EK voetbal 2021 - live op tv en livestream

EK voetbal 2021 - live op tv en livestream Het EK voetbal wordt gehouden in 2021. Oorspronkelijk zou dit voetbalkampioenschap in 2020 plaatsvinden, maar vanwege de coronacrisis is het uitgesteld naar 2021. De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) en de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) hebben de uitzendrechten voor dit voetbaltoernooi. NOS Studio Sport en Sporza zenden alle wedstrijden van dit toernooi live op tv uit. Ook is dit EK voetbal per livestream op het internet te bekijken.

Coronavirus: uitstel van het EK met één jaar

Net als veel andere grote sportevenementen kan het EK voetbal dus niet plaatsvinden in 2020. Om commerciële redenen (onder meer omdat er op veel reeds geproduceerde merchandise het jaartal 2020 staat) noemt de organisatie het toernooi nog steeds officieel 'Euro 2020', ook al vindt het dus in het jaar 2021 plaats. In de praktijk noemen de meeste mensen dit toernooi echter gewoon het EK voetbal 2021.

Historie: EK voetbal

Het Europees kampioenschap voetbal bestaat sinds 1960. Dat eerste EK voetbal werd gehouden in Frankrijk. Het toernooi werd dat jaar gewonnen door de Sovjet-Unie. De succesvolste landen uit de historie van het EK voetbal zijn Duitsland en Spanje. Zij wonnen allebei drie keer het EK voetbal. Frankrijk won het EK twee keer. Het Europees kampioenschap voetbal werd één keer gewonnen door Portugal, Nederland, Italië, de Sovjet-Unie, Denemarken, Griekenland en Tsjecho-Slowakije.

Nederland en het EK voetbal

Oranje heeft negen keer deelgenomen aan het Europees voetbalkampioenschap. De eerste deelname was in 1976, toen Nederland als derde eindigde. Het succesvolste toernooi voor Oranje was vanzelfsprekend in 1988, toen het Nederlands elftal de Europese titel won. Het Nederlands elftal strandde 1992, 2000 en 2004 in de halve finale.

België en het EK voetbal

De 'Rode Duivels' hebben vijf keer meegedaan aan het Europees voetbalkampioenschap. De eerste deelname was in 1972. Het Belgische team eindigde toen als derde. De succesvolste deelname was in 1980. België werd toen tweede.

EK voetbal 2021

Het EK voetbal van 2021 is de 16e editie van dit toernooi. In tegenstelling tot de voorgaande edities wordt dit EK voetbal niet in één of twee landen georganiseerd, maar worden de wedstrijden van dit eindtoernooi in 12 verschillende landen gespeeld. Er doen 24 landen mee aan het EK voetbal 2021. In de eerste ronde zijn de landen ingedeeld in zes poules van vier teams. Er staan bij het Europees kampioenschap voetbal 2021 in totaal 51 wedstrijden op het programma. De openingswedstrijd Italië-Turkije wordt op 11 juni 2021 gespeeld in Rome. De finale wordt op 11 juli 2021 gespeeld in Londen.

Ook EK voetbal onder 21 in 2021 (met Jong Oranje)

Voorafgaand aan het reguliere Europese kampioenschap, wordt in het voorjaar van 2021 ook het Europese kampioenschap voor spelers onder 21 gespeeld. Dit begint in maart. De wedstrijden van Jong Oranje op dit toernooi zijn eveneens live op tv en via een gratis livestream bij de NOS te volgen.

Loting EK voetbal live op tv en livestream

Loting EK voetbal 2021 voor Nederland?

Nederland was bij deze loting voor dit EK voetbal vooraf reeds ingedeeld in poule C. Dit komt doordat Nederland mede-organisator van dit kampioenschap is: drie wedstrijden van het Nederlands elftal worden gespeeld in de Johan Cruijff Arena te Amsterdam. Hoe ziet het programma van het Nederlands elftal eruit op dit voetbalkampioenschap? Hieronder vindt u het wedstrijdschema van Oranje.

