EK veldrijden live op tv en livestream

EK veldrijden live op tv en livestream In het najaar wordt ieder jaar het EK veldrijden gehouden. Dit Europees kampioenschap is live te zien op televisie en online te volgen via een livestream. Door welke zenders wordt dit EK cyclocross uitgezonden en waar vindt men een livestream? Hoe is de geschiedenis van het Europees kampioenschap veldrijden verlopen?

Historie: EK veldrijden

De allereerste wedstrijd die officieel het predicaat 'Europees kampioenschap veldrijden' droeg, werd verreden in 1995. Dit EK is echter niet te beschouwen als een echte voorloper van de latere EK's. Dat EK in 1995 was namelijk een onderdeel van het programma van het WK veldrijden. In 1995 bestond er nog geen WK voor de categorie beloften (renners onder de 23 jaar). Tijdens het weekend van het WK cyclocross in het Zwitserse Eschenbach organiseerde men echter wel een wedstrijd voor de topbeloften op het WK-parcours. Omdat dit geen officieel WK kon zijn, gaf men deze wedstrijd het predicaat EK. Dit EK veldrijden van 1995 werd gewonnen door de Tsjech Pospisil. In 1996 werd er voor het eerst een officieel WK veldrijden voor beloften georganiseerd. Als gevolg daarvan verdween het EK veldrijden voor beloften voor enige jaren van de kalender.

Met ingang van 2003 ging men ieder jaar een EK veldrijden organiseren (in tegenstelling tot dat eerste EK van 1995, staan de EK's die sinds 2003 worden georganiseerd, zowel qua locatie als qua datum totaal los van het WK). Dit EK wordt doorgaans begin november verreden. Met ingang van 2003 waren er Europese kampioenschappen voor drie verschillende categorieën: de dames elite, de heren beloften (U23) en de heren junioren. Met ingang van 2013 is er nog een EK aan het programma toegevoegd: het EK voor dames beloften (U23). Opvallend genoeg was er al die jaren geen Europees kampioenschap voor de heren profs (elite). Dit veranderde pas met ingang van 2015: in Huijbergen werd het eerste officiële EK veldrijden voor heren elite (profs) verreden.

Datum

Dit kampioenschap staat doorgaans begin november op de kalender. Een uitzondering daarop was het kampioenschap van 2016, dat eind oktober werd verreden. Het EK veldrijden 2022, maar ook de edities van 2023, 2024 en 2025 staan in principe weer begin november op de kalender.

Locatie

Het kampioenschap wordt in principe jaarlijks op een andere locatie verreden. Bij het EK veldrijden 2022 is de locatie Namen (België). Het EK veldrijden 2023 vindt plaats in Ponchateau (Frankrijk). In 2024 wordt het continentale kampioenschap in Luxemburg verreden. In 2025 is het de bedoeling dat deze wedstrijd in Spanje plaatsvindt.

Erelijst EK veldrijden

Beloften

Hoe zien de erelijsten van dit kampioenschap eruit, voorafgaan aan het EK veldrijden 2022? Het EK veldrijden voor beloften is in de loop der jaren vaak gewonnen door een renner die ook bij de profs een wereldtopper zou worden. De recordhouder qua aantal Europese titels bij de beloften is Niels Albert, die drie maal Europees beloftenkampioen werd: in 2005, 2006 en 2007. De Nederlander Lars van der Haar won het EK cyclocross voor beloften twee keer: in 2010 en 2011. Andere Nederlanders die Europees beloftenkampioen werden, waren Lars Boom (2004) en Mike Teunissen (2012). De Europese kampioenschappen van 2013 en 2014 werden gewonnen door de Belgen Michael Vanthourenhout en Wout van Aert. In 2015 en 2016 won de Belg Quinten Hermans het Europees kampioenschap voor beloften. In 2017 ging de zege naar de Eli Iserbyt. In 2018 werd Tom Pidcock Europees kampioen. In 2019 won Mickael Crispin. Ryan Kamp won in 2020.

Junioren

Bij de junioren is Mathieu van der Poel de enige renner die er twee maal in slaagde om het Europees kampioenschap te winnen: deze Nederlander zegevierde in 2011 en 2012. Het EK voor junioren van 2013 werd door de Belg Yannick Peeters gewonnen en het EK van 2014 door diens landgenoot Eli Iserbyt. In 2015 pakte de Nederlander Jens Dekker de Europese titel bij de junioren. In 2016 werd dit Europees kampioenschap gewonnen door de Brit Thomas Pidcock. In 2017 won Loris Rouiller (Zwitserland). In 2018 won de Nederlander Pim Ronhaar het Europees kampioenschap veldrijden. In 2019 werd Thibau Nys kampioen.

