Veldrit Tabor (wereldbeker), live op tv en livestream

Veldrit Tabor (wereldbeker), live op tv en livestream De veldrit van Tabor (Tsjechië) is een onderdeel van de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden. Op de startlijst van de Cyclocross Tabor staan veel prominente deelnemers. Deze Tsjechische manche van UCI World Cup Cyclocross is live op tv te zien. Ook kan men de wereldbekerveldrit van Tabor online via een livestream bekijken.

Tabor in Tsjechië

De Tsjechische stad Tabor ligt in de regio Zuid-Bohemen Tabor werd in 1420 gesticht door een radicale protestante beweging, die geïnspireerd werd door de theoloog Johannes Hus. De stad is vernoemd naar de Taborberg. Deze berg in het noorden van Israel, komt vaak voor in de Bijbel. Op die Taborberg zou volgens de christelijke traditie de gedaanteverandering van Jezus (oftewel de Transfiguratie) hebben plaatsgevonden. Anno 2022 telt de Tsjechische Tabor circa 35.000 inwoners.

Veldritstad

Tabor is een beroemde stad in de veldritwereld. Niet alleen omdat er een wereldbekerwedstrijd wordt georganiseerd, maar ook omdat Tabor twee keer de locatie was van de wereldkampioenschappen cyclocross. Voor het eerst gebeurde dat in 2001. Erwin Vervecken werd toen wereldkampioen, voor de Tsjech Petr Dlask en de Belg Mario de Clercq. In 2010 vond het WK voor de tweede maal plaats in Tabor. Toen won de Tsjech Zdenek Stybar, voor Klaas Vantornout en Sven Nys. Marianne Vos werd daar toen wereldkampioene bij de dames.

In 2015 werd voor de derde keer het WK veldrijden in Tabor verreden. Dat jaar won de piepjonge debutant Mathieu van der Poel de wereldtitel bij de profs. Hij zegevierde op dit Tsjechische parcours voor de de eveneens piepjonge Wout van Aert. Lars van der Haar werd derde. De Francaise Pauline Ferrand-Prévot won dat jaar de wereldtitel bij de dames elite.

Cycloross Tabor: Memorial Radomir Simunek

Sinds 2010 draagt de veldrit in Tábor de naam 'Memorial Radomir Simunek'. Deze naam is natuurlijk een eerbetoon aan de legendarische Tsjechische veldrijder Radomir Simunek senior, die in augustus 2010 op 48-jarige leeftijd overleed aan levercirrose. De eerste editie van deze 'Memorial Radomir Simunek' werd gewonnen door zijn zoon, Radomir Simunek junior. De succesvolste coureur in de geschiedenis van deze Tsjechische cross in Sven Nys. Hij won drie maal de veldrit van Tabor.

Wereldbeker Veldrijden

De veldrit van Tabor was jarenlang een vast onderdeel van de Wereldbeker Veldrijden. In 2015 verdween deze cross uit de wereldbeker cyclocross, omdat de organisatie zich dat jaar volledig wilde focussen op het organiseren van het WK veldrijden dat toen in die stad plaatsvond. Dat was op zich een zeer logische keuze, die door veel organisaties van veldritten wordt genomen, als zij een groot kampioenschap organiseren.

Men verwachtte echter dat de Cyclocross Tabor in 2016 weer terug zou keren in de Telenet UCI World Cup Cyclocross. Dit was helaas niet het geval. Hierdoor zat Tsjechië, dat traditioneel toch één van de toplanden in het veldrijden is, enige jaren zonder manche in de Wereldbeker Veldrijden. Pas in 2018 keerde de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden weer terug naar Tabor. Sindsdien is het weer een vaste waarde. Normaal gesproken staat de veldrit van Tabor in 2022, maar ook in 2023, 2024 en 2025 op de kalender van de wereldbeker. Dit moet echter wel elk jaar nog worden bevestigd door de UCI. Het Belgische bedrijf Telenet is de hoofdsponsor van de UCI World Cup. Alle manches van de wereldbeker zijn daarom ook live op tv en via een livestream te zien bij Telenet Play Sports, doch ook bij diverse andere omroepen.

Live op tv: veldrit Tabor, welke zender en hoe laat?

Welke zender in België? Live bij Telenet en Proximus

De wereldbekerveldrit van Tabor is jaarlijks live op tv te zien cyclocross wordt onder meer live op tv uitgezonden door diverse Vlaamse commerciële zenders: Telenet Playtime, Telenet Play Sports en Proximus.

