Veldrit: Citadelcross Namen live op tv en livestream

Veldrit: Citadelcross Namen live op tv en livestream In Namen (België) wordt jaarlijks de 'Cyclocross de la Citadelle de Namur' verreden. Deze Waalse veldrit is een onderdeel van de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden. Het parcours van deze World Cup-wedstrijd bevindt zich bij de befaamde Citadel van Namen. De veldrit van Namen wordt live op tv uitgezonden. Ook is de Citadelcross online via een livestream te bekijken. Hoe is de geschiedenis van deze Waalse cyclocross verlopen?

Geschiedenis van de Citadelcross Namen (Namur)

Motorcross in Namen

Sinds 1947 werd in de Waalse plaats Namen (Namur) de Grand Prix Motorcross van België georganiseerd (GP Belgique). Het circuit bevond zich bij de Citadel van Namen. De wedstrijd was buitengewoon populair onder de motorcrossfans. Om diverse redenen, waaronder milieuproblematiek, kwam er in 2007 een einde aan deze traditie. In augustus van dat jaar was de Fransman Sébastien Pourcel voorlopig de laatste winnaar van de Grand Prix Motorcross te Namen, in de koningsklasse MX1. Hierna verhuisde de GP van België naar de Vlaamse plaats Lommel. Er zijn echter nog wel plannen om in de toekomst het topmotorcrossen weer terug te laten keren naar het Waalse Namen.

Veldrijden in Namen

Nadat bekend werd dat de GP Motorcross uit Namen weg zou gaan, ging deze Waalse gemeente op zoek naar een ander topsportevenement dat men jaarlijks nabij de Citadel zou kunnen organiseren. De voorkeur ging hierbij uit naar een sport met een relatief milieuvriendelijk imago (vergeleken met de motorcross). Uiteindelijk koos men voor het veldrijden. Dit was een opvallende keuze, aangezien veldrijden in Wallonië (in tegenstelling tot Vlaanderen) helemaal niet erg populair is.

Citadelcross voor heren elite (profs)

Hoe ziet de erelijst eruit van deze veldrit, voorafgaand aan de Citadelcross Namen 2020? In 2009 werd de eerste editie van de Citadelcross verreden op het prachtige, zware parcours bij de Citadel van Namen. Deze wedstrijd was dat jaar een onderdeel van het klassement GVA Trofee Veldrijden. De Belg Niels Albert won de eerste editie van de Citadelcross. In 2010 won de Tsjech Zdenek Stybar de tweede editie van deze Waalse cyclocross.

Met ingang van 2011 werd de Citadelcross van Namen een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijden. In 2011 ging de zege in deze Waalse veldrit naar Sven Nys. In 2012 won Kevin Pauwels deze cyclocross. In 2013 werd deze wereldbekercross gewonnen door de Fransman Francis Mourey. In 2014 won Kevin Pauwels voor de tweede keer deze cross. De Nederlander Mathieu van der Poel won deze veldrit in 2015, 2016, 2018 en 2019. Wout van Aert pakte de zege in 2017. Michael Vanthourenhout won in 2021.

Citadelcross voor dames

Er wordt ook jaarlijks een Citadelcross voor dames gehouden. Hoe ziet de erelijst van deze damescross eruit, voorafgaand aan het seizoen 2022-2023? In de beginjaren waren de Nederlandse vrouwen zeer succesvol bij deze Waalse cyclocross: Daphny van de Brand won in 2009, Sanne van Paassen zegevierde in 2010 en Marianne Vos pakte de zege in 2011. In 2012 en 2013 ging de zege naar de Amerikaanse Katherine Compton. In 2014 en 2016 werd de Citadelcross voor dames gewonnen door Katerina Nash (Tsjechië). In 2015 pakte de Britse Nikki Harris de zege in deze wereldbekerveldrit. In 2017 werd deze cyclocross gewonnen door Evie Richards. De Nederlandse Lucinda Brand pakte de zege in 2018, 2019, 2020 en 2021.

Wereldbeker Veldrijden

De UCI World Cup Cyclocross is het belangrijkste klassement in de wereld van het veldrijden. Telenet is de hoofdsponsor van de wereldbeker veldrijden en alle manches worden daarom ook automatisch live op tv en online via de livestream uitgezonden door Telenet Play Sports. Daarnaast zenden echter ook diverse andere omroepen wereldbekerwedstrijden live uit op tv en per livestream.

Parcours: locatie

Het parcours van de Citadelcross behoort tot de zwaarste omlopen van de veldritwereld. Het heeft veel weg van een mountainbikeparcours. De oorspronkelijke ontwerper van het parcours was de ex-topveldrijder Roland Liboton. Het parcours bevindt zich nabij de befaamde Citadel van Namen.

