Veldrit Tabor (wereldbeker), live op tv en livestream

Veldrit Tabor (wereldbeker), live op tv en livestream De veldrit van Tabor (Tsjechië) is een onderdeel van de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden. De veldrit wordt verreden op zondag 14 november 2021. Op de startlijst van de Cyclocross Tabor staan veel prominente deelnemers. Deze Tsjechische manche van UCI World Cup Cyclocross 2021-2022 is live op tv te zien. Ook kan men de wereldbekerveldrit van Tabor op 14 november 2021 online via een livestream bekijken.

Tabor in Tsjechië

De Tsjechische stad Tabor ligt in de regio Zuid-Bohemen Tabor werd in 1420 gesticht door een radicale protestante beweging, die geïnspireerd werd door de theoloog Johannes Hus. De stad is vernoemd naar de Taborberg. Deze berg in het noorden van Israel, komt vaak voor in de Bijbel. Op die Taborberg zou volgens de christelijke traditie de gedaanteverandering van Jezus (oftewel de Transfiguratie) hebben plaatsgevonden. Anno 2021 telt de Tsjechische Tabor circa 35.000 inwoners.

Veldritstad

Tabor is een beroemde stad in de veldritwereld. Niet alleen omdat er een wereldbekerwedstrijd wordt georganiseerd, maar ook omdat Tabor twee keer de locatie was van de wereldkampioenschappen cyclocross. Voor het eerst gebeurde dat in 2001. Erwin Vervecken werd toen wereldkampioen, voor de Tsjech Petr Dlask en de Belg Mario de Clercq. In 2010 vond het WK voor de tweede maal plaats in Tabor. Toen won de Tsjech Zdenek Stybar, voor Klaas Vantornout en Sven Nys. Marianne Vos werd daar toen wereldkampioene bij de dames.

In 2015 werd voor de derde keer het WK veldrijden in Tabor verreden. Dat jaar won de piepjonge debutant Mathieu van der Poel de wereldtitel bij de profs. Hij zegevierde op dit Tsjechische parcours voor de de eveneens piepjonge Wout van Aert. Lars van der Haar werd derde. De Francaise Pauline Ferrand-Prévot won dat jaar de wereldtitel bij de dames elite.

Cycloross Tabor: Memorial Radomir Simunek

Sinds 2010 draagt de veldrit in Tábor de naam 'Memorial Radomir Simunek'. Deze naam is natuurlijk een eerbetoon aan de legendarische Tsjechische veldrijder Radomir Simunek senior, die in augustus 2010 op 48-jarige leeftijd overleed aan levercirrose. De eerste editie van deze 'Memorial Radomir Simunek' werd gewonnen door zijn zoon, Radomir Simunek junior. De succesvolste coureur in de geschiedenis van deze Tsjechische cross in Sven Nys. Hij won drie maal de veldrit van Tabor.

Wereldbeker Veldrijden

De veldrit van Tabor was jarenlang een vast onderdeel van de Wereldbeker Veldrijden. In 2015 verdween deze cross uit de wereldbeker cyclocross, omdat de organisatie zich dat jaar volledig wilde focussen op het organiseren van het WK veldrijden dat toen in die stad plaatsvond. Dat was op zich een zeer logische keuze, die door veel organisaties van veldritten wordt genomen, als zij een groot kampioenschap organiseren.

Men verwachtte echter dat de Cyclocross Tabor in 2016 weer terug zou keren in de Telenet UCI World Cup Cyclocross. Dit was helaas niet het geval. Hierdoor zat Tsjechië, dat traditioneel toch één van de toplanden in het veldrijden is, enige jaren zonder manche in de Wereldbeker Veldrijden. Pas in 2018 keerde de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden weer terug naar Tabor. Sindsdien is het weer een vaste waarde. Normaal gesproken staat de veldrit van Tabor in 2021, maar ook in 2022, 2023 en 2024 op de kalender van de wereldbeker. Dit moet echter wel elk jaar nog worden bevestigd door de UCI. Het Belgische bedrijf Telenet is de hoofdsponsor van de UCI World Cup. Alle manches van de wereldbeker zijn daarom ook live op tv en via een livestream te zien bij Telenet Play Sports, doch ook bij diverse andere omroepen.

