Sportsponsoring

Vele sportverenigingen in Nederland worden gesponsord door bedrijven. Maar hoe gaat dat nu eigenlijk in zijn werk. Je moet als sportvereniging een goed financieel plan klaar hebben. De club moet financieel gezond zijn. Een bedrijf ziet er natuurlijk niks in om een vereniging te sponsoren als de mogelijk bestaat dat ze na een jaar niet meer bestaan.

Op zoek naar sponsoring

Maak een leuke infofolder over de vereniging. Wat doen jullie en waar hebben jullie misschien wel extra geld voor nodig? Dit kan nodig zijn voor materialen, huur van de locatie enz. enz. Bij bijvoorbeeld winkels die tot een keten behoren kun je het beste niet in het begin van het jaar langs gaan. Doe dit rond september of oktober van het jaar voorafgaand. Deze zaken mogen vaak een klein bedrag spenderen aan sponsoring. Als je pas in januari hierom gaat vragen, ben je te laat. Dan is er geen geld meer vrij voor sponsoring. Ga voornamelijk bij bedrijven langs die in de zelfde gemeente liggen. Een bedrijf uit Groningen zal niet snel een vereniging uit Maastricht sponsoren. Of misschien zijn er wel kinderen binnen de vereniging waarvan ouders binnen een bedrijf werken die graag een vereniging willen sponsoren.

Sponsoren

Kledingsponsor

Er zijn ook bedrijven die wellicht een kledingsponsor willen zijn. Sportverenigingen hebben vaak voor de leden speciale kleding. Zo kan een bedrijf ervoor kiezen om bijvoorbeeld bij een voetbalvereniging of een zwemclub de kleding te sponsoren. Ze willen dan dat hun naam op de kleding komt te staan. Zo kan er ook een tassensponsor zijn. Dan komt de naam op de tassen te staan.

Evenementsponsor

Een evenement kan ook gesponsord worden. Vaak komen dan borden te staan met de naam van de sponsor erop. Als er programmaboekjes zijn komt hierin ook de naam te staan. Een evenement kan dan ook de naam van de sponsor dragen.

Clubblad

Via een clubblad kunnen ook sponsorinkomsten binnenkomen. Bedrijven kunnen hierin advertenties in laten opnemen waarvoor ze een bepaald bedrag betalen. Dit is afhankelijk van het formaat van de advertentie en hoe vaak het clubblad uitgegeven word.

Donateurs

Veel verenigingen maken ook gebruik van de zogenaamde ‘vrienden van 50’ of de ‘vrienden van 100’. Dit zijn meestal kleine bedrijfjes of individuele personen die de vereniging door middel van 50 of 100 euro per jaar steunen.

Sponsorpakketten

Er zijn in Nederland ook verenigingen die sponsorpakketten uitgeven. De keuze is meestal te maken uit ongeveer 3 verschillende pakketten. De bedragen van deze pakketten verschillen natuurlijk. Het kan inhouden dat een bedrijf een subsponsor wordt. De naam van het bedrijf komt vaak in het eventuele clubblad te staan. Eventueel worden bij wedstrijden borden met de naam erop geplaatst. Als de vereniging een website heeft komt de sponsor hier natuurlijk ook op te staan.

Hoofdsponsor

Een hoofdsponsor betaald het meeste sponsorgeld aan een vereniging. Vaak wilt de sponsor dan ook dat de vereniging de naam van de sponsor gaat dragen in combinatie met de verenigingsnaam.

Terugkoppeling vanuit de vereniging

Verenigingen organiseren vaak een speciale avond speciaal voor donateurs en sponsoren. Dit kan samengaan met een leuke dag vooraf waarin samen gesport wordt. Of een speciale sport en spelmiddag voor de kinderen van de sponsoren. Een jaarlijkse barbecue waarop de sponsoren ook mogen komen en betrokkenheid bij evenementen.

De dankbaarheid vanuit een vereniging zal altijd groot zijn, zonder hun sponsoren zou het een stuk moeilijker zijn om te bestaan.
© 2009 - 2024 Swimkim, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sponsoring & marketingSponsoring is onderdeel van de marketingcommunicatie-instrumenten. Een sponsor is meestal een bedrijf die geld of andere…
Sponsoring en financiële bijdrageSponsoring en financiële bijdrageSponsoring kan een welkome financiële bijdrage voor sportclubs betekenen. Succesvolle sponsoring biedt niet alleen de ve…
Sponsoren zoeken, hoe doe je dat?Sponsoren zoeken, hoe doe je dat?Wanneer je vereniging of sportclub geld of materialen nodig heeft is een sponsor nodig. Helaas kloppen sponsoren meestal…
Hoe stellen we een sponsoringdossier samen?Hoe stellen we een sponsoringdossier samen?Vaak zijn er voor allerhande activiteiten sponsors nodig. Doch blijkt het in de praktijk toch niet altijd even evident o…

Krachttraining als lifestyle: de positieve effectenBij krachttraining komt meer kijken dan wat met gewichten spelen. Krachttraining betekent: regelmatig sporten, disciplin…
Krachttraining: hoe werken spieren en hoe train je zeKrachttraining: hoe werken spieren en hoe train je zeMensen die aan fitness, krachttraining of bodybuilding doen, werken vaak met een trainingsschema. De ene sporter maakt k…
Swimkim (9 artikelen)
Gepubliceerd: 01-12-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.