Veldrit Ethias: Berencross Meulebeke, live tv en livestream

Veldrit Ethias: Berencross Meulebeke, live tv en livestream In Meulebeke wordt de Berencross verreden. Deze veldrit wordt in het seizoen 2021-2022 gehouden op zaterdag 2 oktober 2021. De hoofdsponsor van deze wedstrijd is Ethias en deze veldrit wordt daarom ook wel de Ethias Cross Meulebeke genoemd. De veldrit van Meulebeke wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze Ethias Cross op het internet te bekijken via een livestream. Er staan veel prominente deelnemers op de startlijst van de Ethias Berencross Meulebeke. Wat is de locatie van het parcours van deze cyclocross? Wat is de oorsprong van de naam van deze veldrit in Meulebeke, de ‘Berencross’?

Geschiedenis: Berencross en Ethias Cross Meulebeke

Op 15 december 2013 werd de eerste editie van de Berencross verreden. Dit was een nationale b-cross, waar dus geen profs aan mee mochten doen. Nadat de eerste editie een groot succes was, heeft de organisatie (vzw Cyclocross Meulebeke) ervoor gezorgd dat deze veldrit met ingang van het seizoen 2014-2015 een nationale a-cross is. Dit houdt onder meer in dat er ook profs aan deel mogen nemen. Klaas Vantornout pakte dat jaar de zege in de Berencross, voor Jim Aernouts en Kevin Pauwels. In 2015 werd de Berencross gewonnen door Tom Meeusen. Tweede werd Kevin Pauwels. Op de derde plek eindigde Rob Peeters. In 2016 won Mathieu van der Poel de Berencross, voor Bosmans en Iserbyt. In 2017 ging de zege in deze cyclocross wederom naar Mathieu van der Poel. Ook in 2018 won Mathieu van der Poel deze veldrit. In 2019 pakte Michael Vanthourenhout de zege in deze veldrit.

Brico Cross

Bij de eerste edities was de Berencross een onafhankelijke veldrit (een zogenaamde 'losse cross'). Met ingang van het seizoen 2016-2017 is het echter een onderdeel geworden van de wedstrijdreeks 'Brico Crossen'. Dit is een reeks van zes veldritten (vijf Belgische en één Nederlandse) die gesponsord worden door het bedrijf Brico en die live op tv (en online via een livestream) worden uitgezonden door de commerciële zender VTM. Eveneens worden deze veldritten allemaal per livestream uitgezonden door de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Ook de veldrit van Geraardsbergen en de Poldercross Kruibeke behoren bijvoorbeeld tot die Brico Crossen. Er bestaat geen apart klassement voor de Brico Crossen (zoals bijvoorbeeld wel het geval is bij de DVV Trofee en Superprestige-crossen), maar in alle Brico Crossen zijn wel punten te verdienen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden.

Brico Cross werd Ethias Cross

De naam van de wedstrijdserie Brico Crossen is met ingang van het seizoen 2019-2020 veranderd in Ethias Crossen. Het bedrijf Ethias heeft in de zomer van 2019 namelijk de sponsoring van deze wedstrijden overgenomen van Brico. Voor de rest is deze wedstrijdserie qua opzet en regels grotendeels hetzelfde gebleven.

Historie en toekomst: BK in Meulebeke

In het verre verleden vonden er vaker topcrossen plaats in Meulebeke. In 1958 en 1966 werd zelfs het Belgisch kampioenschap veldrijden in Meulebeke verreden. In de jaren zeventig verdween het topveldrijden echter uit Meulebeke. Dankzij de Berencross is het topveldrijden dus weer teruggekeerd in deze plaats. De organisatie heeft op de langere termijn grote ambities in de wereld van de cyclocross. Een onderdeel daarvan is dat in het seizoen 2020-2021 het Belgisch kampioenschap veldrijden in Meulebeke plaats vindt. In 2020 wordt er daaro geen Berencross in Meulebeke gehouden. Dit komt doordat de organisatoren van die veldrit zich in het winterseizoen 2020-2021 helemaal focussen op het organiseren van het BK veldrijden, dat in 2021 in Meulebeke plaatsvindt. De Berencross keert in het seizoen 2021-2022 weer terug op de kalender. Het is de bedoeling dat de cross dan in oktober 2021 wordt verreden. Ook in 2022, 2023 en 2024 staat deze cyclocross in principe weer op de veldritkalender.

Oorsprong: naam Berencross

Een bijnaam van Meulebeke is 'de Berengemeente'. Dit komt doordat de baronie van Meulebeke in het verleden (van de 15e tot en met de 18e eeuw) in het bezit was van de familie De Beer. De plaats Meulebeke heeft daarom ook een Beer in het wapenschild. Vandaar dat men besloten heeft om deze nieuwe veldrit als naam te geven 'de Berencross'.

