Veldrit: Sluitingsprijs Oostmalle, live op tv en livestream

Veldrit: Sluitingsprijs Oostmalle, live op tv en livestream De Internationale Sluitingsprijs Oostmalle is traditioneel de slotwedstrijd van het mondiale profveldritseizoen. De cyclocross van Oostmalle is live op tv te bekijken. Ook kan men de Sluitingsprijs Oostmalle online per livestream volgen. Waar bevindt zich het parcours van deze Vlaamse Sluitingsprijs? Hoe is de geschiedenis verlopen van de Internationale Sluitingsprijs Oostmalle?

Geschiedenis Internationale Sluitingsprijs Oostmalle

Erelijst Sluitingsprijs Heren

De Internationale Sluitingsprijs van Oostmalle wordt verreden sinds 1995. Hoe ziet de erelijst van deze cyclocross eruit? De eerste drie edities van deze Sluitingsprijs werden gewonnen door Paul Herygers. De cyclocross werd ook drie keer gewonnen door Arne Daelmans Hij zegevierde in 1998, 2000 en 2002. Ook Sven Nys zegevierde drie keer in de Sluitingsprijs: in 1999, 2005 en 2009. Daarnaast won Nys ook nog een keer op het parcours te Oostmalle, toen daar begin 2005 het Belgisch kampioenschap veldrijden werd verreden.

De Sluitingsprijs in Oostmalle voor heren elite (profs) werd twee keer door een Nederlandse veldrijder gewonnen. Richard Groenendaal zegevierde in 2004. Gerben de Knegt won deze cross in 2006. De recordhouder qua aantal zeges in de Internationale Sluitingsprijs Oostmalle is de Belg Niels Albert. Zes keer zegevierde hij in deze internationale slotcross: in 2007, 2008, 2011, 2012, 2013 en 2014. Achteraf gezien bleek de Sluitingscross die hij in 2014 reed en won, helaas de allerlaatste veldrit te zijn die hij ooit heeft gereden. Later in 2014 moest hij zijn sportcarrière beëindigen wegens hartproblemen.

In 2015 werd de Cyclocross Oostmalle gewonnen door de Belg Wout van Aert. Hij won deze veldrit met een voorsprong van 23 seconden op de nummer twee, zijn landgenoot Kevin Pauwels. Ook de nummer drie was een Belg: Laurens Sweeck. Hij finishte in dezelfde tijd als Kevin Pauwels. De Nederlander Lars van der Haar finishte als vierde, met een achterstand van 33 seconden op de winnaar. In 2016 won Kevin Pauwels de Sluitingsprijs, voor Wout van Aert en Tom Meeusen. Het grote nieuws van die dag was echter, dat Sven Nys toen zijn laatste officiële internationale veldrit reed. Deze 'Kannibaal uit Baal' deed in 2016 in Oostmalle niet mee om de topklasseringen. Sven Nys wachtte in de slotronde van deze cyclocross op zijn vriend en ploeggenoot Sven Vanthourenhout, die eveneens zijn veldritcarrière beëindigt. Hand in hand reden zij over de finish.

Cyclocross Oostmalle éénmalig niet de afsluiter

Wout van Aert won in 2017 de veldrit in Oostmalle, voor Mathieu van der Poel en Tom Meeusen. In 2017 was de Cyclocross Oostmalle in de praktijk niet de echte afsluiter van het veldritseizoen. Een week later werd er dat jaar nog een andere cross in Vlaanderen gereden: de Kleicross Lebbeke. Door kalendertechnische problemen (een overvolle veldritkalender) zag de wielerbond zich genoodzaakt om de Kleicross zo'n late datum te geven.

