Snooker live online bekijken via een livestream

Snooker live online bekijken via een livestream Snooker is al heel lang een zeer populaire sport in Groot-Brittannië. In veel andere landen, waaronder Nederland en België, is de populariteit van snooker echter ook al heel wat jaren groeiende. Veel grote toernooien uit het profsnooker zijn live op tv te bekijken bij Eurosport. Deze evenementen zijn ook op het internet te bekijken via een livestream.

Historie: snooker

Biljart

Al eeuwenlang worden er allerlei vormen van het biljartspel gespeeld. Oorspronkelijk was het een outdoor spel. De oudste biljarttafels die ontdekt zijn, stammen uit de 14e eeuw. Het spel was geliefd bij diverse Franse koningen. In de 15e eeuw had Lodewijk XI een biljarttafel waarmee hij het spel indoor speelde. Dit is de oudste 'indoor biljarttafel' die bekend is. Zonnekoning Lodewijk XIV (1638-1715) was ook een fanatieke biljarter en hij zorgde ervoor dat het spel zeer populair werd bij de Franse adel. Ook in Engeland werd het spel in de 17e en 18e eeuw extreem populair onder de adel.

Snooker

Er zijn in de loop der eeuwen heel veel verschillende vormen van biljart geweest. Het snookerspel ontstond waarschijnlijk rond 1870 bij Britse militairen in India. In 1884 werden de officiële regels van het snooker opgetekend door de militair Sir Neville Chamberlain. Snooker werd erg populair onder de militairen in India en zij namen het ook mee terug naar Engeland. Daar was snooker oorspronkelijk vooral een spel voor militairen, adel en herenclubs. Later werd snooker ook een populair spel in cafés. In 1927 werd het eerste officiële wereldkampioenschap snooker georganiseerd. Vanaf de jaren zeventig wordt snooker in Engeland ook live op tv uitgezonden. Mede door de opkomst van de kleurentelevisie werd snooker in die periode een aantrekkelijke tv-sport. Het is sindsdien uitgegroeid tot één van de populairste sporten van Engeland, zowel om te bekijken als om te doen.

Populariteit snooker in Nederland en België

In Nederland is snooker sinds de jaren tachtig steeds meer uitgegroeid tot een populaire kijksport. Veel Nederlanders kijken naar de live tv-uitzendingen op Eurosport Er zijn anno 2022 geen Nederlandse topspelers in het profcircuit. De grootste Nederlandse ster in het snooker is een scheidsrechter: Jan Verhaas. In België heeft snooker ook al jaren een groeiende populariteit als kijksport, maar daarnaast beschikt men in België ook over een aantal sterke profspelers. De Belg Luca Brecel is een mondiale subtopper. Ben Mertens wordt anno 2022 gerekend tot de sterkste jonge talenten ter wereld.

Snooker live op tv

De grootste aanbieder van live snooker op tv voor de kijkers in Nederland en België is Eurosport. Zij zenden in de loop van het jaar het overgrote deel van de toptoernooien uit, waaronder het WK Snooker, The Masters en de Home Nations Series. De BBC is ook een populaire omroep van snookerfans; heel wat Nederlanders en Belgen kijken het WK snooker traditioneel live op die Britse publieke omroep. Sommige toptoernooien zijn niet live te zien bij Eurosport en evenmin bij de BBC. Die zijn in Nederland dan vaak wel live op tv te zien bij Ziggo Sport en in België soms bij Eleven Sports. Alle evenementen die live op tv te zien zijn, kan men echter ook op het internet live bekijken via een livestream. En via zo'n livestream zijn zelfs vaak (vooral bij Eurosport) nog veel meer wedstrijden live te zien dan op tv.

Livestream snooker

Livestream Eurosport

Er wordt een livestream door Eurosport beschikbaar gesteld bij alle snookertoernooien waarvan zij de uitzendrechteen hebben. Met zo'n livestream kan men op een smartphone of computer naar de wedstrijden kijken. Zo'n livestream bevindt zich op de Eurosport Player App. Om die livestream e kunen bekijken, dient men wel een betaald abonnement op die dienst te hebben. Via hun app kan men vaak nog meer wedstrijden per livestream bekijken, dan live op tv te zien zijn. Bij het WK snooker zijn bijvoorbeeld veel wedstrijden uit het kwalificatietoernooi en doorgaans zelfs alle wedstrijden van het hoofdtoernooi via de livestream op hun player te bekijken.

