Op zoek naar fun? Doe eens een survivalrun!

Bij survival denk je misschien al snel aan de Belgische Ardennen of aan lange jungletochten. Maar ook in Nederland kun je prima survivallen. Er zijn hier inderdaad geen bergen, maar wel: sloten, bossen, landbouwakkers, zandgronden enz. Onderweg kom je ook gebouwde hindernissen tegen. Bijvoorbeeld: klimtouwen, netten, autobanden, boogschieten en nog veel meer! Survival is een erg veelzijdige sport. Je gebruikt al je spieren, hebt uithoudingsvermogen nodig, doorzettingsvermogen én een beetje inzicht in hoe je een hindernis het beste kan aanpakken. Je kunt in wedstrijdverband meedoen of recreatief.

Wat is een survivalrun?

Bij een survivalrun leg je een parcours af, waarbij je meestal op hetzelfde punt eindigt als waar je begonnen bent. Onderweg kom je natuurlijke hindernissen tegen (bijvoorbeeld water waar je doorheen moet) en niet-natuurlijke (touw)hindernissen. Het parcours moet zo snel mogelijk gelopen worden, maar ook zo goed mogelijk! Dus zonder hindernissen over te slaan.

De regels

De regels voor survival zijn eigenlijk heel simpel. Volg de route (aangegeven met linten) en neem de hindernissen die je tegenkomt. Luister daarbij goed naar de aanwijzingen van de vrijwilligers bij de hindernissen. Zij kunnen precies vertellen hoe je een hindernis moet nemen. Mag je bijvoorbeeld over het net heen klimmen of moet je er onder hangen? Neem je deel aan een wedstrijdsurvival dan krijg je voor de start een rood polsbandje om. Als je een hindernis niet haalt, wordt het rode bandje afgenomen. Een hindernis mis je alleen als je zelf aangeeft dat je de hindernis overslaat. Je mag een onbeperkt aantal pogingen doen om de hindernis te halen. Mis je daarna nog één of meerdere hindernissen dan wordt er een gaatje gemaakt in je survival t-shirt. Voor elke hindernis die je mist wordt 2 uur bij je eindtijd opgeteld. Iemand die geen hindernis gemist heeft, heeft dus bijna altijd een snellere eindtijd dan iemand die een hindernis overslaat.
Ook recreanten krijgen een polsbandje, maar het bandje wordt bij hen niet afgenomen als zij een hindernis niet halen.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk! Een paar punten om op te letten:

Het parcours

Het is handig om alvast het parcours in je op te nemen. Vaak kun je op internet voorafgaand aan de run een lijst vinden met de te nemen hindernissen en zie je een plattegrond van de looproute. Zo weet je waar de lange loopstukken zitten, waar de hindernissen dicht op elkaar gebouwd zijn en hoe zwaar deze hindernissen zijn.

Voeding

Een survivalrun lopen vraagt veel energie. Dus genoeg voeding en drinken is noodzakelijk. Je kunt ervoor kiezen om de avond voor de run pasta te eten. Op de dag zelf zijn o.a. bananen en bruine boterhammen geschikt. Als drank kun je water nemen. Onderweg kom je vaak één of meerdere verversingsposten tegen waar je wat drinken kunt nemen en soms fruit.

Het weer

Survival gaat altijd door, ook bij extreem koud of warm weer.

Bij koud weer
Je kunt een thermoshirt dragen en je insmeren met vaseline. Smeer niet je handen in, dan zijn je handen te glad om de hindernissen te kunnen nemen. Het dragen van handschoenen is niet praktisch, aangezien je bij de hindernissen steeds uit zult moeten doen. Een mogelijkheid is om een paar (warme) sokken kapot te knippen. Als je loopt doe je sokken over je handen en maak je vuisten. Aangekomen bij de hindernis hoef je alleen de sokken op te stropen!

Bij warm weer
Draag ondanks warm weer, wel een lange broek. De touwen schuren erg langs je benen als je een korte broek draagt. Eventueel kun je zweetbandjes dragen. Vaak hebben runs die in de zomer georganiseerd worden veel waterhindernissen in het parcours opgenomen. Dus je kunt regelmatig afkoelen.

