InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Eredivisie: gele kaarten, rode kaarten, schorsingen 2016/17

Eredivisie: gele kaarten, rode kaarten, schorsingen 2016/17

Eredivisie: gele kaarten, rode kaarten, schorsingen 2016/17 Wanneer je in de Eredivisie in het seizoen 2016/2017 een rode kaart krijgt levert dit mits niet geseponeerd een schorsing op. Hetzelfde geldt wanneer je in één wedstrijd twee maal geel krijgt of je zoveelste gele kaart van het seizoen krijgt. Lees alles over na hoeveel gele kaarten een schorsing volgt en wat de meest opgelegde straf is voor bepaalde soorten vergrijpen zoals het neerhalen van een doorgebroken speler, het ontnemen van een scoringskans, een grove tackle, elleboogstoot, slaande beweging of natrappen.

Inhoud


Bij hoeveel gele kaarten ben je geschorst?

Wanneer een speler een gele kaart krijgt vragen de fans zich vaak direct af of dit een schorsing gaat opleveren vanwege het ontvangen van de zoveelste gele prent van het seizoen. De schorsingen voor gele kaarten gaan in het seizoen 2015/2016 als volgt:
 • 5e gele kaart
 • 10e gele kaart

Dit is een verandering ten opzichte van een aantal seizoenen geleden, toen het als volgt ging:
 • 5e gele kaart
 • 7e gele kaart
 • 9e gele kaart
 • 11e gele kaart
 • Elke volgende gele kaart

In andere Europese competities wordt een ander systeem gebruikt. In Engeland ben je wanneer je je 10e geel van het seizoen krijgt voor twee wedstrijden toeschouwer. Heb je echter tot na de tweede zondag in april niet de limiet van tien kaarten gehaald dan kun je tot het einde van het seizoen niet op basis van cumulatieve gele kaarten worden geschorst. Dat houdt de staart van de competitie wat spannender omdat men wat minder voorzichtig hoeft te zijn dan bijvoorbeeld in de Nederlandse competitie. In Spanje wordt hetzelfde systeem gehanteerd als in Nederland.

Schorsing heet eigenlijk uitsluiting

Schorsing is overigens niet het juiste woord voor een situatie waarin een speler één of meerder wedstrijden niet mag meespelen. Een schorsing is in de termen van de KNVB een situatie waarin iemand geen wedstrijden mag spelen, geen functie mag bekleden binnen een voetbalvereniging of de KNVB en geen wedstrijden mag bijwonen als toeschouwer (accommodatieverbod). De juiste term voor het niet mogen meespelen in verband met het ontvangen van een rode kaart is dan ook uitsluiting. Voor het gemak wordt op deze pagina de term schorsen gebruikt.

Kaarten van het vorige seizoen die nog meetellen

Kaarten die in speelronde 33 en 34 van het vorige seizoen zijn uitgedeeld tellen mee voor dit seizoen. Zo kan het dus zijn dat een speler al begint met twee gele kaarten. Spelers die een gele kaart meenemen uit het vorige seizoen zijn: Bijker, Cavlan, Slagveer (Heerenveen), Linssen (FC Groningen), Cicek, Pröpper, Straalman, Tarfi (De Graafschap), Elia (Feyenoord), Heerkens, Ojo, Falkenburg (Willem II), Viergever (Ajax), Bijen, Ziyech, Uvini, Cabral (FC Twente), MacIntosh, Byrne, Lachman, Andriuškevičius, Hiariej (Cambuur Leeuwarden), Arias (2x), Morena (PSV), Van Hintum, Bouy, Dekker, Lam, El Hasnaoui (PEC Zwolle), Bakker (2x), Havenaar (ADO Den Haag), Kum, Boymans, Barazite (FC Utrecht), Ibarra, Nakamba, Kashia (Vitesse), Swinkels, Buijs, Inceman, Gullón, Juric, Milec (Roda JC), Limbombo, Santos, Appiah, Foor, Grot (NEC), Karami (Excelsior), Johansson (AZ).

Mocht een van de genoemde spelers getransfereerd zijn binnen de Eredivisie, dan blijft de kaart op naam staan. Voor spelers die naar het buitenland of de Jupiler League vertrokken zijn heeft de kaart geen consequenties.

