Cap, essentiële bescherming bij het paardrijden

Cap, essentiële bescherming bij het paardrijden De cap is een onmisbaar onderdeel van de ruiteruitrusting. Gelukkig heeft de veiligheidscap de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen, mede door de fabrikanten die veel mogelijkheden tot het personaliseren van je hoofddeksel bieden. Een cap hoort bij je outfit. Paardrijden is nu eenmaal een gevaarlijke sport omdat er met onvoorspelbare dieren wordt gewerkt. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een val is snel gemaakt. Een cap dient om het hoofd te beschermen bij een val of een klap tegen het hoofd.

Veiligheid

Een cap dient het hoofd te beschermen bij een val van een paard of een klap tegen het hoofd. De meeste caps bestaan uit een harde buitenschaal met daarin of daarom een dikke laag piepschuim om te klap op te vangen. De opbouw van een cap verschilt per type. Een cap dient getest te zijn en te voldoen aan de nieuwste veiligheidseisen, vrijwel alle verkrijgbare caps in ruitersportzaken voldoen aan deze eis. Het bevestigingsbandje dient aan drie kanten vast te zitten aan de cap.

Soorten caps

Caps zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten en types. Veel merken hebben hun eigen kenmerkende eigenschappen aan een cap toegevoegd zodat ze goed herkenbaar zijn. Zo zijn er caps waarbij het kindbandje in huidskleur leverbaar is of caps met een herkenbaar gevormd ventilatierooster. Caps zijn grofweg op te delen in twee categorieën. De eerste categorie is het klassieke model. Deze caps hebben een (fluwelen) ronde bovenkant met een dopje bovenop. Daartegenover staan de modernere modellen. Deze hebben vaak een harde buitenkant, zijn meer aerodynamisch gevormd en bevatten duidelijk zichtbare ventilatieroostertjes. Caps zijn verkrijgbaar in veel prijsklassen, de kwaliteit, comfort en pasvorm hangen daar tot op zekere hoogte mee samen. De keuze voor het type cap is vaak afhankelijk van het budget en de persoonlijke smaak. Tegenwoordig zijn veel caps onderdeel geworden van de gehele paardrijdoutfit en zijn ze onderhevig aan de mode.

Caps zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Zwart, bruin, blauw en antraciet zijn het meest voorkomend. Er bestaan ook caps die uitgevoerd zijn met twee verschillende kleuren of in verschillende materialen. Denk hierbij aan een materiaal met carbonlook of slangenleder. De caps uit het hogere segment kun je volledig naar eigen wens samenstellen. Denk hierbij aan het toevoegen van je naam of een vlag, de kleur van het ventilatierooster of het toevoegen van glimmende steentjes. Ook een extra brede zonneklep is tegenwoordig in de mode. In de eventingsport wordt soms gebruik gemaakt van een caphoes in de combinatiekleuren, zo is de combinatie goed herkenbaar. Hoewel er steeds minder ruiters mee rijden, hebben de echte eventingcaps geen zonneklep. Hiermee kunnen breuken in het gezicht bij een bepaald type val worden voorkomen.

Reglementen

Op vrijwel alle maneges in Nederland is het rijden met een cap verplicht. Wanneer je met je eigen paard gaat rijden mag je zelf bepalen of je een cap draagt of niet, tenzij de stalhouder dit in de regels heeft opgenomen. Toch is het verstandig om tijdens het rijden altijd een cap te dragen. Paarden blijven vluchtdieren en zelfs het meest brave paard kan wel eens een misstap maken. Op wedstrijden is het verplicht om een cap te dragen.

Een cap kopen

Als je een cap wilt aanschaffen ga je naar de ruitersportzaak. Daar kunnen ze goed bepalen welke cap goed zit. Een cap moet om het hoofd aansluiten, maar niet knellen. Ieder merk en ieder type cap heeft zijn eigen pasvorm. De een is meer geschikt voor een rond hoofd, de ander meer voor een ovaal hoofd. Heet is een kwestie van uitproberen. Veel merken hebben tegenwoordig 'liners' om in de cap te doen en zo de pasvorm aan te passen aan de vorm van het hoofd. Er bestaan ook verstelbare caps, deze vormen zich vaak meer om het hoofd.

Het kinbandje kan worden versteld en moet goed aansluiten. Wanneer je je mond een stukje opent moet het kinbandje zich spannen. Wanneer je de cap op je hoofd zet zonder het bevestigingsbandje vast te maken mag de cap niet van het hoofd vallen of zakken wanneer er met het hoofd wordt geschud.

Het loont zeker om een cap goed te laten aanmeten. Wanneer een cap prettig zit, ben je eerder geneigd om hem te gebruiken, beschermt hij optimaal en heb je er zo min mogelijk last van tijdens het rijden.
© 2011 - 2024 Shirleyp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardrijles geven aan kinderenPaardrijles geven aan kinderenPaardrijles wordt meeste gegeven op maneges. Er zijn vaak speciale groepen voor kinderen die willen beginnen met paardri…
Paardrijden op het strand: toegankelijkheidPaardrijden op het strand is voor veel paardenliefhebbers het ultiem uitje, de wind in de haren en lekker door het water…

Onderhoud leren rijlaarzenOnderhoud leren rijlaarzenAls je bent uitgegroeid en je doet regelmatig paardrijden dan is het weleens handig te overwegen om leren rijlaarzen aan…
Actief met poweryoga!Actief met poweryoga!Poweryoga en, dat zegt de naam eigenlijk al, een krachtige en dynamische vorm van yoga. Deze is afkomstige uit de Ashtan…
Shirleyp (65 artikelen)
Laatste update: 06-08-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.