Veldrit Overijse: Druivencross live op tv en livestream

Veldrit Overijse: Druivencross live op tv en livestream De Vlaamse Druivencross is een veldrit die jaarlijks wordt verreden in Overijse (België). De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2021-2022. De cross vindt plaats op zondag 31 oktober 2021. De Druivencross 2021 wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze Vlaamse veldrit in 2021 online via een livestream te bekijken. Hoe ziet het parcours van deze cyclocross eruit? Hoe is de geschiedenis van de Vlaamse Druivencross Overijse verlopen?

Geschiedenis van de Druivencross

De Druivencross is een veldrit met een zeer rijke historie. Deze cyclocross vond voor het eerst plaats in 1960. De wedstrijd groeide in de daaropvolgende decennia uit tot één van de bekendste en meest prestigieuze veldritten van Vlaanderen. Deze veldrit kreeg vanwege die rijke historie ook de bijnaam 'de Moeder aller Crossen'. Tot en met de editie van 2000 was de Druivencross een onderdeel van de Superprestige Veldrijden. Hierna kwam het tot een breuk en is de Druivencross een eigen weg ingeslagen, als 'losse cross' (oftewel: een wedstrijd die niet hoort bij de grote regelmatigheidsklassementen Superprestige, Bpost Trofee of Wereldbeker).

Van 2001 tot en met 2019: losse cross

Als 'losse cross' leek de Druivencross toch wel net iets minder prestige te hebben gekregen, dan deze veldrit voorheen (als onderdeel van de Superprestige) had. Dit komt doordat de meeste toprenners zich vooral focussen op de klassementscrossen. Toch bleef de Vlaamse Druivencross, dankzij haar rijke historie, nog steeds een wedstrijd met veel aanzien, die veel toprenners dolgraag op hun erelijst hebben staan. Van alle ‘losse crossen’ (wedstrijden die niet behoren tot één van de grote klassementen en de kampioenschappen) had de Vlaamse Druivencross veruit de meeste prestige. Om te waarborgen dat de Vlaamse Druivencross Overijse een aantrekkelijke wedstrijd bleef voor de topveldrijders, had de organisatie een 'Wisseltrofee' bedacht. Wanneer een veldrijder erin slaagde om in een periode van vijf jaar drie keer de zege te pakken in de Vlaamse Druivencross, dan mocht hij die trofee houden en kreeg hij daarnaast een geldbedrag van 12.500 euro. De eerste renner die hierin slaagde was Sven Nys (in 2012).

Sinds Druivencross 2021: wereldbeker Veldrijden

De organisatie heeft besloten om met ingang van het seizoen 2020-2021 toch weer aansluiting te zoeken bij een groot klassement. Dit besluit nam men mede vanwege de hervorming van de veldritkalender en de wereldbeker die in 2020-2021 plaatsvindt. Met ingang van 2020-2021 is de Vlaamse Druivencross een onderdeel van de UCI World Cup (Wereldbeker Veldrijden). Oorspronkelijk zou deze Vlaamse veldrit in dat veldritseizoen op zondag 1 november 2020 verreden worden. Vanwege de coronacrisis werd de veldritkalender in dat seizoen echter herzien. Op de vernieuwde veldritkalender van het seizoen 2020-2021 kreeg deze cyclocross van Overijse een nieuwe datum: 24 januari 2021.

Erelijst cyclocross Overijse

Hoe ziet voorafgaand aan de editie van 2021 deze erelijst van deze veldrit van Overijse eruit? Veruit de succesvolste coureur uit de geschiedenis van de Vlaamse Druivencross is Roland Liboton. Hij pakte 16 keer de zege in de cyclocross van Overijse. Daarbij moet wel worden aangetekend dat indertijd de cyclocross in Overijse vaak twee maal per seizoen werd verreden. Roland Liboton kreeg dankzij deze imponerende zegereeks de bijnaam 'Mr. Druivencross'. Sven Nys was ook vaak succesvol in de veldrit van Overijse: hij de Druivencross zes keer.

