Veldrit Ethias: Berencross Meulebeke, live tv en livestream

Veldrit Ethias: Berencross Meulebeke, live tv en livestream In Meulebeke wordt de Berencross verreden. De hoofdsponsor van deze wedstrijd is Exact en deze veldrit wordt daarom ook wel de Exact Cross Meulebeke genoemd. De veldrit van Meulebeke wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze cross op het internet te bekijken via een livestream. Er staan veel prominente deelnemers op de startlijst van de Exact Berencross Meulebeke. Wat is de locatie van het parcours van deze cyclocross? Wat is de oorsprong van de naam van deze veldrit in Meulebeke, de ‘Berencross’?

Geschiedenis: Berencross en Exact Cross Meulebeke

Op 15 december 2013 werd de eerste editie van de Berencross verreden. Dit was een nationale b-cross, waar dus geen profs aan mee mochten doen. Nadat de eerste editie een groot succes was, heeft de organisatie (vzw Cyclocross Meulebeke) ervoor gezorgd dat deze veldrit met ingang van het seizoen 2014-2015 een nationale a-cross is. Dit houdt onder meer in dat er ook profs aan deel mogen nemen. Klaas Vantornout pakte dat jaar de zege in de Berencross, voor Jim Aernouts en Kevin Pauwels. In 2015 werd de Berencross gewonnen door Tom Meeusen. Tweede werd Kevin Pauwels. Op de derde plek eindigde Rob Peeters. In 2016 won Mathieu van der Poel de Berencross, voor Bosmans en Iserbyt. In 2017 ging de zege in deze cyclocross wederom naar Mathieu van der Poel. Ook in 2018 won Mathieu van der Poel deze veldrit. In 2019 pakte Michael Vanthourenhout de zege in deze veldrit.

Brico Cross

Bij de eerste edities was de Berencross een onafhankelijke veldrit (een zogenaamde 'losse cross'). Met ingang van het seizoen 2016-2017 is het echter een onderdeel geworden van de wedstrijdreeks 'Brico Crossen'. Dit is een reeks van zes veldritten (vijf Belgische en één Nederlandse) die gesponsord worden door het bedrijf Brico en die live op tv (en online via een livestream) worden uitgezonden door de commerciële zender VTM. Eveneens worden deze veldritten allemaal per livestream uitgezonden door de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Ook de veldrit van Geraardsbergen en de Poldercross Kruibeke behoren bijvoorbeeld tot die Brico Crossen. Er bestaat geen apart klassement voor de Brico Crossen (zoals bijvoorbeeld wel het geval is bij de DVV Trofee en Superprestige-crossen), maar in alle Brico Crossen zijn wel punten te verdienen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden.

Brico Cross werd Ethias Cross

De naam van de wedstrijdserie Brico Crossen is met ingang van het seizoen 2019-2020 veranderd in Ethias Crossen. Het bedrijf Ethias heeft in de zomer van 2019 namelijk de sponsoring van deze wedstrijden overgenomen van Brico. Voor de rest is deze wedstrijdserie qua opzet en regels grotendeels hetzelfde gebleven.

Historie en toekomst: BK in Meulebeke

In het verre verleden vonden er vaker topcrossen plaats in Meulebeke. In 1958 en 1966 werd zelfs het Belgisch kampioenschap veldrijden in Meulebeke verreden. In de jaren zeventig verdween het topveldrijden echter uit Meulebeke. Dankzij de Berencross is het topveldrijden dus weer teruggekeerd in deze plaats. De organisatie heeft op de langere termijn grote ambities in de wereld van de cyclocross. Een onderdeel daarvan is dat in het seizoen 2020-2021 het Belgisch kampioenschap veldrijden in Meulebeke plaats vindt. In 2020 wordt er daaro geen Berencross in Meulebeke gehouden. Dit komt doordat de organisatoren van die veldrit zich in het winterseizoen 2020-2021 helemaal focussen op het organiseren van het BK veldrijden, dat in dat seizoen in Meulebeke plaatsvindt. De Berencross keert in het seizoen 2021-2022 weer terug op de kalender (in oktober). Ook in 2022, 2023 en 2024 staat deze cyclocross in principe weer op de veldritkalender.

Oorsprong: naam Berencross

Een bijnaam van Meulebeke is 'de Berengemeente'. Dit komt doordat de baronie van Meulebeke in het verleden (van de 15e tot en met de 18e eeuw) in het bezit was van de familie De Beer. De plaats Meulebeke heeft daarom ook een Beer in het wapenschild. Vandaar dat men besloten heeft om deze nieuwe veldrit als naam te geven 'de Berencross'.

