Gent-Wevelgem live op tv en livestream

Gent-Wevelgem live op tv en livestream Gent-Wevelgem is een befaamde Vlaamse voorjaarsklassieker. Het parcours van deze koers loopt door het westen van Vlaanderen. Tot de belangrijkste hindernissen in deze West-Vlaamse World Tour-wedstrijd behoort de fameuze Kemmelberg. Gent-Wevelgem is live te zien op tv bij diverse zenders. Ook is deze Vlaamse wielerklassieker via een livestream op het internet te bekijken.

Geschiedenis Gent-Wevelgem

In 1934 werd de eerste editie van Gent-Wevelgem verreden. De koers die deze naam droeg, was in die eerste jaren echter nog helemaal niet een topkoers voor profs. Bij de eerste twee edities (in 1934 en 1935) was Gent-Wevelgem een wedstrijd voor junioren. Vervolgens was Gent-Wevelgem van 1936 tot en met 1939 een wedstrijd voor coureurs uit de categorie 'onafhankelijken'. (Dat was een categorie renners die tussen de amateurs en de profs inzat. Qua niveau is die categorie dus enigszins vergelijkbaar met de Continentale Teams in de 21e eeuw).

In de oorlogsjaren werd Gent-Wevelgem niet georganiseerd. Daarna keerde de koers terug op de kalender. Met ingang van de editie van 1945 werd Gent-Wevelgem pas echt een grote koers: voortaan was het een wedstrijd voor profwielrenners. De wedstrijd kreeg toen ook een veel zwaarder parcours, dat voor een belangrijk deel door het Vlaamse Heuvelland ging.

Recordhouders

Wie zijn de succesvolste coureurs in deze West-Vlaamse koers, voorafgaand aan Gent-Wevelgem 2022? Zes wielrenners delen samen het record qua aantal zeges in Gent-Wevelgem. Zij wonnen allen drie keer Gent-Wevelgem. Die recordhouders zijn de Belgen Rik van Looy, Eddy Merckx, Robert van Eenaeme en Tom Boonen, de Italiaan Mario Cipollini en de Slowaak Peter Sagan.

Vijf Nederlandse zeges

Van de 81 edities die verreden zijn van de Vlaamse klassieker (voorafgaand aan Gent-Wevelgem 2022), zijn er 50 door Belgische coureurs gewonnen. Italië staat tweede in deze landenranking, met zeven zeges. Nederland staat derde met vijf zeges. Henk Lubberding was in 1980 de eerste Nederlander die erin slaagde om deze Vlaamse voorjaarsklassieker te winnen. Het jaar daarop, in 1981, won er wederom een Nederlander: Jan Raas. Het is aan de erelijst van Gent-Wevelgem goed te merken dat de jaren tachtig een gouden periode was voor het Nederlandse wielrennen, want ook de overige Nederlandse zeges zijn allemaal in de jaren tachtig behaald. Leo van Vliet zegevierde in 1983, Teun van Vliet won in 1987 en Gerrit Solleveld was in 1989 de vijfde (en voorlopige laatste) Nederlander die in Wevelgem winnend over de finish kwam.

Recente winnaars

Hoe ziet de erelijst eruit van deze koers, voorafgaand aan Gent-Wevelgem 2022? De Noord Edval Boasson Hagen zegevierde in 2009 in Gent-Wevelgem. In 2010 werd deze koers gewonnen door de Oostenrijker Bernard Eisel. In 2011 en 2012 zegevierde de Belg Tom Boonen. De Slowaak Peter Sagan won in 2013, 2016 en 2018. In 2014 won de Duitser John Degenkolb. Tijdens de zeer stormachtige editie van 2015 pakte de Italiaan Luca Paolini de zege. Olympisch kampioen Greg van Avermaet won deze West-Vlaamse klassieker in 2017. Alexander Kristoff won in 2019. In 2020 ging de zege naar Mads Pedersen. Wout van Aert won in 2021.