Overijse, Druivencross, Druivenkoers en Druivenstreek

Overijse is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. De gemeente Overijse telt anno 2021 ruim 24.000 inwoners en bevindt zich in de provincie Vlaams-Brabant. Overijse ligt ten zuidoosten van de Belgische hoofdstad Brussel. De streek waarin Overijse ligt wordt ook wel de Druivenstreek genoemd. Daarom heet de veldrit van Overijse ook de 'Druivencross', terwijl de bekende wegwedstrijd voor profs die jaarlijks in die streek wordt gehouden, de naam 'Druivenkoers' draagt.

Parcours Druivencross

Waar bevindt zich het parcours van deze cyclocross? De start en de finish van deze veldrit zijn aan de Begijnhofstraat. De Vlaamse Druivencross Overijse wordt verreden op een omloop met een lengte van 2780 meter. De ondergrond van het parcours bestaat voor circa 920 meter uit gras, 655 meter uit bosgrond, 300 meter uit kasseien, 560 meter uit asfalt 345 meter uit overige vormen van verharde weg.

Datum: 31 oktober 2021

In het winterseizoen 2021-2022 vindt deze cross plaats op zondag 31 oktober 2021.

Live op tv: Druivencross Overijse 2021, welke zender en hoe laat?

Welke zender?

De Vlaamse Druivencross Overijse wordt op zondag 31 oktober 2021 in België live op tv uitgezonden door Telenet (Playtime en Play Sports) en Proximus.

Hoe laat?

De live tv-uitzending van de Druivencross Overijse 2021 begint om circa 13u30. De dameswedstrijd begint om 13u40. De cyclocross van de heren elite (profs) gaat in Overijse van start om 15u00.

Druivencross Overijse 2021 live in Nederland: uitzendrechten bij Eurosport en NPO

Eurosport en de NPO hebben in Nederland de live-uitzendrechten (tv en livestream) van de wereldbekerveldrit van Overijse in principe in 2021, 2022, 2023 en 2024. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Telenet zenden zij niet elke veldrit live op tv uit waarvan zij de uitzendrechten hebben. Per editie van de Druivencross bekijken zij of het wel of niet in hun programmering van die dag past, om deze veldrit live uit te zenden op tv of niet. Wel zenden Eurosport en de NPO (NOS Studio Sport) sowieso van elke editie van de World Cup Druivencross een livestream uit.

Sporza in 2021?

Jarenlang had Sporza (VRT) de live-uitzendrechten van de Druivencross Overijse. Sinds de Druivencross met ingang van 2021 weer een onderdeel van de wereldbeker is geworden, heeft Sporza niet meer automatisch de live-uitzendrechten (live tv en livestream) van elke editie van deze cyclocross. Dat houdt niet in dat zij in 2022, 2023 of 2024 beslist niet deze veldrit kunnen uitzenden. Sporza koop per winterseizoen de sublicentie voor de uitzendrechten van een beperkt aantal wereldbekercrossen. Het is dus mogelijk dat men besluit om bijvoorbeeld in 2022, 2023 of 2024 deze cross alsnog weer eens live op tv uit te zenden. In het veldritseizoen 2020-2021 hoort deze cross echter niet tot de wereldbekerveldritten waarvan zij de uitzendrechten hebben. De editie van 24 januari 2021 is dus in ieder geval niet live op tv bij hen te zien.

Livestream Druivencross Overijse 2021 (World Cup Cyclocross)

Livestream Telenet Play Sports

De Druivencross Overijse 2021 is per livestream te bekijken bij Telenet Play Sports. Met hun livestream zijn de heren- en dameswedstrijd van deze manche van de wereldbeker veldrijden live online te volgen. Hun officiële livestream van de Druivencross Overijse bevindt zich voor de tv-klanten op de website van Play Sports.

