Actief met poweryoga!

Actief met poweryoga! Poweryoga en, dat zegt de naam eigenlijk al, een krachtige en dynamische vorm van yoga. Deze is afkomstige uit de Ashtanga Yoga, waar de routine duidelijk is vastgelegd, maar zo niet bij poweryoga (het is er wel op geïnspireerd en vormt de basis). Sinds eind jaren 90 in Nederland (in de jaren 80 door Amerikaanse yogadocente Beryl Bender Birch bedacht) en het is een sterk groeiende groep die aan poweryoga doet. Als iemand al denkt dat yoga voor de gemiddelde ‘geiten-wollen-sok’ is, en die mensen zijn er nog steeds, dan maakt even aan poweryoga doen, daar direct een eind aan. Wellicht dat poweryoga meer voldoet aan ons beeld van ‘sporten’ met een activiteit. Hoewel andere vormen van yoga daar op een andere manier ogenschijnlijk meer aan voldoen, staat de explosie in poweryoga dichter bij de westerse manier van sporten. Met als extra voordeel dat het, in tegenstelling tot de traditionele sporten, niet alleen fysiek maar ook mentaal en spiritueel wat voor je doet.

Wat is het?

Poweryoga is zoals gezegd een dynamische vorm van yoga, waarbij de oefeningen als het ware aan elkaar geknoopt zijn (je gaat vloeiend van de ene oefening in de andere door middel van de zonnegroet) en dit alles in een licht verwarmde ruimte.
Mogelijk iets minder gracieus dan de andere vormen van yoga, maar meer gericht op de beweging in zijn algemeenheid, waarbij het hele lichaam in de oefeningen wordt meegenomen en wat vrij snel kan en zal resulteren in een energieker en fitter lichaam. Verder zijn de oefeningen uitermate geschikt voor de verschillende spiergroepen en voor meer souplesse van het lichaam.

Het mentale gedeelte is ook bij deze vorm van yoga aanwezig en ook bij deze vorm zullen opgeslagen emoties, spanningen etc. losgemaakt en eruit gehaald worden. Je mentale veerkracht wordt versterkt.

Wat doet poweryoga nog meer?

Verder kan poweryoga ook een toegevoegde waarde opleveren als het gaat om hormonaal stelsel en met de juiste ademhalingstechnieken komt het zenuwstelsel meer tot rust en zal het de bloedsomloop stimuleren.

Volgens de Ashtanga series werken!

Inmiddels begint het in Nederland ook een rage te worden en zijn er een aantal prima yogastudio’s waar poweryoga op de juiste wijze gegeven wordt. Echter, niet iedereen werkt volgende de oorspronkelijke Ashtanga series. Let hierop als je een yogastudio zoekt die poweryoga geeft. Echter, enkele geoefende yogadocenten die erg ver zijn met poweryoga kunnen deels afstappen van de Ashtanga series. Zij kunnen door de oefeningen door te ontwikkelen een stap verder gaan. Maar als je begint met lessen is het vasthouden aan de Ashtanga series het beste.

Waar het om gaat is dat er behalve in een hoog tempo een serie oefeningen ook gekeken wordt naar de ademhaling. Het gaat ook in deze yogavorm om het totaalplaatje.

Voor wie?

Het is intensief, dus het bijbenen wordt lastig als je een ongetraind lichaam hebt. Als je al aan sport doet of een andere vorm van yoga (intensief) is de kans groter dat je deze serie oefeningen kunt volgen. Wel is het handig als je wat basisbeginselen van yoga kent. Je moet bijvoorbeeld weten hoe de zonnegroet werkt.

Voor sporters is deze vorm van yoga uitermate geschikt, want behalve een prima workout werk je ook aan je mentale en spirituele ontwikkeling. Er is zelfs aangetoond dat het tot op zekere hoogte blessures kan voorkomen.

Meer info

Beryl Binder Birch heeft er enkele boeken over geschreven en zijn prima als naslagwerk (te lastig om vanaf de plaatjes de oefeningen thuis te doen). “Power yoga” en “Beyond Power Yoga” zijn goede boeken.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De verschillende soorten yogaDe verschillende soorten yogaDe oudste geschriften over yoga dateren uit de derde eeuw voor Christus, maar vooral sinds de tweede helft van de twinti…
Welke vorm van yoga is geschikt voor mij?Welke vorm van yoga is geschikt voor mij?Er zijn zoveel vormen van yoga dat je je eerst moet verdiepen in wat je zoekt, alvorens aan de slag te kunnen gaan. Toch…
Flexibiliteitstraining voor je spierenFlexibiliteitstraining voor je spierenTrainingen van spieren voor een grotere flexibiliteit maken je spieren niet alleen soepeler en sterker, het is ook nog e…
Vormen van groepslessen bij fitnessSportscholen bieden niet alleen fitness aan, bij de meeste scholen kun je ook sporten in de vorm van klasjes of groepsle…

Cap, essentiële bescherming bij het paardrijdenCap, essentiële bescherming bij het paardrijdenDe cap is een onmisbaar onderdeel van de ruiteruitrusting. Gelukkig heeft de veiligheidscap de laatste jaren flink aan p…
Fitness - De basisprincipesFitness is geen exacte wetenschap, maar voor een juiste spieropbouw en ontwikkeling van kracht gelden er een aantal basi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 09-08-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.