Programma Nederland op het EK voetbal 2021 (poulefase):


Loting EK voetbal voor België

In tegenstelling tot Nederland is België niet een mede-organisator van dit EK Voetbal. Vanwege de sterke resultaten van België had dit team wel een beschermde (geplaatste) status bij de loting van het EK voetbal. België was hierdoor voorafgaand aan de loting automatisch ingedeeld in poule B, samen met Denemarken en Rusland. In de loting kwam Finland daarbij als vierde land. Hieronder vindt u het programma van de Rode Duivels op dit voetbalkampioenschap.

Programma België op het EK voetbal 2021 (poulefase):


Loting: indeling van de poules voor het Europees kampioenschap 2021

Om organisatorische redenen is voorafgaand aan de loting reeds een groot deel van het schema ingevuld. Het was bijvoorbeeld reeds zeker dat Nederland en Oekraïne bij elkaar in de poule zitten. Wie de andere twee landen in die poule zijn, werd duidelijk bij de loting. Hieronder vindt u het resultaat van de loting.

Indeling van de poules voor het EK voetbal 2021
Poule A
 • Italië
 • Zwitserland
 • Turkije
 • Wales
Poule B
 • België
 • Denemarken
 • Rusland
 • Finland
Poule C
 • Nederland
 • Oekraïne
 • Oostenrijk
 • Noord-Macedonië
Poule D
 • Engeland
 • Kroatië
 • Schotland
 • Tsjechië
Poule E
 • Spanje
 • Polen
 • Slowakije
 • Zweden
Poule F
 • Duitsland
 • Frankrijk
 • Hongarije
 • Portugal

EK voetbal 2021 live op tv bij NOS Studio Sport (NPO)

De uitzendrechten van het EK voetbal 2021 zijn gekocht door de European Broadcast Union (EBU). De EBU is het samenwerkingsverband van een groot aantal Europese publieke omroepen, waaronder de NOS en Sporza. Deze omroepen beschikken door dit contract bij het EK voetbal niet alleen over de live uitzendrechten voor tv en radio, maar ook voor internet (livestream) en On Demand.

Uitzendingen EK voetbal - NOS Studio Sport

Alle 51 wedstrijden van het EK voetbal worden live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport. Dat geldt dus ook voor de laatste poulewedstrijden van dit EK voetbal, wanneer er telkens twee wedstrijden tegelijk zijn; die wedstrijden zullen door de NOS dus allebei tegelijk op twee verschillende zenders worden uitgezonden.

De meeste wedstrijden van het EK voetbal 2021 worden op de zender Nederland 1 (NPO1) uitgezonden. Uitzonderingen daarop zijn de helft van de laatste (derde) poulewedstrijden, aangezien de teams uit een poule dan tegelijk moeten spelen. De helft van die laatste poulewedstrijden wordt wel 'gewoon' op NPO1 uitgezonden en de andere helft tegelijk op een andere zender (afwisselend op NPO2 of NPO3).

Omkadering EK voetbal

Behalve de live-uitzendingen van de wedstrijden verzorgt de NOS (NPO) ook dagelijks een magazineprogramma over het EK voetbal. Het is qua opzet vergelijkbaar met bijvoorbeeld het programma Studio Brasil dat tijdens het WK voetbal van 2014 door de NOS werd uitgezonden en het programma NOS Studio France dat tijdens het EK voetbal 2016 te zien was. Ook Talpa Media produceert een talkshow rondom dit Europees kampioenschap: zij verzorgen een dagelijkse versie van Veronica Inside, met Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp. Die show is te zien op Veronica Tv en via een gratis livestream bij Kijk.