Veldrit Oostmalle werd daarna weer de Sluitingsprijs

In 2018 waren er niet dergelijke problemen als in 2017 en was de Cyclocross Oostmalle weer 'gewoon' de Internationale Sluitingsprijs. De zege ging in 2018 naar Mathieu van der Poel. Hij won de Sluitingsprijs 2018 voor Laurens Sweeck en David van der Poel. Wout van Aert ontbrak in 2018 op de startlijst van deze cyclocross omdat hij reeds druk in de voorbereiding zat op het wegseizoen. In 2019 was deze cyclocross wederom de officiële Internationale Sluitingsprijs. Mathieu van der Poel en Wout van Aert ontbraken op de startlijst van deze cyclocross aangezien zij zich focusten op het wegseizoen. Kevin Pauwels beëindigde in deze veldrit in 2019 zijn succesvolle carrière. Hij pakte op die dag de zege in deze cyclocross, wat natuurlijk een prachtig afscheid was.

In 2020 won Laurens Sweeck in zijn Belgische kampioenstrui deze cyclocross. Hij zegevierde voor Toon Aerts en Michael Vanthourenhout. Corné van Kessel werd vierde. In 2021 zegevierde Sweeck weer in deze veldrit. Ook in dit jaar was deze cross de officiële mondiale slotwedstrijd. Ook op 20 februari 2022 was dat het geval. Het is de planning dat de cross in Oostmalle in 2023 en 2024 weer de Sluitingsprijs is. Vanwege kalendertechnische problemen is het echter altijd mogelijk dat dit bij één van die edities alsnog niet kan geburen.

Erelijst Sluitingsprijs Dames

In Oostmalle organiseert men sinds 2001 ook een Internationale Sluitingsprijs voor dames. Hoe ziet de erelijst van de dameswedstrijd eruit (voorafgaand aan de Cyclocross Oostmalle 2022)? De recordhouder qua aantal zeges in deze vrouwenwedstrijd van deze cyclocross is de Nederlandse Daphny van den Brand. Zij won deze cross zes keer; in 2001, 2003, 2004, 2006, 2011 en 2012. De Belgische Sanne Cant zegevierden vijf keer in Oostmalle: 2013, 2014, 2015, 2016 en 2017. De Nederlandse Marianne Vos won twee keer: in 2007 en 2009. De Duitse Hanka Kupfernagel won één keer deze slotcross voor de dames: in 2005. Loes Sels won deze cross in 2018. Denise Betsema kwam in 2019 als eerste over de finish bij de dameswedstrijd van deze cyclocross. Vanwege haar dopingaffaire werd haar zege echter geschrapt. Annemarie Worst won in 2020. In 2021 pakte Betsema weer de zege.

Geen Bpost, DVV of GVA-cross meer

Jarenlang was de Sluitingsprijs van Oostmalle de slotwedstrijd van de Bpost Bank Trofee Veldrijden (en vroeger de slotwedstrijd van de voorloper van die wedstrijdserie, de GVA Trofee Veldrijden). Sinds het seizoen 2014-2015 is deze cyclocross niet meer een onderdeel van zo'n klassement. De organisatie van de Bpost Bank Trofee Veldrijden en de organisatie van de Sluitingsprijs zijn toen in goed overleg uit elkaar gegaan. Een belangrijke officiële reden is, dat een veldritklassement slechts uit acht crossen mag bestaan. De Bpost Bank Trofee Veldrijden bestond reeds uit acht wedstrijden, maar wilde graag de vernieuwde Flandriencross Hamme (ex-Bollekescross) opnemen in haar klassement. Om hiervoor een plaats te regelen, moest dus één van de acht bestaande Bpost Bank Trofee-wedstrijden uit dit klassement verdwijnen. Dat uiteindelijk de Sluitingsprijs uit de Bpost Bank Trofee Cyclocross verdween, heeft mede juist te maken met de sterke positie die de Cyclocross Oostmalle in de veldritwereld heeft. Ook als deze cross niet tot een apart klassement behoort, dan heeft deze veldrit nog steeds veel prestige, aangezien de cyclocross het predicaat van Internationale Sluitingsprijs heeft.

