Rijlaarzen voor de paardensport

Rijlaarzen voor de paardensport In de paardensport wordt vaak gereden met rijlaarzen. Deze laarzen zijn speciaal ontwikkeld om mee paard te rijden. Zo zijn ze langer dan de meeste regulieren laarzen en sluiten ze nauw aan rond de kuit en enkels. Paardrijlaarzen hebben ook een stevige hak, waardoor de voet niet door de beugel kan schuiven. Er bestaan verschillende soorten rijlaarzen met elk hun eigen kenmerken en gebruiksdoeleinden. Zo verschillen laarzen voor dressuur wezenlijk van laarzen voor het springen. Het goed onderhouden van een rijlaars verlengt de levensduur aanzienlijk.

Soorten laarzen

In de paardensport heb je verschillende disciplines, met allemaal hun eigen kenmerken. Doorgaans wordt er een onderscheid gemaakt tussen de laars die wordt gebruik bij het springen en de laars die wordt gebruikt bij het rijden van dressuur. Bij deze twee takken van de paardensport verschilt de beenligging van de ruiter, waardoor de laarzen aan verschillende eisen moeten voldoen.

Springlaars

De springlaars is vaak gemaakt van soepel leder en geeft de ruiter daardoor een grote beweeglijkheid. Veel springlaarzen beschikken over een vetersluiting op de wreef van de voet. Het aantrekken wordt vergemakkelijkt door een rits aan de achterzijde van de laars. De beenligging van de ruiter bij het springen is vrij kort. De hoek tussen het bovenbeen en het onderbeen beslaat 90 graden. Hierdoor moet er in de knieholte voldoende ruimte zijn om de ruiter prettig te kunnen laten zitten. Ook de wreef van de voet moet voldoende kunnen buigen, hier is soepel leder voor nodig.

Dressuurlaars

De dressuurlaars wordt vaak gemaakt van stevig leder en geeft de ruiter hierdoor een rustige beenligging. Afhankelijk van de voorkeur van de ruiter zijn er ook laarzen verkrijgbaar van een soepeler soort leer. Veel dressuurlaarzen worden tegenwoordig uitgevoerd met een rits aan de achterzijde of aan de binnenzijde van de laars. De beenligging van een dressuurruiter is veel langer dan de beenligging van de springruiter. Het been ligt lang langs de zweetbladen van het zadel en heeft een lichte buiging bij de knie. De dressuurlaars is meestal uitgerust met een extra lange schacht die uitloopt in een dressuurboog. Hierdoor lijkt het been optisch langer.

Naast de meest gangbare lederen laarzen zijn er ook rubberen laarzen te koop. Deze zijn prijsgunstig en zijn erg geschikt voor de beginnende (manege)ruiter. De laarzen sluiten minder mooi aan en rijden minder prettig dan lederen laarzen. Er zijn tegenwoordig ook rubberen of kunststof laarzen op de markt van een betere kwaliteit en pasvorm.

Mode

Voorheen waren vrijwel alle rijlaarzen zwart. Zwart blijft populair, maar er zijn ook veel verschillende bruintinten te vinden op de markt. Echte modekleuren zoals zilver, blauw en parelmoer zijn ook verkrijgbaar, zelfs in slangen- of krokodillenprintleder. Er zijn lederen rijlaarzen verkrijgbaar met een laklaag. Hierbij zijn ook weer beschermingsschoentjes verkrijgbaar om de laklaag te beschermen. De consument heeft inmiddels een grote keuze op dit gebied. Er kunnen ook strassteentjes worden aangebracht op de laars.

Nieuwe rijlaarzen

Het is belangrijk om bij de aanschaf van nieuwe laarzen goed na te denken over het gebruiksdoel. Het dient aanbeveling om de laarzen aan te laten meten door een bekwaam persoon. Nieuwe rijlaarzen zitten vaak nog niet zo lekker, ze moeten worden ingelopen. Bij het inlopen van een dressuurlaars heeft de ruiter meestal last van de hoge schacht in de knieholte. Dit kan tijdelijk worden opgelost door in de laars uitneembare hakjes te doen, waardoor de hak iets hoger ligt. Door veel te rijden met de nieuwe laars, past deze zich snel aan de goede houding aan. Ook wandelen, traplopen en fietsen worden aangeraden, maar dit kan zorgen voor een verkeerde vouw in de laars.

Onderhoud

Het onderhouden van lederen rijlaarzen is erg belangrijk. De levensduur van de laars wordt verlengd met goed onderhoud. Het is belangrijk om de laars na gebruik te reinigen. Vooral huidvet en paardenzweet tasten het leer aan. Er zijn speciale middelen op de markt om laarzen mee te reinigen. Gebruik nooit te veel water en berg laarzen droog op. Ook voor het poetsen van de rijlaarzen zijn speciale middelen te koop. De keuze is afhankelijk van het type leder van de laars. Vaak adviseert de fabrikant een eigen merk onderhoudsmiddel. Slijtageplekjes zijn met schoensmeer te behandelen. Door de rijlaars met nylon op de poetsen krijgt de laars een mooie glans.
Rijlaarzen zijn om mee te rijden, daarom is het niet verstandig om deze te dragen bij bijvoorbeeld het uitmesten van de stal. De urine en mest van het paard tasten het leer aan.
© 2011 - 2024 Shirleyp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onderhoud leren rijlaarzenOnderhoud leren rijlaarzenAls je bent uitgegroeid en je doet regelmatig paardrijden dan is het weleens handig te overwegen om leren rijlaarzen aan…
Paardrijden: De basisuitrusting voor ruitersWie gaat paardrijden, zal meestal over een basisuitrusting moeten beschikken om veilig en comfortabel te paard te gaan.…
Wedstrijdkleding voor de paardensport (SGW-cross)Wedstrijdkleding voor de paardensport (SGW-cross)De samengestelde wedstrijdsport (SGW) bij het paardrijden bevat drie onderdelen: dressuur, springen en cross. Deze tak v…
Wedstrijdkleding voor de paardensport (springen)Wedstrijdkleding voor de paardensport (springen)Ga je voor het eerst op springwedstrijd? Dan moet jij je natuurlijk goed voorbereiden. Heb je de reglementen gelezen en…

Paardrijden: schoeisel, jodhpurs, chaps en gaithersPaardrijden: schoeisel, jodhpurs, chaps en gaithersOm op een prettige manier paard te kunnen rijden heb je passend en geschikt schoeisel nodig. Naast de bekende rijlaars,…
6 Verschillende krachtoefeningen 'Triceps' + Anatomie6 Verschillende krachtoefeningen 'Triceps' + AnatomieEr zijn verschillende vormen om de tricepsspieren te trainen. Zo zijn er vormen als krachtuithoudingsvermogen, hypertrof…
Shirleyp (65 artikelen)
Laatste update: 08-08-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.