Datum: 14 november 2021

Deze Tsjechische veldrit wordt doorgaans in november verreden. Dat is ook in de winter van 2021-2022 het geval. De datum van deze Tsjechische manche van de Telenet World Cup Cyclocross is ditmaal zondag 14 november 2021.

Deelnemers: selecties België en Nederland

Wie zijn op zondag 14 november 2021 de deelnemers namens Nederland en België? Hieronder vindt u alle Nederlandse en Belgische deelnemers op de startlijst van deze Tsjechische wereldbekerveldrit.

Belgische selectie:

 • Dames Elite: Sanne Cant, Alicia Franck, Kiona Crabbé, Marion Norbert Riberolle, Marthe Truyen, Julie De Wilde, Jana Dobbelaere, Suzanne Verhoeven en Fauve Bastiaenssen.
 • Heren Elite: Eli Iserbyt, Quinten Hermans, Toon Aerts, Laurens Sweeck, Tom Meeusen, Daan Soete, Toon Vandebosch, Michael Vanthourenhout, Jens Adams, Vincent Baestaens en Diether Sweeck.
 • Heren Beloften (U23): Thibau Nys, Niels Vandeputte, Emiel Verstrynge, Anton Ferdinande, Witse Meeussen en Jente Michels.
 • Junior-dames: Fleur Moors en Xaydee Van Sinaey, Febe De Smedt en Cleo Kiekens.
 • Junioren: Viktor Vandenberghe, Aaron Dockx, Iben Rommelaere, Yordi Corsus, Kay De Bruyckere en Kenay De Moyer.

Nederlandse selectie:

 • Dames Elite: Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado, Denise Betsema, Annemarie Worst, Yara Kastelijn, Puck Pieterse, Aniek van Alphen, Inge van der Heijden, Manon Bakker,Fem van Empel, Shirin van Anrooij.
 • Heren Elite: Lars van der Haar, David van der Poel, Corne van Kessel en Joris Nieuwenhuis.
 • Heren Beloften (U23): Pim Ronhaar, Ryan Kamp, Bailey Groenendaal, Danny van Lierop, Mees Hendrikx, Tibor del Grosso en Joost Brinkman.
 • Junior-dames: Lauren Molengraaf, Nienke Vinke, Leonie Bentveld en Mirre Knaven.
 • Junioren: Menno Huising, Jelte Jochems, Jari Prins, David Haverdings, Guus van den Eijnden en Mika Vijfvinkel.

Deelnemers Cyclocross Tabor: startlijst met rugnummers

Wie zijn de deelnemers aan de Tsjechische wereldbekercross van de heren elite (profs) op zondag 14 november? Hieronder vindt u de complete deelnemerslijst met rugnummers van deze cyclocross.

Deelnemers 14 november 2021: starlijst met rugnummers van de wereldbekerveldrit voor heren elite
2. HAAR, Lars van der
3. KESSEL, Corné van
4. POEL, David van der
5. NIEUWENHUIS, Joris
6. ISERBYT, Eli
7. AERTS, Toon
8. HERMANS, Quinten
9. VANTHOURENHOUT, Michael
10. SWEECK, Laurens
11. BAESTAENS, Vincent
12. SOETE, Daan
13. BOSCH, Toon van de
14. ADAMS, Jens
15. MEEUSEN, Tom
16. SWEECK Diether
17. MENUT, D.F.
18. KUHN, K.
19. MOTTIEZ, G.Z.
20. LUETHI, Eric
21. JEKER, H.S.
22. BERTOLINI, Gioele
23. DORIGONI, Jakob
24. SAMPARISI, Nicolas
25. SAMPARISI, L.
26. SUAREZ, Kevin
27. POBLET, Albert
28. PERICAS, Arnau
29. ULIK, M.
30. KONWA, M.
31. KOSTECKI, P.
32. BOROS, Michael
33. VANICEK, S.
34. PAPRSTKA, T.S.
35. PETRUS, Lubomir
36. MEIN, Th.
37. MEISEN, Marcel
38. HAEHNEL, F.
39. HAMM, F.
40. HAUSSLER, Heinrich
41. HEIGL, Ph. L.
42. IVANOV, T.

