Veilig sporten met rugpijn

Veilig sporten met rugpijn Pijnloos kunnen sporten is heel erg welkom voor de geoefende sporter. Heerlijk tot het uiterste kunnen gaan, zonder pijn te lijden, is immers erg belangrijk voor wie veel sport. Allerlei lichamelijke kwaaltjes kunnen spijtig genoeg de sportbeoefening hinderen. Een voorbeeld van een dergelijk kwaaltje is rugpijn. Rugpijn kan onschuldig zijn, maar eveneens ook heel pijnlijk waardoor sporten ongezond en onveilig kan worden. Zwemmen, fietsen en wandelen zijn uitstekende sporten voor de rugspieren. Minder veilig en gezond voor de rug zijn gewichtheffen of roeien.

Sporten: ontspannend en plezierig

Regelmatig sporten wordt door alle dokters aangeraden om de conditie en de gezondheid op peil te houden. Té intensief sporten is helemaal niet nodig. Twee of drie keer een half uurtje tot een uurtje sporten werkt al heel goed. Sport moet een plezier zijn en blijven. Eveneens moet het dienen als ontspanningsmethode in de drukke hectische dagen. Fysieke hinder, zoals rugpijn, kan een serieuze handicap zijn bij de plezierige beleving van je sportactiviteit.

Veilige sporten om te beoefenen bij rugpijn

Wandelen of lopen

Wandelen is een hele goede sport indien je rugklachten hebt. Je hoeft zelfs niet traag te wandelen. Wandelen houdt je lichaam in beweging en vermijdt stramme spieren. Het parcours van je wandeling kan je zelf bepalen. De ene keer wandel je op een vlak parcours en de andere keer zoek je iets meer heuvels of de bossen op. Lopen is fysiek meer veeleisend dan wandelen. Je gewichten worden er immers zwaar mee belast. Toch is het veelal geen probleem als je rugklachten hebt. Een zachte bosgrond of een Finse piste zijn de ideale ondergronden om te gaan lopen.

Fietsen

Fietsen wordt positief ervaren door rugpatiënten. Zorg voor een juiste houding van het zadel en let erop dat je met een rechte rug fietst. Fiets bij voorkeur in een rustig tempo en stap geregeld eens af om even te wandelen.

Rollerbladen/skeeleren

Rollerbladen heeft weinig impact op de rugspieren. Je werkt aan je conditie zonder de rugspieren al te zwaar te belasten. Bovendien train je automatisch de rug- en buikspieren door het lichaam in evenwicht te houden op de rollerblades.

Zwemmen

Rugzwemmen is een ideale training omdat je rugspieren worden getraind en de wervelkolom in een centrale positie blijft. Je lichaam wordt gedragen door het water. De crawl-zwemtechniek is een aanrader. De zwemtechnieken schoolslag en vlinderslag vermijd je best omdat je een te holle houding aanneemt van je lage rug.

Dansen

Dansen kan zowel goed als slecht zijn voor je rugspieren. Lijndansen, volksdansen en salsa worden goed verdragen door dansers met rugklachten. Ballet, hiphop en intensieve aerobics-oefeningen zijn uiteraard te vermijden.

Onveilige sporten

Wielrennen

Wielrennen zorgt voor extra veel druk op de tussenwervelschijven. Je zit een hele tijd voorovergebogen wat heel nefast is voor de rugspieren. Fietsen is best mogelijk, maar dan aan een rustig tempo zodat je je lichaam en rug niet te zwaar belast.

Bron: Simon, PixabayBron: Simon, Pixabay
Skiën
Bij het skiën worden je rugspieren heel intensief belast. De zwarte en rode pistes zijn enorm belastend. Daarnaast kan je tijdens het skiën zwaar vallen, met een groot risico op (rug)kwetsuren en lichamelijke letsels.

Roeien en gewichtheffen

Deze twee sporten zijn heel belastend voor de tussenwervelschijven. Bij roeien belast je de wervelkolom door het voortdurend buigen en strekken ervan. Gewichtheffen is, naast de belasting voor de tussenwervelschijven, ook erg belastend voor de facetgewrichtjes.