Livestream NOS - EK voetbal 2021

Alle wedstrijden van dit EK voetbal worden met een livestream in Nederland uitgezonden op het internet. Met zo'n stream kan men alle wedstrijden van de Europese kampioenschappen voetbal 2021 live online bekijken op bijvoorbeeld een smartphone, laptop, tablet of desktopcomputer. De officiële stream bevindt zich op de website van de NOS. Ook is die livestream te vinden op de NOS-app. Elke livestream van de Nederlandse publieke omroep bij dit EK voetbal geheel gratis.

Stream van de NOS bij het EK voetbal is geo-restricted

De officiële livestream op de website van de NOS voor het EK voetbal is echter wel geo-restricted. Dit houdt in dat de wedstrijden van dit EK voetbal op hun website alleen binnen Nederland via de gratis livestream van de NOS zijn te bekijken. In andere landen is de gratis livestream van de NOS voor deze voetbalwedstrijden officieel geblokkeerd ('geo-blocked'). De Nederlandse publieke omroep heeft namelijk alleen de online uitzendrechten voor deze voetbalmatches binnen Nederland.

Sporza (VRT) en het EK voetbal

Ook de Vlaamse publieke omroep VRT heeft, als onderdeel van de European Broadcasting Union (EBU), de uitzendrechten verworven van het EK voetbal 2021. Net als de andere sportuitzendingen van de VRT, worden ook de uitzendingen van het EK voetbal geproduceerd onder de merknaam Sporza. Het EK voetbal 2021 wordt door Sporza live uitgezonden op tv, radio en per livestream ook op het internet. Vanzelfsprekend heeft Sporza in haar uitzendingen bij het EK voetbal een grote focus op het Belgische nationale team, de Rode Duivels, dat tot de belangrijke kanshebbers voor de Europese titel behoort.

Het overgrote merendeel van de live tv-uitzendingen van Sporza vindt bij dit EK voetbal plaats op de Vlaamse zender één. Er is echter ook een deel van dit toernooi live te zien op de zenders Canvas en Ketnet. Bij sommige wedstrijden is het zelfs zo, dat de eerste helft live op één wordt uitgezonden en de tweede helft live op Canvas. Dit komt onder meer doordat op de Vlaamse zender één doorgaans het zeven uur journaal ('s avonds om 19u00) voorrang heeft boven het EK voetbal.

Livestream EK voetbal 2021 bij Sporza

Net als bij NOS Studio Sport worden ook bij het Vlaamse Sporza (VRT) de wedstrijden ook live op het internet uitgezonden via een stream. Elke livestream van de VRT voor dit EK voetbal is op de wedstrijddag te vinden op de website van Sporza. Deze Vlaamse livestream is ook geheel gratis (net als de stream van de Nederlandse publieke omroep). De livestream van Sporza begint bij het EK voetbal doorgaans tegelijk met de live tv-uitzending; dit houdt in dat deze gratis stream omstreeks 10 minuten voor de aftrap van de match begint.

Geo-restricted livestream van Sporza bij het EK voetbal

Vanwege de contracten met betrekking tot de online uitzendrechten geldt echter eveneens voor elke gratis livestream van Sporza bij dit EK voetbal 2021, dat die 'geo-restricted' is. Buiten België is de gratis livestream van Sporza dus geblokkeerd ('geo-blocked'). Vanuit Nederland mag men dus officieel niet naar de livestream van Sporza kijken. Als men dit EK in Nederland online wil bekijken op een computer, dan dient men dat dus te doen via een livestream van de NOS.

EK voetbal livestream op tv-app

Het is ook mogelijk om dit voetbalkampioenschap via een livestream op een tv-app te bekijken. Een voordeel van zo'n tv-app is, dat men hiermee vaak de livestream in de hele EU kan bekijken. Hierdoor kan men via zo'n tv-app dus ook naar de Nederlandse tv-uitzendingen van de wedstrijden van Oranje op het Europees kampioenschap voetbal 2021 kijken, indien men op vakantie is in een ander EU-land.

