Afvallen met touwtjespringen, tips!

Touwtjespringen is een goede manier om vet te verbranden. Het makkelijke is dat je dit niet per sé in de sportschool hoeft te doen, maar ook lekker thuis kan doen! Een goedkoop alternatief om vet te verbanden dus! Waar vroeger nog wel eens ‘gek’ werd gedaan over jongens die touwtjespringen, is dat tegenwoordig heel normaal! Voor kinderen een leuke bezigheid en voor volwassenen een ideale work-out! Touwtjespringen is heel effectief wanneer het gaat om het verbeteren van je kracht, snelheid, coördinatie en uithoudingsvermogen. Sporters zoals boksers trainen dagelijks intensief en touwtjespringen komt ook in hun schema naar voren. Zo is touwtjespringen een goede work-out om op te nemen in de warming-up.

Hoe verbrand je vet?

Touwtjespringen is een ideale manier om vet te verbranden. Het aantal calorieën wat je kunt verbranden is hoog. Wanneer je zo’n halfuur touwtjespringt, kun je al gauw 250 tot 300 calorieën kwijt raken (dit ligt ook aan je eigen gewicht). Je kunt het aantal verbrande calorieën zelf bijhouden door een metertje aan te schaffen en die aan je broek of shirt bevestigen. Een goede motivatie!

Hoe te beginnen?

Het uitoefenen van deze sport kan prima in de sportschool. In sportscholen lopen vaak medewerkers die jou, betaald of onbetaald, kunnen helpen met een trainingsschema en jou goede tips kunnen geven met betrekking tot je work-out. Deze medewerkers zullen een schema opstellen die past bij jouw doel en jouw gewicht. Op die manier kun jij vet verbranden volgens een ritme dat het beste bij jou past.

Wil je liever thuis touwtjespringen? Dan kun je denken aan een kwartier per dag. Dit kun je langzaam uitwerken naar 20 of 30 minuten per dag. Wanneer het te intensief wordt is het aan te raden om tussendoor korte pauzes te nemen of af te wisselen met andere sporten. Denk aan wat oefeningen op een matje in de woon- of slaapkamer, zoals rug- en buikoefeningen of een stukje wandelen of fietsen.

Waar op te letten?

Belangrijk om te weten is dat je het beste rustig kunt beginnen met het uitoefenen van deze sport. Je lichaam is er niet aangewend en wanneer je te snel begint en te veel wilt doen kan dit leiden tot blessures en overbelasting. Ook kan je motivatie om verder te gaan, vol te houden en je doel te bereiken sterk verminderen. Dat zou zonde zijn! Jouw lichaam vertelt jou wat je aan kan. Voel je andere pijn dan spierpijn? Dan zijn je spieren hoogstwaarschijnlijk overbelast. Belangrijk is om dan rust te houden en wanneer je van deze klachten af bent weer rustig te beginnen. Mocht je last blijven houden van deze klachten, dan is het sowieso raadzaam om langs te gaan bij je huisarts of een fysiotherapeut.

Ook is het belangrijk om de juiste houding aan te nemen. Wanneer je krom staat kun je op een gegeven moment last krijgen van je rug. Het beste is om rechtop te staan.

Hoe kun je het volhouden?

Hieronder staan een aantal tips die jou kunnen helpen bij het volhouden:
  • Zet leuke muziek op waar jij energie van krijgt. Voor de één is dit bijvoorbeeld dance-muziek en voor de andere pop-muziek.
  • Vraag aan je omgeving of er personen zijn die met jou tegelijkertijd willen touwtjespringen. Op die manier kun je elkaar motiveren en kijk je minder snel op de klok.
  • Geef jezelf een complimentje als je het hebt volgehouden. Jezelf te vriend houden is belangrijk!
© 2013 - 2024 W-mdr90, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen door middel van touwtjespringenAfvallen door middel van touwtjespringenWie af wil vallen, dient behalve op voeding ook goed te letten op lichaamsbeweging. Sporten is erg belangrijk. Om kilo's…
Touwtjespringen voor je conditieTouwtjespringen voor je conditieTouwtjespringen is niet het eerste waar je aan denkt als je een conditie wilt opbouwen. Toch is het een makkelijke en go…
Hoe kun je afvallen met touwtje springen?Hoe kun je afvallen met touwtje springen?Touwtje springen is niet alleen leuk voor de jeugd. Afvallen met touwtje springen is namelijk heel erg goed mogelijk. Je…
Afvallen met touwtje springenAfvallen met touwtje springenTouwtje springen kinderachtig? Natuurlijk niet! Steeds meer mensen kopen een springtouw om lekker actief te zijn. Het is…

Officiële onderscheidingen - ElfstedenkruisjeOfficiële onderscheidingen - ElfstedenkruisjeHet Elfstedenkruisje is een van de officiële onderscheidingen die je bij officiële gelegenheden mag opspelden. De schaat…
Ruitersportmerk EquilineHeel wat ruitersportmerken hebben inmiddels opgemerkt dat mode en trends steeds belangrijker worden in deze sport. Steed…
W-mdr90 (35 artikelen)
Gepubliceerd: 19-03-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.