Kaarten opgelopen in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal

Voor kaarten opgelopen in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal aan het begin van het seizoen gelden de volgende regels:
 • Een enkele gele kaart heeft geen gevolgen en telt niet mee voor de competitie
 • Bij twee gele kaarten is de betreffende speler geschorst voor een eventuele volgende wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal
 • Een directe rode kaart zal leiden tot een schorsing die ook geldt voor de reguliere competitie

Rode kaarten uit de Beloftencompetitie en KNVB Beker

Wie een directe rode kaart krijgt in de Beloftencompetitie of een wedstrijd om de KNVB Beker mag in de periode dat hij geschorst is ook niet spelen in de Eredivisie. Wie een directe rode kaart in een bekerwedstrijd krijgt zal dus nooit een bekerwedstrijd missen. Twee keer geel in een bekerwedstrijd levert een schorsing voor de eerstvolgende wedstrijd in de KNVB Beker op.

Krijg je tijdens een wedstrijd van het tweede elftal een rode kaart en volgt hierop een schorsing van bijvoorbeeld één wedstrijd, dan geldt de schorsing tot aan het moment dat het tweede elftal de eerstvolgende competitie-, play-off- en/of bekerwedstrijden van de KNVB heeft gespeeld. Wanneer schorsingen alleen gelden voor het tweede elftal, dan wordt dit in het overzicht met straffen opgelegd door de KNVB specifiek vermeldt. Wie in de Beloftencompetitie met twee keer geel het veld uitgestuurd wordt krijgt alleen een schorsing voor die competitie en niet voor wedstrijden in de Eredivisie.

Kaarten uit een buitenlandse competitie die in Nederland ook meetellen

In sommige gevallen telt een in een buitenlandse competitie opgelopen rode kaart en de daarop volgende schorsing ook mee in Nederland. Giorgi Chanturia van Vitesse mocht zo de eerste zeven wedstrijden van het seizoen 2013/2014 niet meedoen vanwege een schorsing die hij opliep toen hij in het vorige seizoen verhuurd was aan Alania Vladikavkaz en betrokken raakte bij een vechtpartij tijdens een wedstrijd. Een op handen zijnde transfer van Andreas Wolf van het Franse AS Monaco naar FC Utrecht in de winterstop ging ooit niet door omdat Wolf nog een schorsing open had staan en de eerste wedstrijden na de winterstop niet mee zou kunnen doen.

Waarvoor kun je een rode kaart krijgen?

In het spelregelboek van de scheidsrechter staat een lange lijst met vergrijpen waarop bestraffing met een rode kaart kan volgen. Deze zijn afkomstig uit Regel 12 van de spelregels van de FIFA. Bij een overtreding moet een scheidsrechten diverse zaken afwegen: is er opzet in het spel? Is er sprake van agressie? Waar wordt de overtreding begaan? Neem je het risico je tegenstander ernstig te blesseren? Ontneemt je een speler een scoringskans? Er zijn zes hoofdgroepen van misdragingen waarop een rode kaart kan komen te staan:
 1. Ernstig gemeen spel
 2. Gewelddadig gedrag
 3. Spugen in de richting van een tegenstander of andere persoon
 4. Het ontnemen van een score of scoringskans door opzettelijk hands
 5. Het begaan van een overtreding op een speler die zich richting doel beweegt en een duidelijk scoringskans heeft
 6. Het gebruik van beledigende of grove taal of gebaren

Daarnaast volgt er ook een rode kaart op het ontvangen van een tweede gele kaart in één wedstrijd.

Hoeveel wedstrijden schorsing bij welk vergrijp?

Wanneer een speler uit het veld gestuurd wordt dan is natuurlijk de vraag hoeveel wedstrijden schorsing hij hiervoor krijgt. Het is aan de KNVB in Zeist om hierover een oordeel te vellen. Wanneer hierover besloten is ontvangt een speler meestal een schikkingsvoorstel. Hier kan eventueel nog tegen in beroep worden gegaan bij de tuchtcommissie. Per geval moet gekeken worden hoe ernstig een overtreding is geweest. Ook wordt bij het bepalen van de strafmaat rekening gehouden met een eventuele voorwaardelijke schorsing die een speler nog heeft staan.

Statistieken seizoen 2016/2017

In het seizoen 2016/2017 zijn in de Eredivisie de volgende straffen opgelegd als gevolg van een (directe) rode kaart:

1 wedstrijd2 wedstrijden3 wedstrijden4 wedstrijden5 wedstrijden
Het ontnemen van een scoringskans8x----
Tackle (op grove wijze)-4x1x--
Tackle (anderszins) of trappende beweging-4x---
Natrappen6x---
Slaande beweging / kopstoot-1x---
Elleboogstoot-----
Hands (ontnemen scoringskans)1x----

Nog te verwerken directe rode kaarten uit speelronde 34:
 • geen

Voorwaardelijke schorsingen niet meegeteld

Voorwaardelijke wedstrijden of extra lange schorsingen als gevolg van een nog openstaande voorwaardelijke schorsing zijn in bovenstaande overzicht niet meegerekend.

