Bekende bergbeklimmers (alpinisten)

Bekende bergbeklimmers (alpinisten) Het beklimmen van bergen wordt al heel lang door de mens gedaan. De uitdagingen gaan steeds verder. Zo slaagden Reinhold Messner - afkomstig uit Italië - en Peter Habeler - afkomstig uit Oostenrijk - er in 1978 in om de Mount Everest als eerste zonder zuurstof te beklimmen. Voor die tijd waren er al meerdere pogingen ondernomen, maar die mislukten. De Mount Everest is al door vele alpinisten beklommen, maar de Britten George Mallory en Andrew Irvine waren in 1924 te eersten die de top probeerden te halen. Die beklimming hebben ze met de dood moeten bekopen. Daarnaast is Reinhold Messner de eerste mens die alle 'acht duizenders' en hoger heeft beklommen. Wie waren/zijn naast Reinhold Messner verder nog beroemde alpinisten?

Inhoud


Wat is een alpinist

Een alpinist is iemand die bergen beklimt. Naast het woord alpinist wordt ook het woord bergbeklimmer hiervoor ook gebruikt. Het woord alpinist is afgeleid van het woord alpinisme. Naast bergbeklimmen vallen ook ijsklimmen en rotsklimmen onder het alpinisme.

Bekende/beroemde bergbeklimmers (alpinisten)

Door de eeuwen heen zijn er al heel veel mensen geweest die bergen hebben beklommen. Een aantal van hen zijn door de prestatie die ze hebben geleverd "beroemd" geworden. Sommige van hen leven nog, anderen zijn tijdens een beklimming om het leven gekomen. Niet alleen mannen behalen de toppen van bekende bergen. Ook zijn er een aantal vrouwen die dit hebben gepresteerd. Katja Staartjes is de eerste Nederlandse vrouw die de top van de Mount Everest heeft gehaald.

Overleden bergbeklimmers (anno 2020)

De Mount Everest is een van de bergen die overleden bergbeklimmers op zijn geweten heeft. Maar ook de Eiger Nordwand is een berg waarop het meerdere keren fout is gegaan. Welke bergbeklimmers kwamen waar om het leven?

George Mallory

Hij heette voluit George Herbert Leigh Mallory. Hij werd op 18 juni 1886 in Groot-Brittannië geboren en overleed op 8 of 9 juni 1924 tijdens de beklimming van de Mount Everest. In 1921, 1922 en 1924 maakte hij deel uit van de Britse expeditie om de top van de toen nog nooit beklommen Mount Everest te halen. De twee eerste expedities mislukten. In 1924 probeerde hij samen met Andrew Irvine te top te halen. Het is nooit helemaal duidelijk geworden of ze dit uiteindelijk is gelukt. Ze zijn op ongeveer 275 meter onder top voor het laatst gezien. Zijn lichaam werd in 1999 (75 jaar later!) op ongeveer 700 meter onder de top gevonden.

Andrew Irvine

Zijn naam voluit was Andrew Comyn Irvine en had als bijnaam Sandy. Hij is op 8 april 1902 in Groot-Brittannië geboren en overleed op 8 of 9 juni 1924 tijdens de beklimming van de Mount Everest. Deze poging ondernam hij samen met George Mallory. Het lichaam van Andrew Irvine is nooit gevonden.

Toni Kurz

Hij werd op 13 januari 1913 in Berchtesgaden in Duitsland geboren en overleed op 22 juli 1936 in Zwitserland tijdens de beklimming van de Eiger Nordwand. Samen met zijn jeugdvriend Andreas Hinterstoisser, deed hij in de Berchtesgaden Alpen klimervaring op. In 1934 was hij, samen met Andreas Hinterstoisser, soldaat in het Duitse leger. In 1936 deserteerden ze en vertrokken per fiets naar de Kleine Scheidegg in Zwitserland, met als doel de Eiger Nordwand te beklimmen. Helaas heeft hij het niet overleefd. Hij werd maar 23 jaar.

