Veldrit: Ethias Polderscross Kruibeke, live tv & livestream

Veldrit: Ethias Polderscross Kruibeke, live tv & livestream In de gemeente Kruibeke (België) wordt jaarlijks de Polderscross verreden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in Bazel, wat een deelgemeente is van Kruibeke. Deze cyclocross wordt live op tv uitgezonden. Ook is de Polderscross via een livestream op het internet te zien. De cross wordt gesponsord door Exact.

Historie: Poldercross

De eerste editie van deze veldrit werd verreden in januari 2014. Deze wedstrijd was toen nog maar een nationale B-cross, waaraan geen profs mee konden doen. Die eerste editie werd gewonnen door Kevin Eeckhout. De tweede editie van de Poldercross werd verreden in oktober 2014. In de tussentijd had deze wedstrijd een grote sprong voorwaarts gemaakt, zowel qua financiën als qua sportieve prestige. Het werd een A-cross, zodat ook de profs van start konden gaan in de cyclocross. De tweede editie van de Poldercross had een erg sterk deelnemersveld. De wedstrijd werd gewonnen door het Belgische supertalent Wout van Aert. Tweede werd Sven Nys op 15 seconden achter Van Aert. Derde werd Klaas Vantornout op 38 seconden.

In 2015 pakte Wout van Aert wederom de zege in de Poldercross. Tweede werd Michael Vanthourenhout. Op de derde plek eindigde Laurens Sweeck. In 2016 won Michael Vanthourenhout deze cyclocross. Wout van Aert eindigde dat jaar op de tweede plek in de Brico Poldercross Kruibeke. In 2017 won de Nederlander Mathieu van der Poel de veldrit van Kruibeke, voor de Belg Wout van Aert. In 2019 ging de zege naar Eli Iserbyt.

Geen Poldercross in seizoen 2018-2019, wel het BK veldrijden

In het seizoen 2018-2019 werd er geen Poldercross Kruibeke georganiseerd. Het organisatiecomité van deze veldrit organiseerde in die winter het Belgisch kampioenschap veldrijden in Kruibeke en focuste zich daar volledig op. In het seizoen 2019-2020 is de Poldercross Kruibeke echter weer terug op de veldritkalender.

Polderscross of Poldercross?

Oorspronkelijk heette deze wedstrijd de 'Poldercross'. Later is er echter een kleine naamswijziging doorgevoerd. De officiële naam is sindsdien de 'Polderscross', dus met een is middenin de naam. Doorgaans wordt deze veldrit door velen nog altijd de Poldercross genoemd.

Kruibeke en Bazel

Kruibeke ligt in de provincie Oost-Vlaanderen, nabij de rivier de Schelde. Kruibeke is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. De gemeente Kruibeke telt anno 2022 circa 16.000 inwoners. De beroemdste inwoner uit de geschiedenis van dit gebied is zonder twijfel Gerardus Mercator (1512-1594). Hij is één van de belangrijkste, invloedrijkste en bekendste cartografen (landkaartenmakers) aller tijden.

In de gemeente Kruibeke liggen drie belangrijke woonkernen: Kruibeke, Rupelmonde en Bazel. De veldrit van Kruibeke (de Poldercross) vindt plaats in en bij Bazel, wat een dorp heeft anno 2022 ruim 5000 inwoners. Nabij het parcours ligt het prachtige kasteel van Wissekerke, een waterburcht die grotendeels uit de 15e eeuw stamt. Dit kasteel was lange tijd een woonhuis van de familie Vilain XIIII. Deze adellijke familie leverde bijna anderhalve eeuw lang de burgemeesters van Bazel, wat toen nog een onafhankelijke gemeente was.

Brico Cross werd Ethias Cross

De Poldercross behoorde sinds het seizoen 2016-2017 tot de zogenaamde 'Brico Crossen'. Dit is een serie veldritten die allen door het bedrijf Brico werden gesponsord. Met ingang van 2019 is Ethias de nieuwe hoofdsponsor van deze serie. De naam van de wedstrijdserie is daarom veranderd in Ethias Crossen. Bij alle zes Ethias Crossen zijn punten te verdienen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. Er wordt echter niet een apart klassement opgemaakt van alleen de Ethias Crossen (zoals er wel aparte klassementen bestaan voor bijvoorbeeld de Superprestige Cyclocross en de DVV Trofee Veldrijden). Wat is de datum op de kalender? De cross in Kruibeke heeft niet een vaste plek op de kalender. Diverse malen werd de cross in het najaar verreden, maar de editie van 2022 wordt juist op 6 februari 2022 verreden. Veel Ethias Crossen hebben een flexibele datum. In de seizoenen 2022-2023, 2023-2024 en 2024-2025 zoekt men steeds naar de datum die het meest geschikt is voor zo'n cross. Dit in tegenstelling tot veel crossen met lange historie, die juist graag aan vaste data vasthouden uit gevoel voor traditie, ook als die plek praktisch gezien in een bepaald jaar eigenlijk niet altijd zo mooi op de veldritkalender zit.