Live op tv: veldrit Tabor 2021, welke zender en hoe laat?

Welke zender in België? Live bij Telenet en Proximus

De wereldbekerveldrit van Tabor is jaarlijks live op tv te zien cyclocross wordt onder meer live op tv uitgezonden door diverse Vlaamse commerciële zenders: Telenet Playtime, Telenet Play Sports en Proximus. Eurosport Nederland heeft ook de uitzendrechten.

Hoe laat op 14 november 2021?

Hoe laat beginnen de live-uitzendingen op 14 november 2021? De live-uitzending van Telenet Play Sports begint al om 13u00. De damescross is live te zien vanaf circa 13u25. De start van de herenwedstrijd is op 14 november live te zien om circa 14u50.

De start van de wedstrijden in Tabor is doorgaans wat vroeger dan het geval is bij de meeste Vlaamse en Nederlandse crossen. Er is echter overleg geweest met de UCI om dit te veranderen. Als compromis is de start bij deze Tsjechische cross nu iets later geworden dan voorheen. In 2021 de start van de herencross verplaatst naar circa 14u50, terwijl het voorheen 14u30 was.

Cyclocross Tabor live op 14 november 2021 bij Eurosport Nederland? Live online, niet live op tv

Ook Eurosport beschikt over de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze cross. Hoewel de wedstrijd eerder wel in hun tv-gids stond, wordt deze cross uiteindelijk in 2021 toch niet live op tv uitgezonden, vanwege de concurrentie van de slotwedstrijd van de MotoGP die live op Eurosport 1 te zien is. De Tsjechische cross is wel bij hen live online via een stream te bekijken. Ook zijn later op de zondag uitgebreide samenvattingen van de heren- en damescross bij hen te zien.

De live-uitzending is anno 2021 slechts in een beperkt aantal Europese landen bij Eurosport te zien, waaronder Nederland. Het Belgische Eurosport zendt het bijvoorbeeld niet live op tv uit. Ook in Nederland is de cross niet ieder jaar live op tv te zien, maar wel biedt het Nederlandse Eurosport elk jaar een livestream aan.

Niet live bij Sporza in 2021

Is deze cross bij Sporza live te zien (tv en/of stream)? Sporza (VRT) zendt deze veldrit meestal niet live op tv uit, maar er is bij hen doorgaans wel een grote samenvatting van deze veldrit te zien. Ook in 2021 zenden zij de cross van Tabor niet live op tv en per livestream uit. Wel hebben zij weer een samenvatting.

Live bij de NPO?

Ook de NPO (NOS Studio Sport) beschikt over de uitzendrechten (live tv en stream) van deze wereldbekercross. Of ze deze cyclocross van Tabor wel of niet live op tv uitzenden is per editie bij NOS Studio Sport afhankelijk van de rest van het actuele sportaanbod van die dag. Dikwijls wordt het definitieve besluit hierover pas op de dag van de wedstrijd zelf genomen. In 2021 is er aandacht voor deze Tsjechische wereldbekerveldrit in de zondagmiddaguitzending, waarbij in principe de schaatswereldbekerwedstrijd van die dag (in Polen) het hoofdonderwerp is. Naast het schaatsen en het veldrijden komen ook diverse andere sporten aan het bod in deze live-uitzending. De dameswedstrijd begint om 13u25, een uur voor het wereldbekerschaatsen begint, vandaar dat in principe de damescross wel live bij hen te zien is. Hoeveel er live op tv van de herencross te zien is bij hen, wordt pas tijdens de uitzending van Studio Sport definitief bepaald, op basis van de sportactualiteit. Zowel de heren- als de dameswedstrijd zijn echter wel online met een stream helemaal live te zien.