Livestream Go app voor snooker (live in de hele EU)

Het is ook om via een livestream op de Go App (online tv) naar snooker te kijken. Daarmee zijn per livestream de live tv-uitzendingen te bekijken (dus niet wedstrijden die alleen online live worden uitgezonden via een stream). De Go App is een tv-app van Ziggo. Abonnees van digitale tv bij Ziggo kunnen live tv-uitzendingen bekijken via een livestream de Ziggo Go App. Via de Ziggo Go App kan elke abonnee van die tv-aanbieder namelijk live online middels een livestream naar televisiezenders kijken, die hij of zij ook thuis op hun televisietoestel kunnen ontvangen. De uitzendingen van Eurosport, maar ook van Ziggo Sport 14 (op digitaal kanaal 14) zijn automatisch 'gratis' te bekijken met die app door alle abonnees van Ziggo. Een stream op die app is live te bekijken in de hele EU.

Livestream snooker bij Ziggo Sport Totaal

Diverse snookertoernooien zijn te bekijken via een livestream van Ziggo Sport Totaal. De livestream van zo'n snookertoernooi begint doorgaans tegelijkertijd met de tv-uitzending. Hun officiële livestream van hun snookertoernooien bevindt op de Ziggo Sport Go App. Die livestream is te bekijken door vaste abonnees en door mensen die deze streams kopen middels PPV (Pay Per View).

Livestream Viaplay

Met ingang van 2022 zijn er ook diverse snookertoernooien per livestream te zien bij Viaplay. Bij deze streamingdienst zendt men ook live onder meer poolbiljart, formule 1 en darts uit.

Livestream snooker bij Eleven Sports

Sommige snookertoernooien zijn ook live online middels een livestream van Eleven Sports Network te volgen. Dat is een ambitieuze internationale sportomroep die zich vooral focust op online uitzendingen (per livestream) van topsport. Zij hebben onder meer de uitzendrechten (live tv en livestream) van het Champion of Champions-toernooi in 2022 en 2023.

Livestream snooker bij DAZN

Er wordt ook een livestream door de streamingdienst DAZN verzorgd bij diverse snookertoernooien. Het ambitieuze DAZN wil uitgroeien tot het 'Netlfix van de sport'. Hun livestream richt zich onder meer op Duitsland, Spanje, Oostenrijk, Italië, de Verenigde Staten, Canada, Japan en Brazilië. De streamingdienst is in België en Nederland anno 2022 echter nog slechts zeer beperkt beschikbaar. Zij hebben echter wel de ambitie om in de loop van 2022, 2023 en 2024 ook Nederland en België te veroveren.

Livestream NLZIET? Neen

Is er ook een livestream van het Champion of Champions Snooker te vinden op de populaire Nederlandse tv-app NLZIET? Neen, op die app is geen livestream van het Champion of Champions beschikbaar, aangezien Ziggo Sport niet tot de omroepen behoort die samenwerkt aan dit streamingplatform.

Livestream KPN: iTV-app

Is het mogelijk voor klanten van KPN om snooker via een livestream te volgen? Ja, zij kunnen live tv-uitzendingen van Eurosport en BBC met een 'gratis livestream' bekijken op hun iTV-app. Die tv-app is grotendeels vergelijkbaar met de Go App van Ziggo.

Overige livestreams Snooker

In Engeland zendt ITV4 diverse toernooien via een livestream uit. Hun livestream is echter geo-restricted: buiten Groot-Brittannië kan men hun stream van het snookerr niet live bekijken. In China wordt er een livestream van het snooker onder meer beschikbaar gesteld door Superstart Online. Hun livestream kan alleen in China bekeken worden. In diverse landen is het mogelijk om het snooker te bekijken met een betaalde livestream van Matchroom Sport. Nederland en België behoren daar echter niet toe. (Matchroom sport is de organisator van veel grote evenementen in de wereld van het snooker. Via hun streamingdienst bieden zij een betaalde livestream aan die met name bedoeld is voor landen waar de tv-zenders niet de uitzendrechten van die snookertoernooien hebben.)

Lees verder

© 2020 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Olympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamOlympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamDe 100 meter wordt traditioneel beschouwd als het koningsnummer van de Olympische Spelen. Wereldwijd wordt de finale van…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…
EK indoor atletiek, live op tv en livestreamEK indoor atletiek, live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen indoor atletiek worden gehouden sinds 1970. Deze indoor kampioenschappen atletiek worden li…

Ronde van Burgos live op tv en livestreamRonde van Burgos live op tv en livestreamDe Ronde van Burgos wordt jaarlijks in de zomer verreden. Deze Spaanse rittenkoers is een onderdeel van de UCI Europe To…
Atletiek: Diamond League live op tv en livestreamAtletiek: Diamond League live op tv en livestreamDe IAAF Diamond League is een reeks atletiekwedstrijden die jaarlijks wordt georganiseerd. Het is te beschouwen als een…
Bronnen en referenties
  • http://www.championshipleaguesnooker.co.uk/fixtures-results/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Cue_sports
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Snooker
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2020_Championship_League
  • https://www.eurosport.nl/tvschedule.shtml
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 24-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.