E3 Harelbeke - live op tv en livestream

E3 Harelbeke - live op tv en livestream De E3 Harelbeke is een Vlaamse voorjaarsklassieker. Deze kasseienklassieker wordt verreden in de aanloop naar de Ronde van Vlaanderen. De hoofdsponsor van deze koers is Saxo Bank. De 'E3 Saxo Bank Classic' is een onderdeel van de UCI World Tour. De E3 Harelbeke is jaarlijks live op tv te bekijken. Ook is de E3 Harelbeke op het internet via een livestream te bekijken.

Historie E3 Prijs Harelbeke

De E3 Prijs Harelbeke vond in 1958 voor het eerst plaats. In de loop der jaren is deze koers, die doorgaans ruim een week voor de Ronde van Vlaanderen wordt verreden en een enigszins vergelijkbaar parcours heeft, uitgegroeid tot één van de populairste voorbereidingswedstrijden op die Vlaamse topklassieker. Voor veel toprenners is de E3 Prijs de ultieme test voor de Ronde van Vlaanderen. Mede daardoor hebben ook heel wat toprenners deze koers gewonnen.

In de periode 2005-2011 was de E3 Prijs Harelbeke een onderdeel van de UCI Europe Tour. Met ingang van 2012 is deze Vlaamse voorjaarskoers echter gepromoveerd naar de eredivisie van het internationale profwielrennen: de UCI World Tour.

Naamswijziging: E3 Saxo Bank Classic

Van 1958 tot en met 2010 was de officiële naam van deze wedstrijd 'E3-Prijs Harelbeke'. Met ingang van 2011 werd de officiële naam 'E3 Harelbeke'. Hoewel officieel het woord 'Prijs' dus uit de wedstrijdnaam verdween, wordt deze wedstrijd in de volksmond doorgaans nog altijd de E3 Prijs genoemd. Van 2019 tot en met 2020 was de officiële naam van de koers de E3 Binck Bank Classic. Met ingang van 2021 is de naam van deze koers officieel de E3 Saxo Bank Classic. Al sinds de eerste editie wordt deze koers georganiseerd door de vzw Hand in Hand. Daarmee is de E3 Prijs één van de weinige Vlaamse topkoersen die niet in handen is van de organisatie Flanders Classics.

Record

Hoe ziet de erelijst van deze Vlaamse kasseienklassieker eruit (voorafgaand aan de E3 Harelbeke 2022)? De recordhouder qua aantal zeges in de E3 Prijs Harelbeke is Tom Boonen. Hij won deze Vlaamse semiklassieker vijf keer. In 2004 boekte hij zijn eerste zege. Dit was het begin van een reeks van 4 zeges op rij in deze koers: hij won vervolgens ook in 2005, 2006 en 2007. Zijn vijfde zege boekte Boonen in 2012. Daarmee verbeterde hij het oude record van Rik van Looy, die de E3 Prijs Harelbeke vier keer had gewonnen: in 1964, 1965, 1966 en 1969.

Landenranking

Van alle 62 edities van de E3 Prijs Harelbeke die verreden zijn voor 2022, werden er 39 door een Belg gewonnen. Tweede in deze landenranking staat Nederland met 6 zeges. Italië staat derde met vier zeges. Vierde staat Zwitserland, dankzij één coureur: de drie zeges van Fabian Cancellara. Duitsland staat met twee zeges vijfde in deze landenranking.

Nederlandse successen

Welke Nederlanders zegevierden in Harelbeke, voorafgaand aan de editie van 2022? Het parcours van deze koers lag de klassiekerkoning Jan Raas zeer goed. Hij won drie keer op rij de E3 Prijs: in 1979, 1980 en 1981. Drie andere Nederlanders wonnen één keer deze semiklassieker: Bert Oosterbosch zegevierde in 1984, Steven de Jongh won in 2003 en Niki Terpstra won in 2018.