Meulebeke

Meulebeke ligt in West-Vlaanderen. Het is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente, die anno 2022 circa 11000 inwoners heeft. In de Middeleeuwen werd deze plaats Mulenbeca genoemd. De oorsprong van de plaatsnaam is waarschijnlijk simpel: indertijd ontstond deze nederzetting bij een molen die aan een beek lag (de Devebeek). Meulebeke is onder meer bekend van de zogenaamde Berenfeesten die daar ieder jaar in het eerste weekend van juli worden gehouden. Ook vindt in Meulebeke jaarlijks de zogenaamde 'Nacht van de Koude Voeten' plaats.

In Meulebeke werd op 5 december 1985 Gianni Meersman geboren. Hij behoorde tot de betere Belgische profwielrenners. Meersman was met name een goede sprinter op geaccidenteerd terrein. In 2012 won hij een etappe in Parijs-Nice. In 2013 zegevierde hij in twee etappes in de Ronde van Catalonië en won hij eveneens twee etappes in de Ronde van Romandië. In 2016 won hij twee etappes in de Ronde van Spanje. Kort daarna moest hij echter zijn carrière beëindigen wegens hartproblemen.

Ook Daniel Van Ryckeghem (1945-2008) was afkomstig uit Meulebeke. Van Ryckeghem had een mooie wielercarrière, waarin hij onder meer twee Tour-etappes, Kuurne-Brussel-Kuurne, twee keer Dwars door België, twee keer de E3-prijs, Rund um den Henninger-Turm een rit in de Ronde van Zwitserland, een rit in de Dauphiné Libéré en diverse ritten in de Ronde van Catalonië won. Hij maakte in mei 2008 zelf een eind aan zijn leven.

Parcours, locatie

De Berencross wordt verreden op het domein Ter Borcht. De start en de finish van de Berencross zijn op de atletiekpiste van Ter Borcht, ter hoogte van het Dr. Leo Abeele stadion. De cross wordt dus verreden in de omgeving van het kasteel Ter Borcht, wat eeuwenlang de woonplek van de adellijke familie De Beer was, waardoor de naam ‘Berencross’ voor deze veldrit natuurlijk extra toepasselijk is. Het veldritparcours op het domein van het kasteel werd ontworpen mede dankzij adviezen van twee wielerlegendes: Lucien van Impe en Roger de Vlaeminck. Het parcours van deze cross is circa 2500 meter lang. De wedstrijd van de profs duurt circa een uur.

Live op tv: Ethias Cross Meulebeke op VTM

Net als alle andere wedstrijden van de reeks Ethias Crossen wordt ook de Berencross Meulebeke live op tv uitgezonden door de Vlaamse commerciële zender VTM. Die omroep zendt zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd van deze cyclocross live op tv uit. De zender VTM is helaas door veel Nederlanders niet op tv te ontvangen. Zij kunnen de Berencross echter wel via een livestream online bekijken. (Meer info over de livestream van deze veldrit: zie verderop.)

Eurosport

Ook Eurosport heeft de uitzendrechten van deze Berencross. Ook bij de andere Ethias Crossen hebben zij de uitzendrechten (live tv en livestream). Ze zenden niet al deze crossen live op tv uit. Indien het past in hun programmering, dan zenden ze deze veldrit live uit op tv. Ook als de cross niet live op tv bij hen te zien is, bieden zij wel een livestream aan van deze Cyclocross van Meulebeke.

Livestream Ethias Cross Meulebeke

Livestream VTM

VTM zendt deze Ethias Cross ook live op het internet uit via een livestream. Met zo'n livestream kan men de Ethias Cross Meulebeke op een computer of smartphone bekijken. Deze livestream is beschikbaar zijn op de website van VTM. Doorgaans is de livestream van de Ethias Crossen niet geo-restricted voor andere kijkers in de EU. Hierdoor kan men deze livestream van deze cyclocross ook buiten België gewoon bekijken. Dat is vooral goed nieuws voor de vele veldritfans uit Nederland die de livestream van de Berencross willen bekijken.

Gratis livestream Berencross

De livestream van de Ethias Cross Meulebeke (Berencross) is geheel gratis. Om de livestream te bekijken, kan men overigens een gratis account aanmaken op de website van VTM, van het bedrijf Medialaan. (Dat is het moederbedrijf van VTM.) Zodra men vervolgens heeft ingelogd met dat account, kan men via de programmagids naar de livestream kijken. Daarnaast is het ook mogelijk om bij deze livestream van de Berencross Meulebeke bij VTM in te loggen met uw Facebook-profiel. Dit is natuurlijk handig als men al een Facebook-profiel heeft en geen extra profiel (bij Medialaan) wil aanmaken. Via hun livestream kan men in 2022, 2023 en 2024 zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd van de Ethias Berencross live bekijken.