Livestream Cyclocross Tabor 2021

Livestream Cyclocross Tabor 2021 bij Play Sports

Er wordt op 14 november 2021 een livestream verzorgd door Telenet Play Sports bij deze wereldbekerveldrit. De livestream van de dameswedstrijd begint bij deze cyclocross om circa 13u25. De start van de herencross is op de livestream te bekijken vanaf circa 14u50. De voorbeschouwing op de cross is vanaf 13u00 op de stream live te bekijken. De livestream van deze manche van de World Cup Cyclocross bevindt zich onder meer op de website van Play Sports. Ook kan men de livestream van deze manche van de wereldbeker veldrijden vinden op de Play Sports Go App. Men die een abonnement op Play Sports te hebben om die livestream van deze Tsjechische wereldbekerveldrit in 2021 te bekijken. Het is echter ook mogelijk om op de Play Sports Go App een dagpas te kopen waarmee kan deze livestream kan bekijken. Daarnaast is het mogelijk om een weekendpas te kopen, waarmee men dan het hele weekend op die app elke livestream kan bekijken, waaronder dus de stream van deze Tsjechische wereldbekerveldrit. Behalve naar deze cross, kan men in dat weekend dan onder meer ook per livestream kijken naar heel wat voetbalwedstrijden.

Livestream Cyclocross Tabor 2021 bij Eurosport

Er is op 14 november 2021 ook een livestream van Eurosport bij deze cross beschikbaar. Met zo'n livestream kan men de veldrit van Tabor 2021 dus op een smartphone, tablet of computer bekijken. Men dient echter wel een abonnement op de Eurosport Player te hebben, om die livestream te kunnen bekijken. De livestream van de wedstrijd voor dames elite bij deze cyclocross begint om 13u25. De livestream van de wedstrijd voor heren elite bij deze veldrit begint om 14u50.

Go App livestream Cyclocross Tabor 2021 (live in de hele EU)?

De veldrit van Tabor is vaak ook via een livestream van de Go App (online live tv) te bekijken. Dit is een dienst waarmee men per livestream online naar televisie kan kijken. Zo'n tv-app wordt anno 2021 door veel tv-providers aangeboden. De hiergenoemde Go App is van Ziggo. KPN heeft de iTV-app. Via zo'n app kon men bijvoorbeeld ook per stream bij Eurosport naar de Cyclocross Tabor 2020 kijken. Helaas zenden die in 2021 de cross niet live op tv uit en is hun stream niet via die app te zien. De live-uitzending van de dameswedstrijd van de NPO is in 2021 wel per livestream op die app te bekijken. Als in 2022 en 2023 de cross weer live op tv bij Eurosport te zien is, zijn hun uitzendingen ook weer per livestream op die app van Ziggo te bekijken. Die stream van deze tv-uitzending van de Tsjechische manche van de World Cup Cyclocross is in 2022 en 2023 op die app in de hele EU te bekijken. Telenet Play Sports is niet per livestream op die app te bekijken. Ook Proximus en PlayTime zijn niet te bekijken via een livestream op die app.

Livestream Cyclocross Tabor 2021 NPO

De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) biedt ook een livestream aan deze cross. Dit is een gratis livestream van deze cyclocross, die echter wel geo-restricted is. Dat houdt in dat men deze gratis livestream van de NOS bij deze Cyclocross Tabor 2021 alleen in Nederland mag bekijken. (Voor kijkers uit andere landen is deze gratis livestream van deze Tsjechische manche van de Wereldbeker Veldrijden 'geo-blocked'.) Op deze gratis livestream is om 13u25 de dameswedstrijd van deze veldrit live te zien en om 14u50 de herenwedstrijd. Deze gratis livestream van deze veldrit bevindt zich anno 2021 op de website van de NOS. (Men vindt die gratis livestream daar in de rubriek 'sport'.) Daarnaast kan men deze gratis livestream van de UCI World Cup Cyclocross Tabor in Nederland ook bekijken via de NOS-app. De gratis livestream op de site is vooral bedoeld voor mensen die deze veldrit op een desktop computer of laptop willen bekijken; de gratis stream op de app is ideaal voor mensen die in Nederland deze Tsjechische cross op een smartphone willen volgen. Het commentaar bij deze gratis livestream van deze World Cup Cyclocross is van Thijs Niet.

