Energie tanken met yoga
We weten allemaal dat er inmiddels vele vormen van yoga zijn om ons te ontspannen of lekker wakker te worden. Maar er zijn ook oefeningen die er voor zorgen om extra energie te krijgen. Goed voor de ochtenduren als je moeilijk opgang komt of als je in de middag dreigt in te kakken.
Energie
Ons lichaam heeft energie nodig om te kunnen functioneren. Energie halen we ondermeer uit voeding, waarbij gezonde voeding de juiste ingrediënten heeft om het lichaam goed te laten functioneren. Maar er zijn meer manieren om meer energie in je lichaam te krijgen. Sporten is zo’n voorbeeld. Veel mensen hebben enorm veel energie na een uurtje of wat sporten. Maar vanwege tijdsdruk gaan we in de avond sporten, terwijl het juist in de ochtenduren, of in ieder geval in de uren voordat je aan het werk gaat, zo zinvol kan zijn.
Voor veel sporten zit dat er niet in en is de sport niet de bottleneck, dan is het wel het warme bed wat een probleem vormt om je in die sportkleren en de straat op te krijgen. Yoga is een vorm die je thuis kunt doen en die je lichaam langzaam laat wennen aan de dag.
Yoga
Voor relatief veel mensen is yoga nog de ver-van-hun-bed-show en is het of te vaag of niet sportief genoeg. Uit eigen ervaring kan ik echter melden dat, afhankelijk van de vorm, yoga zeer sportief is en waarbij een aardig uithoudingsvermogen ook geen kwaad kan. Een extra bijkomstigheid is dat yoga behalve je spieren aan de slag zet, ook je organen als het ware masseert. Door het middenrif, wat naar boven en beneden beweegt, worden je interne organen opgerekt of samen geperst. De bloedsomloop wordt zo gestimuleerd evenals de lymfedrainage.
Verder kan je al zittend achter je computer desnoods ook wat oefeningen doen die je extra energie geven en je spiercontractie stimuleert.
Oefeningen
Berg
De berg verbetert de bloedsomloop en is verder goed voor de armenspieren en de buikspieren. Goed voor je houding en frist je op.
- Ga met je voeten op heupbreedte uit elkaar staan.
- Zet je hielen een klein beetje naar buiten.
- Strek nu je armen voor je uit en verstrengel je vingers tegelijkertijd.
- Draai je handen met de handpalmen naar buiten gericht en adem tegelijkertijd diep in
- Op het moment dat je langzaam uitademt breng je je armen (met de handen ineengestrengeld) gestrekt boven je lichaam en zorg dat de voeten plat op de grond blijven.
- Adem met de armen gestrekt in de lucht en de voeten plat op de grond rustig in en weer uit en zorg dat je zo groot mogelijk blijft.
- Na een minuut of wat kom je langzaam omlaag met je armen en laat ze even losjes langs je lichaam hangen.
- Herhaal deze oefening een drie- tot vijftal keren.
De versie waar je achter je bureau zit is een afgeleide hiervan. Blijf rustig op je bureaustoel zitten, recht de rug en doe dezelfde armoefening vanuit de zit stand. Zorg er voor dat de voeten plat op de grond staan en de onderbenen recht omlaag.
Rechtopstaande vis
De rechtopstaande vis corrigeert de schouders, vergroot de longen en verstevigt de armen. Verder helpt deze houding ook mensen die astma hebben.
- Ga met je voeten op heupbreedte uit elkaar staan.
- Zet je hielen een klein beetje naar buiten.
- Verstrengel je vingers achter je rug terwijl je je armen gestrekt naar achteren haalt (ze mogen bijna tegen de billen hangen). Zorg dat de palmen naar boven zijn gericht.
- Adem nu in alle rust diep in.
- Bij de uitademing haal je de armen gestrekt zo ver mogelijk naar achteren. Je schouders gaan naar achteren en je borstkas opent als het ware. Je voeten blijven plat op de grond.
- Adem nu rustig in en weer uit en focus je in deze houding op je ademhaling.
- Houdt deze houding een minuut of wat aan en laat dan de even losjes langs je lichaam hangen.
- Herhaal deze oefening een drie- tot vijftal keren.
Driehoek met gespreide benen
De driehoek met gespreide benen stimuleert de nieren, lever en de darmen. Is goed voor je evenwicht, wervelkolom en de buikspieren.
- Zet je voeten ruim uit elkaar, maar laat de voeten wel naar voren wijzen.
- Haal je rechterarm nu omhoog, met de hand ook gestrekt de lucht in en laat je arm vlak langs je hoofd komen.
- Adem nu goed diep in en draai met je gezicht rustig naar rechts.
- Terwijl je dit doet buig je langzaam naar links en je linkerarm schuift langs je lichaam en been gestrekt omlaag.
- Adem bij deze houding langzaam weer uit.
- Zorg dat je lichaam recht blijft en houdt deze houding een minuut of wat aan.
- Adem rustig en kom dan langzaam terug in rechte houding.
- Herhaal deze oefening naar de andere kant doorbuigend en wissel dit een drietal keer af naar iedere kant.
Grote teen
De grote teen is goed voor de bloedsomloop, voor de been- en kuitspieren, verstevigt de buikspieren en helpt de flexibiliteit van het lichaam.
- Ga op je rug liggen met je kin ingetrokken richting de borst.
- Zorg dat de rug zo plat mogelijk op de grond ligt en adem rustig, maar diep in.
- De focus blijft op de ademhaling en als je rustig uitademt hef je de benen omhoog. Laat je handen desgewenst helpen.
- De benen nu zo ver mogelijk recht omhoog halen en rek je hielen (wat je voelt in de achterkant van je benen).
- Pak je tenen vast als je benen gestrekt zijn en haal ze zo ver mogelijk naar je toe.
- Houdt de houding een minuut of wat aan en laat daarna je benen weer in alle rust naar de vloer gaan.
- Herhaal deze oefening een drie- tot vijftal keren.
Vis
De vis vergroot de longen, stimuleert de schildklier en rekt je nek en wervelkolom. Goed voor mensen met astma en stressgevoelige mensen.
- Ga op je rug liggen met je armen en benen gestrekt langs elkaar.
- Zorg dat je hoofd recht ligt, met je kin ingetrokken.
- Schuif de platte handen onder de billen (handpalmen wijzen omlaag) en laat je langs elkaar liggen. Adem op deze houding goed in.
- Adem vervolgens goed uit en duw de ellebogen tegen de vloer. Tegelijkertijd krom je je rug en hef je je borstkas op.
- Je hoofd gaat nu wat naar achter en probeer je kruin de vloer te laten halen.
- Deze houding een minuut of wat aanhouden en dan in alle rust je lichaam weer plat op de vloer leggen met je handen naast je lichaam.
- Herhaal deze oefening een drie- tot vijftal keren.
Tot slot
Voor alle oefeningen geldt dat je de focus op je ademhaling legt, je het in alle rust doet en je lichaam laat gaan zover het gaat. Niet forceren, je zult zien dat als je het regelmatig doet, je lichaam langzaam steeds verder komt. Alles bij elkaar kan je deze oefeningen in een goed half uur doen.