De sportverslaving

De sportverslaving Laatst zei iemand dat hij zich afvroeg of een sportverslaafde slecht is. Maar een verslaving is natuurlijk nooit goed en dat leek er bij de betreffende man, die overigens zelf zeker geen sportverslaafde was, maar niet in te gaan. Toch liggen er ook bij sportverslaving nogal wat gevaren op de loer.

Verslaving

Een verslaving wil immers zeggen dat je niet zonder kunt en een bezetenheid van sport kan tot schade van het lichaam en de geest leiden. Daarbij gesteld dat ieder mens een eigen gradatie van verslavingsgevoeligheid heeft. Sommige mensen raken nergens aan verslaafd en andere mensen bij het minste of geringste, maar daar staat ook tegenover dat er ook genoeg mensen zijn die relatief gemakkelijk een verslaving beëindigen zonder verschrikkelijke gevolgen (of een gestage afbouw). Daarmee gesteld dat ieder mens anders is, maar een afhankelijkheid – wat een verslaving immers is – is nooit goed.

Sport lijkt niet als een verslaving gezien te worden, maar dat kan het wel zijn. Bovendien kan een sportverslaving verstrekkende gevolgen voor het lichaam hebben. Officieel noemen we het bigorexia en valt in de categorie waart bijvoorbeeld anorexia ook valt. Het gaat hier om een stoornis van de lichaamsbeleving,

Protest

Het ingenieuze van het lichaam is toch wel dat het reageert als het in de gevarenzone komt en de gevarenzone kan op ieder vlak zijn. Dat is ook wel logisch, want het lichaam reageert omdat je zelf niet reageert en actie onderneemt.

Steeds meer sporten

Wat de reden ook is dat je aan het sporten begonnen bent, als je sport en je vindt het leuk en het sporten worden intensiever, moet je de rest van je lichaam niet verwaarlozen. En met verwaarlozen wordt bedoeld dat je lichaam om bijvoorbeeld meer (gezonde) voeding vraagt bij intensieve sport. Krijgt het lichaam niet dat wat het nodig heeft, dan gaat het reserves opsouperen en als je wat te dik bent is het prima. Daarom sporten veel mensen ook.
Als je maar lang genoeg doorgaat zijn die reserves enig moment wel op en dan moet de juiste voeding voorzien in de behoefte van het lichaam. Als je dit je lichaam ontzegt, gaat het zelf in actie komen en dat kan leiden tot grootschalige gevolgen. Grootschalig in de zin van intensieve sport zonder de daarbij behorende voeding, voldoende rust voor de spieren en verantwoorde op- en afbouw van de sportactiviteiten (een trainingsschema).

Zo kan een lichaam wat alle reserves opgesoupeerd heeft bijvoorbeeld een chronisch eiwittekort krijgen. Je zwelt dan op, omdat het lichaam als een bezetene vocht vast gaat houden. Met de juiste voeding kun je het wel weer normaal krijgen, maar dat neemt de verslaving niet weg.
Maar het sporten kan ook steeds meer tijd in beslag nemen en verwaarlozing van de omgeving ligt op de loer, je gaat dingen verzinnen om onder activiteiten uit te komen, isoleert jezelf als het ware.

Omgeving

Een drugs- of drankverslaving wordt enig moment door de omgeving opgepikt, maar bij een sportverslaving ligt dat anders. Sportief bezig zijn is goed, dat roepen immers collectief en strikt genomen is dat ook zo. Maar ook voor sport geldt dat het wel verantwoord moet gebeuren.
Het kan in principe iedereen overkomen en ontstaat niet van de een op de andere dag maar heel geleidelijk. Ook hier zijn vergelijkbare omstandigheden als bij een andere verslaving.

Wat te doen?

Het is belangrijk om het je te realiseren, maar er bewust mee bezig zijn is lastig. Ontkenning of het deels onbewust wegwuiven van het probleem ligt ook hier op de loer. De aandacht die er steeds meer aan geschonken wordt kan het bewustzijnsproces wel op gang brengen.

Herkennen en erkennen

Maar ga de onderstaande zaken eens na en bedenk of je aan een aantal zaken voldoet. Erkennen is een eerste belangrijke stap in het proces.
  • Ga je steeds meer sporten om dat lekkere gevoel te houden?
  • Ga je steeds meer activiteiten uit je normale patroon verwaarlozen om maar te kunnen sporten?
  • Sport je iedere dag heel intensief zonder alle extra’s die bij professionele sport horen?
  • Blessures of geestelijke druk en moeheid laten je niet stoppen met sporten?
  • Krijg je een soort ontwenningsverschijnselen c.q. ongedurigheid als je niet sport?

Oplossen

Het oplossen van de sportverslaving is het onderliggende probleem aanpakken en dat ligt momenteel nog bij de cognitieve gedragstherapie bij de professional. Denk niet te gemakkelijk door minder te gaan sporten het probleem op te lossen. Wat nog los staat van de vraag of dit überhaupt gaat werken.

Tot slot

In veruit de meeste gevallen is sport gewoon goed en lekker voor je lijf. Verantwoord sporten geeft energie en is goed voor lichaam en geest. Maar zoals met alles kan je doorslaan in iets. De onbekendheid met de sportverslaving maakt dat we het vaak te laat onderkennen (zelf en de omgeving), maar onderschat het niet het kan je zomaar overkomen.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SportverslavingSportverslavingHet is nog een vrij onbekende verslaving, waar veel mensen niets van af weten. Een sportverslaving is veel gevaarlijker…
Bigorexia; het gevaar van een sportverslavingBigorexia is een stoornis waarbij sprake is van een sportverslaving. Wie aan bigorexia lijdt, kan niet meer zonder sport…
Bigorexia, verslaafd aan sportenBigorexia, verslaafd aan sportenOnder jongeren wordt een sportief lichaam anno 2018 steeds belangrijker. Dit niet enkel bij jongens maar ook bij meisjes…
Slaap: Beter slapen door sporten en bewegenSlaap: Beter slapen door sporten en bewegenSporten en bewegen zorgen ervoor dat je beter kunt slapen. Regelmatig bewegen bevordert snel inslapen en een diepere sla…

Sporten en rustmomentenSporten en rustmomentenDat op een verantwoorde manier sporten goed is, is niet nieuws. Verantwoord is een woord wat wel toegevoegd moet worden,…
Halve marathon van Egmond geen hardloopwedstrijd voor watjesHalve marathon van Egmond geen hardloopwedstrijd voor watjesEen wedstrijd hardlopen is een eigenaardige liefhebberij. Vooraf verlang je er naar. Maar door het zware afzien hoop je…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 27-10-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.