Oranje jurkjes en HolánDress voor het WK voetbal in Brazilië

Oranje jurkjes en HolánDress voor het WK voetbal in Brazilië Biermerken en winkelketens nemen ontwerpers in de arm om jurkjes te ontwerpen voor Europese- en Wereldkampioenschappen voetbal. Sinds het Bavariajurkje, dat bij het EK in Zuid-Afrika in 2010 geïntroduceerd werd en een doorslaand succes werd, willen meer merken zich profileren met een fleurig oranjekleedje. De eerste generatie oranjejurkjes worden op tweedehands websites aangeboden en nieuwe ontwerpen dienen zich aan. Het volle voetbalstadion vaart er wel bij, want het is een feestelijke bedoening.

Oranjegekte

Het is grappig en feestelijk en het past bij de oranjegekte die we aantreffen in de periodes rond voetbalevenementen waar het Nederlands elftal aan meedoet. Hoe beter Oranje speelt, hoe oranjer Nederland wordt. Rondom de oranjejurkjes is grote handel ontstaan. Merken grijpen hun kans om acties kracht bij te zetten en ontwerpers en producenten van de kledij spinnen daar weer garen bij. Het is een prachtkans voor extra omzet. Hier en daar wordt zelfs gesproken van ‘oranjejurkjes-oorlog.’ Jurkjes worden nagemaakt en in winkelketens verkocht en ontwerpers en opdrachtgevers proberen elkaar de loef af te steken met het meest aansprekende jurkje.

De supporterskledij kan mee in het koffertje naar Brazilië - daar wordt in 2014 om het wereldkampioenschap gevoetbald - om daar de steden op te kleuren met oranje. Of we trekken het hier in Nederland aan: thuis, in de kroeg, op de camping of waar we ook maar bijeen zijn om de voetbalwedstrijden te zien en feest te vieren.

HolánDressHolánDress

Bavaria Brazilië jurk - HolánDress

In navolging van het enorme succes van de Dutch Dress in 2010 en de V-dress in 2012, liet Bavaria voor het WK 2014 in Brazilië een nieuw jurkje ontwerpen. Op 8 mei 2014 presenteerde het biermerk de Bavaria HolánDress, een oranje jurkje dat aan twee kanten te dragen is. Behalve een oranje jurk is het ook een feestelijke Braziliaanse jurk met bloemdessin. Bavaria adverteert er onder meer op televisie mee met een leuke reclameboodschap, waarin model en actrice Luisa Moraes het jurkje aanprijst.

Bavaria gaf ondermeer de Braziliaanse topontwerper Pedro Lourenço de opdracht zich over een passend ontwerp te buigen. Het jurkje is in de supermarkten en bij tankstations aan te schaffen bij zes blikken Bavaria bier of Bavaria 0.0% voor €12,99 euro.

Bavaria doet met de jurk recht - met een knipoog - aan de Nederlandse geschiedenis van Brazilië.

FlagDress

De FlagDress, een jurk in de kleuren van de Nederlandse vlag, werd bedacht door zes vrienden uit Uden. Het bleek een ongekend succes. De vlag is heel handig ontworpen zodat je er met twee halterbandjes een sexy jurkje van kunt maken. De vrienden startten met het rood-wit-blauw van Nederland, maar door het succes van die FlagDress is het nu ook te koop in kleuren van andere landen. Tien WK-landen kunnen zich verheugen in hun eigen FlagDress. De vrienden bedachten de jurk in een avondbrainstormsessie. Ze zochten een antwoord op het mega-succes van het Bavariajurkje uit 2010. Textielketen Zeeman omarmde het plan en verkocht de FlagDress voor € 14,95.