Gent-Wevelgem voor dames

Sinds 2012 bestaat er ook een dameseditie van Gent-Wevelgem. De eerste editie werd gewonnen door de Britse Elizabeth Armitstead. In 2013 werd deze vrouwenwedstrijd gewonnen door de Nederlandse Kirsten Wild. In 2014 zegevierde de Amerikaanse Lauren Hall voor twee Nederlandse rensters: Janneke Ensing werd tweede en Vera Koedoder werd derde. In 2015 werd deze koers gewonnen door Floortje Mackaij. Dat jaar werd Janneke Ensing wederom tweede. In 2016 pakte Chantal Blaak de zege. De Finse Lepistö won de damesversie van Gent-Wevelgem in 2017. De Italiaanse Marta Bastanelli won in 2018. In 2019 won de Nederlandse Kirsten Wild. Jolien D'Hoore pakte de zege in 2020.

Datum

Gent-Wevelgem is doorgaans een voorjaarskoers. In 2020 was het echter één van de vele koersen die moest worden afgelast vanwege het coronavirus. Oorspronkelijk kondigde men aan dat deze koers geen nieuwe datum zou zoeken in dat jaar. Later heeft de organisatie besloten om alsnog een nieuwe datum aan te vragen. De koers werd alsnog verreden op 11 oktober 2020. In 2021 stond de wedstrijd weer in het voorjaar op de kalender. Ook bij Gent-Wevelgem 2022 is dat weer het geval: 27 maart 2022. Ook Gent Wevelgem 2023 en de editie van 2024 staan gepland in het voorjaar.

Gent-Wevelgem - In Flanders Fields

Het parcours van Gent-Wevelgem gaat door het westen van Vlaanderen. Als eerbetoon aan de vele soldaten die in deze streek gestorven zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog, is de officiële naam van deze wielerkoers sinds 2016: 'Gent-Wevelgem - In Flanders Fields'. Die naam is een verwijzing naar het beroemde gedicht dat de Canadese arts John McCrae schreef naar aanleiding van de slachtpartijen in de Vlaamse Westhoek. Dat gedicht heeft als beginregel: 'In Flanders Fields the poppies blow'.

Parcours Gent-Wevelgem

Hoe ziet het parcours van deze West-Vlaamse wielerwedstrijd eruit? De lengte van het oorspronkelijk parcours is doorgaans circa 250 kilometer. De belangrijkste hindernissen op het parcours zijn de beklimmingen en kasseistroken. Ook spectaculair zijn de zogenaamde 'Plugstreets', een aantal onverharde wegen in de omgeving van Ploegsteert, die opgenomen zijn in het parcours van Gent-Wevelgem. De bekendste beklimming in het parcours is de Kemmelberg, die doorgaans meermaals tijdens deze wedstrijden beklommen moet worden. De laatste beklimming ligt meestal op circa 34 kilometer van de finish. Andere bekende hellingen die vaak in het parcours van deze wedstrijd worden opgenomen zijn onder meer de Banenberg, de Monteberg en de Zwarte Berg.

Deelnemers: startlijst

Welke teams staan op de startlijst van deze West-Vlaamse klassieker? Gent-Wevelgem is al vele jaren een onderdeel van de UCI World Tour en alle World Tour-teams nemen automatisch deel aan Gent-Wevelgem. Daarnaast deelt de organisatie (Flanders Classics) wildcards uit aan ProContinentale Teams.

Voorbeschouwing

Gent-Wevelgem is een koers die vaak eindigt in de sprint van een groep. Toch is dit vaak een beperkte groep (en geen echte massasprint) aangezien er op het selectieve parcours van deze koers heel wat schiftingen worden gevoerd (onder meer tijdens de beklimmingen van de Kemmelberg). Belangrijke kanshebbers voor de zege in de deze wedstrijd zijn dus vaak renners die goed kunnen sprinten, maar die ook beklimmingen zoals de Kemmelberg goed aankunnen.

Voorbereiding Ronde van Vlaanderen

In staat deze koers voor een groot deel in het teken van de Ronde van Vlaanderen. Die koers wordt een week later verreden. Voor diverse toppers is Gent-Wevelgem een grote laatste test voorafgaand aan de Ronde van Vlaanderen.

Live op tv, Gent-Wevelgem: welke zender en hoe laat?

Gent-Wevelgem live bij Sporza

De wielerklassieker Gent-Wevelgem wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Zij zenden bij deze wielerkoers zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd live op tv (en per livestream) uit.