Statistieken seizoen 2015/2016

In het seizoen 2015/16 zijn in de Eredivisie de volgende straffen opgelegd als gevolg van (directe) rode kaarten:

1 wedstrijd2 wedstrijden3 wedstrijden4 wedstrijden5 wedstrijden
Het ontnemen van een scoringskans9x----
Tackle (op grove wijze)1x2x1x--
Tackle (anderszins) of trappende beweging-----
Natrappen1x2x---
Slaande beweging / kopstoot-1x---
Elleboogstoot--2x--
Hands (ontnemen scoringskans)2x----

Statistieken seizoen 2014/2015

In het seizoen 2014/15 zijn in de Eredivisie de volgende straffen opgelegd als gevolg van (directe) rode kaarten:

1 wedstrijd2 wedstrijden3 wedstrijden4 wedstrijden5 wedstrijden
Het ontnemen van een scoringskans16x----
Tackle (op grove wijze)1x7x--1x
Tackle (anderszins) of trappende beweging1x----
Natrappen---1x-
Slaande beweging / kopstoot-5x---
Elleboogstoot-----
Hands1x----

Statistieken seizoen 2013/2014

In het seizoen 2013/14 zijn in de Eredivisie de volgende straffen opgelegd als gevolg van rode kaarten:

1 wedstrijd2 wedstijden3 wedstrijden4 wedstrijden5 wedstrijden
Het ontnemen van een scoringskans13x----
Tackle (op grove wijze)2x11x2x--
Tackle (anderszins) of trappende beweging2x----
Natrappen--1x--
Slaande beweging / kopstoot-1x2x--
Elleboogstoot-----
Hands1x----
Onheus bejegenen v.d. scheidsrechter----1x*
Maken van een obsceen gebaar1x----

*De schorsing van vijf wedstrijden werd opgelegd aan Roda JC-speler Krisztián Németh nadat hij met zijn borst tegen de scheidsrechter aan liep en tegen hem verbaal geweld gebruikte uit onvrede over het niet toegekend krijgen van een penalty. Een schorsing van vijf wedstrijden is uitzonderlijk hoog, en kwam in het hele vorige seizoen niet voor. Németh heeft een dag later via de website van zijn club zijn excuses gemaakt voor zijn domme gedrag.

Statistieken seizoen 2012/2013

In het seizoen 2012/2013 zijn in de Eredivisie de volgende straffen opgelegd als gevolg van rode kaarten:

1 wedstrijd2 wedstrijden3 wedstrijden4 wedstrijden
Het ontnemen van een scoringskans13x---
Tackle (op grove wijze)3x5x2x*2x*
Tackle (anderszins) of trappende beweging1x2x--
Natrappen1x2x2x-
Slaande beweging / kopstoot1x---
Elleboogstoot-1x--
Hands2x---
* Twee maal werd de straf extra zwaar vanwege het gedrag van de speler na het ontvangen van de rode kaart waarmee het imago van het voetbal geschaad werd (respectievelijke Pieters en Conboy).

Voorwaardelijke wedstrijden of extra lange schorsingen als gevolg van een nog openstaande voorwaardelijke schorsing zijn hierbij niet meegerekend. Drie maal is een straf uitgedeeld na het beoordelen van de beelden en drie maal betrof het een speler van PSV. Zo kreeg Marcelo een uitsluiting van drie wedstrijden voor een slaande beweging in de wedstrijd Ajax - PSV, kreeg Jeremain Lens een schorsing van drie wedstrijden wegens het na de wedstrijd tegen Feyenoord zoeken van een (gewelddadige) confrontatie met een tegenstander en Dries Mertens moest twee wedstrijden toekijken nadat hij in de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk een slaande beweging had gemaakt buiten het blikveld van scheidsrechter Wegereef.