Flagsible

Drie vriendinnen bedachten ook een jurkje op basis van de kleuren van de vlag. Ze droegen het zelf tijdens een koningsdaggala van de Nederlandse ambassade in China en de reacties die ze kregen waren lovend. De originele jurk, ze noemen hem (ook) Flag Dress of Flagsible, wordt passend gemaakt en is daarom ook wat duurder dan de meeste oranje jurkjes. De drie vriendinnen ontwierpen de jurk, die te dragen is op Koningsfeesten en oranjefestijnen, en namen hem in productie. Het is een chique jurkje geworden, in drie varianten. Er zijn namelijk drie verschillende halzen, een hoge hals, een lage hals en een v-hals. De jurkjes worden ook in de wat grotere maten gemaakt. Het model is goed en ze zijn zo mooi, dat ze ook bij een maatje meer goed staan. Aansluitend werd een webwinkel opgezet waar de jurkjes op maat zijn te bestellen: www.flagsible.nl of www.vlaggenjurkje.nl Het kost, online besteld, € 54,95.

Beate Uhse WK-jurk

Beate Uhse, de groothandel in erotische producten met tientallen winkels Nederland, levert een sexy oranje halterjurk met striksluiting in de nek en een elastische boord aan de rugzijde. De jurk kost slechts € 14,99 (daar komen nog wat portokosten overheen, zoals bij alle online bestellingen) en is in de maten 36, 38 en 40 verkrijgbaar.

Supertrash en DutchDress

Supertrash is het bedrijf van modeontwerpster Olcay Gulsen. Het merk kwam in 2010 als eerste met een oranje WK-jurk, het was de DutchDress, een oranje jurkje met waterval hals en een rood-wit-blauw koordje om de middel.

Bavaria Babes

Het Bavariajurkje van Gulsen werd in Zuid-Afrika wereldnieuws, toen een groep van dertig vrouwen gehuld in de jurkjes, uit het stadion werden gezet. De vrouwen kregen de geuzennaam Bavaria-babes en ze werden geweerd door de FIFA. De voetbalorganisatie zag in de jurkjes sluikreclame voor Bavaria, terwijl ze een exclusief sponsorcontract hadden afgesloten met een ander biermerk.

Schadevergoeding

Gulsen procedeerde met succes tegen winkelketen Blokker. Die verkocht voorafgaand aan het EK in 2012 eenzelfde jurkje, dat verbluffend veel weghad van de 2010 Dutch Dress van Supertrash. Blokker moest de verkoop staken en een schadevergoeding betalen.

Winning Ways Dress

Voor het EK 2012 ontwierp Supertrash the Winning Ways Dress, een jurk die op vele verschillende manieren te dragen is. Hij gaat moeiteloos mee in de oranje jurken collectie van het WK 2014. Het multifunctionele jurkje kost € 9,99. Gulsen ging met dit ontwerp de strijd aan met Bavaria en de V-dress. Het biermerk dat in 2010 zo’n succes had met het Supertrash-jurkje, passeerde in 2012 Gulsen en gaf de opdracht aan Spijkers & Spijkers. Gulsen kwam daarop met haar oranje jurkje dat ze Winning Ways Dress noemde. Als samenwerkingspartner nam ze Albert Heijn in de arm.

Bavaria jurk

Modehuis Spijkers en Spijkers maakte in 2012 speciaal voor het EK voetbal voor Bavaria de V-dress, een rood-wit-blauw en oranje jurk met een V-hals. Het werd de knaller van het kampioenschap. Veel jurkjes werden weggegeven als reclamestunt en er was zelfs een uitdeling van genummerde exemplaren waarvoor de dames in de rij stonden. De jurkjes werden in gelimiteerde oplage uitgegeven en waren te koop in de Bavaria winkel en in supermarkten, bij aankoop van een krat bier. De V van de V-dress stond voor Victory.

See U Soon

Een even oranje maar iets exclusiever jurkje is die van See U Soon. Het jurkje is wat duurder, maar daardoor weet je ook dat niet half Nederland in datzelfde kleedje loopt. Het staat voor €79,95 aangeprezen.

Jurkjes.nl

Op de website van Jurkjes.nl is een keur aan jurkjes te vinden. Je kunt kiezen op merk, prijs, maat, categorie en op kleur. De jurken zijn kort, middel en lang, effen gestreept, gebloemd of geruit. Allerlei soorten en maten zijn leverbaar.

Dutch Dress Oranje

Oranje Dutch Dress heeft een waterval-hals. De jurk is van het merk SAPP Fasion een rood-wit-blauw koord. Om de taille. Het kost nog geen twee tientjes: € 19,95.