Parcours en locatie Cyclocross Oostmalle

Waar bevindt zich het parcours van deze cyclocross? Deze cross vindt plaats bij het NATO-reservevliegveld 'Zoersel-Oostmalle'. Dit bevindt zich tussen de Vlaamse plaatsen Zoersel (die plaats ligt aan de westkant van het parcours) en Lille (dat ligt aan de oostkant).

Deelnemers: startlijst veldrit Oostmalle

Doorgaans stonden nagenoeg alle Belgische en Nederlandse toppers op de startlijst van de Cyclocross Oostmalle. Heel wat veldrittoppers zijn zich echter ook op het wegwielrennen gaan focussen. Aangezien deze veldrit plaatsvindt op een moment dat het wegseizoen al ruimschoots bezig is, zullen dergelijke renners doorgaans niet deze sluitingsprijs van het veldritseizoen rijden.

Telenet en de Sluitingsprijs?

Er was jarenlang een sterke band tussen de Internationale Sluitingsprijs Oostmalle en het bedrijf Telenet. In 2015 was de Sluitingsprijs Oostmalle namelijk de eerste veldrit die Telenet live op tv en online per livestream uitzond. Die live-uitzending van deze cyclocross was publicitair en commercieel een groot succes. Mede als gevolg daarvan besloot Telenet toen om zich in de toekomst veel meer te richten op het uitzenden van veldrijden live op tv en per livestream.

Datum van de slotveldrit: plek op de kalender

Op welke datum wordt deze cross jaarlijks verreden? Aan de ene kant wil men de slotveldrit zo laat mogelijk rijden, om het veldritseizoen zo lang mogelijk te maken, maar anderzijds wil men meestal voorkomen dat deze veldrit de concurrentiestrijd aan moet gaan met wegklassiekers zoals de Omloop het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne. Vaak wordt de cross exact een week voor het begin van het Vlaamse wegseizoen gehouden. Dit lukt echter niet ieder jaar. Soms wordt de cross daarom helaas tegelijkertijd verreden met Kuurne-Brussel-Kuurne.

Live op tv: welke zender en hoe laat?

Live op televisie bij Telenet Play Sports

Door welke zender wordt deze veldrit live uitgezonden en hoe laat begint de uitzending? De Internationale Sluitingsprijs Oostmalle wordt live op tv uitgezonden worden door Telenet Play Sports. Ook is de wedstrijd online via een livestream te volgen. Hoe laat beginnen de live-uitzendingen op tv en via de livestream? De live-uitzending van de Sluitingsprijs van de vrouwen begint om 13u35. De live-uitzending van de herenwedstrijd begint om circa 14u45 (de start van die cross is om 15u00). In het verleden zond ook ATV deze koers live op tv en via de livestream uit. Dat is een regionale omroep. Zij hebben echter niet meer de live-uitzendrechten van deze cross.

Sluitingsprijs niet live bij Sporza

De Vlaamse publieke omroep Sporza zendt de Cyclocross Oostmalle niet live uit. Bij veel voorgaande edities zonden zij de cross wel live op tv uit en hadden zij bij deze veldrit ook een gratis livestream op de website. De laatste editie die door Sporza live werd uitgezonden op televisie (en via een gratis livestream) was in 2014. Daarna nam Telenet de live-uitzendrechten over (tv en livestream) van deze Sluitingsprijs.

Enige tijd ging ook het gerucht dat de veldrit van Oostmalle mogelijk in Nederland live op tv (en via een livestream) zou worden uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. Zij waren namelijk enige jaren bezig met het uitbreiden van hun aanbod aan veldritten en wielerwedstrijden. Zo verzamelden ze de uitzendrechten van diverse Vlaamse veldritten. (Daaronder waren bijvoorbeeld alle wedstrijden van de Superprestige Cyclocross.) Uiteindelijk is echter gebleken dat zij de Sluitingsprijs Oostmalle niet live op tv uitzenden. Gezien de dalende interesse die zij in het veldrijden hebben, is de kans erg klein dat zij in de toekomst deze cross wel uitzenden. De periode waarin Ziggo grote ambities hadden binnen het veldrijden lijkt reeds definitief verleden tijd te zijn.