Citadelle de Namur (Citadel van Namen)

De 'Citadelle de Namur' is één van de grootste burchten van Europa. Het ligt op een heuvel met een hoogte van ongeveer 100 meter. Dit is een strategische locatie die reeds door de Romeinen gebruikt werd voor de bouw van een militair fort. In de middeleeuwen was de Citadel van Namen de hoofdzetel van de Graven van Namen. De burcht is vele malen belegerd tijdens oorlogen. Hij is in de loop der eeuwen ook vele malen herbouwd en verbouwd. Tot ver in de 20e eeuw behield dit complex een militaire functie. Hier kwam pas een einde aan in 1977. Sindsdien is dit fort vooral een toeristische trekpleister. Binnen de wielerwereld is de Citadel ook bekend vanwege de GP Wallonië, die vaak op (of bij) de Citadel finisht.

De Citadel torent uit boven de Waalse stad Namen. Dit is een plaats met anno 2022 circa 110.000 inwoners. Vlakbij de Citadel van Namen is het Waalse parlement gevestigd. Namen is dan ook de hoofdstad van het Waalse gewest. Namen is de Nederlandse (en Vlaamse) benaming van deze stad. De Franse naam is 'Namur', in het Waals noemt men deze plaats 'Nameur'.

Datum

Deze Waalse wereldbekercross wordt doorgaans in het weekend voor kerst gehouden. In 2022 wordt in Namen op het parcours van de Citadelcross het EK veldrijden verreden. Dat vindt al in november plaats. In 2023, 2024 en 2025 wordt er weer 'gewoon' in december op de Citadel gereden.

Live op tv: welke zender?

De uitzendrechten van de Citadelcross in Namen zijn onder meer in handen van het Belgische bedrijf Telenet. Zij zenden deze cyclocross live op tv uit, zowel op een open kanaal (op kanaal 11, Playtime, voor alle klanten van digitale tv bij Telenet), maar ook op Telenet Play Sports(voor de abonnees van Play Sports). Ook de Vlaamse zender Proximus Tv (Pickx) zendt deze cross live uit. Deze zender is te ontvangen voor abonnees van digitale tv bij Proximus.

Hoe laat begint de live tv-uitzending van de Citadelcross? De uitzending begint om 13u15 met de dameswedstrijd, de herenwedstrijd gaat om 15u00 van start.

Live bij EurosportNL

Ook Eurosport Nederland heeft bij de Citadelcross Namen de uitzendrechten (livestream en live tv). Om 13u30 is de dameswedstrijd van deze Waalse cross live bij hen te zien. Om 15u00 begint de live-uitzending van de herenwedstrijd van deze Waalse wereldbekerveldrit bij hen.

Eurosport heeft een meerjarig contract met deze veldrit voor de seizoenen 2023-2024 en 2025. Meestal zenden ze deze cross inderdaad ook live op tv uit op hun hoofdnet (Eurosport 1 Nederland). Indien er echter een drukke programmering met andere grote evenementen op die dag is, dan wordt de cross alleen live via de stream uitgezonden.

NPO?

Het Nederlandse NOS Studio Sport heeft ook de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze wereldbekercross. Ook zij besteden op tv vaak live aandacht aan de wereldbekercross in Namen. Zoals altijd bij de NOS is het tijdens zo'n zondagmiddaguitzending echter afhankelijk van de rest van het sportaanbod (en de sportactualiteit) hoeveel zij in de praktijk exact live van deze cross uitzenden.

Sporza? Niet live bij hen, maar wel een samenvatting

De Vlaamse publieke omroep Sporza zendt deze Waalse cross meestal niet live uit, maar zendt in de namiddag van de zondag wel een uitgebreide samenvatting van deze wereldbekerveldrit uit op de Vlaamse zender één. Dat is ook in 2023 en 2024 het geval.

Livestream Citadelross Namen

Livestream Telenet Play Sports (hele EU)

Via een livestream van Telenet Play Sports kan men de Citadelcross met Vlaams commentaar volgen. Deze livestream bevindt zich op de wedstrijddag op hun website. Ook kan men die livestream van de Citadelcross vinden op de Play Sports Go App. Via die app kan men deze livestream van de veldrit van Namen in de hele EU bekijken. Om hun livestream te kunnen bekijken dient men echter wel een abonnement op Play Sports te hebben. De livestream van Play Sports begint bij de Citadelcross tegelijk met de live tv-uitzending.

