Fitness - De basisprincipes

Fitness is geen exacte wetenschap, maar voor een juiste spieropbouw en ontwikkeling van kracht gelden er een aantal basisprincipes die iedere sporter dient te kennen. Kies voor meer progressie door deze principes in acht te nemen. Het opbouwen van spieren en het creëren van een sportief lichaam is wat bijna elke man nastreven. Dit kan bereikt worden door hard werken, discipline, en geloof in dat je je doel zult bereiken. Je krijgt vanuit de sportschool waar je traint en van je medesporters allerlei ideeën over hoe je spieren op kunt bouwen. Dit kan erg handig zijn, maar desondanks dat het opbouwen van spieren en bodybuilding geen exacte wetenschap is, gelden er natuurlijk wel een aantal basisprincipes. Het is voor sporters van belang om deze principes voor zichzelf helemaal duidelijk te hebben.

Belangrijkste basisprincipes

Juiste vorm en houding

Door een onjuiste vorm of houding is het vaak makkelijker om meer gewicht te pakken, omdat je door de onjuiste vorm meerdere spieren inschakelt. Het is de bedoeling om de spiergroep die je wilt trainen te isoleren. Tevens loop je het gevaar om letsel op te lopen door met een verkeerde houding te trainen.

Door een verkeerde houding train je minder de spiergroep die je wilde trainen en meer de secundaire spieren. Uiteindelijk zal je hierdoor trager groeien en kun je van tevoren niet zeker zijn over het uiteindelijke resultaat. Dit gevaar speelt ook een rol bij een slordige techniek, wat kenmerkend is voor beginnende sporters. Er zijn vele sites omtrent bodybuilding en fitness die precies weergeven wat de juiste houding en vorm is.

Opbouw

Gewichtstraining moet geleidelijk worden opgebouwd. Om de spieren op een juiste manier te laten ontwikkelen dient de tensie op de spier geleidelijk opgebouwd te worden. De beste manier om veel progressie te maken is niet om meer herhalingen te doen, maar om meer gewicht toe te voegen aan je oefeningen. In plaats van twee extra herhalingen kun je dus beter 2,5 tot 5 kilo aan de oefening toevoegen.

Herhalingen

Voor grove spier opbouw wordt tussen de 6 en 12 herhalingen geadviseerd. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit aantal ideaal is voor tegelijkertijd een goede groei en de opbouw van kracht. Minder dan 6 herhalingen blijkt wel meer kracht op te leveren, maar bijna geen groei.

Door deze drie basisprincipes aan te houden in je krachttraining voorkom je in ieder geval veel blessures en zul je het meeste progressie kunnen maken. Je zal natuurlijk zelf verder in detail je trainingsprogramma moeten ontwikkelen. Dit zou je het beste kunnen doen met je fitnessinstructeur.
© 2011 - 2024 Daniel-p, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fitness, de soorten en het resultaatWanneer een nieuw jaar van start gaat, grijpen veel mensen dit aan om hun leven te beteren. Afvallen, gezond eten en spo…
Bodypump, wat is dat?Bodypump, een fitnessworkout op muziek waar met een stang met gewichten de spiergroepen worden getraind. Tijdens de trai…
Global Bodyweight Training - Zware spierkrachttrainingGlobal Bodyweight Training - Zware spierkrachttrainingGlobal Bodyweight Training is een trainingsconcept ontwikkeld door Mike Fitch. Mike Fitch is een fitness instructeur die…
Snelle vakantie fitness trainingSnelle vakantie fitness trainingWat is een ideale allround fitness training tijdens de vakantie? Hoe kan je jezelf goed blijven trainen als je op vakant…

Actief met poweryoga!Actief met poweryoga!Poweryoga en, dat zegt de naam eigenlijk al, een krachtige en dynamische vorm van yoga. Deze is afkomstige uit de Ashtan…
Hardlopen in de zomer is heerlijk, maar kent soms risico'sHardlopen in de zomer is heerlijk, maar kent soms risico'sNatuurlijk is het zo dat je niet zulke snelle tijden kunt lopen tijdens warme zomerdagen, omdat je lichaam nu eenmaal z’…
Daniel-p (18 artikelen)
Gepubliceerd: 04-08-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.