Cyclocross Tabor live bij Eurosport Nederland

Ook Eurosport beschikt over de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze cross. De live-uitzending is slechts in een beperkt aantal Europese landen bij Eurosport te zien, waaronder Nederland. Het Belgische Eurosport zendt het bijvoorbeeld niet live op tv uit. Ook in Nederland is de cross niet ieder jaar live op tv te zien, maar wel biedt het Nederlandse Eurosport elk jaar een livestream aan. De cross is in Nederland overigens vaker wel dan niet live op tv bij hen te zien.

Sporza?

Is deze cross bij Sporza live te zien (tv en/of stream)? Sporza (VRT) zendt deze veldrit meestal niet live op tv uit, maar er is bij hen doorgaans wel een grote samenvatting van deze veldrit te zien. Sporza heeft wel de kans om deze cross live uit te zenden. Zij hebben namelijk de uitzendrechten (live tv en livestream) voor een bepaald aantal wereldbekercrossen. Ze mogen zelfs kiezen welke ze wel of niet live uitzenden. Daarbij kiezen ze echter vooral voor Belgische crossen en doorgaans niet voor deze Tsjechische cyclocross.

Live bij de NPO?

Ook de NPO (NOS Studio Sport) beschikt over de uitzendrechten (live tv en stream) van deze wereldbekercross. Of ze deze cyclocross van Tabor wel of niet live op tv uitzenden is per editie bij NOS Studio Sport afhankelijk van de rest van het actuele sportaanbod van die dag. Dikwijls wordt het definitieve besluit hierover pas op de dag van de wedstrijd zelf genomen.

Livestream Cyclocross Tabor

Livestream Cyclocross Tabor bij Play Sports

Er wordt een livestream verzorgd door Telenet Play Sports bij deze wereldbekerveldrit. De livestream van deze manche van de World Cup Cyclocross bevindt zich onder meer op de website van Play Sports. Ook kan men de livestream van deze manche van de wereldbeker veldrijden vinden op de Play Sports Go App. Men die een abonnement op Play Sports te hebben om die livestream van deze Tsjechische wereldbekerveldrit te bekijken. Het is echter ook mogelijk om op de Play Sports Go App een dagpas te kopen waarmee kan deze livestream kan bekijken. Daarnaast is het mogelijk om een weekendpas te kopen, waarmee men dan het hele weekend op die app elke livestream kan bekijken, waaronder dus de stream van deze Tsjechische wereldbekerveldrit. Behalve naar deze cross, kan men in dat weekend dan onder meer ook per livestream kijken naar heel wat voetbalwedstrijden.

Livestream Cyclocross Tabor bij Eurosport

Er is ook een livestream van Eurosport bij deze cross beschikbaar. Met zo'n livestream kan men de veldrit van Tabor dus op een smartphone, tablet of computer bekijken. Men dient echter wel een abonnement op de Eurosport Player te hebben, om die livestream anno 2022 te kunnen bekijken.

Go App livestream Cyclocross Tabor live in de hele EU)?

De veldrit van Tabor is vaak ook via een livestream van de Go App (online live tv) te bekijken. Dit is een dienst waarmee men per livestream online naar televisie kan kijken. Zo'n tv-app wordt anno 2022 door veel tv-providers aangeboden. De hiergenoemde Go App is van Ziggo. KPN heeft de iTV-app. Via zo'n app kon men bijvoorbeeld ook per stream bij Eurosport naar de Cyclocross Tabor kijken. Als in 2022, 2023 en 2024 de cross weer live op tv bij Eurosport te zien is, zijn hun uitzendingen ook weer per livestream op die app van Ziggo te bekijken. Die stream van deze tv-uitzending van de Tsjechische manche van de World Cup Cyclocross is in 2022, 2023 en 2024 op die app in de hele EU te bekijken. Telenet Play Sports is niet per livestream op die app te bekijken. Ook Proximus en PlayTime zijn niet te bekijken via een livestream op die app.