Live bij Eurosport

Gent-Wevelgem is doorgaans ook live op tv te zien bij Eurosport. Zij hebben sowieso de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze koes. Vanwege de drukke sportkalender in het voorjaar zenden zij sommige edities niet uit op hun hoofdnet (Eurosport 1), maar wel op hun abonneezender (Eurosport) en online via de livestream.

Gent-Wevelgem live op tv bij de NOS

Wordt deze koers live door de NOS uitgezonden? Dat is niet ieder jaar het geval. In 2018, 2019 en 2020 zond de NOS deze koers niet live op tv uit. Gelukkig was de wedstrijd in 2021 dus weer terug live bij hen te zien. In principe is de koers ook in 2022 en 2023 bij hen live te zien.

Livestream Gent-Wevelgem

Sporza livestream

Gent-Wevelgem is ook online via een livestream van Sporza(VRT) te volgen. Met zo'n livestream kan men naar Gent-Wevelgem kijken op een computer of smartphone. De livestream van Sporza voor de klassieker Gent-Wevelgem is echter, in verband met uitzendrechtenkwesties, wel 'geo-restricted'. Dit houdt in dat men deze livestream van Sporza op hun site alleen in België mag bekijken. De livestream van Gent-Wevelgem bij Sporza is gratis. Men kan hun gratis livestream van Gent-Wevelgem vinden op hun website. De gratis livestream van deze West-Vlaamse klassieker bevindt zich daar in de rubriek 'Nu Live'. Ook kan men deze gratis livestream van Gent-Wevelgem bekijken op de Sporza App. Men kan de gratis livestream van Gent-Wevelgem in Vlaanderen ook bekijken op een mobiele telefoon via de gratis Sporza App. Die livestream is op die app in elk EU-land te bekijken, indien u echter wel eerst die app op Belgisch grondgebied heeft gedownload.

Livestream Eurosport

Gent-Wevelgem wordt ook via een livestream Eurosport op het internet uitgezonden. Hun livestream van Gent-Wevelgem bevindt zich op de Eurosport Player. Men dient een betaald abonnement op de Eurosport Player te hebben, om hun livestream van die West-Vlaamse klassieker te kunnen bekijken. Eurosport zond in 2020 deze koers alleen via de livestream uit en niet op tv. In 2022 en 2023 zenden zij de wedstrijd zowel live op tv als op de livestream uit.

Eurosport Player livestream: Home of Cycling

Voor wielerliefhebbers die regelmatig een wielerkoers via een livestream op bijvoorbeeld hun smartphone of laptop willen bekijken, is die Eurosport Player het hele seizoen een rijke bron aan streams. Ook nagenoeg alle andere World Tour-wedstrijden zijn anno 2022 per livestream bij hen te bekijken. Zij bieden bij diverse grote koersen, waaronder de Giro d'Italia, zelfs de enige officiële livestream voor Nederland en Vlaanderen aan. Op de Eurosport Player is sowieso elke wielerwedstrijd per livestream te bekijken die Eurosport live op tv uitzendt. Daarnaast is er echter ook zeer regelmatig een livestream van een wielerkoers op te vinden waarvan Eurosport wel de uitzendrechten heeft, maar waarvoor men geen plek had in hun tv-programmering. Dat was in 2020 bijvoorbeeld het geval met deze wedstrijd, die toen wel via hun livestream maar niet op hun tv-zenders live te zien was.

Alternatief: livestream via Go App (live online in de hele EU)

Het is ook mogelijk om Gent-Wevelgem te bekijken via een livestream op de Go App (tv online). Met deze app kan men immers live tv kijken via een livestream en kan men bijvoorbeeld naar de live tv-uitzending van Sporza kijken. Zo kan men geheel legaal dus toch per livestream in Nederland naar de live-uitzending van Sporza kijken.

Deze app is een product van Ziggo, voor de klanten met digitale tv bij hen. Men kan deze livestream van deze West-Vlaamse klassieker niet allen in Nederland, maar in heel de EU bekijken. Vanuit de meeste overige landen is elke livestream op deze streamingdienst (en dus ook de stream van deze wielerwedstrijd) geo-blocked. (Tot de weinige landen buiten de Europese Unie waar men wel per livestream tv kan kijken via die app behoren Groot-Brittannië, Noorwegen, IJsland, Martinique en Frans-Guyana.)

