Krachttraining als lifestyle: de positieve effecten

Bij krachttraining komt meer kijken dan wat met gewichten spelen. Krachttraining betekent: regelmatig sporten, discipline, gezond en verantwoord eten, voldoende slaap en werken aan een goede lichamelijke gezondheid. Het heeft zowel mentale als fysieke positieve effecten, zoals fysiek sterker worden, voorkomen van ziektes, afvallen, positief effect op de slaap, stress verminderen enzovoort, enzovoort.

Krachttraining als een manier van leven is een gezonder en fit leven

In feite is wat de meeste mensen doen wanneer ze gezonder willen leven of willen afvallen, een uitgeklede versie van krachttraining; ze proberen meer te gaan bewegen en gezonder te gaan eten. Wie het maximale er uit wil halen, gaat een stapje verder. Krachttraining - of met andere woorden bodybuilding - met alles wat er bij komt kijken, zorgt voor een gezondere levensstijl op meerdere vlakken. Daarnaast verminder je de kans op ziektes als hart- en vaatziekte en diabetes. Je vergroot de kans op een langer leven en ook mentaal ga je er op vooruit.

Note: bodybuilding roept bij de meeste mensen het beeld op van opgepompte spierbundels van mannen die anabole middelen gebruiken. Dit is slechts een klein deel van de sport. Zie bodybuilding als een vorm van sport waarmee je je lichaam vormt. Je doel bepaalt de manier van trainen: de een zal willen afvallen, de ander wil wat strakker in zijn vel, de volgende wil meer spiermassa, weer een ander wil meer conditie en uithoudingsvermogen en sommigen willen weer meer kracht. Al deze doelen zijn mogelijk door middel van bodybuilding.

Krachttraining, de sport zelf: welk doel wil je bereiken

Door aan krachttraining te doen kun je aan verschillende doelen werken:
  1. Vetverbranding, gewicht afvallen
  2. Strakker worden
  3. meer spierdefinitie
  4. trainen voor conditie, uithoudingsvermogen en/of kracht
  5. spiermassa opbouwen
  6. Grotere en breder worden (volume spiermassa vergroten)

Wanneer je je concentreert op één doel, heeft dat vaak ook andere effecten als gevolg. Vaak is dat ook de bedoeling. Wanneer iemand door de trainingen vet gaat verbranden, zal die persoon ook automatisch strakker in zijn vel komen te zitten. Afhankelijk van hoe je je training opbouwt kun je je heel precies richten op een doel: want strakker worden hoeft niet persee te betekenen dat je je spieren gaat zien (de definitie van je spieren). Wanneer je spieren gaat bouwen, hoeft dit niet meteen te betekenen dat je ook het volume van je spieren vergroot.

Positieve effecten door krachttraining

  • Krachttraining heeft zowel een positief effect op de gezondheid van het lichaam als op de mentale gesteldheid. Sommige effecten zijn meer bekend dan anderen:
  • Minimaal twee keer per week sporten vermindert de kans op de ziekte van Alzheimer en dementie.
  • Krachttraining vermindert angst en depressie, vermindert negatieve gedachten terwijl het positieve gevoel toeneemt. Dit heeft onder andere te maken met stoffen die in het lichaam vrijkomen tijdens het sporten zoals serotonine en noradrenaline. Bij behandeling van lichte depressie geven huisartsen vaak het advies aan patiënten om te gaan sporten.
  • Krachttraining vermindert stress.
  • Minimaal drie keer per week krachttraining zorgt ervoor dat je beter slaapt.
  • Sterkere spieren. En doordat de spieren sterker worden, worden ook de pezen sterker. Dat is natuurlijk logisch gezien er meer kracht op komt te staan.
  • Een sterker lichaam, onder andere door sterker worden de spieren, pezen en botten en door het verbeteren van de conditie en het uithoudingsvermogen.
  • Door de training krijg je meer spieren en minder vet. Spieren verbranden meer energie dan vet. Het is zelfs letterlijk zo dat je door krachttraining meer energie krijgt, terwijl de vetverbranding hoger wordt. Dit heeft ook te maken met een verhoogde stofwisseling door krachttraining.
  • Krachttraining in combinatie met cardio heeft meer effect op de vetverbranding dan cardio alleen.
  • Botten worden sterker.
  • Door het vrijkomen van endorfine krijg je meer energie en kun je zelfs vermoeidheid verminderen.
  • Krachttraining verbeterd de conditie van het hart, het hart wordt sterker.
  • Na ongeveer twee maanden zal het effect van de training op het lichaam te zien zijn. Men voelt vaak zelf ook dat men al iets strakker in het vel zit. Doordat mensen dit zelf bereiken, en doordat ze zichtbaar het effect op hun lichaam zien, zal ook hun gevoel van trots en zelfvertrouwen toenemen. Bij een verminderd zelfbeeld zie je vaak ook dat men positiever over zichzelf gaat denken.