Livestream Ethias Cyclocross bij HLN

Behalve door VTM, wordt er overigens ook een livestream van deze veldrit beschikbaar gesteld door de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws (HLN). Hun livestream van deze cyclocross bevindt zich op de site van dat dagblad. Dit is eveneens een gratis livestream. Via hun livestream van deze veldrit zijn ook zowel de heren- als de dameswedstrijd live te zien. Hun gratis livestream bij deze Ethias Cross begint tegelijkertijd met de stream van VTM Ook bij andere veldritten uit deze wedstrijdserie bieden zij een gratis livestream aan.

Livestream veldrit Meulebeke bij Eurosport

Er wordt ook een livestream van Eurosport aangeboden bij de Berencross Meulebeke. Op hun stream zijn de heren- en dameswedstrijd van dit veldritevenement te zien.Hun livestream is alleen door abonnees te bekijken op hun Eurosport Player.

Livestream FloBikes voor Ethias Cross

Daarnaast biedt men bij deze Ethias Cross ook een specifieke livestream voor deze veldrit aan, die bedoeld is voor kijkers in Noord-Amerika. Deze livestream van de veldrit van Meulebeke wordt beschikbaar gesteld door het bedrijf FloBikes. Men dient echter wel een abonnement op die livestream-dienst van FloBikes te hebben, om deze Engelstalige livestream van deze Vlaamse veldrit te kunnen bekijken. FloBikes is een bedrijf dat zich duidelijk focust op de groeiende populariteit van het veldrijden in Noord-Amerika; zij bieden zeer regelmatig een livestream van een top-cyclocross aan voor kijkers in Amerika en Canada. Sowieso bieden zij anno 2022 bij elke 'Ethias Cross' een livestream aan. Ook bij heel wat crossen uit de Superprestige Cyclocross en de Wereldbeker Veldrijden bieden zij een (geo-restricted) livestream aan waarop men in Noord-Amerika live naar zo'n veldrit kan kijken.

Livestream tv-ap?

Is het ook mogelijk om in Nederland deze Ethias Cross Meulebeke via een reguliere tv-app per livestream te bekijken, zoals de Ziggo Go App of de iTV-app van KPN? Neen, op deze twee bekende apps is geen livestream van deze cyclocross te vinden. Dat komt mede doordat Eurosport het niet live op tv uitzendt (maar alleen per livestream via hun eigen Eurosport Player App, voor hun abonnees).

Livestream veldrit Meulebeke bij GCN

Ook GCN biedt in veel landen een livestream aan van deze veldrit. Hun stream is alleen te bekijken door abonnees van de GCN-app. Op deze livestream zijn de heren- en dameswedstrijd van deze Vlaamse cyclocross te bekijken.

Livestream veldrit Meulebeke 2022 en daaropvolgende edities van Discovery+

Voor Nederlandse abonnees van Discovery+ is deze cross ook bij die streamingdienst per livestream te bekijken. Via hun verbond met Eurosport beschikken zij in Nederland over de uitzendrechten van de Cyclocross Meulebeke 2022, maar ook de veldrit van Meulebeke 2023, en de edities van 2024 en 2025. Buiten Nederland is deze livestream in veel landen geo-blocked.

Lees verder

© 2014 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: BE-Mine Cyclocross Beringen, live tv en livestreamVeldrit: BE-Mine Cyclocross Beringen, live tv en livestreamIn de Limburgse plaats Beringen wordt jaarlijks de BE-Mine Cyclocross verreden. Deze cross vindt plaats op de flanken va…
Veldrit Lokeren: Rapencross live op tv en livestreamVeldrit Lokeren: Rapencross live op tv en livestreamIn Oost-Vlaanderen wordt jaarlijks de Ethias Cross Lokeren verreden. Deze veldrit wort ook wel de Rapencross genoemd. He…
Veldrit: Ethias Cross Bredene live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Bredene live op tv en livestreamJaarlijks wordt in Bredene (België) de ‘Ethias Cross Bredene - Ereprijs Paul Herygers' gehouden. Dit is een internationa…
Ethias Cross Parkcross Maldegem, live tv en livestreamEthias Cross Parkcross Maldegem, live tv en livestreamIn Maldegem wordt jaarlijks de 'Ethias Parkcross' verreden. Dit is de veertiende editie van deze cyclocross. Het parcour…

Tour de France 2020: etappeschema en deelnemersTour de France 2020: etappeschema en deelnemersDe Tour de France 2020 start op 29 augustus 2020. Startplaats is Nice, het slot van dit wielrennen is uiteraard in Parij…
Afvallen door hardlopen: 10 tipsAfvallen door hardlopen: 10 tipsAfvallen door hardlopen kan heel effectief zijn. Hardlopen in het juiste tempo en de juiste hartslag zorgt namelijk voor…
Bronnen en referenties
  • http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-meulebeke/berencross-wordt-professionele-veldrit-a1818145/
  • http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20131203_00869548
  • http://www.kfcmeulebeke.be/belangerijk/berencross-met-nys-op-2610/
  • http://www.veldritkrant.be
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.meulebeke.be
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 26-09-2022
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.