Veldrit Hulst: Vestingcross live tv en livestream

Veldrit Hulst: Vestingcross live tv en livestream In de Nederlandse stad Hulst (Zeeland) wordt jaarlijks de Vestingcross verreden. Die veldrit is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijden. Deze Zeeuwse cyclocross wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de veldrit van Hulst via een livestream online volgen. Waar bevindt zich het parcours van de Vestingcross Hulst? Welke coureurs hebben deze Zeeuwse veldrit in de loop der jaren gewonnen? Op welke zender is de Vestingcross live te zien en waar vindt men een livestream van de UCI World Cup Cyclocross Hulst?

Vestingstad Hulst

Hulst is een prachtige vestingstad in Zeeuws-Vlaanderen. Deze stad heeft een lange en rijke historie. Waarschijnlijk is deze plaats in de 11e eeuw ontstaan als een nederzetting, die toen nog de naam ‘Hulust’ droeg. In 1180 kreeg de plaats stadsrechten. In de daaropvolgende periode groeide het uit tot een belangrijke havenplaats. Later werd het vanwege de strategische ligging ook een belangrijke militaire vestingstad.

Toerisme in Hulst

Hulst is een plaats die populair is bij veel Nederlandse en Vlaamse toeristen. Belangrijke bezienswaardigheden zijn onder meer de oude vestingwerken en de Sint-Willibrodusbassiliek. Die basiliek werd in 2009 verkozen tot de mooiste kerk van Nederland. Hulst staat bekend als een Bourgondische stad; er is ook veel horeca in het centrum. De stad ligt vlakbij de Belgische grens en men noemt het de ‘meest Vlaamse stad van Nederland’.

Hulst en ‘Van den vos Reynaerde’

Hulst profileert zich als de 'Reynaert-stad', naar aanleiding van het middeleeuwse literaire meesterwerk 'Van den vos Reynaerde'. Dat meesterwerk werd geschreven door een auteur genaamd Willem. Er is erg weinig feitelijk bekend over deze schrijver, die nochtans één van de belangrijkste boeken uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis schreef. Sommige literatuurhistorici vermoeden dat hij afkomstig was uit Hulst. In het boek wordt ook Hulsterloo (een bos bij Hulst) genoemd. Er zijn in Hulst verschillende monumenten als eerbetoon aan Reynaert de Vos. Zo bevindt zich bij de Gentsepoort in Hulst het 'Reynaertmonument' en bevindt zich op de Markt een groep beelden genaamd 'Als de vos de passie preekt'.

Gemeente Hulst

Hulst is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. De gemeente Hulst telt anno 2022 ruim 27.000 inwoners. Daarvan wonen er circa 11.000 in de hoofdplaats Hulst. In de gemeente Hulst liggen veertien dorpen, waaronder Kloosterzande, Sint Jansteen, Clinge en Vogelwaarde. Binnen de gemeente Hulst bevinden zich ook een aantal natuurgebieden. Het bekendste daarvan is het Verdronken Land van Saeftinghe.

Vestingcross: Wereldbeker Veldrijden

De veldrit in Hulst is een onderdeel van de wedstrijdserie Ethias Crossen. Dit is een reeks wedstrijden die als gezamenlijke sponsor het bedrijf Ethias hebben. Met ingang van 2021 is de wedstrijd echter een onderdeel van de UCI World Cup Cyclocross. Dit geldt in principe ook voor de edities van 2022, 2023, 2024 en 2025. Vervolgens wordt in 2026 het WK veldrijden in deze Zeeuwse plaats gehouden.

Locatie: parcours Vestingcross Hulst

Waar bevindt zich het parcours van deze veldrit? De organisatie heeft hiervoor twee opties. Van origine wordt deze cross verreden in en rond de binnenstad van Hulst, waarbij het parcours deels over de vestingwerken gaat. Daaraan dankt deze veldrit ook haar naam 'Vestingcross'. De renners rijden dan onder meer weer over het Molenbolwerk en het Brederodebolwerk. De finish van de World Cup Cylcoross Hulst ligt dan aan de Glacisweg te Hulst. Men heeft echter ook een alternatief parcours, namelijk in de Perkpolder. Dit werd oorspronkelijk gebruikt vanwege de coronamaatregelen, maar is om diverse praktische redenen ook zeker ook een optie om in de toekomst vaker te gebruiken. Qua toeristische en fotogenieke uitstraling is het parcours in het centrum bij velen de favoriet, maar qua sportieve uitdaging en praktische bruikbaarheid voor grote evenementen is het terrein in de polder bij veel anderen minstens zo geliefd. Op die locatie in de Perkpolder wordt vanwege de praktische voordelen het WK veldrijden in 2026 georganiseerd.