Livestream Internationale Sluitingsprijs Oostmalle

Livestream Cyclocross Oostmalle

Er is bij de Cyclocross Oostmalle een livestream van Telenet Play Sports beschikbaar. Met zo'n livestream kan men de Internationale Sluitingsprijs Oostmalle op het internet bekijken via een smartphone of computer. De livestream van de veldrit van Oostmalle begint tegelijk met de live tv-uitzending. Dat houdt dus in dat de livestream van de dameswedstrijd bij deze slotcross van het seizoen om 13u35 begint. De livestream van de herenwedstrijd van deze slotwedstrijd van het veldritseizoen begint om circa 14u45 (de start is om 15u00). Zo'n officiële livestream van deze cross is op het internet op de site van Play Sports.

Livestream Play Sport Go App

Het is ook mogelijk om via een livestream van de Play Sports Go App naar deze veldrit te kijken. Met die app kn men overigens niet alleen in België, maar in alle landen van de Europese Unie online via een stream naar deze veldrit kijken. Veela andere veldritten zijn nog wel via de livestream op die app te bekijken. De manches van de Superprestige Cyclocross en de Wereldbeker Veldrijden behoren tot de wedstrijden waarvan zij nog wel de uitzendrechten voor een livestream hebben. De app is geïntroduceerd voor mensen die geen abonnement op tv hebben bij Telenet Play Sports, maar toch graag via een livestream naar de live tv-uitzendingen van die sportomroep willen kijken. Deze app bestaat sinds 2018. Via die app kan men een geheel digitaal abonnement op die dienst nemen (waarmee men dus alles via de livestream kan bekijken), zonder daarbij een tv-abonnement van Telenet nodig is. Het is niet mogelijk om de livestream van een cyclocross bij Play Sports via 'PPV' (Pay Per View) te verkrijgen. Wel is het mogelijk om een dagpas of weekendpas van de Telenet Play Sports Go App te kopen. Die kan men onder meer verkrijgen via de website van Play Sports. Met zo'n pas kan men respectievelijk één etmaal of één weekend elke livestream bekijken die door Telenet Play Sports wordt uitgezonden. Op die manier kan men dus toch geheel legaal deze livestream van de Sluitingsprijs bekijken, wanneer men geen vast abonnement op Telenet Play Sports heeft. Behalve veel veldrijden, is er bij hen op de livestream ook veel voetbal, Formule 1 en MXGP te zien.

Livestream Ziggo? Neen, niet bij Ziggo Sport Totaal en niet op de Go App

Indien Ziggo Sport in Nederland de Cyclocross Oostmalle live op tv had uitgezonden, dan hadden zij deze cross ook online via een livestream op hun Ziggo Sport Totaal Go App uitgezonden. (Elke wedstrijd die zij live op tv uitzenden, wordt automatisch ook via een livestream op hun Ziggo Sport Totaal Go App uitgezonden.) Helaas zendt Ziggo Sport Totaal deze Internationale Sluitingsprijs Oostmalle niet live op tv uit en als gevolg daarvan is er ook niet een livestream op de Ziggo Sport Totaal Go App beschikbaar. Ook op hun reguliere 'Go App' is er niet een livestream van deze cross beschikbaar. Met die app kan men per livestream naar zenders uit het digitale tv-pakketten van Nederlandse Ziggo-klanten kijken (ook kan men per stream de uitzendingen op die app terugkijken). De Belgische Play Sports-zenders waarop de Sluitingsprijs live te zien is zitten niet in die pakketten en zijn dus logischerwijs niet via deze app per livestream te bekijken.

