Paardensport tripalon

Paardensport tripalon Drie onderdelen samengevoegd in 1 wedstrijd, hierdoor lijkt een tripalon gelijk te zijn aan een gewone sgw. Toch is dat niet zo, een tripalon is een instapklasse en iedereen kan meedoen, er zijn geen eisen waar een combinatie aan moet voldoen. Er word eerst een dressuurproef gereden, dan een cross van 5 km of 10 km en als afsluiting een springparcours, de uitslag van al deze onderdelen samen zal een winnaar opleveren per rubriek.

Tripalon

Het begint allemaal met de opgave van de wedstrijd maanden van te voren gaat de inschrijving open, je kunt de cross alleen rijden maar in een groep opgeven kan ook. De pony's en de paarden worden gescheiden van elkaar en als combinatie kun je kiezen uit verschillende klasses die variëren in hindernishoogte. De pony's lopen in de cross het parcours van 5 km, bij sommige tripalons is er de optie om met een pony het parcours van 10 km af te leggen. De paarden leggen het parcours van 10 km af, er is geen mogelijkheid om die van 5 km te doen tenzij je iemand met een pony begeleid. In dat geval kom je met jouw paard niet in aanmerking voor prijzen, je mag wel ook de dressuur en het springen rijden dit is niet verplicht. Voorafgaand aan de cross word er een dressuurproef gereden deze is voor iedereen hetzelfde en staat in het dressuurproevenboekje dat uitgegeven word door de KNHS. Na de cross ga je direct door naar het springparcours die bestaat uit verschillende gewone hindernissen. Een tripalon valt onder de impulsrubrieken van de KNHS, om mee te kunnen doen moet je lid zijn van de KNHS en je paard dient een geldige inenting tegen influenza/tetanus te hebben gehad. Verdere aanvullende eisen om mee te mogen doen kunnen verschillen per vereniging kijk daarom goed in het vraagprogramma daar staat alles in. Een startpas is niet nodig hierdoor is het simpel om je op te geven en kan iedereen mee doen.

Dressuur

Het is gewenst om te starten in een normale wedstrijdoutfit die bestaat uit ten minste een witte rijbroek, rijlaarzen of chaps plus schoenen met hak, wedstrijdjasje, wedstrijdblouse, handschoenen en een engels zadel plus hoofdstel met/zonder bit. Kleur sjabrak is vrij al is wit een graag geziene kleur. De juiste dressuurproef is de sgw proef voor de maand waarin de tripalon verreden word, deze is te vinden in het dressuurproevenboekje van de knhs, proeven zijn ook los te vinden op internet.

Cross

Dit is het onderdeel waar iedereen eigenlijk voor komt en het meest spectaculair voor de toeschouwers. De cross bestaat uit een mengeling van vaste hindernissen en losse hindernissen, de losse hindernissen bestaan bijna nooit uit gewone geschilderde balken maar zijn doorgaans houtkleurige balken. Elke hindernis is zo gebouwd dat hij uitnodigt om te springen zodat je als combinatie een fijne kennismaking hebt met hindernissen in het terrein springen. Er is altijd een waterbak aanwezig die veel publiek trekt, je kunt er gewoon doorheen lopen met soms de keuzeoptie om een kleine insprong te nemen. Andere hindernissen die je tegen kunt komen zijn boomstammen, heggen, hekjes, kruisjes, stijlsprong, afsprong, opsprong. Elke hindernis heeft een rode en witte vlag, de rode vlag geeft de rechterkant aan en de witte de linkerkant, zo zie je duidelijk welke kant je springen moet. De hindernissen zijn genummerd en de route heeft bordjes waarop staat aangegeven welke kant je op moet zodat je op het juiste pad blijft. Je kunt ook plekken tegenkomen waar je verplicht een bepaalde gang moet rijden dit kan beoordeeld worden of er komt een weg/spoorwegovergang aan waardoor het veiliger is in stap over te steken. Je krijgt per hindernis punten een goed gesprongen hindernis levert 10 punten op, 1 fout 7 punten, 2 fouten 4 punten en 3 of meer 1 punt. Doe je geen poging om de hindernis te springen dan krijg je 0 punten en kun je doorrijden naar de volgende hindernis.

Springen

Direct na de cross ga je door naar het springparcours dit kan buiten plaatsvinden maar ook in een binnenbak, er staan meerdere sprongen dit zijn altijd losse hindernissen met gekleurde balken of blokken. Er zijn dubbelsprongen, stijlsprongen en oxers een enkele keer kun je een muur tegenkomen. Elke hindernis heeft een nummer en je dient ze in de juiste volgorde te springen. Elke gemaakte fout zoals een weigering of afgeworpen balk leveren strafpunten op. Aan het eind van de dag word de einduitslag bekent, de winnaar word bepaald aan de hand van het behaalde aantal punten in de dressuur en de cross en het aantal strafpunten opgelopen in het springparcours. Per klasse is er een winnaar zowel bij de pony's als de paarden, prijzen kunnen gebruiksartikelen zijn of geld dit word van te voren aangegeven in het vraagprogramma.

Outfit paard en ruiter

Met dressuur is dit de gewone wedstrijdoutfit net als bij reguliere dressuurwedstrijden met de cross en het springparcours is dit anders. Je bent vrij in het kiezen van de kleur van je outfit en dat van je paard, beenbeschermers zijn verplicht en het is verstandig om zelf een bodyprotector te dragen echter is dit laatste niet altijd verplicht. Als je paard op hoefijzers staat kun je besluiten stiften in te draaien die zorgen voor meer grip zodat je paard minder snel uit zal glijden.

Gezelligheid

Het draait voornamelijk om de gezelligheid en minder om de prijzen, iedereen kan meedoen en heb je hulp nodig dan zijn er altijd genoeg mensen te vinden die je een helpende hand toe willen steken. Er doen altijd veel jonge onervaren ruiters mee met ervaren paarden zo leren ze heel veel van elkaar. Ook jonge onervaren paarden doen mee en in combinatie met een ervaren ruiter en vaak een ander paard lopen ook zij succesvol de wedstrijd uit. Er zijn altijd veel vrijwilligers aanwezig om alles in goede banen te leiden en de organisatie doet veel moeite voor de wedstrijd. De organisatie hoopt altijd op veel sportief plezier en elk jaar staat er op elke einduitslag een kreet als 'Hopelijk tot volgend jaar'!'
© 2012 - 2024 Reneemonty, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Crossen met je paard, bereid je goed voor!Crossen met je paard, bereid je goed voor!De cross is een onderdeel van de samengestelde wedstrijden in de paardensport. Een samengestelde wedstrijd (SGW) bestaat…
Wedstrijdkleding voor de paardensport (SGW-cross)Wedstrijdkleding voor de paardensport (SGW-cross)De samengestelde wedstrijdsport (SGW) bij het paardrijden bevat drie onderdelen: dressuur, springen en cross. Deze tak v…
Springsport: Klasse B rijstijlparcours in de paardensportSpringsport: Klasse B rijstijlparcours in de paardensportDe springsport is een populaire discipline binnen de paardensport. Wanneer een ruiter heeft besloten wedstrijden te gaan…
SGW - samengestelde wedstrijdSGW staat voor samengestelde wedstrijd en wordt ook wel eventing genoemd. Dit houdt in dat er drie wedstrijden op één of…

Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…
Gespierd lichaam voor beginners!Gespierd lichaam voor beginners!Tegenwoordig is de doelstelling van veel adolescenten: het gespierde lichaam ontwikkelen. Veel jongeren én volwassenen t…
Reneemonty (9 artikelen)
Gepubliceerd: 25-10-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.