Dames elite en Dames beloften

Bij het Europees kampioenschap voor dames is de Nederlandse Daphny van den Brand de recordhoudster qua aantal zeges: zij won de Europese titel in 2006, 2007, 2010 en 2011. De Duitse Hanka Kupfernagel was ook vaak sterk op het EK veldrijden, zij won de titel in 2003, 2004 en 2008. De Nederlandse Marianne Vos won dit EK in 2005 en 2009. De EK's veldrijden van 2014, 2015 en 2017 werden gewonnen door de Belgische Sanne Cant. In 2018 won Annemarie Worst het Europees kampioenschap. In 2019 ging de zege naar Yara Kastelijn. Lucinda Brand won in 20201.

Het EK veldrijden voor dames beloften, dat sinds 2013 bestaat, werd zowel in 2013 als in 2014 gewonnen door een Nederlandse dame. In 2013 won Annefleur Kalvenhaar dit EK cyclocross. (Zij overleed in augustus 2014 aan de gevolgen van een verschrikkelijke valpartij in een mountainbikewedstrijd.) In 2014 werd het EK veldrijden voor dames beloften gewonnen door Sabrina Stultiens.

Het EK veldrijden voor dames beloften van 2015 werd oorspronkelijk gewonnen door de Belgische Femke Van den Driessche. Later in dat seizoen (bij het WK veldrijden) werd zij echter betrapt op een motor in haar fiets. De Europese titel van 2015 moest zij daarom ook inleveren en die ging naar de Nederlandse Maud Kaptheijns. In 2018 en 2019 won de Nederlandse Ceylin del Carmen Alvarado het EK veldrijden.

Heren elite

In 2015 werd het eerste Europees kampioenschap veldrijden voor heren elite (profs) gehouden in het Nederlandse Huijbergen. De winnaar van de eerste Europese titel bij de profs was de Nederlander Lars van der Haar. Hij kwam solo zegevierend over de finish. De Belg Wout van Aert werd tweede en diens landgenoot Kevin Pauwels werd derde. In 2016 werd het tweede EK veldrijden voor profs georganiseerd. Tot verrassing van velen pakte toen de Belg Toon Aerts de titel, voor Mathieu van der Poel en Wout van Aert. In 2017, 2018 en 2019 ging de zege naar Mathieu van der Poel. In 2020 pakte Eli Iserbyt de Europese titel. Lars van der Haar won in 2021 de Europese titel voor de tweede keer.

Programma EK veldrijden

Programma zaterdag:

 • 11u00 junior-dames
 • 13u15 heren beloften (U23)
 • 15u00 dames elite

Programma zondag:

 • 11u00 junioren
 • 13u15 dames beloften (U23)
 • 15u00 heren elite

Live op tv: EK Veldrijden, welke zender en hoe laat?

Live bij Sporza

Het EK veldrijden wordt in België live op tv uitgezonden door Sporza (de Vlaamse publieke omroep VRT). Hun live-uitzendingen van het Europees kampioenschap vinden plaats op de zender VRT één. Op zaterdag zenden zij de wedstrijd van de dames elite live uit vanaf 14u50 op VRT één. Op diezelfde zender begint op zondag eveneens om 14u50 de live-uitzending van de herenwedstrijd.

Live bij Eurosport ?

De live-uitzendrechten van het EK veldrijden (tv en livestream) zijn ook in handen van Eurosport. Vanwege het grote overige sportaanbod zenden zij niet elke editie live op tv uit. Wel zenden zij elk editie via de livestream online uit. Op hun livestream zijn niet alleen de wedstrijden van de heren en dames elite te bekijken, maar ook de beloftenwedstrijden (heren en dames) zijn bij dit EK veldrijden live via hun stream te volgen. In tegenstelling tot eerdere berichten zijn echter uiteindelijk de wedstrijden van de junioren en junior-dames niet op de Eurosport Player live online te bekijken.