Andreas Hinterstoisser

Hij werd op 3 oktober 1914 in Bad Reichenhall in Duitsland geboren en overleed op 21 juli 1936 tijdens de beklimming van de Eiger Nordwand. Voordat hij in 1935 als beroepsmilitair tot het Duitse leger toetrad, werkte hij bij een bank. In zijn vrije tijd beklom hij samen met zijn jeugdvriend Toni Kurz vele toppen in de Berchtesgaden Alpen. Hij was één van de beste bergbeklimmers uit die tijd. Hij bedacht een speciale tactiek om slingerend van de ene naar de andere kant te komen. Deze tactiek is in de bergsport bekend als de Hinterstoisser Traverse.

Alex Lowe

Hij werd op 24 december 1958 in Amerika geboren en overleed op 5 oktober 1999. Hij was op dat moment de beste bergbeklimmers ooit. Ten tijde van het ongeluk was hij getrouwd met Jennifer en had hij drie jonge zoons. Zijn beste vriend en vaste klimmaat - Conrad Anker - heeft zich na het ongeluk over het gezin van Alex Lowe ontfermd. Uiteindelijk zijn hij en Jennifer in 2001 met elkaar getrouwd.

Op 5 oktober 1999 beklom Alex Lowe samen met onder andere Conrad Anker en een cameraman de berg Shishapangma. Dit is een berg in het Himalayagebergte. Zij werden door een lawine verrast. Conrad overleefde dit, maar Alex Lowe en zijn cameraman David Bridges werden onder een dikke laag sneeuw en ijs bedolven. De lichamen werden nooit gevonden. Iets meer dan zestien jaar later - op 2 mei 2016 - werden door het smelten van het ijs twee lichamen gevonden. Het lijkt er sterk op dat dit de lichamen van Alex Lowe en David Bridges zijn. Op het moment van het drama dat zich toen afspeelde, was Alex Lowe 40 jaar oud en cameraman David Bridges 29 jaar oud.

Heinrich Harrer

Hij werd in 1912 in Karinthië geboren en overleed op 7 januari 2006. Hij werd 93 jaar oud. Voordat hij zich op het alpinisme stortte was hij een sportman. Hij deed namelijk in 1936 mee aan de Olympische Winterspelen in Garmisch-Partenkirchen met het onderdeel skiën. In 1938 beklom hij als eerste - samen met Anderl Heckmair, Fritz Kasparek en Ludwig Vörg - de Eiger Nordwand.

Zijn naam en het boek "Seven years in Tibet", zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In 1939 vertrok hij samen met andere expeditiegangers naar India. Zij werden gevangen genomen. Op 29 april 1944 lukte het hem (na twee eerdere pogingen) om te vluchten en kwam hij in Lhasa, de hoofdstad van Tibet, terecht. Daar kreeg hij een goede band met de Dalai Lama. Doordat in de herfst van 1950 de Chinezen Tibet binnendrongen, moest hij samen met vele anderen vluchten. Uiteindelijk kwam hij pas in 1952 weer terug in Oostenrijk. Over deze belevenissen schreef hij het boek "Seven years in Tibet". Na zijn terugkeer heeft hij vele expedities ondernomen.

Edmund Hillary

Voluit heette hij Edmund Percival Hillary. Hij werd op 20 juli 1919 geboren in Auckland, Nieuw-Zeeland. Hij overleed op 11 januari 2008, op 88-jarige leeftijd. Toen hij een tiener was begon hij al met het beklimmen van bergen in Nieuw-Zeeland. In 1951 ging hij voor het eerst op expeditie naar de Mount Everest. Deze expeditie mislukte. Op 29 mei 1953 lukte het hem samen met Tenzing Norgay (hij was een sherpa) om de top als allereerste bergbeklimmers te halen. In de periode 1955-1958 was hij expeditieleider van het British Commonwealth Trans-Antarctic Expedition, waarbij op 4 januari 1958 de Zuidpool werd bereikt.