Livestream van de Cyclocross Overijse 2021 via Play Sports Go App (hele EU)

De wereldbekerveldrit van Overijse is ook via een livestream op de Play Sports Go App te bekijken. Met zo'n livestream op die app kan men op een smartphone of tablet in de hele EU naar deze manche van de World Cup Cyclocross kijken. De Play Sports Go App is een dienst die ontwikkeld is voor mensen die geen televisie-abonnement bij Telenet Play Sports hebben, maar toch live online (per livestream) de sportuitzendingen van deze sportomroep willen bekijken. Zij kunnen dus een abonnement op die app nemen om elke livestream van hen live te kunnen bekijken. Het is echter ook mogelijk om zo'n livestream van de Druivencross Overijse zonder een vast abonnement, maar met een dagpas of weekendpas te bekijken

Livestream Druivencross 2021 bij Eurosport

Er wordt ook een livestream van Eurosport aangeboden bij de Druivencross. Zij hebben de live-uitzendrechten (live tv en livestream) van elke manche van de wereldbeker veldrijden, dus ook van de veldrit van Overijse. Hun livestream van deze Vlaamse veldrit is te vinden op de Eurosport Player en is alleen door abonnees van die applicatie te gebruiken.

Livestream Cyclocross Overijse 2021 via Go App (onlin live tv in de hele EU)

Het is doorgaans ook mogelijk om de veldrit van Overijse via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Met deze dienst kan men in de hele EU naar televisiezenders kijken via een livestream. Tot de zenders die op die app via een livestream ontvangen kunnen worden, behoren ook de zenders van Eurosport en de NPO, waarbij er een grote kans is dat ze die cyclocross van Overijse live op tv uitzenden in 2021. Ook toekomstige edities die mogelijk wel weer door Sporza worden uitgezonden, zijn per livestream met deze app te bekijken. De zenders van Telenet en Proximus waarop jaarlijks gegarandeerd de Druivencross te zien is, zijn helaas niet per livestream op deze te bekijken. De Go App is de livestream-dienst voor klanten van Ziggo. Telenet heeft overigens ook een soort Go App voor haar kijkers, waarmee zij alsnog deze cross online per livestream kunnen bekijken. Ook bij digitale tv van Proximus is het mogelijk om een soortgelijke livestream-dienst te gebruiken.

Livestream Cyclocross Overijse 2021 via iTV-app (online live tv)

Het is ook mogelijk om via een livestream op de iTV-app naar de veldrit van Overijse te kijken. De iTV-app is de livestream-dienst van KPN. Klanten die een abonnement op Interactieve Tv hebben bij dat bedrijf, kunnen automatisch via een livestream naar tv kijken op die app. Net als bij de applicatie van Ziggo zijn op deze applicatie ook live Eurosprot en de NOS te bekijken. Zo kunnen ook zij geheel legaal via een livestream naar de cyclocross van Overijse kijken indien deze zenders de Druivencross Overijse live uitzenden. Net als bij de Go App is ook elke livestream op die iTV-app (inclusief dus de stream van VRT één) in de hele EU te bekijken.

Livestream Druivencross Overijse 2021 bij NPO

De wereldbekerveldrit van Overijse wordt ook via een gratis livestream uitgezonden door de NPO (Nederlandse Publieke Omroep). Die stream wordt aangeboden met ingang van de Druivencross 2021. In principe is er ook zo'n stream van hen bij de Druivencross 2022 en de edities van 2023 en 2024. Deze gratis stream wordt geproduceerd door NOS Studio Sport. De livestream van de Druivencross is op de wedstrijddag te vinde op de site van de NOS. Deze livestream van de veldrit van Overijse is geo-restricted en mag alleen in Nederland bekeken worden.