EK veldrijden live op tv bij de NOS

Ook NOS Studio Sport besteedt live aandacht aan het EK veldrijden tijdens hun sportuitzendingen op de zender Nederland 1 (NPO1). In principe zenden zij bij het EK veldrijden zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd integraal live op tv uit. In de praktijk is het bij de NOS echter wel altijd mogelijk dat men, vanwege een andere sportactualiteit, op die middag besluit om toch ook live te switchen naar een ander sportevenement dat die middag plaatsvindt. Dit in tegenstelling tot Sporza, waar gegarandeerd dit Europees kampioenschap veldrijden bij de heren en dames helemaal live wordt uitgezonden op tv.

Live op tv: overige omroepen

Andere omroepen die dit Europees kampioenschap veldrijden live op tv uitzenden zijn de Italiaanse RAI en het Deense V2.

Livestream EK veldrijden

Livestream EK veldrijden bij Sporza

Er wordt een livestream van de Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) beschikbaar gesteld bij het EK veldrijden. Met zo'n livestream kan men dus het EK veldrijden op het internet bekijken, met behulp van een computer of smartphone. Deze livestream van het EK cyclocross is te vinden op de website van het Vlaamse Sporza. Ook kan men die livestream van dit veldritkampioenschap op de app van Sporza vinden. Dit is een gratis livestream van het EK veldrijden, maar deze stream is wel 'geo-restricted'. Dat houdt in dat men de officiële livestream van Sporza bij dit Europees kampioenschap veldrijden alleen in België mag bekijken. De gratis livestream van dit EK veldrijden begint bij Sporza tegelijk met hun live tv-uitzendingen van dit kampioenschap.

Livestream Europees kampioenschap veldrijden bij Eurosport

Er is bij dit EK veldrijden ook een livestream die door Eurosport beschikbaar wordt gesteld. Bij Eurosport begint de livestream van het EK veldrijden tegelijk met hun live tv-uitzending. De heren- en de dameswedstrijd zijn per livestream bij hen te zien. Elke livestream van hen bij dit Europees veldritkampioenschap is te vinden op de Eurosport Player App. Men dient wel een betaald abonnement op die app te hebben om die livestream van het EK cyclocross bij Eurosport te kunnen bekijken. Eurosport heeft als reclameleus voor zijn Player App: 'Home of Cycling'. Op die app kan men in het hele jaar verschrikkelijk veel wielrennen per livestream bekijken. Alle voorjaarsklassiekers, maar ook kleine rittenkoersen en kleine eendagswedstrijden zijn in de lente bij hen per livestream te zien. In mei heeft Eurosport de exclusieve livestream voor heel de Benelux voor de Giro d'Italia. In de zomer is het de enige omroep die per livestream elke etappe van de Tour helemaal integraal (van start tot finish) uitzendt. In het najaar zendt men per livestream uitgebreid de Vuelta en het WK wegwielrennen uit. En waar Eurosport zich jarenlang vooral op wegwielrennen richtte, is er in de winter ook enorm veel veldrijden bij hen per livestream te bekijken. Behalve dit Europees kampioenschap zenden zij per livestream onder meer ook het WK, de World Cups, de Ethias Crossen en de DVV Trofee live uit.

Livestream Europees kampioenschap veldrijden bij de NPO

Ook is het EK veldrijden te volgen via een livestream van de NOS. Voor hun stream geldt, net als bij Sporza, dat dit een gratis livestream is, maar dat die wel geo-restricted is. In dit geval betekent dit, dan men deze gratis livestream van de NOS van het Europees kampioenschap cyclocross alleen in Nederland mag bekijken. De livestream van dit veldritkampioenschap is te vinden op de website van de NOS. Ook via de NOS-app is dit veldritkampioenschap per livestream te bekijken. Met die livestream is het evenement (anders dan via de stream op de site) in de hele EU te gebruiken.

Livestream EK veldrijden via Go App (hele EU)

Het is ook mogelijk om dit veldritkampioenschap via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Via deze app, die verzorgd wordt door het bedrijf VodafoneZiggo, kan men live online per livestream naar een groot aantal tv-zenders kijken, waaronder VRT één, NPO1 en Eurosport1. Elke livestream van een tv-uitzending op die applicatie kan men in de hele Europese Unie bekijken. Voor mensen met een abonnement op digitale tv van Ziggo is dit een automatische dienst, waarbij men niets hoeft bij te betalen, om hierop live online (per livestream) tv te kunnen kijken.

