Ballet beautiful methode: slank met simpele balletoefeningen

Ballet beautiful methode: slank met simpele balletoefeningen Ook jij kunt het mooie gevormde lichaam van een danser krijgen. De Amerikaanse ballerina en personal trainer Mary Helen Bowers heeft daarvoor speciale oefeningen ontwikkeld die geënt zijn op de door haar bij de New Yorkse “School of American Ballet” gevolgde balletllessen en haar danservaring bij het New York City Ballet. Het doel van deze methode, die zij “Ballet Beautiful” heeft genoemd, is het krijgen van de gratie, schoonheid en kracht van een ballerina.

Inhoud


De Ballet Beautiful methode

Bowers heeft haar Ballet Beautiful methode bijvoorbeeld gebruikt om de Amerikaanse actrice Natalie Portman te trainen voor haar Oscar winnende hoofdrol in de succesvolle balletfilm “Black Swan.” Deze balletoefeningen zijn gericht op het verstevigen van je buik-, rug- en bilspieren.

Resultaat ballet beautiful methode

Je krijgt er een lange slanke spieren, een mooie houding, plattere buik en sterk lijf van, waardoor je je met de elegantie van een ballerina kunt bewegen. Voor een optimaal resultaat is natuurlijk nodig om tevens gezond te eten; goed ontbijten, wit meel vermijden, veel groenten en fruit etc. Let hierbij ook op je portiegrootte en eet verstandige tussendoortjes.

Thuis eenvoudige balletoefeningen doen

Je kunt de oefeningen gemakkelijk thuis uitvoeren omdat er geen bijzondere uitrusting voor vereist is. Het enige wat je nodig hebt is gemakkelijk zittende kleding, een oefenmatje of handdoek (voor liggende oefeningen), en eventueel een stoel om je balans te bewaren.

Warm je lichaam voor het oefen altijd eerst op door een paar minuten op de plaats te marcheren; zwaai hierbij lekker mee met je armen en til je benen zo hoog mogelijk op. Als je namelijk met een koud lichaam traint, vergroot je de kans op het ontstaan van blessures. Als je de oefeningen een keer achter elkaar hebt uitgevoerd, kun je deze – als je er de tijd voor hebt - na een minuut rust nog een of meerdere keren herhalen.

Brug

Deze oefening traint de bilspieren, de spieren aan de achterkant van de benen (hamstrings) en binnenkant van de benen. Van deze oefening krijg je lange, slanke, sterke danserbenen.

Uitvoering

 1. Lig op je rug, met opgetrokken knieën en je voeten op de vloer.
 2. Druk je rug in de vloer en trek je buik in.
 3. Til je heupen op terwijl je je bilspieren aanspant.
 4. Laat je heupen zakken, maar raak de mat niet aan.
 5. Herhaal deze beweging 30 maal.

Attitude lifts

Deze oefening vormt de spieren van je billen, hamstrings en onderste buikspieren. In het klassieke ballet betekent "attitude" dat je een been omhoog houdt. Bij deze oefening doe je dit op handen en knieën.

Uitvoering

 1. Ga op je handen en knieën zitten.
 2. Strek je rechter been naar achteren, zo hoog als je kunt (forceer niets).
 3. Buig je knie, terwijl je je buik intrekt
 4. Til je been nog hoger, en laat het vervolgens tot op heuphoogte zakken
 5. Herhaal deze beweging 30 keer met je rechter been.
 6. Voer de oefening met je linker been uit.

Strek op

Deze oefening verstevigt de spieren in je armen, schouders en rug.

Uitvoering

 1. Zit rechtop op de vloer met je benen naar voren gestrekt.
 2. Plaats je handen (je vingers wijzen naar voren) iets achter je heupen, en buig je armen.
 3. Maak je borst breed en houd je buik in.
 4. Strek je armen en buig je armen weer.
 5. Herhaal dit 30 maal.
 6. Rust even uit. Herhaal de hele oefening, probeer nu je armen een beetje verder te strekken.

Tricep dips met je heupen van de vloer

Deze oefening geeft je het sterke en elegante bovenlichaam van een ballerina. Het is gericht op de spieren van je armen, buik en rug.

Uitvoering

 1. Zit languit op de vloer met je handen (vingers wijzen naar voren) vlak achter je heupen, je knieën zijn gebogen en je buik is ingetrokken.
 2. Strek je armen en til je heupen en billen van de vloer.
 3. Buig je armen een beetje en strek ze.
 4. Buig je armen weer.
 5. Herhaal 30 keer

Lifts in arabesque

Met een “arabesque” wordt in het klassieke ballet een pas bedoeld waarbij je een been gestrekt achter in de lucht houdt. Deze oefening is goed voor de rug-, bil- en beenspieren.

Uitvoering

 1. Sta goed rechtop, met je borst naar voren en je buik ingetrokken.
 2. Houd een muur of de rug van een stoel vast, en til je rechter been recht omhoog naar achteren met gestrekte knieën (houd je buikspieren goed in terwijl je dit doet).
 3. Laat je been weer zakken, en til het weer op.
 4. Herhaal de beweging 30 keer met je rechterbeen, en wissel naar je linkerbeen.

Meer oefeningen

Bovenstaande oefeningen zijn een goed begin om de lange slanke spieren van een ballerina te krijgen. Als je de smaak te pakken hebt of als je een gevorderde danser bent, wil je wellicht meer van deze oefeningen doen. Het is mogelijk om via de website van Mary Helen Bowers (www.balletbeautiful.com) online lessen te volgen in deze methode. Of doe mee via YoutubeBallet Beautiful | Lean Legs & Buns Workout- Mary

Lees verder

© 2015 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BBB: de buik, kledingadviesBBB: de buik, kledingadviesVoor veel vrouwen zijn de buik, de billen en de benen het probleemgebied van hun lichaam. Door waakzaam om te gaan met d…
Natalie La Rose: van meisje uit de Bijlmer naar ster in LADe 27-jarige Natalie La Rose is de afgelopen weken meerdere keren op de Nederlandse televisie verschenen. De zangeres/da…
Soorten dansen: klassiek balletSoepele, verderlichte danseressen. Hoog springende dansers met veel beenspieren. Lenigheid, pirouettes, techniek, spiere…
Wat slanke mensen anders doen: bewegen zinvoller dan vastenWat slanke mensen anders doen: bewegen zinvoller dan vastenBij sommige mensen, lijkt de wijzer van de weegschaal gewoon niet naar boven te willen bewegen, hoewel ze met regelmaat…

Dwars door Vlaanderen live op tv en livestreamDwars door Vlaanderen live op tv en livestreamDwars door Vlaanderen wordt jaarlijks verreden in het voorjaar. Deze wielerwedstrijd is een onderdeel van de UCI World T…
Gent-Wevelgem live op tv en livestreamGent-Wevelgem live op tv en livestreamGent-Wevelgem is een befaamde Vlaamse voorjaarsklassieker. Het parcours van deze koers loopt door het westen van Vlaande…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Foongkwan81, Pixabay
 • www.balletbeautiful.com/about/mary-helen-bowers/
 • www.lifescript.com: Try the ‘Black Swan’ Ballet Workout to Get a Dancer’s Body, Gina Roberts-Grey
 • www.flickr.com: Grace Trivino, Beautiful Ballerina
 • www.flickr.com: bob reid, Black Swan
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 19-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.