InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Opzettelijk gele kaart pakken: schorsing en geldboete

Opzettelijk gele kaart pakken: schorsing en geldboete

Opzettelijk gele kaart pakken: schorsing en geldboete Het opzettelijk pakken van een gele kaart in bijvoorbeeld de Champions League kan leiden tot een extra wedstrijd schorsing en een geldboete. Het komt voor dat spelers opzettelijk een gele kaart pakken voor bijvoorbeeld tijdrekken met als doel een schorsing opgelegd te krijgen voor een volgende, onbelangrijke wedstrijd en weer met een schone lei te beginnen aan de volgende fase van het toernooi. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer een club voor de laatste poulewedstrijd van een toernooi al zeker is van het bereiken van de volgende ronde waardoor de laatste wedstrijd voor hen niet meer van belang is.

Schorsing voor opzettelijke gele kaart


Schorsing na directe rode kaart of twee gele kaarten

In het voetbal geldt dat wie in één wedstrijd een directe rode kaart of twee gele kaarten ontvangt het veld moet verlaten. Daarna volgt - mits de kaart niet wordt geseponeerd - een schorsing voor één of meer van de volgende wedstrijden. Bij twee gele kaarten is dit een automatische schorsing van één wedstrijd voor de competitie waarin de sanctie is opgelopen. Na een rode kaart bepaalt de tuchtcommissie de lengte van de schorsing. Hiertegen kan een club eventueel in beroep gaan, waarna een commissie van beroep zich over het voorval buigt. Een schorsing naar aanleiding van een directe rode kaart telt voor alle competities in het betreffende land. Zo is iemand die na een directe rode kaart in de competitie geschorst wordt mogelijk ook geschorst voor een bekerwedstrijd of play-off duel. Tegen een tweede gele kaart kan men niet in beroep gaan. Deze kan alleen komen te vervallen wanneer hij aan de verkeerde speler is gegeven of de kaart door de scheidsrechter onjuist op het wedstrijdformulier is geadministreerd.

Schorsing na meerdere gele kaarten in één competitie

Naast schorsingen naar aanleiding van uitsluitingen tijdens een wedstrijd geldt in alle competities tevens dat iemand geschorst kan worden na het ontvangen van een bepaald cumulatief aantal gele kaarten. Zo wordt men in de Eredivisie geschorst na het ontvangen van in totaal vijf of tien gele kaarten gedurende het seizoen. Dit leidt dan tot een automatische uitsluiting voor één competitiewedstrijd. In veel toernooien met een structuur waarbij eerst een poulefase en daarna een knock-out fase gespeeld wordt is het vaak zo dat op een bepaald moment gedurende het toernooi een streep getrokken wordt waarbij de inmiddels opgelopen kaarten worden gewist en iedereen met een schone lei begint. Zo is het bijvoorbeeld in de Champions League en Europa League zo dat alle gele kaarten na de kwartfinale vervallen. Normaliter is men in deze competities geschorst na drie gele kaarten. Deze regel is in het leven geroepen om de kans te verkleinen op het wrange scenario dat een speler geschorst is voor de finale op basis van cumulatieve gele kaarten.

Opzettelijk een gele kaart pakken

Er kunnen zich in het voetbal situaties voordoen waarin het voor een speler gunstig is om een gele kaart te pakken. In een competitie als de Eredivisie zal dit niet zo snel voorkomen omdat iedere wedstrijd van belang is. In een toernooi zoals de Champions League kan het echter zo zijn dat iemand tijdens de voorlaatste wedstrijd van de poule op twee gele kaarten staat - en dus 'op scherp staat' - maar het betreffende team al verzekerd is van plaatsing voor de volgende ronde. Het laatste pouleduel doet er dan niet meer toe. Het kan dan voordelig zijn voor de speler in kwestie om in het voorlaatste pouleduel een gele kaart te pakken zodat men voor de laatste, onbelangrijke poulewedstrijd geschorst is en men in de achtste finale weer gewoon mee kan spelen.

In 2010 liet trainer Jose Mourinho van Real Madrid zijn spelers Xabi Alonso en Sergio Ramos bij een 4-0 voorsprong opzettelijk een tweede gele kaart pakken zodat zij de laatste groepswedstrijd geschorst zouden zijn en met een schone lei aan de knock-out fase konden beginnen. De UEFA beoordeelde dit toen als onsportief gedrag en legde trainer Mourinho een schorsing en een geldboete op. De spelers zelf kregen alleen een geldboete. Naar aanleiding van dit voorval zijn de regels met betrekking tot het opzettelijk pakken van gele kaarten bovendien aangescherpt.

Extra schorsing bij bewezen opzettelijke gele kaart

Het opzettelijk pakken van een gele kaart wordt door de UEFA sinds 2010 geschaard onder de overtredingen van Artikel 15 van de UEFA Disciplinary Regulations, waarin onder meer onsportief gedrag wordt genoemd als grond voor een schorsing. Constateert de UEFA dat een speler opzettelijk een gele kaart pakt dan zal het een onderzoek instellen, naar aanleiding waarvan het de hoogte van de schorsing kan verhogen van één naar twee wedstrijden en een geldboete op kan leggen. Zo'n onderzoek viel bijvoorbeeld Real Madrid-speler Dani Carvajal ten deel toen hij in 2017 in het Champions League duel tegen Apoel Nicosia bij een 7-0 voorsprong in de 90ste minuut een gele kaart kreeg voor volkomen overbodig tijdrekken.
© 2017 - 2018 Dessal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Familie Poen, een poenig kaartspelFamilie Poen, een poenig kaartspelHet is leuk om met een aantal mensen een spel te spelen. Maar als het leeftijdsverschil van de spelers groot is, is het…
Penalty én rode kaart na hands: terecht of niet?Penalty én rode kaart na hands: terecht of niet?Een penalty en rode kaart na hands in het strafschopgebied: is dat terecht of niet? De spelregels van het voetbal bepale…
Dinamo Zagreb - AFC Ajax in de Champions League 2011-2012Dinamo Zagreb - AFC Ajax in de Champions League 2011-2012Op dinsdag 18 oktober 2011 speelde AFC Ajax in het Maksimir stadion tegen Dinamo Zagreb voor de UEFA Champions League. D…
Een leuk kaartspel: OorlogjeEen leuk kaartspel: OorlogjeOorlogje is een kaartspel waarbij je geluk nodig hebt. Het is een kansspel dat over de hele wereld gespeeld wordt. Het k…
Eredivisie: gele kaarten, rode kaarten, schorsingen 2018/19Eredivisie: gele kaarten, rode kaarten, schorsingen 2018/19Wanneer je in de Eredivisie in het seizoen 2018/19 je vijfde of tiende gele kaart krijgt levert dit een schorsing op. He…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: NathanF, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://www.knvb.nl/info/171/procedure-na-gele-rode-kaart
  • https://www.uefa.com/uefachampionsleague/news/newsid=2461929.html
  • https://www.thoughtco.com/champions-league-yellow-card-rule-3557352
  • https://sportnieuws.nl/voetbal/buitenland/carvajal-mogelijk-extra-lang-geschorst-opzettelijk-geel/

Reageer op het artikel "Opzettelijk gele kaart pakken: schorsing en geldboete"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dessal
Laatste update: 22-02-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!