Sporten en rustmomenten

Sporten en rustmomenten Dat op een verantwoorde manier sporten goed is, is niet nieuws. Verantwoord is een woord wat wel toegevoegd moet worden, want zomaar zonder enige voorbereiding bijvoorbeeld gaan rennen kan weer tot blessures leiden. Toch heeft sport niet altijd direct het gewenste resultaat.

Wel of niet sporten

Wel of niet sporten is eigenlijk geen optie. Je lichaam heeft beweging nodig en het half uur per dag wordt in allerlei campagnes al opgevoerd naar 2x een half uur per dag. En terecht, de bevolking – en zeker de jonge bevolking – is stevig aan het uitdijen en dit is geen goede ontwikkeling. Geen schoolsport en geen enthousiasmerende ouders helpt niet bij het besef dat sporten belangrijk is … behalve dat het ook leuk kan zijn.

Eigenlijk is niet sporten geen optie voor een gezond lijf, uitzonderingen daargelaten. Spreekt voor zich dat bewegen in de zin van beroepshalve veel lopen, een druk huishouden met veel traplopen, de tuin op orde brengen (uitgaande dat de tuin meer is dan een postzegel) en lopend of fietsend de boodschappen doen ook vormen van bewegen zijn die bijdrage aan je noodzakelijke beweging.

Sporten en dan…

Er vanuit gaande dat we de overtuiging hebben dat sporten belangrijk is en dat we een leuke sportieve bezigheid gevonden hebben, is het moment na het sporten ook belangrijk. Tenminste als je intensief op de atletiekbaan, de sportschool, het voetbalveld, het zwembad etc. bezig ben geweest. Je lichaam is druk bezig geweest je in staat te stellen deze sportactiviteiten te doen en de meeste mensen voelen zich daarna dan ook prettig, fris en vol energie. Klinkt goed, en toch is het niet altijd goed.

Actief in de ochtend

Als je in de ochtend sport voordat je aan de slag gaat dan verwacht je dat al die energie goed is, maar de kans dat je te enthousiast aan de slag gaat, een beetje hyper wellicht, is aanwezig. Omdat je het gevoel hebt dat je alles aankunt, is maar de vraag of je al die energie over de dag gaat verdelen. Relatief veel mensen, en dat blijkt uit enkele onderzoeksresultaten van sportacademies, souperen al die energie vrij snel op door overactief te werk te gaan (in wat ze ook doen). Als er tijdens het middaguur gegeten gaat worden, en de kans dat dit meer is dan normaal, levert het menig actieve man of vrouw een bijna niet te overbruggen middagdip op. De leeftijd maakt in deze niets uit.

Het is mogelijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar het is belangrijk dat het prettige actieve gevoel na het sporten niet direct in actie omgezet wordt, maar gedoseerd ingezet wordt. Eigenlijk je normale dagelijkse ritueel binnen je werkzaamheden in gang zetten is het beste om te doen. Alert zijn in dit proces en verdelen laat je meer profiteren van die extra energie. Let ook tijdens de lunch op met koolhydraten, vermijd snelle suikers en probeer na het sporten een rustmoment in te bouwen.

Actief in de avond

Als je een avondsporter bent is de kans groot dat je halverwege of later op de avond nog met veel energie in je lichaam zit. Als je nog activiteiten gepland hebt is het goed je energie op te souperen, maar als je relatief snel na het sporten gaat slapen, kan het je nachtrust kosten. Je lichaam is nog te veel in de actieve stand het kost je lichaam tijd dit los te laten. Lang wakker liggen kan het resultaat zijn. Eten is in ieder geval geen optie, een rustmoment inbouwen kan wel helpen.

Een rustmoment

Hoe ziet zo’n rustmoment eruit? Eigenlijk is dat voor iedereen anders, maar het helpt wel door even niets te doen. Ga lekker ontspannen zitten en zorg dat je rug recht is. Probeer je hoofd leeg te maken door je gedachten voorbij te laten drijven, niet proberen weg te duwen dat werkt niet. Focus je op je ademhaling en volg de rustige golf van je ademhaling. Je zult zien dat je gedachten zo gemakkelijker verdwijnen.

Ademhaling

Je ademhaling bepaald je lichaamsritme, dus belangrijk met diepe inademing en iets rustige uitademing je hyper gevoel een plaats te geven. Je energie verdwijnt niet, maar je lichaam komt met een gereguleerde ademhaling wel in een rustiger modus. Een modus die aansluit bij je activiteiten voor de dag of je slaap in de avonduren. Probeer dit enkele minuten vol te houden en als het prettig voelt, mag je het opvoeren naar 10 of zelfs 15 minuten.

Leren

We zijn gewend te leren sporten, maar rustmomenten zijn in de westerse cultuur nog geen gemeen goed en dat wil zeggen dat mensen voor zichzelf nog aan het experimenteren zijn wat prettig voelt en hoe dit in te passen in een druk leven. En er is eerlijk gezegd niets mis mee om zelf te ervaren wat goed voelt. Met het bewustwordingsproces zet je al een eerste belangrijke stap.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mediteren met kinderenMeditatie helpt de geest tot rust te brengen en het lichaam te laten ontspannen. Dat is algemeen bekend. Dat dit ook gel…
Meditatie - bevrijding van de geestMediteren is een techniek, die ons in staat stelt ons lichaam en onze geest te ontspannen. Bovendien wordt door meditati…
Meditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie wordt door velen beoefent en door velen geleerd, maar waar dient men nu te beginnen. In dit artikel worden han…

Energie tanken met yogaEnergie tanken met yogaWe weten allemaal dat er inmiddels vele vormen van yoga zijn om ons te ontspannen of lekker wakker te worden. Maar er zi…
De sportverslavingDe sportverslavingLaatst zei iemand dat hij zich afvroeg of een sportverslaafde slecht is. Maar een verslaving is natuurlijk nooit goed en…
Bronnen en referenties
  • John J. McBried
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.