Dutch Dress Rood-wit-blauw

Dezelfde jurk is er ook in een rood-wit-blauwe variant, inclusief waterval-hals en koordje voor om de middel. Bij dit jurkje is dat koordje oranje. Het merk is SAPP, te bestellen bij Fashionchick.nl en de prijs is € 19,95.

HolánDress / Bron: Tom Morris, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)HolánDress / Bron: Tom Morris, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Juichpak

Wie geen jurkje aan wil, maar lievere gehuld gaat in een slobberpak, kan het juichpak (juichpyama) van Roy Donders aanschaffen. Donders vond een partner in supermarktketen Jumbo. Het oranje pak met gouden leeuw op het hart is te koop in de Jumbo, als je een spaarkaart voor vijf zegels hebt volgespaard en € 9,99 bijbetaalt. De zegels krijg je bij elke tien euro aan boodschappen. De actie loopt als een trein. Jumbo schafte meer dan 100.000 exemplaren aan en dat worden er meer.

Volgende kampioenschap
Dit alles naar aanleiding van het wereldkampioenschap voetbal in 2014 in Brazilië. Het eerstvolgende Europese- of wereldtoernooi zal ongetwijfeld weer creatieve ondernemers op het oranje spoor zetten.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dress for successDress for successDress for success: hoe ga je netjes gekleed naar een sollicitatiegesprek, wanneer je niet de middelen hebt om nieuwe kle…
De bijnamen van de NederlandersDe bijnamen van de NederlandersNederlanders hebben een aantal bijnamen in het buitenland. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld kaaskoppen. Sinds wanne…

Geen geld voor de sportschool?Geen geld voor de sportschool?Wil jij graag vaker sporten, maar weet je niet goed hoe? Veel mensen geven aan dat ze geen geld hebben voor de sportscho…
Paardensport: een zadel beoordelen door zadeldrukmetingPaardensport: een zadel beoordelen door zadeldrukmetingRuiters en paardenhouders zijn er steeds meer van overtuigd dat goed passend materiaal kan bijdragen tot een gezond en g…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tom Morris, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Wikipedia.org/wiki/Olcay_Gulsen geraadpleegd op 29-5-2014
 • www.fashionchick.nl/p/jurk-dutch/22367191/ geraadpleegd op 29-5-2014
 • www.beate-uhse.ag/index.php?id=3430 geraadpleegd op 29-5-2014
 • www.anotherfashionlover.nl/2012/05/supertrash-winning-ways-dress-supertrash-ek-jurkje/ geraadpleegd op 29-5-2014
 • www.anotherfashionlover.nl/2012/04/new-in-spijkers-en-spijkers-bavaria-v-dress/ graadpleegd op 29-5-2014
 • www.dames.nl/artikelen/2012/06/05/hij-zijn-voetbal-en-jij-het-oranje-jurkje-ek-ready-met-de-leukste-voetbal geraadpleegd op 29-5-2014
 • www.jurkjes.nl/kleuren/oranje geraadpleegd op 29-5-2014
 • www.ad.nl/ad/nl/1003/You/article/detail/3652126/2014/05/09/Oranje-Bavariajurk-in-mum-van-tijd-Braziliaanse-versie.dhtml geraadpleegd op 29-5-2014
 • www.ad.nl/ad/nl/1049/Oranje/article/detail/3627927/2014/04/03/Sexy-FlagDress-moet-opvolger-worden-van-Bavaria-jurk.dhtml geraadpleegd op 29-5-2014
 • www.flagsible.com geraadpleegd op 29-5-2014
 • www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3520873/2013/10/03/Blokker-verliest-zaak-oranje-voetbaljurk.dhtml geradpleegd op 29-5-2014
 • www.metronieuws.nl/entertainment/supertrash-ek-jurkje-olcay-gulsen-bij-albert-heijn/IWIleE!ulYzfc3fxb@LYEMCgfW5w/ geraadpleegd op 29-5-2014
 • www.nieuws.nl/algemeen/20140527/Roy-Donders-krijgt-half-miljoen-euro-voor-juichpakken-bij-de-Jumbo geraadpleegd op 29-5-2014
 • Afbeelding bron 1: Tom Morris, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 16-03-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.