Schansspringer Michael Edwards, bekend als Eddie the Eagle
Veel sportliefhebbers hebber er alles voor over om ooit eens deel te nemen aan de Olympische Spelen. Voor velen van hen geldt dat meedoen belangrijker is dan winnen. Zo wist de Brit Michael Edwards, beter bekend als Eddie Edwards of Eddie the Eagle, in 1988 voor Engeland mee te doen als schansspringer aan de Olympische Winterspelen van Calgary. Op beide disciplines van het schansspringen, waaraan Edwards deelnam, eindigde de Brit als laatste. Door deze Olympische prestatie wordt Edwards gezien als de slechtste Olympische schansspringer uit de geschiedenis van de Olympische Winterspelen. Desondanks is Edwards, met dank aan zijn flamboyante verschijning, onder zijn bijnaam Eddie the Eagle wereldberoemd geworden.
Michael Edwards of Eddie Edwards
Michael Edwards, vooral bekend onder de namen Eddie Edwards of Eddie the Eagle, deed in 1988 mee aan de Olympische Winterspelen van Calgary. Hij was de eerste schansspringer uit de geschiedenis van de Olympische Winterspelen die uit kwam voor Groot-Brittannië. Door zijn deelname aan de Olympische Winterspelen werd Eddie Edwards immens populair. Zijn populariteit had Eddie Edwards echter niet te danken aan zijn Olympische prestaties, maar aan zijn onkunde en flamboyante verschijning.
Postuur
Eddie Edwards was, in vergelijking met de andere deelnemers, zeer zwaar en stevig. De overige schansspringers die in 1988 deelnamen aan de Spelen van Calgary bij het schansspringen wogen minimaal acht kilogram minder dan het gewicht van 82 kilogram van Eddie the Eagle. Daarnaast droeg Eddie the Eagle een grote bril. Tijdens de wedstrijden besloegen de glazen van deze bril herhaaldelijk. Eddie Edwards werd uiteindelijk, zowel op de 70 meter- als op de 90 meter-schans, laatste.
Eddie the Eagle
Michael Edwards, die tijdens de Olympische Winterspelen van 1988 al Eddie Edwards werd genoemd, hield aan zijn optreden aan de Olympische Winterspelen van 1988 zijn bijnaam Eddie the Eagle over. Deze bijnaam had de schansspringer te danken aan zijn manier van springen en landen. De houding van Edwards werd vergeleken met de vallende duik van een adelaar.
Duizenden fans
Terwijl de immense populariteit van Eddie the Eagle in Engeland al tijdens de Olympische Winterspelen in Engeland goed merkbaar was. Toch was de populariteit voor Eddie bij thuiskomst een hele grote verrassing. Op het moment dat de Brit vanuit Calgary terugkeerde naar Engeland, werd Eddie the Eagle op het vliegveld van Londen opgewacht en ontvangen door tientallen politieagenten.
Politie
De politiemacht probeerde de vele duizenden fans, die op het vliegveld aanwezig waren, in bedwang te houden. De fans waren speciaal voor deze Britse held naar het vliegveld van Londen afgereisd. Op het vliegveld raakten zelfs enkele fans van slaags met elkaar.
Eddie the Eagle-regel
Na de Olympische Spelen van Calgary werden, na 1988 door het Internationaal Olympisch Comité (IOC), de kwalificatie-eisen aangescherpt. De aanscherping van deze regels moesten er voor zorgen dat onbekwame sporters, zoals Eddie the Eagle door het IOC werd gezien, konden worden geweerd van deelname aan de Olympische Winterspelen. Door deze regels lukte het ook Eddie the Eagle, na de Olympische Winterspelen van 1988, niet meer om zich nogmaals voor de Olympische Winterspelen te plaatsen.
Vierschansentoernooi 2013
Begin december 2013 werd bekend gemaakt dat Eddie the Eagle in 2013 als testspringer in actie zou komen. Eddie the Eagle zou op nieuwjaarsdag, tijdens de traditionele en zeer populaire schansspringwedstrijd in Garmisch-Partenkirchen, testspringer zijn. De schansspringwedstrijd in Garmisch-Partenkirchen is een onderdeel van het Vierschansentoernooi. Dit spektakel ging uiteindelijk niet door, omdat de wereldskibond FIS in verband met veiligheidsredenen, geen toestemming gaf. Om zijn fans niet teleur te stellen maakte Eddie the Eagle, voorafgaande aan de wedstrijden van Obersdorf, een demonstratiesprong, waarbij hij sprong vanaf een minischans. De wedstrijden van Obersdorf werden eveneens gehouden in het kader van het Vierschansentoernooi.
Olympische Winterspelen 2014
Na zijn vergeefse pogingen om deel te nemen aan de Olympische Winterspelen in Albertville (1992), Lillehammer (1994) en Nagano (1998), maakte Eddie the Eagle in 2014 zijn rentree op de Olympische Winterspelen van Sochi. Echter, Eddie deed niet als sporter mee aan de spelen van 2014, maar leverde dagelijks een bijdrage aan het NOS avondprogramma Studiosportwinter. Eddie the Eagle verzorgde tijdens Studiosportwinter 2014 de rubriek: 'May doon is balangreykah don winnan'. In deze rubriek presenteerde Eddie the Eagle dagelijks op een ludieke wijze sportfragmenten, waarbij het centrale motto was: "meedoen, is belangrijker dan winnen". In deze rubriek werd onder anderen aandacht besteed aan het Jamaicaanse bobsleeteam. Het Jamaicaanse bobsleeteam deed in 1988 mee aan de Olympische Winterspelen van Calgary en vormde de basis voor de Walt Dinsey film Cool Runnings. Cool Runnings ging, vijf jaar na de Olympische Winterspelen van 1988, in 1993 in première.
Film
In 2016 kwam de Brits-Amerikaanse sportfilm Eddie the Eagle uit. De film geregisseerd door Dexter Fletcher vertelt het levensverhaal van Edwards. De hoofdrollen van deze film worden vertolkt door Taron Egerton en Hugh Jackman