Livestream Cyclocross Namen bij Eurosport

Er wordt ook een livestream beschikbaar gesteld door Eurosport. Met deze livestream kan men online via de livestream naar de veldrit van Namen kijken op een smartphone of computer. Via die livestream is om 13u30 de dameswedstrijd van deze cyclocross live te zien. Om 15u00 kan men via hun livestream de herenwedstrijd van deze cyclocross live bekijken. Men dient echter wel een betaald abonnement te hebben op de Eurosport Player App om deze specifieke livestream van de Citadelcross te kunnen bekijken. Ook alle andere wereldbekerveldritten zijn bij hen per livestream te bekijken.

Livestream NPO

Voor de Nederlandse veldritliefhebbers is er een livestream van deze cross beschikbaar. Die livestream van de cyclocross van Namen bevindt zich op de wedstrijddag op de website van de NOS; daarnaast kan men die stream van de Citadelcross ook live bekijken via de NOS-App. De livestream van de dameswedstrijd begint om circa 13u30. De livestream van de herenwedstrijd begint enkele minuten voor drie uur. In verband met de uitzendrechten is echter die Nederlandse livestream op de website 'geo-restricted'. Dat houdt in dat deze gratis livestream van de NOS bij deze cyclocross alleen voor internetters in Nederland te bekijken is. Deze gratis livestream van deze cyclocross is dus officieel geblokkeerd voor Vlamingen.

Overige livestreams cyclocross Namen

Er is een Engelstalige een livestream voor de Citadelcross beschikbaar op het YouTube-kanaal van de UCI. Die livestream van deze cyclocross is in principe gratis, maar deze stream is wel zeer 'geo-restricted'. Alleen in landen waar geen enkele omroep de live-uitzendrechten (tv en livestream) heeft van de Citadelcross Namur, mag men officieel naar deze livestream van de UCI kijken bij deze cyclocross. Bij de cross in Namen is er ook een livestream van het Noord-Amerikaanse FloBikes. Die livestream van deze Waalse cyclocross is echter officieel alleen maar beschikbaar voor Canadese betalende abonnees van deze livestream-dienst.

Alternatief voor livestream: Citadelcross bekijken via Go App?

In Nederland bestaat er voor klanten van Ziggo ook nog een alternatief waarmee men ook naar deze Waalse veldrit per livestream kan kijken: de Ziggo Go App. Met die app kan men per livestream naar tv kijken. Via die app kan men bijvoorbeeld dus geheel legaal per livestream naar Eurosport 1 kijken (waarop deze Waalse cyclocross wordt uitgezonden), zonder dat men een abonnement nodig heeft op de Eurosport Player App. Zo'n livestream op de Ziggo Go App kan men als abonnee van VodafoneZiggo in elk land van de EU gebruiken.

Livestream Cyclocross via iTV-app

Het is ook mogelijk om deze Waalse cyclocross te bekijken via een livestream op de iTV-app. Via die app kunnen klanten van KPN per livestream naar tv kijken. Zij kunnen anno 2023 dus via die app ook naar de zender Eurosport1 kijken, waarop deze cyclocross live wordt uitgezonden.

World Cup Cyclocross: Citadelcross Namen livestream bij GCN

De cyclocross van Namen wordt ook via een stream van GCN in heel wat landen live uitgezonden. Ook bij de Citadelcross Namen 2023 hebben ze de uitzendrechten. GCN werkt sinds 2020 intensief samen met Eurosport in Nederland en diverse andere landen. Daardoor kunnen abonnees van het Global Cycling Network ook anno 2023 en daaropvolgende jaren in een groot aantal Europese landen veel wielersport live via een stream bekijken.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…
Veldrit Tabor (wereldbeker), live op tv en livestreamVeldrit Tabor (wereldbeker), live op tv en livestreamDe veldrit van Tabor (Tsjechië) is een onderdeel van de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden. Op de startlijst van de Cycl…

Veldrit: Cyclocross Leuven live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Leuven live op tv en livestreamHet parcours van de GP Cyclocross Leuven bevindt zich in de deelgemeente Heverlee (België). Omdat Stella Artois de hoofd…
Profdarter: Adrian LewisAdrian Lewis, een professioneel darter uit Engeland met de bijnaam 'The Jackpot' was pas de derde darter in de historie…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Grand_Prix_Motorcross_van_Namen
  • https://fr.wikipedia.org/wiki/Championnat_du_monde_de_motocross_2007
  • http://www.sport.be/cyclocrossclassics/1516/namur/nl/
  • http://www.uci.ch/cyclo-cross/ranking/
  • https://fr.wikipedia.org/wiki/Cyclo-cross_de_la_Citadelle
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 17-12-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.