Live op tv: Wereldberk Veldrijden in Hulst: welke zender en hoe laat?

Oude situatie

Bij de eerste edities (voordat deze veldrit een wereldbekercross was) werd de live tv-uitzending van de Vestingcross geproduceerd door de Vlaamse commerciële omroep VTM. Bij diverse edities ging dit in samenwerking met Omroep Zeeland. Ook was er een livestream van HLN. Dat is echter helemaal veranderd, aangezien de cross een wereldbekerveldrit is geworden. VTM heeft niet de uitzendrechten van de Wereldbeker Veldrijden. De productie is sindsdien in handen van Telenet en enkele partners.

Vestingcross live bij Telenet en Proximus

Door Telenet wordt deze cross live uitgezonden op hun open net Playtime (voor alle abonnees van digitale tv bij Telenet) en op de aboneezenders van Play Sports. Eveneens is de veldrit te zien op digitale tv bij Proximus. Deze partijen hebben in principe de vaste uitzendrechten van alle wereldbekerveldritten. Zo lang deze cross een onderdeel blijft van de UCI World Cup Cyclocross, zenden zij deze veldrit live op tv uit. Dat geldt dus niet alleen voor de editie van 2022, maar ook in 2023, 2024 en 2025.

Vestingcross live op Eurosport NL

Eurosport NL heeft ook de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze manche van de UCI World Cup Cyclocross. Zij zenden de Vestingcross Hulst sowieso via de livestream uit. Indien het in hun programmering past, zenden ze daarnaast de veldrit van Hulst ook live op tv uit op de zender Eurosport 1 (Nederland).

Sporza

Elke winter zendt ook Sporza (VRT) een aantal wereldbekerveldritten live op tv uit. Daartoe behoort dikwijls de Vestingcross Hulst bij. Of deze veldrit live bij hen te zien is, is afhankelijk van hun programmakeuzes in die winters. Wereldbekerveldritten die zij niet live op tv uitzenden, zijn altijd wel in een uitgebreide samenvatting bij hen op tv te zien.

NPO

Ook de NOS heeft de live-uitzendrechten van deze cyclocross. Of ze deze veldrit live op tv uitzenden als onderdeel van hun zondagmiddaguitzending, is afhankelijk van de rest van het sportaanbod op die middag. Wel verzorgen, sinds de wedstrijd een onderdeel is geworden van de Wereldbeker Veldrijden, wel bij iedere editie een livestream van deze Vestingcross.

Cyclocross live op Omroep Zeeland? Niet meer

In Nederland werd de Ethias Vestingcross Hulst jarenlang live op tv uitgezonden door de regionale zender Omroep Zeeland. Wordt de Vestingcross ook door hen live op televisie uitgezonden? Neen, zij hebben de uitzendrechten niet meer sinds deze cross een onderdeel van de Wereldbeker Veldrijden is geworden.

Livestream Vestingcross Hulst

Livestream veldrit Hulst (Vestingcross) bij Telenet

Er wordt een livestream door Telenet Play Sports aangeboden van de Vestingcross. Zij zenden per livestream alle veldriten van de Wereldbeker Cyclocross online uit en dat geldt dus ook voor de Vestingcross. Op hun livestream zijn de heren- en de damesveldrit bij de Vestingcross te bekijken. Hun livestream van de Vestingcross is voor hun tv-abonnees op de website te vinden. Voor hun digitale klanten is de livestream van de Vestingcross Hulst te bekijken op de Play Sports Go App. Daarmee is de livestream van de Vestingcross in de hele EU te gebruiken.

Livestream Vestingcross Hulst bij Eurospor

Er is een livestream van Eurosport bij deze cyclocross. De livestream van de damesveldrit bij deze Vestingcross begint bij hen om 13u30. De livestream van de veldrit van de heren begint bij deze Vestingcross om 15u00. Zo'n livestream van deze cyclocross kan men vinden op de Eurosport Player. Deze livestream van deze Zeeuwse cyclocross is alleen te bekijken door abonnees van die app.

