Bigorexia; het gevaar van een sportverslaving

Bigorexia is een stoornis waarbij sprake is van een sportverslaving. Wie aan bigorexia lijdt, kan niet meer zonder sport en voelt zich 'onwel' waarneer hij of zij geen sportieve activiteiten kan uitvoeren. Bigorexia komt voor bij zowel hardlopers als bij bodybuilders die 'verslaafd' zijn aan het ontwikkelen van spieren en er breed uit willen zien. Mensen die aan Bigorexia lijden hebben het idee dat het lichaam te weinig spieren heeft en teveel vet bevat.

Wat is bigorexia

Bigorexia is een stoornis waarbij sprake is van een sportverslaving. De sporter heeft (ten onrechte) het idee zijn lichaam te weinig spieren en teveel vet bevat. Bigorexia is het omgekeerde van anorexia nervosa (een eetstoornis). Iemand met anorexia ziet in de spiegel veel lichaamsvet, terwijl de patienten vaak mager zijn. Bij bigorexia zien sporters zichzelf als een 'iel' persoon zonder spieren, terwijl zij in werkelijkheid vaak groot en gepierd zijn. Bigorexia gaat overigens niet alleen over het 'gespierd' willen worden. Omdat er een stofje in het lichaam wordt aangemaakt, endorfine, krijgt de sporter tijdens het beoefenen van de sport een euforisch gevoel. Dit gevoel kan verslavend werken wanneer de sporter steeds op zoek gaat naar dit gevoel.

De oorzaken van bigorexia

De oorzaken van bigorexia kunnen zeer uiteenlopend zijn. Chemisch zou het als volgt uitgelegd kunnen worden; door intensieve sportbeoefening maakt het lichaam endorfine aan. Deze endorfine is in staat om het lichaam in een staat van euforie te brengen, zodat de sporter zich extra goed gaat voelen. Door de endorfine gaat de sporter steeds opnieuw op zoek naar dat aangename gevoel. Wanneer de sporter dit extraam vaak doet, wordt het een dwangmatige gewoonte.

Het verslavende effect heeft naast een chemische kant ook een psychologische kant, die de biochemische oorzaak echter niet tegenspreekt. Mensen die sport beoefenen als verslaving, handelen op deze manier om hun zelfrespect te vergroten. De sporter wordt zich bewust van zijn fysieke mogelijkheden en uithouding. De sporter voelt zich trots en wil zichzelf nog meer verbeteren door te trainen en te blijven trainen.

Ten slotte is er nog het lichamelijk aspect dat zorgt voor een sportverslaving. Vaak willen dwangmatige sportbeoefenaars hun spiegelbeeld verbeteren. Zij hebben een negatief zelfbeeld en willen dit veranderen door veel te sporten, spieren te kweken en vet te verbranden.

Wie kunnen bigorexia krijgen?

Iedereen die een sport beoefend, kan leiden aan bigorexia. Uit onderzoek is echter gebleken dat bigorexia met name voorkomt onder bodybuilders en hardlopers. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen die de hardloopsport beoefend of bodybuilder is gelijkt aan deze ziekte lijdt. Integendeel. Iedereen vergroot graag zijn of haar zelfrespect en sport voor zijn plezier, maar wanneer dit dwangmatig gaat worden en het sociaal leven onder het sporten gaat leiden, is er meer aan de hand.

De symptomen

Wat de belangrijkste symptomen zijn voor bigorexia is moeilijk te zeggen. Het verschil met een 'normale' sporter wordt pas duidelijk wanneer het gedrag van mensen in het dagelijks leven drastisch veranderd. Uiteindelijk zal iemands leven, die aan bigorexia lijdt, alleen nog om de sport: de vrije tijd wordt volledig aan sportbeoefening gewijd, de keuze van een partner wordt beperkt tot dezelfde sportomgeving en de training wordt een ritueel waarvan niet afgeweken mag worden. Sportbeoefening wordt een obsessie die het leven gaat beheersen.

Hoewel een sportverslaving ernstig klinkt, heeft het voor een bepaalde groep personen een postieve werking. Intensieve sportbeoefening kan de rol overnemen van een emotioneel verdovend middel en verhinderen dat belangrijk psychisch leed opnieuw komt opduiken. Sommige depressies kunnen op die manier onderdrukt worden. Een groot aantal bigorexia-patienten heeft jaren geleden te maken gehad met alcohol of drugsverslavingen. Deze verslaving heeft hij/zij vervangen voor de veel gezondere sportverslaving die op den duur dezelfde emoties uitschakeld.
© 2010 - 2024 Muisje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De sportverslavingDe sportverslavingLaatst zei iemand dat hij zich afvroeg of een sportverslaafde slecht is. Maar een verslaving is natuurlijk nooit goed en…
SportverslavingSportverslavingHet is nog een vrij onbekende verslaving, waar veel mensen niets van af weten. Een sportverslaving is veel gevaarlijker…
Bigorexia, verslaafd aan sportenBigorexia, verslaafd aan sportenOnder jongeren wordt een sportief lichaam anno 2018 steeds belangrijker. Dit niet enkel bij jongens maar ook bij meisjes…
Sport-bh tijdens het hardlopenSport-bh tijdens het hardlopenIedere vrouw die sport of hardloopt, kan niet zonder een goede sport-bh. Een goede sport-bh biedt voldoende steun en ond…

De springersknie (jumpers knee)De springersknie (jumpers knee) is een veel voorkomende sportblessure bij tennis, badminton en andere 'snelle' sporten.…
Wat is Pilates?Pilates werd in het begin van de 20e eeuw ontwikkeld door Joseph Hubertus Pilates (1880 – 1967). Pilates was een tijd on…
Muisje (12 artikelen)
Gepubliceerd: 06-01-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.