de livestream van de NOS zijn te bekijken. In andere landen is de livestream van de NOS voor deze voetbalwedstrijden officieel geblokkeerd ('geo-blocked'). De Nederlandse publieke omroep heeft namelijk alleen de online uitzendrechten voor deze voetbalmatches binnen Nederland.

Sporza (VRT)

Ook de Vlaamse publieke omroep VRT heeft, als onderdeel van de European Broadcasting Union (EBU), de uitzendrechten verworven van het EK voetbal 2021. Net als de andere sportuitzendingen van de VRT, worden ook de uitzendingen van het EK voetbal geproduceerd onder de merknaam Sporza. Het EK voetbal 2021 wordt door Sporza live uitgezonden op tv, radio en per livestream ook op het internet. Vanzelfsprekend heeft Sporza in haar uitzendingen een grote focus op het Belgische nationale team, de Rode Duivels, dat tot de belangrijke kanshebbers voor de wereldtitel behoort.

Het overgrote merendeel van de live tv-uitzendingen van Sporza vindt bij dit EK voetbal plaats op de Vlaamse zender één. Er is echter ook een deel van dit toernooi live te zien op de zenders Canvas en Ketnet. Bij sommige wedstrijden is het zelfs zo, dat de eerste helft live op één wordt uitgezonden en de tweede helft live op Canvas. Dit komt onder meer doordat op de Vlaamse zender één doorgaans het zeven uur journaal ('s avonds om 19u00) voorrang heeft boven het EK voetbal.

Livestream EK voetbal 2021 bij Sporza

Net als bij NOS Studio Sport worden ook bij het Vlaamse Sporza (VRT) de wedstrijden ook live op het internet uitgezonden via een stream. Elke livestream van de VRT voor dit EK voetbal is op de wedstrijddag te vinden op de website van Sporza. Deze Vlaamse livestream is ook geheel gratis (net als de stream van de Nederlandse publieke omroep). De livestream van Sporza begint doorgaans tegelijk met de live tv-uitzending; dit houdt in dat deze stream omstreeks 10 minuten voor de aftrap van de match begint.

Geo-restricted livestream van Sporza

Vanwege de contracten met betrekking tot de online uitzendrechten geldt echter eveneens voor elke livestream van Sporza bij dit EK voetbal 2021, dat die 'geo-restricted' is. Buiten België is de livestream van Sporza dus geblokkeerd ('geo-blocked'). Vanuit Nederland mag men dus officieel niet naar de livestream van Sporza kijken. Als men dit EK in Nederland online wil bekijken op een smartphone of computer, dan dient men dat dus te doen via een livestream van de NOS.

EK voetbal livestream op tv-app

Het is ook mogelijk om dit voetbalkampioenschap via een livestream op een tv-app te bekijken. Een voordeel van zo'n tv-app is, dat men hiermee vaak de livestream in de hele EU kan bekijken. Hierdoor kan men via zo'n tv-app dus ook naar de Nederlandse tv-uitzendingen van de wedstrijden van Oranje op het Europees kampioenschap voetbal 2021 kijken, indien men op vakantie is in een ander EU-land.

Livestream Go App

Dit voetbalkampioenschap is bijvoorbeeld per livestream op de Go App te bekijken. Via die app kan men naar een groot aantal tv-zenders per livestream bekijken. Tot de zenders die men op het internet via die app per livestream kan bekijken behoren onder meer de zenders waarop de NOS en Sporza dit Europees kampioenschap uitzenden. Deze Go App is een livestream-dienst van Ziggo. Alle klanten met een abonnement op digitale tv bij VodafoneZiggo kunnen via die app, zonder iets bij te betalen, per livestream naar tv kijken.

Livestream NLziet

Het is ook mogelijk om de tv-uitzendingen van de NPO bij dit voetbalkampioenschap te bekijken via een livestream op de app van NLziet-app. (Men dient wel een abonnement op die dienst te hebben om daarop een livestream te kunnen bekijken.) In de begintijd van deze tv-app kon men elke livestream op die app alleen in Nederland bekijken. Sinds 2019 kan men elke livestream van hen in de hele EU bekijken.

Livestream iTV-app

Klanten van KPN kunnen het voetbalkampioenschap bekijken via een livestream op de iTV-app. Om hierop per livestream naar tv te kunnen kijken dient men een abonnement te hebben op interactieve tv bij KPN.

Programma en speelschema EK voetbal 2021: de live uitzendingen (tv en livestream)

In de aanloop naar het EK voetbal 2021 wordt hier het uitzendschema geplaatst van alle live-uitzendingen van de wedstrijden bij de NPO (NOS Studio Sport) en VRT (Sporza).

Lees verder

© 2016 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…
EK voetbal 2021: 3e duel van Nederland, live tv & livestreamEK voetbal 2021: 3e duel van Nederland, live tv & livestreamHet is nog niet bekend wie de tegenstander van Oranje is bij haar derde poulewedstrijd op het EK van 2021. Die tegenstan…
EK voetbal 2021: België-Finland, live op tv en livestreamEK voetbal 2021: België-Finland, live op tv en livestreamOp 21 juni 2021 speelt België zijn derde wedstrijd in de poulefase van het EK voetbal. De tegenstander is Finland. Dit d…

NK wielrennen 2020, live op tv en livestreamNK wielrennen 2020, live op tv en livestreamDe Nederlandse kampioenschappen wielrennen 2020 worden gehouden op en rond de VAM-berg. Deze heuvel bevindt zich bij Wij…
Europa League 2019-20: speelschema en uitslagenEuropa League 2019-20: speelschema en uitslagenOp 27 juni 2019 start de Europese campagne van de Europa League met de eerste voorronde van de kwalificatie. Op 21 augus…
Bronnen en referenties
 • http://sporza.be/cm/sporza/voetbal/1.2375155
 • http://nos.nl/artikel/2075085-het-complete-speelschema-van-het-ek-voetbal-2016.html
 • http://www.nu.nl/mixed-zone/3382084/nos-koopt-uitzendrechten-ek-2016.html
 • http://www.totaaltv.nl/nieuws/nos-behoudt-uitzendrechten-wk-voetbal/https://www.uefa.com/MultimediaFiles/Download/competitions/EURO/02/62/53/02/2625302_DOWNLOAD.pdf

Reageer op het artikel "EK voetbal 2021 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 19-06-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!