Livestream Cyclocross Tabor NPO

De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) biedt ook een livestream aan deze cross. Dit is een gratis livestream van deze cyclocross, die echter wel geo-restricted is. Dat houdt in dat men deze gratis livestream van de NOS bij deze Cyclocross Tabor alleen in Nederland mag bekijken. (Voor kijkers uit andere landen is deze gratis livestream van deze Tsjechische manche van de Wereldbeker Veldrijden 'geo-blocked'.) Op deze gratis livestream is om 13u25 de dameswedstrijd van deze veldrit live te zien en om 14u50 de herenwedstrijd. Deze gratis livestream van deze veldrit bevindt zich anno 2022 op de website van de NOS. (Men vindt die gratis livestream daar in de rubriek 'sport'.) Daarnaast kan men deze gratis livestream van de UCI World Cup Cyclocross Tabor in Nederland ook bekijken via de NOS-app. De gratis livestream op de site is vooral bedoeld voor mensen die deze veldrit op een desktop computer of laptop willen bekijken; de gratis stream op de app is ideaal voor mensen die in Nederland deze Tsjechische cross op een smartphone willen volgen. Het commentaar bij deze gratis livestream van deze World Cup Cyclocross is van Thijs Niet.

Livestream Cyclocross Tabor via iTV-app?

Voor abonnees van interactieve tv bij KPN is het mogelijk om naar televisie per stream te bekijken op de iTV-app. Via die app kan men per stream naar live de tv-uitzending van de NPO van de dameswedstrijd van deze manche van de wereldbeker veldrijden kijken. De stream van NPO op die app is in de hele EU te bekijken. Ook bij de iTV-app is het echter niet mogelijk om de live tv-uitzending van Play Sports per livestream te bekijken. Ook kan men op die app niet de tv-uitzendingen van PlayTime en Proximus per livestream bekijken.

Livestream Cyclocross Tabor bij UCI?

De UCI biedt overigens in theorie ook een livestream aan van de Cyclocross Tabor. Dit is anno 2022 en daaropvolgende jaren (2023, 2024 en 2025) echter een geo-restricted livestream. Dit houdt in dat in landen waar men de uitzendrechten (live tv en livestream) heeft verkocht aan een omroep, men deze stream officieel niet live mag bekijken. Eigenlijk is dit een gratis livestream van de Cyclocross Tabor, maar in de meeste landen waar het veldrijden populair is, mag men die gratis stream van deze veldrit anno 2022 dus officieel niet bekijken.

Livestream Cyclocross Tabor 2022 en volgende edities bij GCN

Ook GCN biedt bij de Cyclocross Tabor 2022 een stream aan (en in principe ook bij de volgende edities die een onderdeel van de World Cup Cyclocross zijn in 2023 en 2024). Die stream van de veldrit van Tabor 2022 is alleen live door abonnees van die app te bekijken. Op hun stream isowel de dames- als de herenveldrit live te zien.

Livestream Cyclocross Tabor bij Discovery+

De World Cup Cyclocross Tabor 2022 is ook per livestream te bekijken naar abonnees van Discovery+. De app Discovery+ is een onderdeel van hetzelfde moederbedrijf als GCN en Eurosport. In principe is ook in 2023 en 2024 zo'n stream op die app te vinden.

Andere livestream Cyclocross Tabor 2022 of 2023?

Het Noord-Amerikaanse FloBikes biedt in theorie ook een livestream van de Cyclocross Tabor aan. Hun livestream van deze Tsjechische wereldbekerwedstrijd is anno 2022 echter geo-restricted, wat in dit geval inhoudt dat men de stream van FloBikes officieel alleen maar in Canada live mag bekijken. Daarnaast dient men ook nog eens een abonnement op de dienst FloBikes te hebben, om anno 2022 bij die livestream in te kunnen loggen. FloBikes zendt heel veel veldritten en wegwedstrijden per livestream. Bij diverse veldritten geldt bij hen nochtans dat de livestream officieel niet geo-restricted is (maar bij deze wereldbekerveldrit dus wel). Bij veel Europese wegwielerwedstrijden is hun livestream doorgaans wel geo-restricted. Dit heeft allemaal te maken met live-uitzendrechtenkwesties.

Lees verder

© 2011 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…
Kasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Zonnebeke wordt jaarlijks de Kasteelcross verreden. Deze veldrit is live te zien op tv. Ook wo…
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…

Schaatsen live op tv en livestreamSchaatsen live op tv en livestreamSchaatsen is de populairste wintersport in Nederland. Er worden veel schaatswedstrijden live op tv en online via een liv…
Paardrijden: Dressuurwedstrijden in BelgiëPaardrijden: Dressuurwedstrijden in BelgiëAmbitieuze Belgische dressuurruiters kunnen bij verschillende verenigingen terecht om deel te nemen aan dressuurwedstrij…
Bronnen en referenties
  • http://www.dewielersite.net
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.uci.ch
  • http://www.sporza.be
  • http://www.cyclocross.info
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 16-10-2022
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.