Hockey spelen met een hockeyhandschoen

Hockey spelen met een hockeyhandschoen Wanneer je hockey speelt is het zaak jezelf goed te beschermen tegen blessures. In Nederland zijn in het amateurhockey scheenbeschermers en bitjes al verplicht. Bij de korte corners is het daarnaast mogelijk gebruik te maken van een gezichtsmasker. Een andere vorm van bescherming waarvoor soms gekozen wordt is een speciale hockeyhandschoen. Deze hockeyhandschoenen beschermen de hand en vingers tegen een impact van stick of bal. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen. Waar de een genoegen neemt met protectie voor de buitenkant van de hand voelt een ander zich vrijer in het laag bij de grond verdedigen wanneer ook de vingers beschermd worden.

Hockeyhandschoen biedt bescherming voor de hand


De gevaren van hockey

Veldhockey is geen ongevaarlijke sport. Naast het gevaar van rondzwierende hockeysticks is vooral het gevaar dat de keiharde hockeybal met zich meebrengt berucht onder spelers. Een hockeybal die in officiële wedstrijden gebruikt wordt weegt tussen de 156 gram en 163 gram en heeft een omtrek variërend van 22,4 tot 23,5 centimeter. Op en waterveld wordt vaak gebruik gemaakt van een bal met putjes, anders is deze meestal egaal. Bij herenwedstrijden op internationaal topniveau worden met een push snelheden van meer dan 100 kilometer per uur gehaald. Op amateurniveau gaat het er iets rustiger aan toe, maar wie door een hockeybal geraakt wordt kan hier een fikse blessure door oplopen.

Verplichte en optionele bescherming

Hockeyers zijn verplicht om tijdens wedstrijden scheenbeschermers te dragen. Daarnaast is voor amateurs sinds augustus 2015 het dragen van een gebitsbeschermer verplicht. Ook de internationale hockeyfederatie FIH erkent het gevaar dat het spel met zich meebrengt en daarom zijn regels die de veiligheid van de spelers beschermen erg belangrijk. Zo zijn scheidsrechters tijdens een wedstrijd erg strikt met affluiten voor gevaarlijk spel en schrijven de regels voor dat een slag op doel op de plank terecht moet komen (een push mag wel boven de plank belanden).

Bij het nemen van een strafcorner is het gemeengoed dat verdedigers een masker dragen. Vaak dragen in dit geval alleen de lijnstoppers een masker. Bij wedstrijden op lager niveau worden vaak ook maskers gedragen door de uitlopers. Dit komt omdat hier het gevaar van de zwaaiende sticks relatief groter is. Door een betere techniek is hier op hoger niveau minder sprake van. De regels schrijven voor dat verdedigers een masker mogen dragen, het gebruik ervan is dus niet verplicht. De gezichtsmaskers zijn er in vele vormen en maten. Zo gebruiken sommige spelers een gezichtsmasker van kunststof met openingen voor de ogen terwijl anderen een masker gebruiken dat meer wegheeft van een keepersmasker. Belangrijk is dat het masker snel kan worden op- en afgezet om het spel niet onnodig te vertragen.

Het dragen van een hockeyhandschoen voor extra bescherming

Naast het gezicht en de schenen zijn bij het hockey ook de handen en de vingers extra gevoelig voor blessures. Zeker wanneer je laag bij de grond verdedigt met je stick loop je het risico om de bal op de hand gespeeld te krijgen. Daarnaast is er ook het risico dat je in een duel door de tegenstander met de stick op de buitenkant van de hand geraakt wordt. Zware kneuzingen en breuken in de hand en vingers zijn bij hockey dan ook niet ongewoon. Om zich tegen dit gevaar te beschermen dragen sommige hockeyers een speciale hockeyhandschoen om de niet-dominante hand. Hockeyhandschoenen zijn er in veel verschillende uitvoeringen, zodat het altijd mogelijk is om een type handschoen te vinden die voor jou comfortabel is. Ook kun je aan beide handen een handschoen dragen om jezelf te beschermen bij het vallen op het kunstgrasveld.