Livestream iTV-app (en Interactieve Tv)

Voor klanten van Interactieve Tv is het mogelijk om dit Europees veldritkampioenschap per livestream te bekijken op de iTV-app. Dit is een app die qua mogelijkheden om per livestream tv te kijken, grotendeels vergelijkbaar is met de Go App van Ziggo. Klanten van KPN kunnen deze app eveneens in de hele EU gebruiken om per livestream naar de tv-uitzendingen te kijken. Ook bij de KPN kan men zowel de live-uitzendingen van Eurosport 1, VRT één als NOS Studio Sport per livestream volgen.

Livestream NLziet?

Is het ook mogelijk om dit Europese veldritkampioenschap via een livestream op de NLziet-app te bekijken? Ja, maar op die app kan men alleen per livestream kijken naar de tv-uitzendingen van de NOS kijken. De tv-uitzendingen van Sporza en Eurosport zijn op die app niet per livestream te zien. Op die app kan men namelijk alleen per livestream naar tv-zenders kijken van de NPO, Talpa en RTL Nederland. Men dient een abonnement op de NLziet-app te hebben, om daarop per livestream deze tv-uitzendingen te kunnen bekijken. Het is echter ook mogelijk om die live-uitzendingen van het EK veldrijden op NPO1 te bekijken via een livestream op de NPO Start-app. Daar heeft men geen abonnement voor nodig en dat is dus gratis. (Die livestream van NPO Start is echter wel geo-restricted en mag men buiten Nederland niet bekijken.)

Livestream overige omroepen?

Andere omroepen die het EK veldrijden per livestream uitzenden zijn de RAI en V2. Hun livestream is echter geo-restricted. De livestream van de RAI mag alleen in Italië worden bekeken. De livestream van V2 mag alleen live in Denemarken bekeken worden.

FloBikes livestream EK veldrijden?

Ook de Noord-Amerikaanse website FloBikes produceerde bij diverse edities een officiële livestream van dit EK veldrijden. Om die livestream van FloBikes bij het EK cyclocross te kunnen bekijken, diende men echter wel een abonnement te hebben bij dit Noord-Amerikaanse bedrijf. Ook was die livestream geo-restricted. (In veel landen kon men deze livestream niet bekijken.) Bij het EK veldrijden verzorgen zij geen livestream bij het Europees kampioenschap. Ook bij het EK veldrijden 2023 en 2024 bieden zij waarschijnlijk niet zo'n stream aan.

FloBikes is een groeiende en ambitieuze website, die ook veel andere Europese topcrossen live uitzendt via een livestream. Tot de crossen die zij via een livestream uitzenden behoren onder meer de Ethias Crossen en de UCI Wereldbeker Velrijden. FloBikes is een onderdeel van het bedrijf FloSports, dat ook veel andere grote sportevenementen via de livestream uitzendt.

EK veldrijden bij Discovery+

Voor Nederlanders is het mogelijk om dit kampioenschap in 2022, maar ook het EK veldrijden 2023 en mogelijk ook dat van 2024 per livestream bij Discovery+ te bekijken.

Livestream EK veldrijden bij GCN

Het EK veldrijden is ook via een livestream bij GCN te bekijken. Om hun livestream van dit Europees kampioenschap cyclocross te kunnen bekijken, dient u wel een betaald abonnement op hun app te hebben. Zij bieden bij ieder editie een stream aan.

Lees verder

© 2015 - 2023 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…
Kasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Zonnebeke wordt jaarlijks de Kasteelcross verreden. Deze veldrit is live te zien op tv. Ook wo…

BDO WK darts 2020 (ex-Lakeside), live op tv en livestreamBDO WK darts 2020 (ex-Lakeside), live op tv en livestreamDe 42e editie van het BDO World Professional Darts Championship begint op zaterdag 4 januari 2020. De finale van dit toe…
EK darts: European Championship, live tv en livestreamEK darts: European Championship, live tv en livestreamHet PDC European Championship Darts wordt jaarlijks in het najaar gehouden. Dit EK darts is live op tv te volgen. Evenee…
Bronnen en referenties
 • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/wedstrijdfiche.php?wedstrijdid=3058
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_kampioenschappen_veldrijden
 • http://www.sport.be/ekveldrijden/2015/nl/nieuws/
 • http://www.wchuijbergen.nl/veldrijden
 • http://www.ekveldrijden2015
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Woensdrecht_(gemeente)
 • http://www.wielerarchieven.be/forum/archive/index.php/t-3879.html
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 28-10-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.