Meulebeke

Meulebeke ligt in West-Vlaanderen. Het is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente, die circa 11000 inwoners heeft. In de Middeleeuwen werd deze plaats Mulenbeca genoemd. De oorsprong van de plaatsnaam is waarschijnlijk simpel: indertijd ontstond deze nederzetting bij een molen die aan een beek lag (de Devebeek). Meulebeke is onder meer bekend van de zogenaamde Berenfeesten die daar ieder jaar in het eerste weekend van juli worden gehouden. Ook vindt in Meulebeke jaarlijks de zogenaamde 'Nacht van de Koude Voeten' plaats.

In Meulebeke werd op 5 december 1985 Gianni Meersman geboren. Hij behoorde tot de betere Belgische profwielrenners. Meersman was met name een goede sprinter op geaccidenteerd terrein. In 2012 won hij een etappe in Parijs-Nice. In 2013 zegevierde hij in twee etappes in de Ronde van Catalonië en won hij eveneens twee etappes in de Ronde van Romandië. In 2016 won hij twee etappes in de Ronde van Spanje. Kort daarna moest hij echter zijn carrière beëindigen wegens hartproblemen.

Ook Daniel Van Ryckeghem (1945-2008) was afkomstig uit Meulebeke. Van Ryckeghem had een mooie wielercarrière, waarin hij onder meer twee Tour-etappes, Kuurne-Brussel-Kuurne, twee keer Dwars door België, twee keer de E3-prijs, Rund um den Henninger-Turm een rit in de Ronde van Zwitserland, een rit in de Dauphiné Libéré en diverse ritten in de Ronde van Catalonië won. Hij maakte in mei 2008 zelf een eind aan zijn leven.

Parcours, locatie

De Berencross wordt verreden op het domein Ter Borcht. De start en de finish van de Berencross zijn op de atletiekpiste van Ter Borcht, ter hoogte van het Dr. Leo Abeele stadion. De cross wordt dus verreden in de omgeving van het kasteel Ter Borcht, wat eeuwenlang de woonplek van de adellijke familie De Beer was, waardoor de naam ‘Berencross’ voor deze veldrit natuurlijk extra toepasselijk is. Het veldritparcours op het domein van het kasteel werd ontworpen mede dankzij adviezen van twee wielerlegendes: Lucien van Impe en Roger de Vlaeminck. Het parcours van deze cross is circa 2500 meter lang. De wedstrijd van de profs duurt circa een uur.

Datum: 2 oktober 2021

Op welke datum wordt deze veldrit in 2021 verreden? De datum is in dit seizoen: zaterdag 2 oktober 2021.

Programma: hoe laat?

Hoe laat beginnen wedstrijden bij deze veldrit op zaterdag 2 oktober 2021? Hieronder vindt u het programma. Vanwege de live-uitzending (tv en stream) zijn de wedstrijden van de heren en dames later dan bij de meeste overige crossen.

Programma 2 oktober 2021:

 • 12u30 1e jaars nieuwelingen
 • 13u30 2e jaars nieuwelingen
 • 14u30 junioren
 • 16u15 Dames Elite
 • 17u30 Heren Elite

Deelnemers Ethias Cross Meulebeke: startlijst met rugnummers

Welke deelnemers staan op de startlijst van de Ethias Cross Meulebeke? Bij Ethias Crossen zorgt men er doorgaans voor dat er een mooi deelnemersveld aan de start staat. Heel wat subtoppers krijgen namelijk een vast contract voor alle crossen van deze wedstrijdreeks. Hieronder vindt u de complete startlijst van de Berencross 2021 voor heren elite (profs) en beloften bij de editie van 2021. Prominente deelnemers op de startlijst van de cross voor dames elite zijn Sanne Cant, Loes Sels, Alice Maria Arzuffi, Marion Norbert Riberolle, Alica Frank en Loes Sels.

