WK wielrennen 2020: favorieten wegrit heren elite (profs)

WK wielrennen 2020: favorieten wegrit heren elite (profs) Op zondag 27 september 2020 staat de wegrit voor de heren elite (profs) op het programma van het WK wielrennen. Het parcours van dit wereldkampioenschap bevindt zich op en rond het racecircuit van Imola in Italië. Welke renners behoren tot de belangrijkste kanshebbers om in 2020 de regenboogtrui te winnen?

Programma WK wegwielrennen 2020

De wereldkampioenschappen zouden oorpronkelijk verreden worden in Zwitserland. Vanwege de Zwitserse coronaregels is er echter besloten om het kampioenschap te verhuizen naar Italië. Vanwege de coronacrisis en alle reisrestricties heeft men echter wel besloten om in Italië een beperkter wereldkampioenschap te organiseren dan men in Zwitserland van plan was. Zo worden er geen wedstrijden gehouden in de categorieën voor jongeren (junioren en beloften). Ook wordt er geen Mixed Relay (ploegentijdrit) verreden.

Hoe ziet het programma van het WK wielrennen 2020 in Imola eruit? Het wereldkampioenschap begint op donderdag 24 september en vrijdag 25 september met de individuele tijdritten voor de dames elite (op donderdag) en heren elite (op vrijdag). Op zaterdag 26 september wordt de wegrit van het WK voor dames elite verreden. Op zondag 27 september vindt de wegrit voor heren elite (profs) plaats.

Favorieten WK wielrennen 2020 (heren elite: profs)

Bij het WK wielrennen 2020 in Imola krijgen de renners een tamelijk zwaar parcours voorgeschoteld. Men heeft in de omgeving van Imola met opzet gezocht naar een parcours dat bijna net zo zwaar zou zijn als het oorspronkelijke parcours dat in Zwitserland gepland was. Het WK wielrennen 2020 wordt live op tv en livestream uitgezonden door onder meer Sporza, Eurosport en de NOS. Welke wereldtoppers staan op de startlijst van dit WK? Wie zijn de belangrijke kanshebbers voor het winnen van de regenboogtrui op dit parcours?

België: Wout van Aert

In de selectie van België zitten diverse coureurs die goed kunnen presteren tijdens eendagswedstrijden op een zwaar parcours. Met name Wout van Aert wordt tot de favorieten gerekend. Ook Olympisch kampioen Greg van Avermaet hoopt goed te presteren op dit WK. Oorspronkelijk hoopte men bij dit WK ook met Remco Evenepoel te starten, maar helaas is dit toptalent geblesseerd als gevolg van z'n zware valpartij in de Ronde van Lombardije.

Alaphilippe?

De Fransman Julian-Alaphilippe werd geboren op 11 juni 1992. Hij is een explosieve coureur die vooral sterk is als het parcours over heuvelachtig terrein of door het middengebergte gaat. In 2018 rijdt hij een zeer sterk seizoen. Alaphilippe won onder meer twee etappes en de bergtrui in de Tour 2018. Ook zegevierde hij in 2018 in de klassiekers de Waalse Pijl en de Clasica San Sebastian.

In 2019 reed hij een grandioos voorjaar, waarin hij onder meer Milaan-San Remo, Strade Bianche en de Waalse Pijl won. Vervolgens reed Alaphilippe een geweldige Tour de France waarin hij lange tijd in de gele trui reed en uiteindelijk als vijfde eindigde in het algemeen klassement. Ook in 2020 reed hij sterk in de beginfase van de Tour: hij won onder meer een etappe en droeg wederom de gele trui. Bij de wegrit van het WK wielrennen behoort deze Fransma tot de favorieten voor de regenboogtrui.

Slovenië: Roglic en Pogacar

In de selectie van Slovenië zitten twee absolute wereldtoppers: Primoz Roglic en Tadej Pogacar. Doorgaans focussen deze wereldtoppers zich vooral op etappekoersen en niet op eendagskoersen. Vanwege het zware parcours in Italië behoren zij echter ook bij dit WK tot de favorieten voor de medailles.

Italië: Vincenzo Nibali

De kopman van het Italiaanse team op het WK wielrennen 2020 is waarschijnlijk Vincenzo Nibali. Hij is een geboren winnaar. Nibali won in zijn carrière alle drie de grote rondes (Giro, Tour en Vuelta) en diverse grote klassiekers (waaronder de Ronde van Lombardije en Milaan-San Remo). Hij is een sterke klimmer en een geweldige daler. Zijn enige relatief zwakke punt is, dat hij tegenover andere eendagscoureurs de sprint waarschijnlijk zal verliezen, als deze wedstrijd op een groepssprint eindigt. Een sterke outsider in het team van Italië is Diego Ulissi.

Marc Hirschi

Het WK wordt in 2020 heel kort na de Tour verreden. Tijdens die Tour was de Zwitser Marc Hirschi een zeer sterke en succesvolle aanvaller. Indien hij zijn topvorm ook mee kan nemen naar het WK wielrennen, dan behoort hij zeker tot de belangrijke kanshebbers voor de medailles.

