Fitness: Tips om vol te houden

Fitness: Tips om vol te houden Ruim 3.000.000 volwassen personen in ons land doen aan fitness, dit is zo'n 20% van de Nederlanders, waarvan tweederde lid is van een sportschool. Ons land telt circa 1650 sportscholen en een gemiddelde sportschool heeft ongeveer 1600 abonnees. In totaal brengen de leden op jaarbasis ruim 200 miljoen bezoeken aan de sportschool. 75% gaat minimaal een keer per week fitnessen, de overige 25% gaat dus minder vaak of haken zelfs af en gaan helemaal niet meer. Dit komt neer op zo'n 500.000 mensen. Ben jij ook een van die mensen die is afgehaakt of te weinig gaat, maar wil je eigenlijk volhouden? Dan zijn er een aantal tips die het wellicht makkelijker voor je maken om door te zetten en te blijven gaan.

Breng je doelen duidelijk in kaart

Je bent ooit om een bepaalde reden begonnen met fitness. Dit kunnen er verschillende zijn, zoals:
 • Je wil afvallen
 • Je wil sterkere spieren
 • Je wil een betere conditie
 • Je hebt een zittend beroep en je komt niet aan beweging toe

Wat was jouw reden toen je je inschreef bij een fitnesscentrum? En wat zou je kunnen doen om dit doel alsnog te behalen? Als je voor jezelf een doel voor ogen hebt, is het makkelijker om jezelf te motiveren om de stap naar de sportschool te zetten dan wanneer je er ‘doelloos’ rondhangt.

Sport op vaste tijden

Pak je agenda erbij en plan je bezoekjes aan de sportschool in, zoals je dat met je andere afspraken ook doet. Kijk wanneer je er tijd voor hebt of kunt maken en noteer het! Je zal merken dat gedachten als “een keertje overslaan kan geen kwaad” of “ik heb geen zin, ik ga morgen wel” minder de kans krijgen, wanneer je het voornemen om te gaan fitnessen vastlegt en behandelt als een andere afspraak. Naar de sportschool gaan is een afspraak, maar dan met jezelf.

Maak van fitness een gewoonte

Deze tip sluit aan op de vorige. Maak van een paar keer per week sporten een gewoonte. Zorg dat het net zo vanzelfsprekend wordt als boodschappen doen, afspreken met je vrienden of naar je werk gaan. Een mens is een gewoontedier, dus wanneer jij er een gewoonte van maakt om een paar keer per week te gaan trainen, zal dit op een gegeven moment bij jou en jouw leven horen.

Begin niet te fanatiek

Dit is voor veel mensen een valkuil. Ze hebben iets in hun hoofd en gaan er dan volledig voor. Dat wil zeggen, ze hebben een abonnement afgesloten op de sportschool en zijn daar vervolgens meerdere keren per week te vinden en doen in hun beginnersenthousiasme te veel in een keer. Als je geen sporter bent en voor het eerst de stap zet om te gaan sporten, begin dan bijvoorbeeld eens met een kwartier en bouw dit langzaam op. Op deze manier is het goed vol te houden en is de kans dat je de volgende keer met plezier gaan aanzienlijk groter dan wanneer je meer doet dan je eigenlijk aankunt. Je brandt jezelf op, krijgt last van pijntjes en dit maakt het er niet leuker op. Geen wonder dat je motivatie dan als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Zie sporten als een moment voor jezelf

In het drukke leven van tegenwoordig komen veel mensen nauwelijks aan zichzelf toe. Als jij ook iemand bent die af en toe even alleen met zichzelf bezig wil zijn, gebruik hier dan de sportschool hiervoor. Deze tijd is alleen voor jou. Laat alle stress en zorgen los en ga lekker aan de slag. Zet muziek die je fijn vindt op een mp3-speler en doe lekker je eigen ding.

Maak het zo leuk mogelijk

Misschien ben je juist iemand die deze tijd liever gebruikt voor gezelligheid of voor iets sociaals. Zoek uit wat je kunt doen om het leuk te maken. Bouw afwisseling in in je schema, ga eens voor een groepsles Zumba of zweet samen met andere leden tijdens een spinningles. Heb je misschien iemand in je omgeving die ook naar de sportschool wil? Het kan enorm motiverend zijn om samen te gaan. Zo kun je gezelligheid combineren met het bereiken van je doel. Doe wat voor jou werkt en waar je je prettig bij voelt.

Verwacht niet teveel

Verwacht niet teveel, niet van jezelf, maar ook niet van het resultaat op korte termijn. Zorg dat je verwachtingen realistisch en haalbaar zijn. Je kunt niet verwachten dat je na een paar weken al resultaat ziet. Je zal alleen maar teleurgesteld raken wanneer je deze illusie wel hebt. Focus je eerst op het bewegen, het inbouwen en het leuk maken van fitness. Als dit is gelukt en je houdt vol, dan volgen de resultaten echt wel!

Vier je successen en beloon jezelf

Stel iets wat je leuk vindt in het vooruitzicht als je jezelf hebt verbeterd of na een bepaalde periode. Ben je een maand lang trouw naar het fitnesscentrum gegaan op de van tevoren met jezelf overeengekomen tijdstippen? Super! Sta hier bij stil en vier dit. Je mag echt trots zijn op jezelf. Lukt het je na enige tijd om in plaats van een kwartier vijfentwintig minuten te trainen? Ook dit is zeker een beloning waard.
© 2015 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met touwtjespringen, tips!Touwtjespringen is een goede manier om vet te verbranden. Het makkelijke is dat je dit niet per sé in de sportschool hoe…
Fitness thuis: oefeningen met lichaamsgewichtFitness thuis: oefeningen met lichaamsgewichtGeen tijd of geld voor fitness bij de sportschool? Het is helemaal niet nodig om naar de sportschool te gaan om er goed…
Hoe vind je een sportschool die bij je past?Hoe vind je een sportschool die bij je past?Wanneer je naar de sportschool besluit te gaan, kan het nog best lastig zijn om er eentje te kiezen die bij je past. Let…
Sportschool en fitness voor senioren en ouderen van 50-plusOns land kent veel sportscholen en fitness centra, al dan niet aangesloten bij één van de talrijke landelijke organisati…

Voetbal zonder balVoetbal zonder balIn deze moderne tijd is er veel speelgoed voorzien van een batterij of een stekker. Of we denken dat voor het spelen van…
Veilig sporten met rugpijnVeilig sporten met rugpijnPijnloos kunnen sporten is heel erg welkom voor de geoefende sporter. Heerlijk tot het uiterste kunnen gaan, zonder pijn…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
 • http://www.fitmagazine.nu/de-fitnessbranche-trends-ontwikkelingen/
 • http://listicle.nl/2014/12/7-redenen-om-wel-naar-de-sportschool-te-gaan/
 • https://www.greengypsy.nl/sporten-volhouden/
 • http://selsa.nl/sporten-volhouden/
 • http://fitness-plaza.nl/motivatie/fitnessen-volhouden
 • http://www.urbanlotus.nl/sporten-volhouden.html
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 28-09-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.