Wat is Pilates?

Pilates werd in het begin van de 20e eeuw ontwikkeld door Joseph Hubertus Pilates (1880 – 1967). Pilates was een tijd onder andere zelfverdedigingtrainer voor detectives. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hij in een kamp opgesloten. Toen besloot hij zijn oefeningen verder te ontwikkelen. In eerste instantie om het rehabilitatieprogramma van oorlogsveteranen te verbeteren. Toen hij later naar New York verhuisde, bracht hij zijn oefeningen onder de aandacht van acteurs en dansers. Pas veel later in de tijd werd het populair, mede omdat Madonna de sport ging beoefenen. Anno nu beoefenen miljoenen mensen Pilates.

Doel

Pilates is een trainingsmethode voor het lichaam. Het uiteindelijke doel is het creëren van een evenwichtig spierensysteem. Overbelaste spieren worden ontlast en verwaarloosde spieren worden gereactiveerd. Uiteindelijk ontstaat er een evenwicht tussen de verschillende spiergroepen.

Powerhouse

Een Pilatestraining richt zich primair op het trainen en activeren van het zogenaamde powerhouse: dat zijn de diepliggende buikspieren, de bekkenbodemspieren en de spieren die je rug stabiliseren rondom de wervelkolom. Als je de spieren van je powerhouse traint ontstaat een korset aan spieren. Zodra dit korset krachtig genoeg is, - mits je scoliose of een andere rugaandoening hebt, richt de wervelkolom zich automatisch naar haar natuurlijke houding.

Waarom Pliates?

Een getraind lichaam kun je ook met andere trainingsmethoden bereiken. Volgens kenners maakt juist de manier van trainen bij Pilates het geheel bijzonder. Het combineert de voordelen van yoga – dat is het krijgen van soepelheid, concentratie en coördinatie – met de voordelen van krachttraining, dat is cardiovasculaire conditie en spierkracht. Door een Pilatestraining wordt je lichaam dus niet alleen krachtiger, maar ook beweeglijker en soepeler. Bij fitness speelt het aantal herhalingen of reps een belangrijke rol. Dat gaat niet op bij Pilates. De bedoeling is dat de bewegingen gecontroleerd en geconcentreerd uitgevoerd worden. Het aantal herhalingen is van minder belang. De mentale aanwezigheid, met vol bewustzijn de oefeningen uitvoeren, speelt een belangrijke rol. Het bepaalt de uiteindelijke kwaliteit van de training.

Onderscheidend

Nog een aantal onderscheidende aspecten van Pilates ten opzichte van andere trainingsmethoden: Er worden meerdere spiergroepen tegelijkertijd getraind. Het lichaam wordt als een geheel beschouwd, niet als een verzameling van lossen spiergroepen. De bewegingen worden bovendien op het ritme van de eigen ademhaling uitgevoerd. De ademhaling blijft bij andere trainingsmethoden vaak onderbelicht. Er wordt gebruik gemaakt van visualisatie. Door te visualiseren is het makkelijker om spieren aan te spreken die je onbekend zijn of waarvan je je niet al te bewust bent.

Effecten

Als je port, wil je ook graag effecten zien. Als dit niet het geval is, is het moeilijk om je te motiveren. Pilates versterkt de stabiliserende spieren van het lichaam. Stabiliserende spieren zijn vooral van belang voor je houding. Ze ondersteunen en ontlasten de wervelkolom. Lichamelijke of cardiovasculaire Je voet je fitter en stofwisseling wordt gestimuleerd. Als je stofwisseling wordt gestimuleerd, kun je meer eten zonder aan te komen. Door de verschillende spiergroepen weer in balans te brengen, zal de pijn uit de overbelaste spieren verminderen of soms zelfs helemaal verdwijnen. Dat scheelt weer in pijnbestrijdende middelen. Een verkeerde houding zorgt voor spanning. Door jezelf nieuwe bewegingspatronen aan te leren, zal deze spanning langzaam aan verdwijnen of in ieder geval sterk verminderen. Nog een voordeel: omdat je door de training bewust bent van je lichaam, voel je sneller aan wanneer je uit balans raakt. Di kun je dan vervolgens weer aanpassen.

Speciale apparaten

Joseph Pilates ontwierp voor zijn trainingsmethode speciale apparaten. In eerste instantie deed hij dat voor bedlegerige patiënten in ziekenhuizen. De door Pilates ontwikkelde apparaten zorgen door middel van rollen, touwen en veren voor een speciale manier van trainen. Dat klinkt wat middeleeuws, maar is wel effectief. Omdat de weerstand van de veren voortdurend veranderd tijdens de training wordt de coördinatie van de spieren onderling versterkt. Eigen ervaring leert dat het tegelijkertijd een krachtig, maar ook ontspannen gevoel geeft.

Voor wie?

In principe kan iedereen Pilates beoefenen. In principe want de meningen zijn verdeeld over het feit of het al dan niet goed is om Pilates te beoefenen als je zwanger bent. Bewegingswetenschappers steggelen hier voortdurend overover. Waar ze het wel over eens zijn, is dat Pilates een ondersteunende rol kan hebben bij het herstel van blessures en tijdens een revalidatieproces. Tip: als je hiermee te maken hebt, leg dan je persoonlijke situatie voor aan een Pilatestrainer.
© 2009 - 2024 Enroute, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De leukste sporten voor vrouwen op de sportschoolDe leukste sporten voor vrouwen op de sportschoolHet zoeken van een leuke sport kan heel moeilijk zijn. Daarnaast speelt motivatie vaak een grote rol. Sporten wordt niet…
Pilates voor lichaamsstabiliteitPilates voor lichaamsstabiliteitJe lichaam zegt iets over waar jij, meestal onbewust, vooral met je aandacht naartoe gaat. Als je je beter bewust wilt w…
Vormen van groepslessen bij fitnessSportscholen bieden niet alleen fitness aan, bij de meeste scholen kun je ook sporten in de vorm van klasjes of groepsle…
Flexibiliteitstraining voor je spierenFlexibiliteitstraining voor je spierenTrainingen van spieren voor een grotere flexibiliteit maken je spieren niet alleen soepeler en sterker, het is ook nog e…

Bigorexia; het gevaar van een sportverslavingBigorexia is een stoornis waarbij sprake is van een sportverslaving. Wie aan bigorexia lijdt, kan niet meer zonder sport…
Krachttraining als lifestyle: de positieve effectenBij krachttraining komt meer kijken dan wat met gewichten spelen. Krachttraining betekent: regelmatig sporten, disciplin…
Enroute (48 artikelen)
Laatste update: 16-12-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.