Mannenzadel versus vrouwenzadel
Een aantal jaren geleden waren het vooral mannen die paard reden, zoals de bereden politie en militairen. Tegenwoordig zijn het vooral de vrouwen die paardrijden. Het probleem is nu dat de zadels allemaal ontworpen zijn voor mannen. Mannen hebben een heel andere bouw van het bekken dan vrouwen, waardoor het zadel pijnlijk zit voor de vrouw. Het zadel aanpassen aan de ruiter is net zo belangrijk als het zadel aanpassen aan het paard.
Een zadel heeft veel invloed op de zit van de ruiter. Wanneer het bekken goed in het zadel past zullen de benen automatisch in de juiste houding naar beneden hangen. Ook bepaalt de zit of de ruiter een rechte rug heeft en niet naar voor of achter hangt. Hierbij speelt natuurlijk ook mee of het zadel goed op het paard ligt. Er hoeft maar iets net niet helemaal te passen aan ruiter en/of paard en de houding van de ruiter veranderd in zijn geheel. Dit zorgt niet alleen voor pijn, maar beïnvloed ook de hulpen die de ruiter geeft en de bewegingen van het paard. Het is dus erg belangrijk dat u een zadel goed laat aanmeten.
Verschil tussen man en vrouw
Wat niet veel mensen doorhebben is dat er een heel verschil is tussen de zit van mannen en van vrouwen. Er zijn nog steeds ontzettend veel vrouwen die op een mannenzadel rijden. Het verschil zit hem vooral in het bekken. Het bekken van de vrouw verschilt van de man, omdat het bekken van de vrouw erop voorbedacht is dat ze wel eens een kind zouden moeten baren.
Als eerst is het bekken van de vrouw breder, zo is er meer ruimte om een kind te dragen. Doordat er meer ruimte in het bekken nodig is, staan de zitbeenknobbels verder uit elkaar en zit het schaambeen lager dan bij de man. Ook verschilt de stand van de dijbenen en de aanhechting van de hamstrings. Bij mannen loopt het dijbeen in een rechte lijn naar beneden net zoals de hamstring. Bij vrouwen loopt het dijbeen eerst naar voren, iets naar binnen en dan naar beneden. De hamstring van een vrouw loopt naar binnen en hecht zich aan de binnenkant van de knie vast, waardoor het dijbeen ronder is.
Mannen en vrouwen zadels
Er zit een heel verschil in het zadel voor de man en voor de vrouw. Zoals u al gezien heeft staan de zitbeenknobbels van de man dichter bij elkaar, dus het zitvlak is smaller. Wanneer een vrouw op een mannenzadel zit vallen de zitbeenknobbels over, of op de rand van het zitvlak, wat niet erg prettig is. Ook heeft het mannenzadel een vrij hoge voorboom, wat voor de vrouw, met een laag schaambeen, pijnlijk is. Wanneer zij zou gaan rijden stoot ze constant met haar schaambeen tegen het zadel. Bij het vrouwenzadel hebben ze dit deel van het zadel dan ook lager gemaakt, maar ook zachter zodat eventueel stoten niet pijnlijk is. Ook speelt de stand van de dijbenen een rol bij de zit. De dijbenen van de vrouw lopen eerst naar voor, dus zij zal een zadel nodig hebben wat tussen de benen smaller is. Zou ze op een breed mannenzadel zitten, maakt ze geen goed contact. Ook zullen haar dijbenen naar buiten rollen, omdat haar hamstrings aan de binnenkant van het dijbeen lopen. Hierdoor zal ze ook haar tenen uitsteken.
Kort samengevat
Een vrouwenzadel heeft een breed zitvlak, is smal tussen de dijbenen en het zadel heeft een zachte, lage boom.
Het mannenzadel heeft een smal zitvlak met een hoge boom en is breed tussen de dijbenen.
Verder aanmeten
Verder wordt er natuurlijk op nog meer dingen gelet, die niet afhankelijk zijn van het geslacht van de ruiter. Zo worden de bovenbenen opgemeten voor de lengte van de zweetbladen. De zweetbladen vangen de benen op van het zadel. Ook de plaats van de beugelhouders is belangrijk, dit heeft namelijk te maken met de bewegingsvrijheid en de positie van de benen. Zijn de beugels te ver naar voren geplaatst zal de ruiter achterovervallen en andersom. De lengte van de boom bepaald ook mee hoe de ruiter zit. Je hebt verschillende maten in inches. 17 inch word het meest verkocht en is dus een beetje de standaard. Geeft u een ruiter een te klein zadel zal deze eerder naar voren hangen en bij een te groot zadel zal deze eerder een ingezakte houding krijgen. De ruiter heeft ook een bepaalde houding van zichzelf, wanneer deze niet goed is kunnen aanpassingen in het zadel ervoor zorgen dat deze verbeterd. Wanneer het bekken goede in het zadel past, wordt de onderrug goed ondersteunt en is de houding vaak automatisch juist. Daarnaast moet het zadel natuurlijk ook juist passen op het paard, wanneer dit niet het geval is zal de houding van de ruiter ook veranderen.
© 2011 - 2024 Jikkes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rijden met een boomloos zadel?Een boomloos zadel en een zadel met boom verschillen als je naar ze kijkt niet heel veel. Maar het verschil voor u en uw…
Atrofie bij paardenAtrofie houdt in dat het spierweefsel bij het paard afneemt. Atrofie komt met name voor op de rug van het paard, vlak na…
Paard: boomloze zadelsIn een Engels rijzadel zit een ijzeren of kunststof boom, die het zadel zijn vorm geeft. Boomloze zadels hebben in plaat…
Bronnen en referenties
- Youtube, saddle fit in 9steps