Global Bodyweight Training - Zware spierkrachttraining

Global Bodyweight Training - Zware spierkrachttraining Global Bodyweight Training is een trainingsconcept ontwikkeld door Mike Fitch. Mike Fitch is een fitness instructeur die 13 jaar ervaring heeft in de fitness en dit trainingsprogramma ontwikkeld heeft om de grenzen van de normale krachtsporter te verleggen. Global Bodyweight Training is gericht op het trainen van je spieren door gebruik te maken van oefeningen waarbij je alleen je lichaam en de zwaartekracht hanteert.

Global Bodyweight Training

Mike Fitch is de uitvinder van het trainingsprogramma Global Bodyweight Training. Mike heeft 13 jaar ervaring in de fitnesswereld en heeft krachttraining naar een hoger niveau getild. Door oefeningen alleen met je lichaam en tegen de zwaartekracht in uit te voeren, heeft hij een uniek trainingssysteem ontwikkeld voor sporters die niet meer gemotiveerd worden door de basis vormen van krachttraining.

Programma

Bij Global Bodyweight training begin je met een basisprogramma. Dit zijn oefeningen die je moet beheersen voordat je de oefeningen kan uitbreiden naar een hoger niveau. Door dat je bij deze oefeningen niet meer gewicht kan toevoegen, wordt je gestimuleerd om je grenzen te verleggen. Door gebruik te maken van je omgeving en de zwaartekracht (af en toe oefenmateriaal) kan je de oefeningen steeds zwaarder maken.

Wanneer je klaar bent met de basisoefeningen dan kan je ervoor kiezen om een stap hoger te gaan trainen. De nieuwe oefeningen geven je een grotere uitdaging wat betreft balans, coördinatie, kracht en stabiliteit. Laat je niet uit het veld slaan als de oefeningen niet meteen lukken. Zet door en begin eerst bij een aantal herhalingen om dit vervolgens uit te breiden naar meer herhalingen en series. Zo kan je telkens weer de oefeningen anders en zwaarder maken. Uitbreiden van de oefeningen kan eindeloos.

De voordelen van Global Bodyweight Training

Het Global Bodyweight Trainingsconcept kent zes voordelen. Deze voordelen zijn een indicatie om je te motiveren, het langer vol te houden en het leuk te maken/houden.

 1. De oefeningen van Global Bodyweight Training kan je praktisch overal uitvoeren. Je kunt oefenen op straat, in het park, in de fitness, in de woonkamer, in de speeltuin, op kantoor of zelfs in je hotelkamer. Het grote voordeel is dat je nauwelijks apparatuur nodig hebt en als je dit wel nodig hebt dan kan je de oefeningen uitvoeren door gebruik te maken van je omgeving. Het oefenen in de buitenlucht of op locatie kan eindeloos toegepast worden.
 2. Doordat je geen gebruik maakt van dumbells/halterstangen en andere vormen van gewichten, raak je minder snel geblesseerd dan wanneer je dit wel doet. Dit komt doordat Global Bodyweight Training zoveel focus vraagt tijdens de oefeningen dat je de uitvoering beter en veel veiliger is dan trainen met gewichten.
 3. Het gebruik van materialen is tijdens de Global Bodyweight Training minimaal. Dus aanschaf van duur oefenmateriaal of het afsluiten van een duur abonnement bij de sportschool is niet meer nodig. Mike Fitch maakt voornamelijk gebruik van een set ringen (die je bevestigt aan het plafond), stabiliteit bal en een rekstok.
 4. De Global Bodyweight Training is functionele spierkrachttraining. Het gebruik van apparaten en gewichten zorgt ervoor dat je geïsoleerd spiermassa traint. Het nadeel hiervan is dat je tijdens functionele activiteiten niet optimaal kan presteren als je deze functionele activiteiten niet vaak uitvoert. Rennen, springen en het verplaatsen van lichaamsgewicht zijn vele malen belangrijker dan geïsoleerde krachttraining.
 5. Het Global Bodyweight Trainingsprogramma geeft je een instructie hoe je moet beginnen met basis oefeningen en deze zorgvuldig en op de juiste manier moet uitbreiden. Het grote voordeel hiervan is dat je niet overbelast raakt en dat oefeningen nooit onuitvoerbaar blijken te zijn. Houd je aan de opbouw dan zie je vanzelf de vooruitgang.
 6. Het grootste voordeel van Global Bodyweight Training is dat bij alle oefeningen de rompstabiliteit getraind wordt. De rompstabiliteit is het belangrijkste deel van je lichaam om kracht uit te halen. Alle oefeningen die je met je armen of benen doet, daarvan ligt de basis bij de romp. Wanneer er geen goede rompstabiliteit is dan is de kans op blessures van de armen en benen groot. Train je rompspieren en voorkom blessures!

Voorbeeld oefeningen Global Bodyweight Training

Hieronder vind je een aantal oefeningen die regelmatig door Mike Fitch gehanteerd worden tijdens de Global Bodyweight Training. Deze oefeningen geven je een indruk wat Global Bodyweight Training inhoudt.
 • Push Up
 • Archer Push Up
 • Squat
 • Single Leg Box Squat
 • Walking Pistol Squat
 • Lunge
 • Jump Chin up
 • Archer Pull Up
 • (Side) Planking
 • Step up

Lees verder

© 2014 - 2024 Jerommeke31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Seawalker, een revolutie!De Seawalker is redelijk nieuw in Nederland. Sinds 2008 beschikt Health4Horses als enige in Nederland over deze unieke t…
Tabata interval trainingTabata interval training is een manier van het trainen van je lichaam, ontworpen en uitgewerkt door de Japanse onderzoek…
Snel resultaat met hoge intensiteit interval trainingSnel resultaat met hoge intensiteit interval trainingHoge intensiteit interval training, meestal aangeduid met de Engelse term high intensity interval training, is een relat…
Hardlopen voor gevorderdenHardlopen voor gevorderdenAls hardlopen je hobby is (geworden), wil je wellicht een langere afstand kunnen hardlopen of juist dezelfde afstand ste…

Ronde van Valencia, live op tv en livestreamRonde van Valencia, live op tv en livestreamDe Ronde van Valencia (Volta a la Comunitat Valenciana) is een Spaanse wielerkoers die jaarlijks wordt verreden. De Rond…
Bronnen en referenties
 • www.globalweighttraining.com
Jerommeke31 (92 artikelen)
Laatste update: 09-01-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.