Schorsing naar aanleiding van de beelden

Indien een speler een overtreding heeft begaan buiten het zicht van de arbitrage en de arbitrage deze overtreding dus niet heeft beoordeeld, dan kan een speler alsnog geschorst worden op basis van camerabeelden. In het seizoen 2015/2016 gebeurde dit zeven maal:
 • Nathan Kabasele van De Graafschap werd voor drie wedstrijden geschort voor het maken van een slaande beweging in een wedstrijd tegen Vitesse. Dit ontging scheidsrechter Martin van den Kerkhof.
 • Richmond Boakye van Roda JC werd voor twee wedstrijden geschorst voor het uitdelen van een elleboogstoot aan Feyenoorder Rick Karsdorp, wat niet was opgemerkt door scheidsrechter Pol van Boekel.
 • Oussama Tannane van Heracles Almelo greep in de tweede ronde van de KNVB Beker wedstrijd tegen Vitesse een tegenstander op agressieve wijze beet en werd na beoordeling van de beelden voor twee wedstrijden geschorst.
 • Mitchell te Vrede werd voor drie wedstrijden geschorst voor het uitdelen van een duw aan Ramon Zomer van Heracles Almelo.
 • Henk Veerman werd voor twee wedstrijden geschorst voor geven van een elleboogstoot aan Aleksandar Bjelica van Helmond Sport in de derde ronde van de KNVB Beker.
 • Simon Gustafson werd voor drie wedstrijden geschorst voor het uitdelen van een elleboogstoot aan Mark-Jan Fledderus van Heracles Almelo.
 • Lion Kaak van De Graafschap moet één wedstrijd toekijken vanwege het trappen van tegenstander Sam Larsson van Heerenveen.
 • NEC moest topscorer Christian Santos drie wedstrijden missen wegens een slaande beweging richting Khalid Karami in de wedstrijd tegen Excelsior.
 • Michiel Kramer moest nadat hij eerder in het seizoen al eens was vrijgesproken twee wedstrijden missen voor het naar de keel grijpen van Etienne Reijnen in de wedstrijd tegen FC Groningen. Doordat Reijnen ten tijde van de hoorzitting over het voorval ziek was werd deze over de bekerfinale heen getild en kon Kramer de finale wel spelen. In de bekerfinale speelde hij met het openingsdoelpunt uiteindelijk een beslissende rol en mistte daarna alleen twee wedstrijden om 'des keizers baard'.

Het wegsturen van een lid van de technische staf of bankspeler

Indien een lid van de technische staf, vaak de hoofdcoach, zijn boekje te buiten gaat door bijvoorbeeld het veld in te lopen of de scheidsrechter of een van de andere arbiters onheus te bejegenen, dan kan hij ook naar de tribune worden gestuurd.

Ook een speler die op de bank zit of een ander lid van de technische staf dan de hoofdcoach kan overigens een kaart krijgen wanneer hij zich misdraagt. Clubarts Jan Rauws van Heracles Almelo overkwam dit bijvoorbeeld in het seizoen 2013/2014 nadat hij verbaal zijn onvrede uitte over het optreden van de arbitrage. Hij kreeg hiervoor één duel voorwaardelijke schorsing.

Het seponeren van een kaart

Het kan zijn dat de scheidsrechter een actie verkeerd waarneemt en onterecht een rode kaart geeft, of dat de overtreding niet op camera is vastgelegd waardoor de strafmaat niet bepaald kan worden. In dat geval kan de KNVB beslissen een directe rode kaart te seponeren. Een gele dan wel tweede gele kaart kan niet worden geseponeerd.

Indien een scheidsrechter de verkeerde speler een gele kaart geeft en deze kaart als zodanig aangeeft op het wedstrijdformulier dan kan de KNVB beslissen de kaart niet te registeren. Dit overkwam Graziano Pellè op in het seizoen 2013/14 in de wedstrijd RKC - Feyenoord. Hij kreeg toen van scheidsrechter Pieter Vink een gele kaart terwijl de overtreding begaan werd door Joris Matthijsen. Na bezwaar van Feyenoord heeft de KNVB toen besloten de kaart niet te registeren. Zou de scheidsrechter de verwisseling op het wedstrijdformulier geschreven hebben, dan had de kaart alsnog op naam van de oorspronkelijke overtreder gezet kunnen worden. In het seizoen 2014/15 overkwam dit speler Jeff Hardeveld van FC Utrecht. Hij kreeg een kaart op zijn naam die eigenlijk bedoeld was voor teamgenoot Anouar Kali.

2014/2015

In het seizoen 2014/2015 zijn de volgende rode kaarten geseponeerd:
 • Mats Seuntjens van NAC kreeg op aangeven van een assistent een rode kaart wegens duwen en trekken dan wel op de voet stappen van Bart Vriends (Go Ahead Eagles).
 • Vito Wormgoor van ADO Den Haag kreeg rood voor een opzettelijke handsbal waarmee hij tegenstander Verhoek een scoringskans zou hebben ontnomen.
 • Jetro Willems van PSV kreeg in de wedstrijd tegen NAC van scheidsrechter Blom de snelste rode kaart uit de geschiedenis van de Eredivisie. De kaart werd echter geseponeerd; Willems raakte zijn tegenstander Gill Swerts helemaal niet en hield zijn actie juist in.