Livestream Vestingcross Huls via Go App

Het is mogelijk om de Vestingcross Hulst te bekijken via een livestream van de Go App (online tv). Dit is een app om online tv te kunnen kijken. Met die app kan men dus ook legaal per livestream naar de tv-uitzending van deze cyclocross bij één van de zenders kijken die dit live uitzendt. (Telenet en Proximus zijn niet per livestream op die app te bekijken, maar bijvoorbeeld Sporza, Eurosport en de NPO wel. Zij zullen niet allen elke editie van deze cross uitzenden, maar normaal gesproken zal het bij elke editie wel live op tv bij één van deze omroepen te zien zijn.) Omdat dit op een andere manier gaat (zowel technisch en qua uitzendrechten) dan de reguliere livestream op de site van de Eurosport Player app kan men via die app als kijker van Ziggo dus wel legaal deze uitzending van de Cyclocross Hulst online zien. Als klant van Ziggo hoeft men niets bij te betalen en is dit dus eigenlijk een 'gratis' livestream. De livestream van de Ziggo Go App is in de gehele EU te bekijken. Buiten de EU is elke livestream van de Ziggo Go App (en dus ook de stream van deze manche van de World Cup cyclocross) anno 2022 in veruit de meeste landen 'geo-blocked' (geblokkeerd).

Livestream Vestingcross (World Cup cyclocross Hulst) via iTV-app

Het is ook mogelijk voor mensen met een abonnement voor Interactieve Tv bij KPN om per livestream naar deze cyclocross te kijken. Via die app kunnen zij per livestream online dezelfde zenders ontvangen als op hun televisietoestel. Net als bij Ziggo zitten ook bij KPN diverse omroepen die de uitzendrechten van deze cross hebben in het basispakket en die kan men dus automatisch per livestream op die app bekijken. (Zo'n livestream kan men als klant van KPN in de hele EU bekijken.) De uitzending van deze cyclocross bij het Vlaamse VTM kan men overigens niet per livestream op die app bekijken, aangezien die zender niet in het zenderpakket van KPN zit.

Livestream Vestingcross Hulst bij NPO

Voor kijkers in Nederland wordt er ook een livestream van de NPO (NOS Studio Sport) verzorgd bij de Vestingcross Hulst. Dit is een gratis livestream van deze Zeeuwse veldrit. Hun livestream van de Vestingcross bevindt zich op de wedstrijddag van deze veldrit op de website van de NOS. Deze gratis stream van de Vestingcross Hulst is beschikbaar met ingang van de editie van 2022. In principe is de gratis stream van deze veldrit ook beschikbaar in 2023 en 2024. (En indien de wedstrijd een onderdeel van de wereldbeker cyclocross blijft en de NOS daarvan de uitzendrechten houdt, is er ook bij de daaropvolgende edities van deze veldrit een gratis stream beschikbaar.)

Livestream Sporza (Vestingcross Hulst)

Er wordt ook een livestream door Sporza (VRT) aangeboden van de Vestingcross. Dit is een gratis livestream van de Vestingcross die bedoeld is voor kijkers in België. Sporza zal per winter kiezen of ze de veldrit van Hulst wel of niet live uitzenden. Indien de Vestingcross bij hen live op tv te zien is, dan bieden zij automatisch ook een gratis livestream van deze veldrit aan.

FloBikes livestream Vestingcross (voor abonnees)

Er is ook een andere officiële, internationale stream bij de Cyclocross Hulst beschikbaar. Deze internationale livestream van de Vestingcross wordt geproduceerd door het Noord-Amerikaanse FloBikes. Men dient een abonnement bij hen te hebben om die internationale livestream van de cyclocross van Hulst te kunnen bekijken. Daarnaast is deze livestream van de Vestingcross geo-blocked (geblokkeerd) voor België. Vanuit alle andere landen is deze livestream van FloBikes bij de Cyclocross Hulst echter wel te bekijken. Dit is een Noord-Amerikaanse organisatie die heel veel sport uitzendt via een livestream. Via FloBikes zijn niet alleen veel veldritten per livestream te bekijken. Ook veel wegwedstrijden (zowel Noord-Amerikaanse als Europese) worden door hen via een livestream uitgezonden. Vaak geldt echter dat die livestream bij de wegwedstrijden nog veel meer 'geo-restricted' is dan de stream bij de veldritten. Dikwijls is zo'n livestream die FloBikes verschaft bij een wegwedstrijd officieel zelfs alleen in Canada te bekijken. Voor wielerliefhebbers uit Europa heeft deze streamingdienst dus buitengewoon veel restricties. Een abonnement op deze dienst is dus allerminst de ideale manier voor mensen in Nederland en België voor het per livestream bekijken van wielersport.