Livestream Eurosport? Neen

Wordt de Cyclocross Oostmalle via een livestream uitgezonden op de Eurosport Player? Neen, Eurosport heeft niet de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze Sluitingsprijs en die cyclocross is dus niet via een stream bij hen te zien.

Livestream Sluitingsprijs in bij iTV-app of NLZiet? Neen

Ook via andere populaire Nederlandse tv-apps, zoals de iTV-app en NLziet, kan men niet per livestream naar deze cyclocross kijken. Op die apps zijn immers eveneens de Play Sports-zenders niet per livestream te bekijken.

FloBikes livestream? Neen, niet bij de Sluitingsprijs Oostmalle

Is er bij de Cyclocross Oostmalle ook een livestream van FloBikes beschikbaar? Nee, deze streamingsdienst biedt aan z'n abonnees geen stream aan van deze veldrit. Heel veel Vlaamse veldritten worden in de winter van wel per livestream uitgezonden door FloBikes. Zij zonden onder meer alle Brico Crossen, de wedstrijden van de Superprestige Cyclocross, de DVV Trofee Veldrijden en de Wereldbeker Veldrijden live uit via een livestream. FloBikes is een Noord-Amerikaanse livestream-dienst. Het is een onderdeel van het bedrijf FloSports dat allerlei sportevenementen online via een livestream uitzendt. De Sluitingsprijs Oostmalle behoort echter tot de weinige Vlaamse crossen die in deze winter niet via een livestream door FloBikes worden uitgezonden. Deze streamingdienst is overigens niet erg bruikbaar voor Vlaamse veldritfans: veel livestreams van hen zijn 'geo-restricted', men heeft dan slechts de uitzendrechten voor een bepaald aantal landen en vaak hoort België daar niet bij, zodat de stream voor de Vlaamse fans dan officieel 'geo-blocked' is. Ook voor Nederlandse kijkers geldt vaak dat een livestream van FloBikes voor hen geo-blocked is. Toch kan men bij het veldrijden wel duidelijk vaker vanuit Nederland dan vanuit België naar een livestream van hen kijken. FloBikes zendt ook veel wegwielrennen uit via een livestream. Daarbij geldt echter nog veel sterker dan bij de veldritten, dat deze livestream vaak zeer 'geo-restricted' is. Bij heel wat Europese topwegwedstrijden heeft FloBikes voor zijn livestream zelfs alleen maar de uitzendrechten voor Canada.

Livestream GCN? Neen

Biedt het Global Cycling Network (GCN) een internationale livestream uit van de Cyclocross Oostmalle? Neen, zij bieden niet een stream aan van deze Sluitingsprijs. Veel andere crossen zenden zij wel mondiaal uit middels een gratis stream. (Zo'n gratis livestream van hen is overigens wel vaak geo-restricted: dikwijls kan men zo'n stream niet in België of Nederland bekijken. In Nederland zijn wel wat meer wedstrijden per stream te bekijken, maar alleen voor betalende abonnees.) Deze laatste veldrit van het seizoen is echter niet bij hen, noch bij FloBikes, Sporza, Ziggo, Discovery+ of Eurosport te bekijken. De officiële streams van deze laatste cross worden aangeboden door Telenet Play Sports.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Zonnebeke wordt jaarlijks de Kasteelcross verreden. Deze veldrit is live te zien op tv. Ook wo…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…

E3 Harelbeke - live op tv en livestreamE3 Harelbeke - live op tv en livestreamDe E3 Harelbeke is een Vlaamse voorjaarsklassieker. Deze kasseienklassieker wordt verreden in de aanloop naar de Ronde v…
Fitness op de trilplaat: doen of niet doen?Fitness op de trilplaat: doen of niet doen?Tijdens je fitnessoefeningen zal je meer dan waarschijnlijk al in contact gekomen zijn met een trilplaat. Of je hebt hie…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Internationale_Sluitingsprijs_2014
  • http://www.cyclocross-oostmalle.be/
  • http://www.uci.ch/cyclo-cross/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 25-02-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.