Datum

In het verleden werd de wedstrijd vaak zeven dagen voor de Ronde van Vlaanderen verreden, op de zondag. Na een grote herziening van de wielerkalender is de koers op een gegeven moment verzet naar negen dagen voor de Ronde van Vlaanderen (op vrijdag). In 2020 ging de West-Vlaamse koers niet door vanwege het coronavirus. In 2021 en 2022 staat de wedstrijd wel weer op de kalender. De datum van de koers is in 2022 bijvoorbeeld vrijdag 25 maart 2022. Ook in 2023 en 2024 staat deze koers in principe gepland op de zondag voor de Ronde van Vlaanderen.

Parcours E3 Prijs Harelbeke

Startlocatie sinds 2015: Forestierstadion

Van 2001 tot en met 2014 was het Marktplein van Harelbeke de centrale locatie van deze wielerkoers. Wegens diverse werkzaamheden ('verfraaiingswerken') die in de daaropvolgende jaren in het centrum van Harelbeke zouden plaatsvinden (onder meer op het Marktplein), moest de organisatie op zoek gaan naar een nieuwe centrale locatie voor de E3 Prijs Harelbeke. Uiteindelijk werd er gekozen voor de zone rond het Forestiersstadion. Dit voetbalstadion is doorgaans de thuisbasis van voetbalvereniging SW Harelbeke. Deze locatie heeft diverse praktische voordelen. Zo kunnen de faciliteiten die in het stadion aanwezig zijn, gebruikt worden door de media, de organisatoren en de renners. Ook zijn er rondom het stadion heel wat parkings aanwezig, voor de ploegbussen, de medewerkers van de organisatie en toeschouwers. Bij het Forestierstadion worden 's ochtends de renners op een podium voorgesteld aan het publiek. Vervolgens gaan de renners naar de nabijgelegen Stasegemsesteenweg, waar het startschot van de wedstrijd klinkt

Route E3 Harelbeke

Het parcours van E3 Prijs Harelbeke is circa 200 kilometer lang. De start is om 12u15 bij het Forestierstadion. Onderweg moeten er doorgaans 15 of 16 serieuze hellingen worden beklommen. Bekende beklimmingen zijn onder meer de Katteberg, La Houppe, Hotondberg, Kortekeer, Taaienberg, Stationsberg, Kapelberg (Oudenaarde), Paterberg, Oude Kwaremont, Karnemelkstraat en Tiegemberg. De laatste klim (de Tiegemberg) bevindt zich op circa 20 kilometer van de finish. De finish van de E3 Harelbeke is rond vijf uur aan de Stasegemsesteenweg (bij het stadion).

Deelnemers: teams op de startlijst

Welke ploegen staan op de startlijst van de E3 Harelbeke? Alle teams met een licentie voor de UCI World Tour (de eredivisie van het mondiale fietsen) nemen automatisch deel aan de E3 Saxo Bank Harelbeke Classic. Daarnaast worden er diverse wildcardteams uitgenodigd. In totaal staat er doorgaans 25 teams met 7 deelnemers op de deelnemerslijst.

Live op tv: E3 Harelbeke, welke zender?

E3 Harelbeke live op Sporza

De World Tour-wedstrijd E3 Prijs Harelbeke wordt live op tv (en per livestream) uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Hun live tv-uitzending vindt plaats op de Vlaamse publieke zender VRT één.

E3 Prijs Harelbeke live bij Eurosport?

Daarnaast heeft ook Eurosport de live tv-uitzendrechten van deze Vlaamse klassieker. Zij zenden in deze week doorgaans echter ook de Spaanse World Tour-rittenkoers Ronde van Catalonië live uit op tv, waardoor de E3 Harelbeke vaak niet live op de zender Eurosport 1 wordt uitgezonden. Wel zenden zij de koers live online uit (via hun livestream).