Krachttraining is voor elke leeftijd

De voordelen en positieve effecten van krachttraining zijn het best merkbaar bij minimaal 3 keer per week trainen. Ook op langere termijn zijn de effecten beter merkbaar dan op korte termijn. Je bouwt als het ware je fysieke gezondheid op en je wordt steeds sterker. Het advies is dan ook om deze sport langer dan 6 maanden te doen en beter nog: voor altijd, zolang het lichaam dit toelaat. De sport is ook op oudere leeftijd zeer goed te doen. Dat is ook het voordeel van deze sport: je past de training aan, aan de eigen specifieke kracht en mogelijkheden van het lichaam. Wanneer je goed traint, heeft krachttraining altijd effect.


Specifiek voordeel op mentaal gebied

Aangezien de sport het meest effect heeft bij drie trainingen per week (of meer). Vergt de sport redelijk wat aan discipline. In die zin kun je krachttraining ook zien als het trainen van discipline. Zowel op het gebied van trainen als gezond eten is het nodig om je er aan te houden, wil je het meest effect zien. Krachttraining maakt je dan ook niet alleen op lichamelijk gebied sterker, maar ook op mentaal gebied.

Gezonde voeding is het halve werk

Wat mensen vaak vergeten is dat voeding meer dan de helft van het werk is. Sommige mensen denken zelfs, dat als ze drie keer per week trainen wel wat meer mogen eten omdat ze extra calorieën hebben verbrand. Vaak eet men dan ook meer dan goed voor ze is, zijn er al verkeerde eetgewoonten en is het sporten een verkapte reden om meer te gaan eten. Om het meest effect uit de training te halen, zul je je voeding moeten afstemmen op de specifieke wensen van je lichaam. Dit komt eigenlijk neer op het aanleren van een gezond eetpatroon:
  • Goede langzame koolhydraten voor langdurige energie en een goede spijsvertering
  • Alleen snelle koolhydraten direct NA de training zoals dextrose.
  • Om de 2 a 3 uur een kleinere maaltijd om je lichaam constant te voorzien van de juiste voedingsstoffen en voor de verhoging van de stofwisseling.
  • Precies de hoeveelheid kcal die je lichaam nodig heeft, of net iets minder om je lichaam aan te zetten tot het verbranden van eigen lichaamsvet om zo aan energie te komen.
  • Voldoende eiwitten gedurende de dag zoals magere kwark, eiwit van een ei, mager vlees zoals kip, kalkoen, mager rund, vis
  • Voldoende goede onverzadigde vetten zoals in vis of door middel van visoliecapsules. Het advies is om twee keer per week vette vis te eten.
  • Regelmatig water drinken.
  • Voldoende groente (minimaal 200 gram per dag).
  • Voldoende fruit (2 a 3 stuks per dag).

Een keer per week een junkmoment

Meet jezelf een gezond eetpatroon aan en beloon jezelf 1 keer per week met een snackmoment. Gezond eten hoeft niet moeilijk of minder lekker te zijn, sterker nog: je gaat er aan wennen en het snackmoment maakt dat je jezelf af en toe iets lekkers toe staat. Zo geniet je meer van een snack.
© 2009 - 2024 Chezue, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tijdschriften over krachtraining, fitness en bodybuildingTijdschriften over krachtraining, fitness en bodybuildingEr zijn verschillende tijdschriften over krachttraining, fitness en bodybuilding. Wie aan deze sport doet, kan zijn pres…
Fitness - De basisprincipesFitness is geen exacte wetenschap, maar voor een juiste spieropbouw en ontwikkeling van kracht gelden er een aantal basi…
Krachttraining, ook voor vrouwen!Krachttraining, ook voor vrouwen!Wie denkt aan krachttraining, denkt aan vrij snel aan bodybuilding en opgepompte en gespierde mannen. Op het eerste gezi…
Bodybuilding, sport of geen sport?Bodybuilding is de laatste jaren zeer snel in populariteit toegenomen. Nu is het vaak de vraag of bodybuilding een sport…

Wat is Pilates?Pilates werd in het begin van de 20e eeuw ontwikkeld door Joseph Hubertus Pilates (1880 – 1967). Pilates was een tijd on…
SportsponsoringVele sportverenigingen in Nederland worden gesponsord door bedrijven. Maar hoe gaat dat nu eigenlijk in zijn werk. Je mo…
Bronnen en referenties
  • www.psychfysio.nl
Chezue (81 artikelen)
Laatste update: 21-01-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.