Livestream op 31 oktober 2021 bij FloBikes

De Druivencross Overijse 2021 is ook internationaal via een officiële livestream te bekijken. Er wordt namelijk ook een officiële livestream voor deze 'Moeder aller Veldritten' geproduceerd door het Nood-Amerikaanse bedrijf FloBikes. Om die livestream van FloBikes bij de Cyclocross Overijse 2021 te kunnen bekijken, dient men echter wel een (betaald) abonnement op die livestream-dienst te hebben. Bij FloBikes kan men anno 2021 ook veel andere Europese profveldritten via een livestream volgen.

Vaak is de livestream van FloBikes wel geo-restricted. Dat geldt ook voor hun livestream bij de Druivencross Overijse 2021. Deze livestream is officieel 'geo-blocked' (geblokkeerd) in België. Dit houdt dus in dat men deze livestream van de Cylcocross Overijse 2021 van FloBikes in België niet mag bekijken. Dat komt doordat Sporza de exclusieve uitzendrechten (live tv en livestream) voor de Druivencross heeft. Voor kijkers in België is het geen probleem dat ze niet naar deze livestream van FloBikes kunnen kijken, omdat zij gratis live naar de stream van Sporza kunnen kijken. Vanuit Nederland kan men bij deze cross dus wel naar de livestream van FloBikes kijken (voor abonnees). Let echter op: voor veel andere wielerwedstrijden (waaronder veldritten) geldt echter dat de livestream van FloBikes ook voor Nederland 'geo-blocked' (geblokkeerd) is. Het abonnement op deze livestream-dienst is dus niet altijd een perfecte optie voor Nederlandse kijkers. Veel veldritten mag men immers officieel niet vanuit Nederland per livestream via deze dienst bekijken.

Livestream Druivencross Overijse 2021 bij GCN en UCI

De Druivencross Overijse is met ingang van 2021 ook jaarlijks via een livestream te bekijken bij GCN. Hun stream van de veldrit van Overijse is op de GCN-app te bekijken door abonnees. De UCI biedt met ingang van de Druivencross 2021 ook jaarlijks een livestream aan. Dit is een gratis stream van de Druivencross Overijse 2021. Die stream van de veldrit van Overijse is echter alleen live te bekijken in landen waar geen uitzendgemachtigde actief is, die de uitzendrechten van deze cyclocross heeft. Helaas is die gratis stream van de Druivencross Overijse voor kijkers in Nederland en België dus niet een officiële optie.

Livestream Druivencross Overijse 2021 bij Sporza?

Wordt er ook een livestream door Sporza aangeboden van de Druivencross. Bij voorgaande edities boden zij vaak een gratis livestream aan van de Druivencross Overijse. Bij de Druivencross 2021 bieden zij helaas niet zo'n gratis livestream aan. Indien in 2022, 2023 of 2024 de cyclocross van Overijse toch weer door hen live op tv wordt uitgezonden (via een sublicentie), dan zullen zij automatisch ook een livestream van deze veldrit aanbieden.

Lees verder

© 2015 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de H2O Trofee V…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel live op tv en livestreamDe Jaarmarktcross van Niel (België) wordt jaarlijks verreden op 11 november. Deze veldrit van Niel wordt live op tv uitg…
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…

Veldrit Mol: Zilvermeercross, live op tv en livestreamVeldrit Mol: Zilvermeercross, live op tv en livestreamDe Zilvermeercross wordt jaarlijks verreden op Provinciaal Recreatiedomein het Zilvermeer in de gemeente Mol (België). D…
Hardloopschema 15 km hardlopen met intervaltrainingHardloopschema 15 km hardlopen met intervaltrainingKan je al tien kilometer hardlopen? Dan mag je terecht trots op jezelf zijn. De meeste deelnemers aan Start to Run haken…
Bronnen en referenties
  • http://www.uci.ch/cyclo-cross/calendar/
  • http://www.veldritkrant.be/nieuws/2015-10-21/wat-brengen-telenet-en-sporza-van-het-veldrijden-op-de-buis
  • http://www.desportvriendenoverijse.org/druivencross-06-12-15/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 20-09-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.