Livestream Cyclocross Tabor 2021 via iTV-app?

Voor abonnees van interactieve tv bij KPN is het mogelijk om naar televisie per stream te bekijken op de iTV-app. Via die app kan men per stream naar live de tv-uitzending van de NPO van de dameswedstrijd van deze manche van de wereldbeker veldrijden kijken. De stream van NPO op die app is in de hele EU te bekijken. Ook bij de iTV-app is het echter niet mogelijk om de live tv-uitzending van Play Sports per livestream te bekijken. Ook kan men op die app niet de tv-uitzendingen van PlayTime en Proximus per livestream bekijken.

Livestream Cyclocross Tabor 2021 bij UCI?

De UCI biedt overigens in theorie ook een livestream aan van de Cyclocross Tabor. Dit is anno 2021 en daaropvolgende jaren (2022, 2023 en 2024) echter een geo-restricted livestream. Dit houdt in dat in landen waar men de uitzendrechten (live tv en livestream) heeft verkocht aan een omroep, men deze stream officieel niet live mag bekijken. Eigenlijk is dit een gratis livestream van de Cyclocross Tabor, maar in de meeste landen waar het veldrijden populair is, mag men die gratis stream van deze veldrit anno 2021 dus officieel niet bekijken.

Livestream Cyclocross Tabor 2021 en volgende edities bij GCN

Ook GCN biedt bij de Cyclocross Tabor 2021 een stream aan (en in principe ook bij de volgende edities die een onderdeel van de World Cup Cyclocross zijn). Die stream van de veldrit van Tabor 2021 is alleen live door abonnees van die app te bekijken. Op hun stream is op 14 november 2021 zowel de dames- als de herenveldrit live te zien.

Livestream Cyclocross Tabor bij Discovery+

De World Cup Cyclocross Tabor is ook per livestream te bekijken naar abonnees van Discovery+. De app Discovery+ is een onderdeel van hetzelfde moederbedrijf als GCN en Eurosport.

Andere livestream Cyclocross Tabor 2021 en 2022?

Het Noord-Amerikaanse FloBikes biedt in theorie ook een livestream van de Cyclocross Tabor 2021 aan. Hun livestream van deze Tsjechische wereldbekerwedstrijd is anno 2021 echter geo-restricted, wat in dit geval inhoudt dat men de stream van FloBikes officieel alleen maar in Canada live mag bekijken. Daarnaast dient men ook nog eens een abonnement op de dienst FloBikes te hebben, om anno 2021 bij die livestream in te kunnen loggen. FloBikes zendt heel veel veldritten en wegwedstrijden per livestream. Bij diverse veldritten geldt bij hen nochtans dat de livestream officieel niet geo-restricted is (maar bij deze wereldbekerveldrit dus wel). Bij veel Europese wegwielerwedstrijden is hun livestream doorgaans wel geo-restricted. Dit heeft allemaal te maken met live-uitzendrechtenkwesties.

Lees verder

© 2011 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de H2O Trofee V…
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamSinds 2020 wordt de Cyclocross van Herentals georganiseerd. Deze veldrit is een onderdeel van de X20 Trofee Veldrijden.…
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…

Schaatsen live op tv en livestreamSchaatsen live op tv en livestreamSchaatsen is de populairste wintersport in Nederland. Daarom wordt er elke winter veel schaatsen live op tv uitgezonden.…
Paardrijden: Dressuurwedstrijden in BelgiëPaardrijden: Dressuurwedstrijden in BelgiëAmbitieuze Belgische dressuurruiters kunnen bij verschillende verenigingen terecht om deel te nemen aan dressuurwedstrij…
Bronnen en referenties
 • http://www.dewielersite.net
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.uci.ch
 • http://www.sporza.be
 • http://www.cyclocross.info
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 14-11-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.