Tenzing Norgay

Hij werd op 15 mei 1914 geboren en overleed op 9 mei 1986. Hij was de sherpa van het expeditieteam dat in mei 1953 trachtte de Mount Everest te beklimmen. Dit lukte hem samen met Edmund Hillary. Zoon Jamling Tenzing bereikte in 1996 samen met twee medeklimmers de top van dezelfde berg als zijn vader. Een prestatie omdat tijdens deze beklimming maar liefst acht klimmers uit een andere team verongelukten.

Ronald Naar

Zijn volledige naam was Ronald Edwin Naar. Hij is op 19 april 1955 in Den Haag geboren en op 22 mei 2011 tijdens de beklimming van de Cho Oyo overleden. In de jaren zeventig beklom hij diverse wanden in de Alpen, waarna hij zich in de tachtiger jaren uitsluitend richtte op 's werelds hoogste bergtoppen. Zo heeft hij onder andere op de top van Nanga Parbat, Mount Everest en Broad Peak gestaan. Over het behalen van de top van de Nanga Parbat ontstonden twijfels. Mede door cameraman Frank Moll, die beweerde dat Ronald Naar de top nooit heeft behaald. Uiteindelijk is het tot een rechtszaak gekomen en won hij het in hoger beroep.

Hij heeft verschillende prestaties op zijn naam staan. Hij beklom als eerste Nederlander de Eiger Nordwand, Mont Blanc en de Seven Summits en skiede als eerste Nederlander naar de Zuidpool. Daarnaast heeft hij alle vierduizenders en hogere toppen van Zwitserland beklommen en ging op expeditie naar Groenland en besneeuwde bergtoppen in tropische gebieden.

Eric Arnold

De Nederlandse bergbeklimmer Eric Arnold haalde op 20 mei 2016 de top van de 8848 meter hoge Mount Everest. Hij had al vijf keer eerder een poging ondernomen. Tijdens de afdaling ging het mis. Hij had last van hoogteziekte en is hieraan overleden. Hij was slechts 35 jaar oud. Een jaar daarvoor was hij net aan de dood ontsnapt. Hij was aan het klimmen in het Himalaya-gebergte toen Nepal werd verrast door een grote aardbeving. Door deze aardbeving ontstonden lawines en wonder boven wonder werd hij niet bedolven.

Nog in leven zijnde bergbeklimmers (anno 2020)

Gelukkig zijn een aantal bekende bergbeklimmers nog in leven. Hieronder vallen onder andere onze Nederlandse vrouwelijke alpinist Katja Staartjes en Reinhold Messner, de man die alle achtduizenders heeft beklommen.

Reinhold Messner

Zijn volledige naam is Reinhold Andreas Messner. Hij is op 17 september 1944 in Brixen, Italië geboren. Op jonge leeftijd was hij al een talentvolle rotsklimmer. Vanaf 1970 begon hij met het beklimmen van de hoge toppen. Tussen 1970 en 1986 beklom hij alle veertien achtduizenders (bergen die hoger dan 8000 meter zijn). Samen met Peter Habeler beklom hij als eerst de Mount Everest, zonder zuurstof. Tevens heeft hij van alle zeven continenten (Seven Summits) de hoogste toppen beklommen.

Katja Staartjes

Zij is op 11 maart 1963 geboren en presteerde op 13 mei 1999 om als eerste Nederlandse vrouw de top van de Mount Everest te bereiken. In de jaren 80 behoorde ze tot de nationale selectie in de atletiek. Uiteindelijk heeft ze zich helemaal op de bergsport gericht. De toppen die zij heeft bereikt, variëren in hoogte van 6000 meter tot 8848 meter.

