Handboogschieten, sport voor iedereen!
Handboogschieten is een sport waarbij flink wat concentratie nodig is. Vroeger werd het gebruikt als jacht- en oorlogswapen, tegenwoordig is dit alleen nog in de Verenigde Staten.
Soorten bogen
Er bestaan 2 soorten bogen, elk met zijn eigenschappen. Er bestaan meer soorten bogen, maar deze worden het meest gebruikt. Recurveboog: een lange, sierlijke boog. Hoe verder de boog wordt uitgetrokken, hoe groter de trekkracht moet worden om de boog uit te trekken. Men gebruikt deze boog op de Olympische Spelen. Compoundboog: een boog met katrollensysteem. Door het katrollensysteem neemt de trekkracht af naarmate de boog verder wordt uitgetrokken. Hierdoor kan de boog makkelijker gehanteerd worden en is een grotere precisie mogelijk.
Materiaal boog
De bogen verschillen van materiaal, afhankelijk welk soort boog je hebt.
- Carbon
- Aluminium
- Glasfiber
Type pijl
De pijl die je gebruikt bij het handboogschieten is gemaakt van carbon of aluminium. Hierdoor kun je met meer precisie over een grote afstand schieten, beter dan vroeger toen men nog met houten materialen schoot. De punt van de pijl kan bot zijn, dus vlak, puntig of met een kleine punt. Het materiaal is ook weer anders, van carbon of aluminium. De punten kunnen extra zwaar zijn, of juist zeer licht. Dit is afhankelijk van het doel van handboogschieten. Met de Olympische Spelen gebruiken ze bijvoorbeeld een extra zware punt.
De competitie wordt gehouden op afstanden van 5 tot 90 meter. Dit houdt in dat de schutters 5 tot 90 meter van hun doel staan. Het doel bestaat uit een rond doel van geperst stro (Zie plaatje). Het is belangrijk dat je coördinatie, concentratie en een goede techniek hebt. Kracht is niet belangrijk.
Hoe werkt het
Graag wil ik jullie vertellen hoe handboogschieten werkt en dit geldt voor de rechtshandige. Zelf ben ik linkshandig, maar ik heb het als instructeur zijnde rechts geleerd, dit is echter niet moeilijk om te leren in de ‘tegengestelde’ kant. Linkshandige moeten eigenlijk de ‘andere’ kant op denken.
Stand
Ga in een hoek van 90 graden staan ten opzichte van je doel. Je linkerschouder richting het doel. Zet je voeten op schouderbreedte, zodat je stevig staat en betere balans hebt. Je blijft altijd met een hoek van 90 graden staan, je schouders ook. Dit is heel belangrijk, draai nooit je schouders richting het doel.
Vingers
Je pakt de pees vast met de vingertoppen van de wijs- en middelvinger van je rechterhand. De wijsvinger plaats je boven de pijl en de middelvinger ónder de pijl. De pees is een 'touw' dat de 2 punten van de boog met elkaar verbindt.
Boog
Met de linkerhand pak je de boog vast op de plek waar het hoort. Belangrijk is is dat je je hand ontspant.
Strekken
Nu strek je je linkerarm, houd deze horizontaal en let erop dat je absoluut niet je elleboog buigt. Doe je dat wel, krijg je kramp en heb je op een gegeven moment geen kracht meer om de boog op spanning te brengen.
Op spanning brengen
Met je rechterarm breng je de pees op spanning. Je pakt de pees vast en trekt deze naar achteren. Houd je elleboog omhoog, zo kan je de pees ver genoeg naar achteren brengen. De kracht haal je vanuit je rug! Blijf rechtop staan en ontspannen. Let er ook op dat je schouders laag blijven.
Stand boog
Je brengt de achterkant van de pijl naar je rechteroog. Je sluit je linkeroog en met je rechteroog kijk je over de pijl richting je doel. Zo kun je richten op de roos.
Vasthouden
Je rugspieren houdt je onder spanning en je schouders houd je laag. Je vormt één rechte lijn met je booghand, trekhand en elleboog.
Richten
Met je rechteroog mik je en houd je pijl gericht op de roos.
Loslaten
Heb je de pijl goed in de richting van de roos? Laat dan de pees los. Let erop dat je je linkerarm (waar je de boog mee vasthoudt) stil houdt en niet gaat bewegen. Je zal dan zien dat de pijl ook ergens anders inkomt als jij op gericht had.
Narichten
Blijf richten totdat de pijl het doel heeft geraakt.
Uiteraard komt er veel meer bij kijken. Dit zijn de basisstappen. Ten eerste leer je de termen kennen, hoe de pijl bevestigd wordt op de boog en nog veel meer.
Bescherming
Het is uiterst belangrijk om aan de bescherming te denken! Op je linkerarm komt een ‘lapje’ op de plek waar de pees langs schiet. Deze voorkomt bloeduistortingen en schrammen. Het kan behoorlijk pijnlijk zijn als je deze bescherming niet hebt en tevens is het gevaarlijk. Per mens verschilt het wáár je dit lapje moet plaatsen. Bij de een steekt de elleboog een beetje naar binnen als je je arm strekt, bij de ander steekt de onderarm een beetje uit. Vraag de instructeur voor instructies!
Voor iedereen!
Vooral de jeugd vindt handboogschieten interessant. Iedereen wil zoals Robin Hood schieten. Tevens is handboogschieten goed voor de ontwikkeling van de lichamelijke coördinatie en het concentratievermogen van een kind. Het is ook goed te leren op ene oudere leeftijd. Handboogschieten is niet ingewikkeld. Mensen met een lichamelijke beperking kunnen ook uitstekend handboogschieten! Het is een goede manier om de romp-, schouder- en armspieren te trainen. Handboogschieten is een Olympische en Paralympische sport!