Livestream E3 Harelbeke

Sporza: livestream E3 Harelbeke

De E3 Harelbeke is ook online te volgen via een livestream van Sporza (VRT). Met die livestream van de Vlaamse publieke omroep kunnen Belgische kijkers deze E3 Prijs live volgen op hun computer of smartphone. De stream van Sporza bij de E3 is een gratis livestream. Deze livestream van de Vlaamse publieke omroep voor de E3 Harelbeke is echter wel geo-restricted. Men mag deze gratis stream leen in België bekijken. Voor overige landen is deze livestream 'geo-blocked' (geblokkeerd). De livestream van Sporza voor de E3 Prijs Harelbeke begint op hetzelfde moment als de live tv-uitzending Men kan deze livestream op de website van Sporza vinden in hun rubriek 'Nu Live'. Ook is de gratis livestream op die vrijdagmiddag te vinden in de rubriek 'wielrennen'. Vlaamse sportliefhebbers kunnen deze livestream op hun smartphone ook bekijken via de gratis Sporza App. De gratis livestream begint om circa 13u55.

Livestream E3 Harelbeke bij Eurosport

Een andere officiële livestream van de E3 Prijs wordt door Eurosport verzorgd. Deze livestream begint overigens op hetzelfde moment als de live-beelden van Sporza. Hun officiële livestream is te vinden op de Eurosport Player. Om die livestream van de E3 Harelbeke te gebruiken dient men echter wel een betaald abonnement te hebben op die streamingdienst van Eurosport. Deze livestream is echter wel zowel Nederland en België te bekijken. In tegenstelling tot de livestream van Sporza is de stream van Eurosport niet 'geo-restricted' binnen de EU. In alle landen van de Europese Unie is deze livestream te bekijken. Ook in diverse landen buiten de EU is de livestream van hen te bekijken. Op diezelfde dag is bij Eurosport per livestream aan de Ronde van Catalonië te bekijken.

Livestream E3 Harelbeke alternatief: Go App

Een geheel legaal alternatief voor de reguliere livestream-diensten van omroepen is de Go App (online tv). Via deze applicatie kan men online via een livestream naar tv-uitzendingen kijken. Tot de standaardzenders die per livestream op die app te bekeken kunnen worden behoort de zender VRT één waarop deze koers live wordt uitgezonden door Sporza. Zo kan men dus ook via een livestream naar de live-uitzending van de E3 Harelbeke.. Deze Go App is een product van het Nederlandse bedrijf VodafoneZiggo. De app is bedoeld als livestream-dienst voor klanten van digitale tv bij Ziggo. Elke livestream op die app (en dus ook de stream van de E3 Binck Bank Classic Harelbeke) is live te bekijken in de gehele EU. In de meeste landen buiten de EU is elke livestream van deze streamingdienst van Ziggo overigens geo-blocked (geblokkeerd). Men kan via de Ziggo Go App niet alleen per livestream naar deze koers kijken, men kan de tv-uitzending daarna ook nog een week lang via een stream terugkijken. Voor de meeste kijkers is VRT één het meest geschikte kanaal om deze koers per livestream op te bekijken. Kijkers van Ziggo die echter een uitgebreider tv-pakket hebben, waarin ook de zender Eurosport 2 zit, kunnen op die app per livestream ook op dat kanaal naar deze Vlaamse voorjaarsklassieker kijken.

Livestream op NLziet? Nee

Naast de Ziggo Go App is ook NLziet een populaire app die men kan gebruiken om per livestream naar tv te kijken. Kan men met die app ook live naar de E3 Binck Bank Classic Harelbeke kijken? Neen, de zenders die men op de NLziet-app per livestream kan kijken, zenden deze wedstrijd niet live uit. Die West-Vlaamse wedstrijd is dus niet live via een livestream op die app te bekijken. Men kan op die app alleen via de livestream kijken naar de zenders van RTL XL, Talpa en NPO Start.

Livestream E3 Harelbeke via iTV-app

Klanten van KPN kunnen de Vlaamse koers online bekijken via een livestream op de iTV-app. Met die app is koers in de hele EU te bekijken. Om zo'n livestream te kunnen gebruiken op die app, dient u een abonnement te hebben op Interactieve Tv bij KPN. Via die app is per livestream alleen de live tv-uitzending van Sporza te bekijken. De iTV-app is vooral bedoel voor KPN-klanten die hun livestream op een smartphone of tablet willen bekijken. Wie als KPN-klant de livestream van deze Vlaamse voorjaarswedstrijd liever op een desktop computer of laptop bekijkt, kan dat doen via de website van Interactieve Tv bij KPN.