Livestream EK voetbal bij Go App

Dit voetbalkampioenschap is bijvoorbeeld per livestream op de Go App te bekijken. Via die app kan men naar een groot aantal tv-zenders per livestream bekijken. Tot de zenders die men op het internet via die app per livestream kan bekijken behoren onder meer de zenders waarop de NOS en Sporza dit Europees kampioenschap uitzenden. Deze Go App is een livestream-dienst van Ziggo. Alle klanten met een abonnement op digitale tv bij VodafoneZiggo kunnen via die app, zonder iets bij te betalen, per livestream naar tv kijken.

Livestream EK voetbal NLziet

Het is ook mogelijk om de tv-uitzendingen van de NPO bij dit Ek voetbal te bekijken via een livestream op de app van NLziet-app. (Men dient wel een abonnement op die dienst te hebben om daarop een livestream te kunnen bekijken.) In de begintijd van deze tv-app kon men elke livestream op die app alleen in Nederland bekijken. Sinds 2019 kan men elke livestream van hen in de hele EU bekijken.

Livestream EK voetbal iTV-app

Klanten van KPN kunnen het EK voetbal bekijken via een livestream op de iTV-app. Om hierop per livestream naar tv te kunnen kijken dient men een abonnement te hebben op interactieve tv bij KPN.

Programma en speelschema EK voetbal 2021: de live uitzendingen (tv en livestream)

Hieronder vindt u het uitzendschema van de live-uitzendingen van wedstrijden uit de eerste ronde van het EK voetbal 2021 bij de NPO (NOS Studio Sport) en VRT (Sporza).

Programma: wedstrijden eerste ronde EK voetbal 2021

 • Vrijdag 11 juni 2021 om 21u00: Italië-Turkije live op tv (NOS en Sporza) en livestream.
 • Zaterdag 12 juni 2021 15u00: Zwitserland-Wales live op NOS, Sporza en livestream.
 • Zaterdag 12 juni 2021 om 18u00: Denemarken-Finland live op NOS, Sporza en livestream.
 • Zaterdag 12 juni 2021 om 21u00: België-Rusland live op Sporza, NOS en livestream.
 • Zondag 13 juni 2021 15u00: Engeland-Kroatië live op tv (NOS, Sporza) en livestream.
 • Zondag 13 juni 2021 18u00: Oostenrijk - Noord-Macedonië live op NOS, Sporza en livestream.
 • Zondag 13 juni 2021 om 21u00: Nederland-Oekraïne live op NOS, Sporza en livestream.
 • Maandag14 juni 2021 om 15u00: Schotland-Tsjechië live op NOS, Sporza en livestream.
 • Maandag 14 juni 2021 om 18u00: Slowakije-Polen live op NOS, Sporza en livestream.
 • Maandag 14 juni 2021 om 21u00: Spanje-Zweden, live op Sporza, NOS en livestream.
 • Dinsdag 15 juni 2021 om 18u00: Hongarije-Portugal live op NOS, Sporza en livestream.
 • Dinsdag 15 juni 2021 21u00: Duitsland-Frankrijk live op NOS, Sporza en livestream.
 • Woensdag 16 juni 2021 15u00: Rusland-Finland live op Sporza, NOS en livestream.
 • Woensdag 16 juni 2021 18u00: Wales-Turkije op livestream en tv (Sporza en NOS)
 • Woensdag 16 juni 2021 21u00: Italië-Zwitserland live op Sporza, NOS en livestream.
 • Donderdag 17 juni 2021 15u00: Noord-Macedonië - Oekraïne live op NOS, Sporza en livestream.
 • Donderdag 17 juni 2021 18u00: België-Denemarken live op Sporza, NOS en livestream.
 • Donderdag 17 juni 2021 21u00: Nederland-Oostenrijk live op NOS, Sporza en livestream.
 • Vrijdag 18 juni 2021 om 15u00: Zweden-Slowakije live op NOS, Sporza en livestream.
 • Vrijdag 18 juni 2021 18u00: Tsjechië-Kroatië live op tv (NOS, Sporza) en livestream
 • Vrijdag 18 juni 2021 om 21u00: Engeland-Schotland live op NOS, Sporza en livestream.
 • Zaterdag 19 juni 2021 om 15u00: Hongarije-Frankrijk live op NOS, Sporza en livestream.
 • Zaterdag 19 juni 2021 18u00: Duitsland-Portugal live op tv (NOS, Sporza) en livestream.
 • Zaterdag 19 juni 2021 21u00: Polen-Spanje live op NOS, Sporza en livestream
 • Zondag 20 juni 2021 om 18u00: Italië-Wales live op Sporza, NOS en livestream.
 • Zondag 20 juni 2021 18u00: Turkije-Zwitserland live op NOS, Sporza en livestream.
 • Maandag 21 juni 2021 18u00: Nederland - Noord-Macedonië live op NOS, Sporza en livestream.
 • Maandag 21 juni 2021 18u00: Oekraïne-Oostenrijk live op NOS, Sporza en livestream.
 • Maandag 21 juni 2021 21u00: Denemarken-Rusland live op Sporza, NOS en livestream.
 • Maandag 21 juni 2021 21u00: België-Finland live op NOS, Sporza en livestream.
 • Dinsdag 22 juni 2021 21u00: Engeland-Tsjechië live op NOS, Sporza en livestream.
 • Dinsdag 22 juni 2021 21u00: Schotland-Kroatië live op Sporza, NOS en livestream.
 • Woensdag 23 juni 2021 18u00: Spanje-Slowakije live op NOS, Sporza en livestream.
 • Woensdag 23 juni 2021 18u00: Polen-Zweden live op Sporza, NOS en livestream.
 • Woensdag 23 juni 2021 21u00: Duitsland-Hongarije live op NOS, Sporza en livestream.
 • Woensdag 23 juni 2021 21u00: Frankrijk-Portugal live op NOS, Sporza en livestream