Junko Tabei

Zij is een Japanse bergbeklimster die op 23 mei 1939 is geboren. Zij presteerde het als eerste vrouw om de top van de Mount Everest te bereiken. In 1975 volgde ze met een groep vrouwen de route die Edmund Hillary en Tenzing Norgay hebben gelopen om de top te behalen. Tijdens deze beklimming werd de groep door een lawine verrast, maar Junko Tabei heeft het toch gepresteerd om de top te bereiken. Een jaar later heeft ze de Seven Summits op haar naam geschreven en is daarbij de eerste vrouw die deze prestatie heeft behaald.

Wilco van Rooijen

Wilco van Rooijen is ook een Nederlands bergbeklimmer. Hij is op 25 november 1967 in Utrecht geboren. Hij heeft veel beklimmingen op zijn naam staan. In 2004 klom hij via de noordkant de top van de Mount Everest, zonder extra zuurstof. De K2 is voor hem een berg die tot twee keer toe bijna zijn dood betekende. In 1995 werd hij door steenslag getroffen en raakte daardoor zwaar gewond. In augustus 2008 ondernam hij wederom een poging om K2 te beklimmen. Op de terugtocht verdwaalde hij en werd hij vermist. Na drie dagen werd hij door zijn teamgenoot Cas van de Gevel en sherpa Pemba gevonden. Hij had derdegraads bevriezingsverschijnselen aan zijn tenen. Het lukte hem wonderwel om op eigen krachten naar het basiskamp te lopen! Uiteindelijk is hij al zijn tenen kwijtgeraakt. Ondanks dit presteerde hij er in om in 2011 de laatste top van de Seven Summits te halen.

Bart Vos

Hij is op 7 juli 1951 geboren. Hij heeft in 1984 meegedaan aan de expeditie om de top van de Mount Everest te beklimmen. Volgens eigen zeggen is hij de eerste Nederlander die de top heeft behaald. Dit wordt door de klimwereld betwijfeld.

Evert Heintz

De in 1975 geboren Evert Heintz is een ervaren bergbeklimmer. In 2002 viel hij tijdens een beklimming in een diepe gletsjerspleet. Wonder boven wonder wist hij daar op eigen kracht uit te komen. Op 8 november 2016 is zijn boek Een leven lang FLOW uitgekomen. Naast bergen beklimmen is hij ook druk met onder andere het coachen van zowel particulieren als medewerkers in het bedrijfsleven op onder ander het gebied van stressbeheersing.

De achtduizenders

Deze bergen liggen allemaal in Azië en vallen onder de Himalaya en het Karakoramgebergte. Ze variëren in hoogte van 8027 meter tot 8850 meter. De Himalaya - ook wel Himalyagebergte genoemd - is 2400 km lang, tussen de 150 en 280 km breed en heeft een oppervlakte van ongeveer 600.000 km². De landen Afghanistan, India, China, Pakistan, Myanmar, Nepal en Bhutan vallen onder dit gebergte. Onder het Karakoramgebergte vallen Pakistan, India, China (Tibet en Sinkiang) en Afghanistan.

Berg Gebergte Hoogte
Shisha PangmaHimalaya8027 m
Gasherbrum IIKarakoram8035 m
Broad PeakKarakoram8047 m
Gasherbrum I (wordt ook wel Hidden Peak genoemdKarakoram8068 m
Annapurna IHimalaya8091 m
Nanga ParbatHimalaya8126 m
ManasluHimalaya8163 m
DhaulagiriHimalaya8167 m
Cho OyuHimalaya8201 m
MakaluHimalaya8462 m
LhotseHimalaya8516 m
KangchenjungaHimalaya8586 m
K2Karakoram8611 m
Mount EverestHimalaya8850 m

Seven Summits

Hiermee worden de zeven hoogste bergtoppen van elk continent bedoeld. Er is een speciale lijst waarop de namen van de Seven Summiteers - dat zijn de personen die alle zeven toppen hebben geklommen - worden bijgehouden. In totaal staan anno 2020 416 personen op deze lijst, waarvan tien Nederlanders. Een aantal hiervan zijn: Ronald Naar, Wilco van Rooyen en Adriaan Wessels.