Deelnemers Berencross Meulebeke 2021: starlijst met rugnummers voor heren elite (profs) en beloften
1. ISERBYT, Eli
2. AERTS, Toon
3. SWEECK, Laurens
4. VANTHOURENHOUT, Michael
5. HERMANS, Quinten
6. SOETE, Daan
7. VERSTRYNGE, Emiel
8. FERDINANDE, Anton
9. HENDRIKX, Mees
10. POEL, David van der
11. ORTS, Felipe
12. WYSEURE, Joran
13. LOOCKX, Lander
14. BROECK, Arno van den
15. AERTS, Thijs
16. ADAMS, Jens
17. MEEUSSEN, Witse
18. BEKAERT, Yentl
19. CLYNHENS, Jens
20. VRACHTEN, Arne
21. VERHEYEN, Th.
22. GYS, Jens
23. WUYTS, Mathijs
24. CLARYSSE, Elio
25. SIEMONS, Julian
26. ALDERWEIRELD, Robin
27. CLAUWAERT, Maarten
28. MEEUSEN, Tom
29. VERVOORT, Wout
30. GOOSEN, Wouter
31. LINDEN, Lukas van der
32. LOOVEREN, Joachim van
33. PAUWELS, Pieter
34. PEMEN, Dolf
35. PUTTE, Victor van de
36. LAVERGE, Maxim
37. COMPERNOLLE, Jason van
38. SWEECK, Diether
39. GEURS, Renzo
40. MICHELS, Jente
41. LAERE, Brent de
42. QUARTIER, J.
43. SALOMEZ, Y.
44. VLEUTEN, Lukas van der
45. MEELBERGHS, Pieter
46. COMPERNOLLE, Kenneth van
47. BRUYNE, Jaro de
48. ROECK, Mathis de
50. PEIRENS, Yente
51. HEYMES, G.
52. LAEVENS, Justin
53. BECKINGSALE, Joseph
54. ALVARADO, Salvador
55. FREEMAN, S.T.
56. COOMAN, Kj.
57. BELMANS, Lennert
58. BOUMAN, Mika

Live op tv: Ethias Cross Meulebeke 2021 op VTM

Net als alle andere wedstrijden van de reeks Ethias Crossen wordt ook de Berencross Meulebeke 2021 live op tv uitgezonden door de Vlaamse commerciële zender VTM. De uitzending begint om 16u00. VTM zendt zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd van deze cyclocross live op tv uit. De start van de dameswedstrijd is om 16u15, de herenwedstrijd begint om 17u30. De zender VTM is helaas door veel Nederlanders niet op tv te ontvangen. Zij kunnen de Berencross echter wel via een livestream online bekijken. (Meer info over de livestream van deze veldrit: zie verderop.)

Eurosport? Niet live op tv in 2021, maar wel online via livestream

Ook Eurosport heeft de uitzendrechten van deze Berencross 2021. Ook bij de andere Ethias Crossen hebben zij de uitzendrechten (live tv en livestream). Ze zenden niet al deze crossen live op tv uit. Indien het past in hun programmering, dan zenden ze deze veldrit live uit op tv. In 2021 is dat helaas niet het geval. Hoewel de cross in 2021 dus niet live op tv bij hen te zien is, bieden zij wel een livestream aan van deze Cyclocross van Meulebeke.

Live veldrijden in oktober 2021

Op zondag 3 oktober 2021 kan men de Superprestige Cyclocross Gieten live op tv of online via een stream bekijken. Daarna vertrekt het veldritpeloton naar de Verenigde Staten. Daar staat vervolgens op zondag 10 oktober 2021 een manche van de UCI Wereldbeker Veldrijden op het programma: de World Cup Cyclocross Waterloo.

Livestream Ethias Cross Meulebeke 2021

Livestream VTM

VTM zendt deze Ethias Cross in 2021 ook live op het internet uit via een livestream. Met zo'n livestream kan men de Ethias Cross Meulebeke op een computer of smartphone bekijken. Deze livestream is beschikbaar zijn op de website van VTM. Doorgaans is de livestream van de Ethias Crossen niet geo-restricted voor andere kijkers in de EU. Hierdoor kan men deze livestream van deze cyclocross ook buiten België gewoon bekijken. Dat is vooral goed nieuws voor de vele veldritfans uit Nederland die de livestream van de Berencross willen bekijken.

Gratis livestream Berencross 2021

De livestream van de Ethias Cross Meulebeke 2021 (Berencross) is geheel gratis. Om de livestream te bekijken, kan men overigens een gratis account aanmaken op de website van VTM, van het bedrijf Medialaan. (Dat is het moederbedrijf van VTM.) Zodra men vervolgens heeft ingelogd met dat account, kan men via de programmagids naar de livestream kijken. Daarnaast is het ook mogelijk om bij deze livestream van de Berencross Meulebeke 2021 bij VTM in te loggen met uw Facebook-profiel. Dit is natuurlijk handig als men al een Facebook-profiel heeft en geen extra profiel (bij Medialaan) wil aanmaken. De livestream van deze Vlaamse veldrit begint bij VTM online om 16u00. Via hun livestream kan men zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd van de Ethias Berencross live bekijken op 2 oktober 2021. De start van de herenwedstrijd kan men op die gratis livestream om 17u30 zien.