Geen livestream Vestingcross (cyclocross Hulst) bij Omroep Zeeland

Omroep Zeeland zendt deze veldrit niet meer live uit op televisie en ook niet op het internet via een livestream. Bij diverse voorgaande edities was deze cyclocross van Hulst wel bij hen live op televisie te zien, maar toen boden zij ook geen livestream aan. Zij hadden in die jaren alleen maar de uitzendrechten voor de live tv-uitzending en niet voor de livestream van de Vestingcross. De meeste overige omroepen die veldritten live op tv uitzenden (zoals Telenet Play Sports, NOS en Sporza VRT) hebben zowel de uitzendrechten voor televisie als voor de stream en het is dan ook de gewoonte om naast de tv-uitzending automatisch ook online een livestream aan te bieden. In 2017, 2018 en 2019 was er daarentegen helaas bij Omroep Zeeland geen livestream van de veldrit van Hulst. Doorgaans kan men nochtans de overige tv-uitzendingen van Omroep Zeeland gewoon via een livestream op hun website bekijken. In verband met de online uitzendrechten van de Ethias Crossen (die waren in handen VTM) was er bij die edities van deze veldrit echter geen livestream van de live-uitzending van de Vestingcross. Wanneer men toch de livestream van de veldrit op de website van Omroep Zeeland probeerde te bekijken (via de button 'Live Tv') dan kreeg men tijdens de Vestingcross een melding waarin verteld werd dat deze omroep niet de rechten heeft om beelden van deze cyclocross op het internet uit te zenden.

Livestream Vestingcross bij (Cyclocross Hulst) bij GCN

De cyclocross Hulst (Vestingcross) wordt ook via een livestream uitgezonden door GCN. Hun livestream van de cyclocross van Hulst is beschikbaar voor abonnees in een groot aantal Europese landen. De livestream van de Vestingcross is voor abonnees te vinden op de GCN-app.

Livestream veldrit Hulst bij Discovery+

Met ingang van 2022 is de veldrit van Hulst ook via een livestream bij Discovery+ te bekijken door Nederlandse abonnees van die streamingdienst. In principe geldt deze overeenkomst ook voor de edities van 2023 en 2024. De live-uitzending die men op die livestream ziet is de tv-uitzending van Eurosport Nederland.

Livestream Red Bull Tv, gratis livestream UCI (beperkt aantal landen)

Ook Red Bull Tv biedt een stream uit van de Vestingcross Hulst voor hun kijkers in een aantal landen. De UCI biedt een gratis stream aan van deze manche van de World Cup Cyclocross, maar in veel landen is die livestream van de Vestingcross Hulst geo-blocked.

Lees verder

© 2017 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…

Gardedansen als sportGardedansen als sportGardedansen, ofwel dansgarde, wordt vaak verward met de dansmariekes die bij Prins Carnaval horen. Gardedansen is echter…
Dartspelers: Kim Huybrechts - België (PDC)Dartspelers: Kim Huybrechts - België (PDC)De jonge Belgische topdarter Kim Huybrechts wordt binnen de Professional Darts Corporation (PDC) gezien als één van de m…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hulst_(stad)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Willibrordusbasiliek
  • http://www.vestingcross.nl/programma/
  • http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2016-08-29/1035726/vestingcross-hulst-legt-wereldtoppers-vast-video#.WHZJZU0zWUk
  • http://www.brico-cross.be/wedstrijden/hulst
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hulst_(gemeente)
  • http://www.hulstvestingstad.nl/zien-en-doen/bezienswaardigheden/15-binnen-de-vesting/44-reynaertmonument.html
  • https://www.gemeentehulst.nl/de_Gemeente/Nieuws/Archief:gkBPBGbGSZKo_-t0L1UG0Q/Vestingcross_internationale_veldrit_in_Hulst
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 30-12-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.