Deelnamecategorieën

Survivalsport kun je op meerdere niveaus beoefenen. Of je nou een absolute beginner bent of al jaren actief bent in de (survival)sport. Een overzicht van de categorieën:
CategorieLeeftijd (peildatum = 1 september)Afstand
RecreatiefDe minimumleeftijd verschilt per runKeuze uit diverse afstanden
Top Survival Circuit (T.S.C.)Vanaf 18 jaar15 a 25 km
Runners Up Circuit (R.U.C.) Vanaf 18 jaar7,5 a 15 km
Basis Survival Circuit (B.S.C.)Vanaf 18 jaar6 a 9 km
Jeugd Survival Circuit C (J.S.C. C)10 jaar (op wedstrijddatum) tot 12 jaar4 a 7 km
Jeugd Survival Circuit B (J.S.C. B)12 tot 14 jaar4 a 7 km
Jeugd Survival Circuit A (J.S.C. A)15 tot 17 jaar6 a 9 km

Hindernissen

Tijdens een survivalrun kom je natuurlijke hindernissen tegen. Bijvoorbeeld water. Soms moet je door het water heen waden, onder een duiker (buis onder de weg door, deels gevuld met water) door of kanovaren.

De gebouwde hindernissen zijn heel gevarieerd en vaak creatief. Basiselementen die je regelmatig tegen zult komen zijn:

Apenhang
Een horizontaal gespannen touw (loopt soms wel naar boven of naar beneden). Hier moet je onder hangen.

Daknet

Een net in, zoals de naam al zegt, de vorm van een (schuin) dak. Soms mag je hier over heen, soms moet er ook onder gehangen worden.

Swing-over

Een verticaal klimtouw, meestal bevestigd aan een horizontaal touw waar je een koprol overheen moet maken. Soms zit het klimtouw bevestigd aan een tak of boomstam. De hindernis heet dan budgyswing.

Indianenbrug

Een horizontaal touw waar over heen gelopen wordt, erboven hangt een tweede horizontaal touw om aan vast te houden. Wanneer het bovenste slap hangt, moet deze worden strak getrokken door het maken van een lus. In dat geval wordt de hindernis postmanwalk genoemd

Spaanse Ruiter
Twee palen die schuin tegen elkaar aangezet zijn. Via de eerste paal klim je omhoog, via de tweede paal weer naar beneden.

Ook kun je dingen tegenkomen als: boomstam hakken en slepen of dragen (voor deelnemers vanaf 18 jaar), boogschieten, abseilen, tokkelen (soort kabelbaan), steppen, palletbrug en nog veel meer!!

Moet je sterk zijn?

Met een goede techniek kom je al een heel eind. Een beetje kracht is natuurlijk welkom maar als je de goede technieken gebruikt, zijn de hindernissen al minder zwaar! Bijvoorbeeld touwklimmen: dit kun je doen terwijl je puur aan je armen hangt, maar je kunt ook het touw tussen je voeten klemmen. De laatste manier is een stuk minder zwaar.

Survivalverenigingen

Als je de smaak van het survivallen te pakken hebt (of wil krijgen) kun je aansluiten bij een survivalvereniging. Deze zitten verspreid door heel Nederland. Het is in dat geval verstandig om een verzekering af te sluiten bij de Survivalbond Nederland. Je bent dan verzekerd tegen eventuele ongelukken (hoewel dit niet vaak voorkomt). Ook ontvang je dan het bondsblad.
© 2014 - 2024 Survivallaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom is buiten sporten beter voor je?Waarom is buiten sporten beter voor je?De natuur is goed voor ons - dat is iets wat je misschien al vermoedde, maar het is ook bewezen dat wanneer je buiten sp…
Hobby's van jongerenHobby's van jongerenHobby's zijn belangrijk voor jongeren, maar wat zijn hun hobby's zoal? Onderzoek heeft laten zien dat een groot deel van…
Nordic walking nieuwe sportNordic Walking is sinds 2003 de meest groeiende buitensport van Nederland. Bij Nordic wordt gebruik gemaakt van benen, a…
Strakke billen met de 30 day butt challengeStrakke billen met de 30 day butt challengeWil jij jezelf eens goed uitdagen en tegelijkertijd werken aan je billen? Met de 30 day butt challenge ben je dertig dag…
Bronnen en referenties
  • www.survivalbond.nl, bezocht op 14 juli 2014
Survivallaar (14 artikelen)
Gepubliceerd: 15-07-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.