Livestream Ethias Cyclocross bij HLN in 2021

Behalve door VTM, wordt er overigens ook een livestream van deze veldrit beschikbaar gesteld door de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws (HLN). Hun livestream van deze cyclocross bevindt zich op de site van dat dagblad. Dit is eveneens een gratis livestream. Via hun livestream van deze veldrit zijn ook zowel de heren- als de dameswedstrijd live te zien. Hun gratis livestream bij deze Ethias Cross 2021 begint net als de stream van VTM om circa 16u00. Ook bij andere veldritten uit deze wedstrijdserie bieden zij een gratis livestream aan.

Livestream veldrit Meulebeke 2021 bij Eurosport

Er wordt ook een livestream van Eurosport aangeboden bij de Berencross Meulebeke 2021. Op hun stream zijn de heren- en dameswedstrijd van dit veldritevenement te zien. De livestream van de dameswedstrijd begint bij deze cyclocross om circa 16u10. De livestream van de herencross begint bij dit evenement om circa 17u25. Hun livestream is alleen door abonnees te bekijken op hun Eurosport Player.

Livestream FloBikes voor Ethias Cross 2021

Daarnaast biedt men bij deze Ethias Cross ook een specifieke livestream voor deze veldrit aan, die bedoeld is voor kijkers in Noord-Amerika. Deze livestream van de veldrit van Meulebeke 2021 wordt beschikbaar gesteld door het bedrijf FloBikes. Men dient echter wel een abonnement op die livestream-dienst van FloBikes te hebben, om deze Engelstalige livestream van deze Vlaamse veldrit te kunnen bekijken. FloBikes is een bedrijf dat zich duidelijk focust op de groeiende populariteit van het veldrijden in Noord-Amerika; zij bieden zeer regelmatig een livestream van een top-cyclocross aan voor kijkers in Amerika en Canada. Sowieso bieden zij bij elke 'Brico Cross' een livestream aan. Ook bij heel wat crossen uit de Superprestige Cyclocross en de Wereldbeker Veldrijden bieden zij een (geo-restricted) livestream aan waarop men in Noord-Amerika live naar zo'n veldrit kan kijken.

Livestream tv-ap?

Is het ook mogelijk om in Nederland deze Ethias Cross Meulebeke via een reguliere tv-app per livestream te bekijken, zoals de Ziggo Go App of de iTV-app van KPN? Neen, op deze twee bekende apps is geen livestream van deze cyclocross te vinden. Dat komt mede doordat Eurosport het niet live op tv uitzendt (maar alleen per livestream via hun eigen Eurosport Player App, voor hun abonnees).

Livestream veldrit Meulebeke 2021 bij GCN

Met ingang van de editie van 2021 biedt ook GCN in veel landen een livestream aan van deze veldrit. Hun stream is alleen te bekijken door abonnees van de GCN-app. Op deze livestream zijn de heren- en dameswedstrijd van deze Vlaamse cyclocross te bekijken.

Lees verder

© 2014 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: BE-Mine Cyclocross Beringen, live tv en livestreamVeldrit: BE-Mine Cyclocross Beringen, live tv en livestreamIn de Limburgse plaats Beringen wordt jaarlijks de BE-Mine Cyclocross verreden. Deze cross vindt plaats op de flanken va…
Veldrit: Ethias Polderscross Kruibeke, live tv & livestreamVeldrit: Ethias Polderscross Kruibeke, live tv & livestreamIn de gemeente Kruibeke (België) wordt jaarlijks de Polderscross verreden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in…
Veldrit Lokeren: Rapencross live op tv en livestreamVeldrit Lokeren: Rapencross live op tv en livestreamIn Oost-Vlaanderen wordt jaarlijks de Ethias Cross Lokeren verreden. Deze veldrit wort ook wel de Rapencross genoemd. In…
Veldrit: Cyclocross Leuven live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Leuven live op tv en livestreamHet parcours van de GP Cyclocross Leuven bevindt zich in de deelgemeente Heverlee (België). Omdat Stella Artois de hoofd…

Tour de France 2020: etappeschema en deelnemersTour de France 2020: etappeschema en deelnemersDe Tour de France 2020 start op 29 augustus 2020. Startplaats is Nice, het slot van dit wielrennen is uiteraard in Parij…
Afvallen door hardlopen: 10 tipsAfvallen door hardlopen: 10 tipsAfvallen door hardlopen kan heel effectief zijn. Hardlopen in het juiste tempo en de juiste hartslag zorgt namelijk voor…
Bronnen en referenties
 • http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-meulebeke/berencross-wordt-professionele-veldrit-a1818145/
 • http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20131203_00869548
 • http://www.kfcmeulebeke.be/belangerijk/berencross-met-nys-op-2610/
 • http://www.veldritkrant.be
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.meulebeke.be
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 02-10-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.