De juiste yoga omgeving

De juiste yoga omgeving In feite kan je overal je yogaoefeningen doen, maar voor de concentratie en ter stimulering van het goede gevoel, is het zinvol de omgeving een beetje aan te passen of er een op te zoeken die je het juiste gevoel geeft. En dan blijkt dat die eenduidigheid eigenlijk helemaal niet zo eenduidig is. Wat zijn randvoorwaarden en waar moet je op letten?

Yoga

Yoga wordt alsmaar populairder en de yogascholen schieten als paddenstoelen uit de grond. Yoga is gezond voor lichaam en geest en dus kan je het niet genoeg stimuleren dat mensen bewegen en dus ook onder meer aan yoga doen. Yoga is natuurlijk meer dan bewegen en het versterken van de spieren. Het is een soort levensstijl waar een goede ademhaling, de juiste lichaamshouding, geestelijke rust en optimale concentratie c.q. focus de boventoon vieren. Het is een ieder aan te raden om eens een poging te wagen. Vele yogascholen geven gratis proeflessen.

De omgeving

Dan denken we aan de plaatjes in de studio waar alles pastel is, de zon binnen schijnt of beter nog waar je buiten aan een zonovergoten strand je oefeningen doet. Op zich is dat ook niet verkeerd, maar de praktijk is lang niet altijd zo en toch kan een omgeving je beïnvloeden.

Bron: Antonika, PixabayBron: Antonika, Pixabay

Wat is belangrijk?

De basis die algemeen wordt aangegeven is dat rust belangrijk is, dit vergemakkelijkt het concentratieproces. Zeker met de kennis dat veel mensen in een drukke maatschappij continu indrukken opdoen, het komt feitelijk de hele dag op je af en je kunt er zelfs niet omheen. Als je er dan voor kiest om aan yoga te gaan doen, dan is het een basis om niet nog meer indrukken op je af te krijgen als je bezig bent. Waar moet je op letten:

  • Het begint met iets heel primairs als de omgeving rustig te laten zijn. Als je druk in je hoofd bent of als je je niet gemakkelijk kunt concentreren, is de omgeving belangrijk. Als je dit tijdens je yogaoefeningen traint, moet de kat niet op het spek gebonden worden en zorg dus voor een omgeving zonder al te veel “gedoe” in frutsels in de omgeving en storende geluiden. Geen elektronica dus, weg telefoon of muziek en geen televisieschermen. Als je muziek op de achtergrond aanzet, die de sfeer kan verhogen, neem dan rustige muziek (er zijn bijvoorbeeld speciale yoga cd’s) en zet deze zo dat het net hoorbaar is.
  • Felle kleuren zijn meer uitgesproken dan pastelkleuren en dat maakt dat je geest – onbewust – eerder kan reageren bij een felle kleur bijvoorbeeld in een schilderij, op de muur etc. Een stukje neutraliteit met wit, off wit of een heel zachte pastel voorkomt dit.
  • Foto’s kunnen wel, maar in de stijl die rust uitstraalt. Er zijn speciale yoga posters/ grote foto’s, veelal in natuurlijke kleuren of zelfs alleen met natuuropnamen.
  • Licht vooral niet te scherp maken, dat voelt vaker niet prettig/ontspannen aan, dus in een dergelijke omgeving ook niet. Diffuus kunstlicht of zonlicht, afhankelijk hoe fel de zon schijnt en eventueel dempen met screens of iets dergelijks.
  • Dit laatste is wel lastig, want de natuurlijke omgeving is voor veel yogadocenten een perfecte omgeving om les te geven. Zon, niet te fel, rond de 20 graden en eventueel een heel zacht briesje. Maar ja, dat komt niet vaak voor in Nederland!
  • Een vroege of na zomerse dag op de hei kan ook een perfecte omgeving zijn om yoga te beoefenen. Zoek wel een rustig plekje uit, om verstoring te voorkomen.
  • Sommige mensen hebben iets met geuren en dan kan het binnen prettig zijn een geurkaars aan te steken of olie op een brander. Vergewis je er van dat het geen chemisch ruikend geurtje is, dat kan eerder storend werken.
  • Als je naar de afmeting van een ruimte kijkt, is de voorkeur heel divers. Sommige mensen vinden juist een grotere ruimte prettiger, waar andere de intimiteit opzoeken. Het heeft te maken met de veiligheid die je als individu ervaart.
  • De yogascholen in een kleinere setting waar een mooi uitzicht is, worden ook als zeer prettig ervaren. Tja, met flinke ramen en groen ervoor, aangevuld met mooie bloemen, brengt je een heel eind.

Hulp bij concentratie nodig?

Juist vanwege die drukke maatschappij en alle indrukken de hele dag door, is een moment van concentratie op een “lege geest” goed. Dat kan in combinatie met yoga zijn, een meditatiemoment of zomaar een stilte moment. Natuurlijk is je geest helemaal leeg maken een utopie, maar enkele momenten van stilte helpen je wel op weg en geven je energie.

De concentratie verhoog je door de juiste omgeving, zoals boven omschreven. Toch werkt voor menigeen ook een kaars op ooghoogte of net iets lager, voor je neer te zetten. Langzaam laag je je oogleden zakken en slechts door je wimperharen kijk je geconcentreerd naar de vlam in de kaars. Focus je blik hierop en blijf dit doen, de eerste hoge gedachten stromen na een minuut of wat zeker weg. Let op... één minuut lijkt niets, maar voelt bij volledige stilte heel lang.

Tot slot

Als je aan yoga gaat doen, voel dan eerst of een omgeving je aanstaat, zeker als je moeite hebt met je concentratie. Een omgeving moet direct goed voelen en dat kan een thuis gevoel zijn, gewoon het warme-deken-gevoel of een oase van licht en lucht. Haal tijdens zo’n moment goed diep adem en laat de zuurstof naar je onderbuik stromen. Zo kom je bij je kern en het dichtst bij jezelf.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Yoga maakt je slankYoga maakt je slankYoga maakt je slank, lenig en sterk, het is goed voor je bloedsomloop, verbeterd je concentratie vermogen, is goed voor…
Power Yoga: inspanning maar ook ontspanningPower Yoga is een heel actieve vorm van Yoga. Hij wordt opgebouwd rond zonnegroeten, bewegingsreeksen die vrij intensief…

Schansspringer Michael Edwards, bekend als Eddie the EagleSchansspringer Michael Edwards, bekend als Eddie the EagleVeel sportliefhebbers hebber er alles voor over om ooit eens deel te nemen aan de Olympische Spelen. Voor velen van hen…
Het Olympisch diploma: vereisten en Nederlandse winnaarsHet Olympisch diploma: vereisten en Nederlandse winnaarsHet Olympisch diploma wordt uitgereikt aan sporters die tijdens de Olympische Spelen een plek bij de beste acht in een d…
Bronnen en referenties
  • www.niiraja.nl
  • Afbeelding bron 1: Antonika, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.