Sporten met rugpijn: doen of niet?

Afhankelijk van het soort sport en de pijn die je voelt, moet je een beslissing maken of sporten met rugpijn wel nog veilig en gezond is. In de meeste gevallen is (matig) sporten toch gezond bij rugpijn. Toch kan het in een aantal gevallen echt aan te raden zijn om te stoppen met sporten.

Sport is veilig bij onschuldige rugpijn

Bij onschuldige rugpijn flakkert de rugpijn met periodes weer op. Onschuldige rugpijn is er ook wanneer je rugpijn hebt door te lang stil te zitten of door te lang een zelfde houding aan te nemen. In vele gevallen zal de rugpijn verbeteren wanneer je in beweging bent. Sporten is dus veilig wanneer je één van deze symptomen herkent. Indien je echter niet zeker bent of twijfelt, dan kan je steeds contact opnemen met een arts of kinesitherapeut.

Niet veilig bij hevige en ernstige rugpijn

Stoppen met sporten is aangeraden wanneer je constante en uitstralende rugpijn hebt naar andere ledematen. Het is eveneens af te raden wanneer je net gevallen bent. Verminderde kracht of een tintelend gevoel in je benen zijn ook redenen om onmiddellijk te stoppen met sporten. Doorgaans ondervinden sporters heel snel het verschil tussen een aanvaardbare rugpijn (verder sporten) of een ernstige rugpijn, waarmee je beter direct stopt met sporten.

Drie tips om veilig te sporten met rugpijn

  • Sporten met rugpijn is niet aan de orde. Pijn is een signaal waarbij het lichaam aangeeft dat de pijndrempel overschreden is. Beweeg je dus telkens onder de pijngrens van je lichaam, om zo rugpijn te voorkomen.
  • Indien je toch rugpijn hebt, dan kies je beter tijdelijk voor sporten die de gewrichten niet belasten. Zwemmen, wandelen en yoga zijn hier mooie voorbeelden van.
  • Rugpatiënten doen er goed aan om recreatief te sporten, buiten competitieverband. Wedstrijden vereisen immers heel wat van je lichaam. Indien je niet in competitieverband speelt, heb je gemakkelijker de mogelijkheid om al eens een training over te slaan.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kan je rugklachten verlichtenHoe kan je rugklachten verlichtenWie veel aan zijn bureau zit, kent het probleem: de rug schreeuwt om verlichting. Maar welke sport kan rugpijn verlichte…
Mogelijkheden om gratis te sportenMogelijkheden om gratis te sportenBij sporten denken veel mensen aan betaald sporten, zoals in een sportschool of een zwembad. Een veel genoemd excuus om…
Calorieverbruik sportDat sporten het calorieverbruik aanzienlijk verhoogt, is algemeen bekend. Maar hoeveel kcal verbrand je nu eigenlijk per…
Hoe kun je sporten tijdens een hittegolf?Hoe kun je sporten tijdens een hittegolf?Wanneer jij regelmatig wilt sporten, kan het ook goed zijn dat je te maken krijgt met een hittegolf. Hoe kun je blijven…

Fitness: Tips om vol te houdenFitness: Tips om vol te houdenRuim 3.000.000 volwassen personen in ons land doen aan fitness, dit is zo'n 20% van de Nederlanders, waarvan tweederde l…
Bekende bergbeklimmers (alpinisten)Bekende bergbeklimmers (alpinisten)Het beklimmen van bergen wordt al heel lang door de mens gedaan. De uitdagingen gaan steeds verder. Zo slaagden Reinhold…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PavlaTondl, Pixabay
  • Gezondheid.be, http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=7685, 27 september 2015
  • Dorsoo.nl, http://www.dorsoo.nl/blog/slaaptips-rugtips/16-rugvriendelijke-sporten, 27 september 2015
  • Medicinfo.nl, http://www.medicinfo.nl/%7B59ab5939-7de5-4397-8b25-2ce028bfc27c%7D, 27 september 2015
  • Afbeelding bron 1: Simon, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.