Berg Continent Hoogte
Puncak Jaya of CarstenszpiramideOceanië (groot aantal eilanden in de Grote of Stille Oceaan4.884 m
VinsonbergAntarctica4.892 m
ElbroesEuropa5.642 m
KilimanjaroAfrika5.892 m
DenaliNoord-Amerika6.190 m
AconcaguaZuid-Amerika6.962 m
Mount EverestAzië8.848 m

Afval Mount Everest

Bergbeklimmers laten tijdens hun zware klim bewust of onbewust afval en uitwerpselen achter op de Mount Everest. Dit is een doorn in het oog van de Nepalese autoriteiten. In 2016 is er al een wet aangenomen, waaruit blijkt dat afval meegenomen moet worden. Wie dat niet doet, kan een boete riskeren. Daarom worden bergbeklimmers en hun sherpa's vanaf 2017 verplicht gesteld om afval mee terug te nemen. Voor iedere kilo afval die ze mee terugnemen krijgen ze 2 euro. Maar als ze niet tenminste 8 kilo mee terugnemen, krijgen ze een boete van minimaal 3.500 euro (2020)

Lees verder

© 2015 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De omstreden hoogte van de Mount EverestDe omstreden hoogte van de Mount EverestMount Everest, de godin-moeder van de wereld. Een kolos op de grens tussen Nepal en China (Tibet). Het blijft echter gis…
Kosten Mount Everest beklimmenKosten Mount Everest beklimmenMet zijn 8848 meter hoogte is de Mount Everest de hoogste berg op aarde. Edmund Hillary en de Tenzing Norgay zijn de eer…
Heinrich Harrer en de verboden stad Lhasa in TibetHeinrich Harrer en de verboden stad Lhasa in TibetIn 1938 was Heinrich Harrer een van de vier mannen die de North Face van Eiger in de Zwitserse Alpen succesvol wist te b…
Mount Everest (hoogste berg ter wereld)Mount Everest (hoogste berg ter wereld)Op de grens tussen Nepal en China, gelegen in het Himalayagebergte ligt de Mount Everest. Het Himalayagebergte ontstond…

Veilig sporten met rugpijnVeilig sporten met rugpijnPijnloos kunnen sporten is heel erg welkom voor de geoefende sporter. Heerlijk tot het uiterste kunnen gaan, zonder pijn…
Wat is eSports?Games zijn niet meer weg te denken uit de samenleving. Anno 2015 zijn er immers heel veel mensen die gamen. Onderzoek he…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ©ottergraafjes
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mount_Everest
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Achtduizender
 • http://www.zoekenvindalles.nl/topics/Alpinisten-Bergbeklimmers-Lijst-met-Informatie/1344
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Reinhold_Messner
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronald_Naar
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Toni_Kurz
 • Boek Witte Spin van Heinrich Harrer
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Harrer
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/George_Mallory
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Andrew_Irvine_%28bergbeklimmer%29
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Alex_Lowe
 • http://nos.nl/artikel/2102682-vondst-lichaam-op-berg-bijzonder-maar-niet-uniek.html
 • http://www.dailymail.co.uk/news/article-3568403/Bodies-elite-climber-cameraman-melting-glacier.html
 • http://www.nu.nl/buitenland/4265315/nederlandse-bergbeklimmer-eric-arnold-35-overleden-mount-everest.html
 • http://bergwijzer.nl/nieuws/mount-everest-vervuild-door-afval-en-uitwerpselen
 • http://nos.nl/artikel/2165525-nepal-vraagt-hulp-klimmers-bij-grote-schoonmaak-mount-everest.html
 • http://7summits.com/info/7stats/statistics_all_basic.php
Ottergraafjes (212 artikelen)
Laatste update: 05-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.