Col du Glandon: bergpas in de Tour de France

De Col du Glandon is een bergpas in de Franse Alpen gelegen in het departement Savoie. De top van de pas ligt op 1924 meter boven zeeniveau en is vanuit twee kanten te bereiken; vanuit Allemond (zuidkant) en Saint-Étienne-de-Cuines (noordkant). De col is bekend door vele passages van de Tour de France. De cyclosportieve La Marmotte heeft sinds 2005 een passage via de zuidkant van de Glandon opgenomen.

Locatie

De Col du Glandon is 1.924m hoog en gelegen in tussen de Belledonne, Grandes Rousses en Arvan-Villard bergketen. Ten oosten van de top van de Glandon situeert zich de iets hoger gelegen Col de la Croix de Fer (2.068m). Deze bergpas is eveneens een bekende passage in de Tour de France. Le Rivier d'Allemond (afdaling richting Allemond) en La Saint-Colomban-des-Villards (afdaling richting Étienne-de-Cuines) zijn de dichtstbijzijnde dorpen.

Details van de beklimming

Vanuit twee kanten is de Col du Glandon te bereiken, namelijk vanuit Allemond (zuidkant) en Saint-Étienne-de-Cuines (noordkant). Wanneer je de oostzijde van de Col de la Croix-de-Fer vanuit Saint-Jean-de-Maurienne beklimt, dan kan je na een korte afdaling van 2,5 kilometer aan de rechterzijde de top van de Col du Glandon bereiken.

Beklimming vanuit Allemond (zuidzijde)

De beklimming van de zuidzijde van de Col du Glandon is 25,6 kilometer lang, heeft een gemiddelde stijgingspercentage van 4,6% en begint bij Barrage du Verney, een stuwmeer bij het dorp Allemond. Voor de echtelijke klim komt eerst een stuk vals plat (3km a 0,5%) vanaf Rochetaillée. Aan de voet van het stuwmeer begint de klim met een stijging van 700m a 5,3%. Eenmaal aangekomen op de dam volgt een traject van 4 kilometer bestaande uit een vlak stuk gevolgd door een kort stuk op en af. Vanaf dat punt begint het eerste serieuze deel van de beklimming. Tot aan het dorp Le Rivier d'Allemond stijgt de weg 451 meter; 6km a 7,5% en maximaal 2km aan bijna 10%, gevolgd door stukje vals plat. Daarna volgt een afdaling van 1,5km met enkele haarspeldbochten. Hierna volgt het tweede serieuze deel van de beklimming, die langs het stuwmeer Lac de Grand Maison loopt. Met 9km a 6,7%, waarvan de eerste kilometer stijgt aan 11%, worden er zo'n 600 hoogtemeters overbrugt. Na een korte afdaling volgt het laatste deel van de beklimming (bijna 3km a 7%). Aangekomen op een hoogte van 1.924m heb je 1.189 hoogtemeters in de benen. Deze zijde van de beklimming is opgenomen in de cyclosportieve La Marmotte.

Beklimming vanuit Saint-Étienne-de-Cuines (noordkant)

De beklimming van de noordzijde van de Col du Glandon is 20,1 kilometer lang en heeft een gemiddelde stijgingspercentage van 7,3%. Deze zijde van de beklimming is zwaarder dan de zuidzijde. De officiële start van de beklimming is in het dorp Saint-Étienne-de-Cuines, gelegen op 480 meter boven zeeniveau. De klim is op te delen in 2 gedeeltes gescheiden door een stuk vals plat. Het eerste deel van de klim is meteen flink aanpoten met 8,5 kilometer aan 7%. Daarna volgt een traject van ongeveer 2 kilometer door het dorpje Saint-Colomban-des-Villards. Dit is een ideaal stuk om even te recupereren, omdat de weg hier vals plat omhoog loopt. Bij het uitrijden van Saint-Colomban-des-Villards begint het zwaarste gedeelte van de klim. Vanaf hier heeft de weg een gemiddelde stijgingspercentage van 8,5% aan 9,5 kilometer. De laatste 2km hebben zelfs een gemiddelde stijging van meer dan 10%. Het is dus raadzaam om krachten over te houden tot de top in zicht is.