Protectie voor beide handen

Je kunt kiezen voor een neopreen spelershandschoen met protectie voor alleen de hand. Deze handschoenen laten de vingers vrij en beschermen uitsluitend de handpalm en buitenkant van de hand. De bescherming voor de handpalm komt goed van pas wanneer je op kunstgras speelt. Wanneer je een schuiver maakt en jezelf opvangt op de handen dan kan dit tot brandplekken op de handpalmen leiden. Door handschoenen te dragen voorkom je dit. Deze worden dan gedragen aan beide handen. Vaak hebben deze handschoenen een patch bovenop de hand om te beschermen tegen contact met de bal of de stick van de tegenstander.

Protectie voor hand en knokkels (eenzijdig)

Het is daarnaast ook mogelijk om te kiezen voor een handschoen die uitsluitend de buitenkant van de hand beschermt tegen een impact van bal of stick. Dit type handschoen heeft een dikke foamlaag aan de buitenkant die een dergelijke impact goed absorbeert en wordt alleen links of alleen rechts gedragen (aan de niet-dominante hand). Deze handschoenen hebben vijf straps die over de vingers geschoven worden waardoor je verder met de handpalm direct contact houdt met de eigen stick voor een optimale grip. Dit is ideaal voor spelers die wel de hand willen beschermen maar het niet fijn vinden om nog een stukje stof tussen hand en stick te hebben. Ook op hoog niveau zie je dat dit type handschoen gedragen wordt. Zo speelt bijvoorbeeld international Ellen Hoog steevast met dit materiaal.

Protectie voor hand, knokkels en vingers (eenzijdig)

Je kunt daarnaast ook kiezen voor een volledige handschoen die naast de hand en de knokkels ook de volledige vingers beschermt. Deze handschoenen hebben qua uiterlijk meer weg van een groot uitgevallen keepershandschoen zoals deze in het voetbal gedragen worden. Ze bieden optimale bescherming voor de complete hand. Voor de vingerprotectie wordt gebruik gemaakt van dik foam in verschillende compartimenten zodat je optimale bewegingsruimte voor de vinger behoudt. Het is mogelijk om te kiezen voor een handschoen die alleen de duim vrijhoudt of een waar ook de duim (gedeeltelijk) in gaat.

Waar kun je hockeyhandschoenen kopen?

Hockeyhandschoenen kun je online kopen of in de grotere sportwinkels met een eigen hockeyafdeling. Merken met een breed assortiment aan handschoenen zijn onder andere Adidas, Brabo, Grays, Dita, Gryphon, Malik, Reece, TK Hockey, Stag en Indian Maharadja.
© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sieraden: Aparte ringen trendsEen cocktailring is al jaren een statement sieraad, maar we zien steeds meer andere soorten ringen voorbijkomen. Zoals d…
Pijn in vingerkootjes of knokkels; oorzaak en behandelingPijn in vingerkootjes of knokkels; oorzaak en behandelingPijnlijke vingerkoortjes of pijn in de vinger gewrichten/knokkels komt veel voor. Pijnlijke knokkels of vingerkootjes ku…
Gekneusde knokkel: oorzaken, symptomen en behandelingGekneusde knokkel: oorzaken, symptomen en behandelingEen gekneusde knokkel komt relatief vaak voor. Je knokkels zijn sterke botten in je hand die je vingers het vermogen gev…
Gebroken knokkel: symptomen, oorzaken en behandelingGebroken knokkel: symptomen, oorzaken en behandelingDe meest voorkomende oorzaak van een gebroken knokkel is een slag tegen een hard oppervlak, zoals een muur of een deur.…

Boccia: sport op de Paralympische SpelenBoccia: sport op de Paralympische SpelenBoccia is een sport die wordt beoefend op de Paralympische Spelen. De sport vertoont veel overeenkomsten met andere spor…
Mannenhockey in de 20e eeuw, succesvolste jaren (1996-2000)Mannenhockey in de 20e eeuw, succesvolste jaren (1996-2000)De Nederlandse hockeymannen kunnen trots zijn op wat ze in de loop der jaren hebben gepresteerd. Bijvoorbeeld in 1973 we…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fourthandfifteen, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • https://hockeygear.eu/nl/protectie/hockeyhandschoenen/
  • http://www.gosport.nl/hockey/bescherming/hockeyhandschoenen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hockey#De_bal
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 11-12-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.