Livestream NOS? Nee, niet meer

Veel sportwedstrijden zijn in Nederland via een gratis livestream bij de NOS te bekijken. Kan men ook naar de E3 Harelbeke kijken via een gratis livestream van de Nederlandse publieke omroep? Nee, de NOS heeft niet de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze E3 Binck Bank Classic Harelbeke, met als logisch gevolg dat zij dus ook geen gratis stream van deze West-Vlaamse koers kunnen verzorgen. De NOS kiest qua uitzendrechten (tv en livestream) sowieso liever voor wedstrijden die in de weekends worden verreden, dan voor koersen op doordeweekse dagen. De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix zijn bijvoorbeeld wel weer via een gratis livestream bij hen te bekijken. De Tour de France behoort tot de weinige wielerwedstrijden die wel doordeweeks elke dag per gratis stream bij hen te zien zijn.

Livestrea bij FloBikes? USA only

Is het ook mogelijk om op met een livestream van FloBikes naar deze Vlaamse voorjaarswedstrijd te kijken? Hun livestream is bij deze koers alleen in de Verenigde Staten beschikbaar. (In andere landen is deze livestream van de E3 officieel geo-blocked.) Daarnaast moet men een abonnement op die dienst hebben om deze livestream te mogen bekijken. Veel wegkoersen zijn bij hen alleen in Noord-Amerika via de livestream te zien. Dit in tegenstelling tot veel veldritten, die men bij hen ook in diverse Europese landen via een livestream kan bekijken. Vanwege het veldrijden heeft de livestream FloBikes met name sinds de winter van 2018-2019 enige populariteit in Europa gekregen. Voor het wegwielrennen is de livestream van deze betaalde streamingdienst voor Europese wielerfans meestal niet geschikt. De meeste uitzendingen van hun livestream zijn bij het wegwielrennen alleen in de Verenigde Staten en Canada te bekijken. FloBikes is een onderdeel van het bedrijf FloSports dat heel veel evenementen van diverse sporten online via een livestream uitzendt.

Livestream E3 Harelbeke bij GCN

De E3 Harelbeke is via een livestream te bekijken bij het Global Cycling Network (GCN). Die livestream is alleen door abonnees te bekijken. GCN was voorheen niet een vaste partner voor de livestream van de koers in Harelbeke. Door een samenwerking met Eurosport zenden zij deze koers werd live uit via een stream. Hun livestream begint tegelijkertijd met die van Eurosport. Er wordt bij hen ook een livestream van de E3 Harelbeke 2023, 2024 en 2025 aangeboden.

Livestream E3 Harelbeke bij Discovery+

De E3 Harelbeke (Saxo Bank Classic) is in Nederland ook per stream te volgen bij Discovery+.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt jaarlijks verreden in Jeddah. Het vindt daar plaats op een stratencircui…

Col du Glandon: bergpas in de Tour de FranceDe Col du Glandon is een bergpas in de Franse Alpen gelegen in het departement Savoie. De top van de pas ligt op 1924 me…
Veldrit: Sluitingsprijs Oostmalle, live op tv en livestreamVeldrit: Sluitingsprijs Oostmalle, live op tv en livestreamDe Internationale Sluitingsprijs Oostmalle is traditioneel de slotwedstrijd van het mondiale profveldritseizoen. De cycl…
Bronnen en referenties
  • http://www.e3-harelbeke.be/nl/blog/nieuwe-start--en-aankomstlocatie-voor-world-tour-wedstrijd
  • https://www.facebook.com/E3Harelbeke
  • http://www.e3harelbeke.be/files/uploads/2015/parcours%20E3%202015%20DETAIL%2013.11.2014.pdf
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/E3_Harelbeke
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 18-03-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.