Live op tv - Veldrit Kruibeke (Exact Cross): welke zender?

Poldercross live op VTM

Deze Exact Cross in Kruibeke wordt live op tv uitgezonden door de commerciële Vlaamse zender VTM.

EurosportNL

Eurosport Nederland heeft eveneens de live-uitzendrechten (live tv en stream) voor de Exact Crossen. Of zij die cross van Kruibeke wel of niet op tv uitzenden is afhankelijk van de rest van het sportaanbod van die dag. Dit bekijken zij per jaar. Sowieso is de Poldercross wel via een stream live bij hen te zien. Eurosport Nederland heeft een langjarig contract met Exact Crossen. Bij hen zijn deze veldritten in principe live te zien in 2022, 2023 en 2025. Dit geldt dus alleen voor de Nederlandse editie van deze sportzender; op de Vlaamse versie zijn ze niet te bekijken.

Historie: Poldercross live op tv

De eerste twee edities van deze veldrit werden nog niet live op tv uitgezonden. De derde editie van deze veldrit was in 2015 wel live op tv te zien (en online per livestream). De cross werd dat jaar live op tv (en via de stream) uitgezonden door Telenet Play Sports. Helaas konden toen alleen abonnees van die dienst live op tv (of online via een livestream) naar de Poldercross kijken.

Sinds 2016 wordt de Poldercross, tot vreugde van veel Vlaamse veldritfans, live op tv uitgezonden door VTM. Deze commerciële tv-zender zit bij bijna alle Vlaamse tv-kijkers in hun zenderpakket. Helaas voor veel Nederlandse veldritfans is de zender VTM in de meeste Nederlandse huiskamers niet op tv te ontvangen. Deze cyclocross is gelukkig echter ook online te zien via eens livestream. (Meer info over die livestream van deze Ethias Cross: zie verderop.) Daarnaast is deze Polderscross sinds 2019 deels (alleen de herenwedstrijd van deze cross) live te zien bij Eurosport.

Livestream Polderscross Kruibeke

Livestream VTM bij Exact Cross Kruibeke (Poldercross)

De Exact Poldercross Kruibeke is live te bekijken via een livestream van VTM. Met die livestream kunnen veldritfans de Poldercross live bekijken op de computer of smartphone. Deze livestream van de cyclocross van Kruibeke begint even laat als de tv-uitzending van deze cross. Met deze livestream kan men bij de cyclocross van Kruibeke dus de dameswedstrijd en de herenwedstrijd live bekijken.

Gratis livestream veldrijden

Om die livestream van de Exact Cross Kruibeke te gebruiken dient men op de wedstrijddag in te loggen op de site van VTM. Dit inloggen kan onder meer met een account van Medialaan. Zo'n account kan men gratis aanmaken. Dit is onder meer mogelijk via de website van VTM. (Medialaan is namelijk het moederbedrijf van VTM.) Indien men echter niet zo'n profiel wil aanmaken en toch deze livestream van de cyclocross wil bekijken, dan is daar een andere prima optie voor. Dan kan men namelijk deze gratis livestream van de Vlaamse cyclocross ook bekijken door op de site van VTM in te loggen met uw Facebook-account.

Als men ingelogd is op die site, kan men via de programmagids gratis de livestream van de Poldercross Kruibeke bekijken. De livestream van deze Vlaamse cyclocross is niet geo-restricted. Hierdoor kunnen ook veldritliefhebbers in Nederland en andere landen de cross van Kruibeke via deze livestream kunnen bekijken. Ook de overige veldritten die het predicaat 'Ethias Cross' dragen, zijn via een livestream op de website van de VTM te bekijken.

Livestream cyclocross Kruibeke Eurosport

Er wordt ook een livestream van deze veldrit van Kruibeke verzorgd door Eurosport. Op hun stream worden live de dameswedstrijd en de herenwedstrijd van deze cyclocross uitgezonden. Zo'n stream bevindt zich op de Eurosport Player en is alleen voor abonnees van die app te bekijken. Anno 2022 zenden zij veel veldrijden live uit via hun stream. Zo zijn ook de wereldbeker veldrijden en het WK cyclocross via een stream bij hen te bekijken. Eveneens zijn diverse manches van de Superprestige Veldrijden en de Rectavit Cyclocross Classics via een stream live bij hen te zien.

Livestream Ethias Cross Kruibeke via HLN (Poldercross)

Het is ook mogelijk om de veldrit van Kruibeke via een livestream van de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws (HLN) te bekijken. Hun livestream van deze Ethias Cross Kruibeke bevindt zich op die zaterdagmiddag op hun website. Ook dit is een gratis livestream. Via hun gratis livestream is zowel de heren- als de dameswedstrijd van deze cyclocross te bekijken. HLN biedt bij elke Ethias Cross zo'n gratis livestream aan. HLN is al langer een grote mediapartner van deze wedstrijdserie; voorgaande jaren boden zij ook een gratis livestream aan van elke Ethias Cross.