Lees verder

© 2016 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nederland op EK voetbal 2021: livestream Nederlands elftalNederland op EK voetbal 2021: livestream Nederlands elftalIn de zomer van 2021 neemt Nederland deel aan het Europees kampioenschap voetbal De wedstrijden van het Nederlands elfta…
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…
EK indoor atletiek, live op tv en livestreamEK indoor atletiek, live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen indoor atletiek worden gehouden sinds 1970. Deze indoor kampioenschappen atletiek worden li…
Nederland - Noord-Macedonië, live tv & livestream (EK 2021)Nederland - Noord-Macedonië, live tv & livestream (EK 2021)Op maandag 21 juni 2021 speelt Nederland zijn derde poulewedstrijd op het Europees kampioenschap voetbal tegen de Republ…

NK wielrennen live op tv en livestreamNK wielrennen live op tv en livestreamDe Nederlandse kampioenschappen wielrennen worden ieder jaar in de zomer gehouden. Deze nationale wielerkampioenschappen…
Europa League 2019-20: speelschema en uitslagenEuropa League 2019-20: speelschema en uitslagenOp 27 juni 2019 start de Europese campagne van de Europa League met de eerste voorronde van de kwalificatie. Op 21 augus…
Bronnen en referenties
 • http://sporza.be/cm/sporza/voetbal/1.2375155
 • http://nos.nl/artikel/2075085-het-complete-speelschema-van-het-ek-voetbal-2016.html
 • http://www.nu.nl/mixed-zone/3382084/nos-koopt-uitzendrechten-ek-2016.html
 • http://www.totaaltv.nl/nieuws/nos-behoudt-uitzendrechten-wk-voetbal/https://www.uefa.com/MultimediaFiles/Download/competitions/EURO/02/62/53/02/2625302_DOWNLOAD.pdf
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 16-03-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!