Onderhoud leren rijlaarzen

Onderhoud leren rijlaarzen Als je bent uitgegroeid en je doet regelmatig paardrijden dan is het weleens handig te overwegen om leren rijlaarzen aan te schaffen. Leren rijlaarzen zijn niet alleen mooi, ze vormen zich ook naar je voeten en benen. Leren rijlaarzen hebben echter ook onderhoud nodig.

Algemeen

Er zijn vele verschillende soorten leren rijlaarzen verkrijgbaar. Het is aan te raden om altijd laarzen te gaan passen in de winkel. Als je leren rijlaarzen op internet koopt heb je de kans dat deze niet passen. Het kan ook gebeuren dat de laarzen in de winkel niet mooi aansluiten of niet goed passen. Je hebt dan de mogelijkheid om leren rijlaarzen te laten maken. Je voeten en benen worden dan opgemeten en zo krijg je een perfect passende laars. De op maat gemaakte laarzen zijn wel wat duurder dan de standaard laarzen. Voor een paar leren rijlaarzen moet je al snel rekenen op prijzen vanaf 150,-. Je kunt ook kiezen voor een duur merk, dan kunnen de laarzen als snel 400,- kosten. Tegenwoordig zijn er ook laarzen op de markt met een rits. Dit is heel gemakkelijk en nu hoef je niet meer moeilijk te doen om ze uit te krijgen. Je moet niet vergeten dat die laarzen bij de rits niet waterdicht zijn, dus opletten met plassen en water. Leren rijlaarzen gaan over het algemeen lang mee, ze moeten eerst ingelopen worden en zo vormen ze zich naar je voeten en benen. Het inlopen kan als pijnlijk worden ervaren, maar dat trekt steeds verder weg naarmate de laarzen zich gaan vormen.

Onderhoud

Leren rijlaarzen kunnen lang meegaan met het juiste onderhoud. Veel mensen denken dat je leren laarzen het beste vettig kunt houden. Dit is niet altijd waar. De vettigheid houdt je laarzen soepel, daar is niets mis mee, maar als het leer te soepel is dan worden de laarzen snel slap en dan blijven ze niet mooi en stevig. Je laarzen te droog houden is ook niet goed, dan kan het leer gaan scheuren. Het is belangrijk om je laarzen netjes te onderhouden. De beste manier als je je laarzen goed verzorgd en stevig wilt houden is om ze eenmaal per week te onderhouden (als ze heel vies zijn dan altijd na gebruik de modder eraf halen met een vochtig doekje). Het ligt er natuurlijk ook aan hoe vaak je gebruik maakt van je laarzen, als dat af en toe is kun je ze het beste na gebruik onderhouden.
  • Allereerst maak je je laarzen schoon. Dit kan je het beste doen met lauwwarm water en een doekje. Je maakt het doekje vochtig en haalt alle viezigheid ermee weg. Droog de laars af en laat deze goed verder drogen. De laars moet echt goed droog zijn voor de volgende stap.
  • Als je laarzen goed zijn opgedroogd kun je ze oppoetsen met schoenpoets. In zwart of bruin, dat ligt aan de kleur van je laarzen. Zorg dat je de poets goed uitsmeert en uitpoetst.

Dan ben je klaar met de verzorging van je laarzen. Je kunt je laarzen af en toe eens insmeren met ledervet, maar doe dat niet te vaak, dan worden je laarzen erg slap.

Opbergen van je laarzen

Mensen die hun laarzen elke dag gebruiken zetten hun laarzen gewoon in de gang of in de stal, maar als je niet elke dag je laarzen gebruikt is het handig om een laarzentas aan te schaffen. Hierin blijven je laarzen netjes, mooi en stofvrij. Als je je laarzen hebt gepoetst zorg dan dat deze heel goed opgedroogd zijn voordat je ze in de laarzentas opbergt. Doe je dat niet, dan kan je laars gaan schimmelen of kunnen er lelijke plekken op ontstaan.
© 2011 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rijlaarzen voor de paardensportRijlaarzen voor de paardensportIn de paardensport wordt vaak gereden met rijlaarzen. Deze laarzen zijn speciaal ontwikkeld om mee paard te rijden. Zo z…
Paardrijden: De basisuitrusting voor ruitersWie gaat paardrijden, zal meestal over een basisuitrusting moeten beschikken om veilig en comfortabel te paard te gaan.…
Leren jas: Tips voor het kopen van lederen jassen en jacksEen leren jas of jack blijft voor vrouwen en mannen erg populair, wanneer je modieus en toch warm over straat wilt lopen…
Cap, essentiële bescherming bij het paardrijdenCap, essentiële bescherming bij het paardrijdenDe cap is een onmisbaar onderdeel van de ruiteruitrusting. Gelukkig heeft de veiligheidscap de laatste jaren flink aan p…
Linda1986 (240 artikelen)
Gepubliceerd: 11-08-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.