Men kan de live tv-uitzending van deze West-Vlaamse wedstrijd overigens niet alleen per livestream op die dienst bekijken; achteraf kan men (gedurende 7 dagen) de hele uitzending van deze kasseienklassieker via een stream terugkijken.

FloBikes livestream? USA en Canada

Het Noord-Amerikaanse bedrijf FloBikes biedt ook een livestream aan van deze West-Vlaamse wedstrijd. Hun livestream van Gent-Wevelgem is echter alleen beschikbaar in de Verenigde Staten en Canada. Om die livestream van hen in deze landen te mogen bekijken, dient men ook nog eens een abonnement op die dienst te hebben. Voor kijkers vanuit Europa is deze livestream dus 'geo-blocked'. (Dat geldt dus ook voor Europese klanten van FloSports die gewend zijn om diverse andere evenementen, zoals veldritten, via de livestream bij hen te bekijken.) Ook bij de edities van 2022 en 2023 geldt in principe dat hun livestream alleen in Noord-Amerika bekeken kan worden.

NOS livestream

Bij veel voorgaande edities van Gent-Wevelgem was er een gratis livestream beschikbaar voor kijkers in Nederland, via de site van de NPO (NOS). Helaas voor de Nederlandse kijkers was er bij het Nederlandse NOS Studio Sport in 2018, 2019 en 2020 geen livestream beschikbaar van Gent-Wevelgem. In tegenstelling tot veel voorgaande edities, werd Gent-Wevelgem in die jaren niet live op tv uitgezonden door Studio Sport. De NOS had dus niet de uitzendrechten van deze koers aangekocht en had daarom ook niet het recht om een livestream aan te bieden. Gelukkig zenden zij sinds 2021 wederom deze koers weer live op tv of via een livestream uit. Hun livestream bevindt zich op de wedstrijddag op hun website. Ook is deze gratis livestream voor Nederlandse kijkers in de hele EU te bekijken op de NOS-app.

Livestream iTV-app

Klanten van KPN hebben, net als klanten van Ziggo, ook de mogelijkheid om via een livestream naar tv-zenders te kijken. Zij kunnen op hun smartphone per livestream tv-kijken op de iTV-app. Als ze zo'n livestream op een desktop computer of laptop willen bekijken, kunnen ze daarvoor de site van Interactieve Tv gebruiken. De zender Sporza behoort tot het standaardpakket dat alle klanten van Interactieve Tv bij KPN per livestream kunnen bekijken. Net als bij Ziggo kan men ook bij KPN elke livestream in de hele EU bekijken. De livestream van Eurosport is niet op die app te bekijken.

Livestream Gent-Wevelgem via GCN

Deze Belgische wedstrijd is via een livestream te volgen bij het Global Cycling Network. Hun livestream is te vinden op de GCN-app. Die livestream van deze Belgische klassieker is alleen te bekijken door abonnees van deze app.

Livestream Gent-Wevelgem bij Discovery+

Gent-Wevelgem is ook online via een stream te bekijken bij Discovery+ (editie Nederland).

NLziet livestream?

Is Gent-Wevelgem via een livestream op de NLziet-app te volgen? Ja, edities die door de NOS worden uitgezonden, zijn via die app per livestream te bekijken. Ook kan men dan op de NPO Start-app een livestream van deze West-Vlaamse koers vinden.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Kasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Zonnebeke wordt jaarlijks de Kasteelcross verreden. Deze veldrit is live te zien op tv. Ook wo…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…

Ballet beautiful methode: slank met simpele balletoefeningenBallet beautiful methode: slank met simpele balletoefeningenOok jij kunt het mooie gevormde lichaam van een danser krijgen. De Amerikaanse ballerina en personal trainer Mary Helen…
Passo dello StelvioDe Passo dello Stelvio, in het Nederlands de Stelviopas genoemd, is een bergpas in de Italiaanse Alpen. Het is gelegen o…
Bronnen en referenties
  • http://www.gent-wevelgem.be/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Gent-Wevelgem
  • http://www.cyclingfever.com
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 24-03-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.