Valverde?

De 40-jarige Spanjaard Alejandro Valverde is al vele jaren een zeer allround wereldtoppers. Hij zegevierde in heel veel eindklassementen van rittenkoersen, hij won talloze etappes en grote eendagswedstrijden en hij won ook één keer een grote ronde (Vuelta 2009). Ook presteerde Valverde vaak sterk op het WK wielrennen. Twee keer won hij zilver op het WK en vier keer won hij brons. In 2018 pakte Valverde voor het eerst goud op het WK wielrennen. In 2020 lijkt hij wat minder sterk te zijn dan voorheen. Toch moet hij op basis van zijn ervaring nog wel gerekend worden tot de kanshebbers voor de medailles

Tom Dumoulin?

Bij Nederland start men waarschijnlijk met Tom Dumoulin als kopman. Oorspronkelijk had men de hoop om ook Bauke Mollema als kopman te hebben, maar door de blessures die hij opliep bij zijn valpartij in de Tour kan hij niet deelnemen aan het WK. Mathieu van der Poel heeft besloten om dit WK niet te rijden. Hij focust zich op de klassiekers, waaronder de Waalse Pijl die enkele dagen na het WK wordt verreden. Tot zijn grote doelen in het najaar van 2020 behoren ook de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

Overige kanshebbers WK wielrennen 2020

Welke overige renners behoren tot de belangrijke kanshebbers voor de medailles in het WK wegwielrennen 2020? Tot de outsiders die genoemd worden als kanshebbers voor de podiumplekken behoren onder meer de Canadees Michael Woods, de Pool Michal Kwiatkowski, de Deen Jakob Fuglsang, de Kazach Alexey Loetsenko, de Amerikaan Sepp Kuss, de Ecuadoriaan Richard Carapaz en het Britse toptalent Pidcock.

Michael Matthews?

De Australiër Michael Matthews is vooral op geaccidenteerd (heuvelachtig) terrein een buitengewoon goede sprinter. Zijn grootste succes was het winnen van de groene trui in de Tour de France 2017. Matthews presteerde ook meermaals erg sterk op het WK wielrennen, op diverse parcoursen. Zo werd hij vierde (2016) en tweede (2015), vierde (2016) en derde (2017). In de praktijk moet echter blijken of het parcours in 2020 te Imola hem ligt, of dat het toch te zwaar voor hem is.

Uitslag WK wielrennen 2020

Hoe is de wegrit van de heren elite (profs) bij het wereldkampioenschap van 2020 verlopen? De Fransman Julian Alaphilippe kwam solo zegevierend over de finish. Achter hem won de Belg van Aert de sprint van een groepje topcoureurs en pakte zo de zilveren medaille. De Zwitser Marc Hirschi won de bronzen medaille.

Voorgaande editie: uitslag WK wielrennen 2019

Hoe is de wegrit van het WK wielrennen 2019 in Yorkshire (Engeland) verlopen voor de topfavorieten? Voor velen was het een ontgoochelende ervaring. De Belgische kopman Gilbert kwam ten val en moest opgeven. Mathieu van der Poel leek lange tijd de sterkste in de koers te zijn, maar de Nederlander beleefde in de finale een zware inzinking. Vervolgens leek de Italiaan Matteo Trentin de grote favoriet te worden voor de wereldtitel. In de eindsprint werd hij echter verslagen door de outsider Pedersen en moest Trentin genoegen nemen met zilver.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BK tijdrijden via een livestreamBK tijdrijden via een livestreamDe Belgische kampioenschappen tijdrijden worden jaarlijks verreden. Dit tijdritkampioenschap bestaat sinds 1997. Waar vi…
BK wielrennen live op tv en livestreamBK wielrennen live op tv en livestreamDe Belgische Kampioenschappen wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames elite worden jaarlijks in de zom…
Wielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenWielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenDe Vlaamse publieke omroep zendt veel wielerwedstrijden live uit op tv. Dat geldt zowel voor wegwielerwedstrijden als vo…
NK wielrennen live op tv en livestreamNK wielrennen live op tv en livestreamDe Nederlandse kampioenschappen wielrennen worden ieder jaar in de zomer gehouden. Deze nationale wielerkampioenschappen…

EK darts: European Championship, live tv en livestreamEK darts: European Championship, live tv en livestreamHet PDC European Championship Darts wordt jaarlijks in het najaar gehouden. Dit EK darts is live op tv te volgen. Evenee…
WK-kwalificatie 2022 (Europa): speeldata en speelschemaWK-kwalificatie 2022 (Europa): speeldata en speelschemaOp 25 maart 2021 start de kwalificatie voor het WK van 2022 dat van 21 november tot en met 18 december 2022 plaatsvindt.…
Bronnen en referenties
  • http://richmond2015.com/about/courses/road-circuit
  • http://www.uci.ch/road/ucievents/2015-road-uci-road-world-championships/111129015
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Alexander_Kristoff
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mark_Cavendish
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 27-09-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.