2015/2016

In het seizoen 2015/2016 zijn de volgende rode kaarten geseponeerd:
 • Rick Karsdorp van Feyenoord kreeg rood van scheidsrechter Blom wegens een harde overtreding op FC Utrecht-speler Chris Kum. De KNVB besloot Karsdorp echter niet te schorsen.
 • Marcel Appiah van NEC kreeg een rode kaart vanwege een grove tackle op Mark-Jan Fledderus. Ook hier vond de KNVB het vergrijp niet ernstig genoeg voor een schorsing.
 • Roda JC speler Tomi Jurić kreeg in een wedstrijd tegen ADO Den Haag een rode kaart voor het geven van een elleboogspeler aan tegenstander Aaron Meijers. De tuchtcommissie van de KNVB zag hiervoor echter onvoldoende bewijs.
 • Ramon Zomer van Heracles Almelo kreeg rood voor het aan het shirt vastgrijpen van Michiel Kramer. De KNVB vond dit onvoldoende voor een schorsing en seponeerde de kaart.
 • Michael de Leeuw werd in de wedstrijd tegen ADO Den Haag naar de kant gestuurd voor een kopstoot in de zij van Tom Beugelsdijk. De Leeuw hoefde geen wedstrijd toe te kijken maar kreeg wel een voorwaardelijke schorsing van één wedstrijd.
 • Wojciech Golla (NEC) kreeg een rode kaart voor het neerhalen van de doorgebroken Timo Letschert in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht. De aanklager vond echter dat een overtreding niet overtuigend bewezen was.

2016/2017

In het seizoen 2016/2017 zijn de volgende rode kaarten geseponeerd:
 • Jason Davidson van FC Groningen kreeg van Richard Liesveld een rode kaart voor het geven van een knietje aan tegenstander Arber Zeneli van Heerenveen. De tuchtcommissie interpreteerde het voorval anders en sprak de speler vrij.
 • Bram Castro van Heracles Almelo werd tegen Willem II uit het veld gestuurd voor het neerhalen van de doorgebroken Obbi Oulare. De tuchtcommissie oordeelde echter dat Castro de speler niet had geraakt.
 • Juninho Bacuna van FC Groningen werd weggestuurd omdat hij in de wedstrijd tegen Feyenoord op de hak van tegenstander Kongolo ging staan. Deze kaart werd echter geseponeerd omdat de overtreding niet zwaar genoeg was voor rood.
 • Jonas Svensson (AZ) kreeg in de laatste wedstrijd van het seizoen tegen FC Utrecht een rode kaart voor het neerhalen van de 'doorgebroken' Richairo Živković. De kaart werd echter geseponeerd omdat werd geoordeeld dat de speler niet doorgebroken was op het moment van de overtreding.

Lees verder

© 2013 - 2017 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Handig om te weten voor je EK-totoHandig om te weten voor je EK-totoWanneer je van plan bent om deel te nemen aan een EK-toto, dan is het handig om deze informatie voorafgaand te lezen. De…
Take 5! Een vlot kaartspel met een heleboel koeienkoppenTake 5! is een leuk en makkelijk te leren kaartspel, waarbij je zo min mogelijk koeienkoppen wilt verzamelen. Met eenvou…
Familie Poen, een poenig kaartspelFamilie Poen, een poenig kaartspelHet is leuk om met een aantal mensen een spel te spelen. Maar als het leeftijdsverschil van de spelers groot is, is het…
Het kaartspel pesten: kaarten, regels en variantenHet kaartspel pesten: kaarten, regels en variantenHet merendeel van de Nederlanders heeft wel eens een potje 'pesten' gespeeld. En nee, we hebben het hier niet over treit…
Het padvinderspelHet padvinderspel is een nostalgisch kaartspel geschikt om een gezellig moment met vrienden, kinderen of familie door te…
Bronnen en referenties
 • www.knvb.nl
 • www.wijzijnvoetbal.nl
 • www.wikipedia.nl

Reageer op het artikel "Eredivisie: gele kaarten, rode kaarten, schorsingen 2016/17"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Jk, 13-12-2014 21:00 #1
Dit klopt niet meer! Geschorst na 5, 10 en dan na elke kaart.

Infoteur: Dessal
Laatste update: 26-05-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Schrijf mee!