FloBikes livestream cyclocross Kruibeke (Poldercross)

Er wordt ook een livestream van de veldrit van Kruibeke geproduceerd door FloBikes. Dit mediaplatform is een onderdeel van het Noord-Amerikaanse bedrijf FloSports, dat heel veel sport per livestream uitzendt, waaronder elke Ethias Cross en dus ook de veldrit van Kruibeke. Om die livestream van de veldrit van Kruibeke te kunnen bekijken, dien men wel een abonnement op die dienst te hebben. Zij bieden ook bij veel andere veldritten een livestream aan. Het is echter geen grote aanrader voor liefhebbers van het veldrijden uit België of Nederland om bij hen een vast abonnement te nemen. Vaak is een livestream van FloBikes bij een veldrit namelijk geo-restricted (en als gevolg daarvan dus geo-blocked in veel landen). Zij hebben bij veel veldritten namelijk slechts de uitzendrechten om in een beperkt aantal landen een livestream aan te bieden. Zowel hun livestream van de Superprestige Cyclocross als van de Wereldbeker Veldrijden is bijvoorbeeld voor kijkers in België 'geo-blocked'. Bij FloBikes worden ook veel wegwielerwedstrijden per livestream aangeboden. Bij zo'n livestream van een wegkoers geldt dit praktische probleem nog vaker: Flobikes heeft dan alleen de uitzendrechten voor een livestream in Canada (of soms ook de USA). Het gevolg is dat kijkers uit Europese landen zo'n livestream niet mogen bekijken, ook niet als ze een vast abonnement op die dienst hebben. Op de dag van de veldrit van Kruibeke wordt bijvoorbeeld ook de wegwielerwedstrijd Giro d'Italia per livestream door FloBikes uitgezonden. Hierbij geldt ook weer: die livestream mag alleen in Noord-Amerika bekeken worden. Voor abonnees uit Nederland en België is die livestream van de Giro 'geo-blocked'.

Livestream Cyclocross Kruibeke via GCN

Ook GCN heeft de livestream-uitzendrechten voor de veldrit van Kruibeke in 2022. In principe zijn ook de Poldercross 2023 en de editie van 2024 bij hen live te zien. Zo'n livestream is alleen voor abonnees van hen.

Livestream veldrit Kruibeke 2022 en daaropvolgende edities bij Discovery+

In Nederland is deze veldrit in 2022, 2023 en 2024 in principe per livestream te bekijken op de Discovery+ App. Dit komt door de samenwerking tussen die app en Eurosport. Om de livestream te kunnen bekijken, dient u wel een abonnement op die app te hebben. Deze stream is geo-restricted en niet in België beschikbaar.
© 2019 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Lokeren: Rapencross live op tv en livestreamVeldrit Lokeren: Rapencross live op tv en livestreamIn Oost-Vlaanderen wordt jaarlijks de Ethias Cross Lokeren verreden. Deze veldrit wort ook wel de Rapencross genoemd. He…
Veldrit: BE-Mine Cyclocross Beringen, live tv en livestreamVeldrit: BE-Mine Cyclocross Beringen, live tv en livestreamIn de Limburgse plaats Beringen wordt jaarlijks de BE-Mine Cyclocross verreden. Deze cross vindt plaats op de flanken va…
Veldrit Ethias: Berencross Meulebeke, live tv en livestreamVeldrit Ethias: Berencross Meulebeke, live tv en livestreamIn Meulebeke wordt de Berencross verreden. De hoofdsponsor van deze wedstrijd is Exact en deze veldrit wordt daarom ook…
Veldrit: Ethias Cross Bredene live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Bredene live op tv en livestreamJaarlijks wordt in Bredene (België) de ‘Ethias Cross Bredene - Ereprijs Paul Herygers' gehouden. Dit is een internationa…

Wielrennen: de gemengde ploegentijdritWielrennen: de gemengde ploegentijdritVoordat het onderdeel in 2019 werd ingevoerd, lag het idee al enige tijd op de plank, maar kwam het er telkens niet van:…
Remco Evenepoel: programma 2020, uitslagen & erelijstRemco Evenepoel: programma 2020, uitslagen & erelijstRemco Evenepoel is een wielrenner die in de twee jaar dat hij bij de junioren actief was (2017 en 2018), een onuitwisbar…
Bronnen en referenties
  • http://competitie.dewielerbond.be/OnlineInschrijven/2015_VoorinschrijvingCyclocross.aspx?Disc=18
  • http://www.polderscross.com/images/2015/Affiche_Polderscross_2015_site_link.jpg
  • http://www.playsports.be/tv-gids/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_Wissekerke
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 14-09-2022
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.