Paardrijden: schoeisel, jodhpurs, chaps en gaithers

Paardrijden: schoeisel, jodhpurs, chaps en gaithers Om op een prettige manier paard te kunnen rijden heb je passend en geschikt schoeisel nodig. Naast de bekende rijlaars, bestaan er andere soorten schoeisel waarmee paard wordt gereden, meestal in combinatie met chaps op gaithers. Deze producten zijn op de markt gekomen met paardrijden als doel. Dit is goed te zien aan schoeisel met een stevige hak en chaps op gaithers met een hoge schacht en eventueel versteviging aan de binnenzijde. Iedere ruiter heeft een persoonlijke voorkeur voor laarzen of een combinatie van schoenen en bijvoorbeeld chaps, al dan niet ingegeven door de mode.

Stal- en rijschoenen:

Stal- en rijschoenen moeten voldoende stevigheid bieden. Vaak worden deze schoenen niet alleen tijdens het rijden, maar ook tijdens het werken rondom de paarden gebruikt. De schoenen moeten over een goed voetbed beschikken en de voet beschermen tegen beschadigingen. Daarnaast moet het prettig zijn om in te rijden. Zo moet de bal van de voet goed kunnen steunen in de stijgbeugels. Alle schoenen waarmee kan worden paardgereden hebben een duidelijke hak. Dit is om te voorkomen dat de voet door de beugel schiet bij het rijden. Sommige rijschoenen bevatten een speciale zool, waarmee in combinatie met speciale blokjes voor in de stijgbeugels een optimale grip wordt verkegen.

Jodhpurs:

Jodphurs zijn schoenen met het model van een enkellaarsje. Deze zijn vaak gemaakt van leder, maar ze zijn ook in rubber verkrijgbaar. Jodhpurs zijn verkrijgbaar in zwart en vele bruintinten. Er zijn jodhpurs die je aan kunt trekken doordat er elastiek bij de enkel zit, maar veel jodphurs beschikken over een rits of vetersluiting. Er bestaan speciale jodhpursrijbroeken, deze hoeven niet perse te worden gedragen bij het gebruik van jodhpurs.

Minichaps en gaithers:

Chaps en gaithers worden over schoenen gedragen en bieden een bescherming om te kuit heen. Hierdoor ligt het been rustiger tegen het zadel aan en worden schuurplekken aan de binnenkant van de benen vermeden. Chaps en gaithers worden vaak gemaakt van leer of imitatieleer. De stevigheid en slijtvastheid verschilt per materiaal. Chaps zijn vaak slapper dan de harde en gladleren gaithers. Chaps en gaithers zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Vaak wordt gekozen voor chaps of gaithers in dezelfde kleur als de schoenen of jodhpurs.

Doordat de chaps en gaithers over een schoen worden geplaatst, heeft de ruiter vaak meer beweeglijkheid rond de enkel dan in een rijlaars. Daarnaast is het voor werk in de stal praktisch omdat het bovenste gedeelte kan worden afgenomen wanneer er niet wordt gereden. Sinds enkele jaren is het toegestaan om met chaps en gaithers te rijden op wedstrijden.

Tegenwoordig is er veel keuze als het gaat om chaps en gaithers. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en materialen. Soms zijn er steentjes toegevoegd of wordt er een dressuurboog bij de knie uitgesneden.

Minichaps - chaps

Vaak wordt er over chaps gesproken wanneer er eigenlijk minichaps worden bedoeld. Minichaps komen tot de knie, chaps komen tot de heup. Chaps worden veel gebruikt in de westernsport, in de 'Engelse' paardensport kom je ze minder vaak tegen. Mini-chaps zijn wel erg gangbaar in de Engelse paardensport.
© 2011 - 2024 Shirleyp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wedstrijdkleding voor de paardensport (SGW-cross)Wedstrijdkleding voor de paardensport (SGW-cross)De samengestelde wedstrijdsport (SGW) bij het paardrijden bevat drie onderdelen: dressuur, springen en cross. Deze tak v…
Paardrij tips voor beginnersPaardrij tips voor beginnersJe hebt besloten de ruitersport te gaan beoefenen. Nu heb je het wel een beetje onder de knie, maar je wilt er meer over…
Wedstrijdkleding voor de paardensport (springen)Wedstrijdkleding voor de paardensport (springen)Ga je voor het eerst op springwedstrijd? Dan moet jij je natuurlijk goed voorbereiden. Heb je de reglementen gelezen en…
Wedstrijdkleding voor de paardensport (dressuur)Wedstrijdkleding voor de paardensport (dressuur)Wanneer je met je paard wedstrijden wilt gaan rijden, hoort daar een wedstrijdoutfit bij. De wedstrijdkleding behoort aa…

Wat kost paardrijles?Wat kost paardrijles?Paardrijden is een populaire sport. Een dure sport ook, zo denken de meeste mensen. In werkelijkheid kun je het zo duur…
Rijlaarzen voor de paardensportRijlaarzen voor de paardensportIn de paardensport wordt vaak gereden met rijlaarzen. Deze laarzen zijn speciaal ontwikkeld om mee paard te rijden. Zo z…
Shirleyp (65 artikelen)
Laatste update: 06-08-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.