Omgeving

Tijdens de beklimming van de Glandon heb je een mooi uitzicht op omliggende bergen. Het landschap is behoorlijk divers. Aan de voet van de beklimming is er veel bebossing, maar naar mate de lucht ijler wordt is er meer plaats voor de Alpenweides. Afgewisseld door bergriviertjes en stuwmeren rijdt je door dit prachtige landschap. Wanneer je buiten de zomerperiode de Glandon en omliggende bergen beklimt dan heb je kans om sneeuwresten tegen te komen. Verse sneeuw is niet uitgesloten op deze hoogte. Eenmaal aangekomen op de top kun je genieten van een waanzinnig uitzicht.

Tour de France

De Col du Glandon wordt regelmatig opgenomen in het parcours van de Tour de France. Éénmaal is een Nederlander als eerste boven gekomen op de top, namelijk Steven Rooks in de etappe van Morzine naar Alpe d'Huez in 1988. Hij wist vervolgens ook de etappe te winnen. De laatste keer dat de Tour de France over de Glandon ging was in 2013. Toen was Ryder Hesjedal als eerste boven op de top, waarna Rui Costa de etappe won in Le Grand-Bornand.

JaarEtappeCategorieStartFinishZijdeLeider op de top
201518 GapSaint-Jean-de-MaurienneZuid
201319HCLe Bourg-d'OisansLe Grand-BornandZuidRyder Hesjedal (CAN)
2004171Le Bourg-d'OisansLe Grand-BornandZuidGilberto Simoni (ITA)
200110HCAix-les-BainsAlpe d'HuezNoordLaurent Roux (FRA)
1997141Le Bourg-d'OisansCourchevelZuidRichard Virenque (FRA)
1994171Le Bourg-d'OisansVal ThorensZuidRichard Virenque (FRA)
1993101Villard-de-LansSerre-ChevalierZuidStefano Colagè (ITA)
1990111Saint-Gervais-les-BainsAlpe d'HuezNoordThierry Claveyrolat (FRA)
198812HCMorzineAlpe d'HuezNoordSteven Rooks (NED)
1983181Le Bourg-d'OisansMorzineNoordLucien van Impe (BEL)
1983171La Tour-du-PinAlpe d'HuezZuidSerge Demierre (ZWI)
198119HCMorzineAlpe d'HuezNoordLucien van Impe (BEL)
1977171ChamonixAlpe d'HuezNoordLucien van Impe (BEL)
19528HCLe Bourg-d'OisansSestrièresZuidFausto Coppi (ITA)
194783GrenobleBriançonZuidEdward Klabiński (POL)

In 1952, 1988 en 1997 wist de leider op de top van de Glandon ook met de ritwinst aan de haal te gaan.
© 2015 - 2024 Maurice1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tour de France - Jean NelissenrecensieTour de France - Jean NelissenIn 1973 publiceerde Jean Nelissen een boek met de titel 'Tour de France - Hemel en hel op een stukje leer'. Dit boek bev…
Biografie: Philippe Thys, drievoudige winnaar van de TourBiografie: Philippe Thys, drievoudige winnaar van de TourAls er een ranglijst wordt gemaakt van de beste Belgische wielrenners aller tijden, dan zal iedereen Eddy Merckx op numm…
Biografie: Francois Faber, de Grote Vriendelijke ReusBiografie: Francois Faber, de Grote Vriendelijke ReusOp 26 januari 1887 werd Francois Faber geboren in Aulnay-sur-Iton (Frankrijk). Omdat zijn vader echter de Luxemburgse na…
Biografie: Thierry Marie, proloogspecialistBiografie: Thierry Marie, proloogspecialistThierry Marie werd geboren op 25 juni 1963 in Bénouville (Frankrijk). Hij debuteerde als profwielrenner in 1985 bij het…

Een kettlebell kopen doe je niet lichtzinnigEen kettlebell kopen doe je niet lichtzinnigHeb je besloten om kettlebells op te nemen in je trainingen? Dankzij onder meer Crossfit zijn kettlebells erg populair g…
E3 Harelbeke - live op tv en livestreamE3 Harelbeke - live op tv en livestreamDe E3 Harelbeke is een Vlaamse voorjaarsklassieker. Deze kasseienklassieker wordt verreden in de aanloop naar de Ronde v…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia, en.wikipedia.org/wiki/Col_du_Glandon, 14-01-2015
  • Klimtijd, www.klimtijd.nl/beklimming/glandon-la-chambre, 14-01-2015
  • Fietsvakantie Frankrijk, www.fietsvakantiefrankrijk.nl/2011/12/beklimming-col-du-glandon-73-20-km, 14-01-2015
  • La Marmotte, www.marmottecyclo.nl, 14-01-2015
Maurice1 (8 artikelen)
Laatste update: 26-10-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.