Voetbal zonder bal

Voetbal zonder bal In deze moderne tijd is er veel speelgoed voorzien van een batterij of een stekker. Of we denken dat voor het spelen van een spel altijd een dure uitrusting nodig is. Maar dat is lang niet altijd het geval, soms kun je met heel eenvoudige middelen een spannend spel spelen. Wat je nodig hebt? Soms zijn een paar kiezelstenen voldoende voor het spelen van 'voetbal met stenen'.

Spelletjes

Mensen spelen graag spelletjes, ze zoeken graag wat competitie en vinden het spelen bovendien gezellig. Kinderen spelen de werkelijkheid. Ze oefenen in vaardigheden die ze in hun volwassen leven nodig zullen hebben, al zijn ze zich daar meestal niet echt van bewust. Soms zelfs veranderen de eisen van de maatschappij en herken je in een spel al niet eens meer welke noodzakelijke vaardigheid werd getraind. Dat is niet erg, een spel mag ook gewoon leuk zijn, of een manier om elkaars vaardigheden te meten. En dat geldt ook voor het voetbal zonder bal, het scoren met stenen, of welke naam je ook aan dit spel zou willen geven. Een beetje wiskundig inzicht, begrip van wat meetkunde en effecten van bewegende objecten, dat kan wel handig zijn.

Het speelveldHet speelveld

Materiaal voor stenenvoetbal

Je hebt voor dit spel maar weinig nodig. Met een paar kiezelstenen en een gladde vloer heb je het belangrijkste al in huis. Of in huis, je kunt het spel beter buiten spelen, op de speelplaats, stoep of terras. Met stoepkrijt kun je een speelveld uitzetten in de vorm van een voetbalveld, maar natuurlijk veel kleiner. Een meter lang, een halve meter breed is een prima maat – maar groter of kleiner mag ook. Teken een middellijn met een cirkel, en aan de kop van de korte kant teken je goals. Maak de goals niet te klein of te groot, bijvoorbeeld 20 centimeter.

Het speelveld met de drie kiezelstenenHet speelveld met de drie kiezelstenen
Binnen de middencirkel leg je drie kiezelstenen. Dat is alles wat je nodig hebt.

Bedoeling van het spel

Het is de bedoeling dat je binnen de afgesproken tijd zoveel mogelijk doelpunten maakt. En je maakt een doelpunt door een kiezelsteen in de goal te spelen. Dat klinkt gemakkelijker dan het is.

De speelsteen moet tussen de twee andere door worden gespeeldDe speelsteen moet tussen de twee andere door worden gespeeld

Spelregels

  • De speler die aan de beurt is speelt een van de kiezelstenen. Spreek af of je dit met de hand of met de voet mag doen. De steen moet altijd tussen de twee andere stenen door en mag dus nooit rechtstreeks in de goal worden gespeeld. Het maakt hierbij niet uit welke steen je speelt, als deze maar tussen de twee andere doorgaat. In de praktijk wissel je dus regelmatig van speelsteen.
  • Wordt de steen volgens de regel gespeeld, dan mag deze speler nog eens spelen, en kan op deze manier de stenen richting goal spelen, en hopelijk scoren. Na het scoren gaan de stenen terug naar de middencirkel en is de andere speler aan de beurt.
  • Wordt een steen niet tussen de twee andere door gespeeld, dan is de beurt over en is ook de andere speler aan de beurt.
  • Als de steen buiten het speelveld komt, dan is de steen ‘uit’, net als bij een regulier partijtje voetbal. De beurt gaat dan naar de andere speler. Deze speelt vanaf de zijlijn, op de plaats waar de steen ‘uit’-ging, met deze steen verder.
  • Bij het begin van het spel, of bij het hervatten na een doelpunt mag niet in één keer worden gescoord.
  • Na de spelhervatting als de steen uit was, mag niet in één keer worden gescoord.

Effect

Spelen met een effectSpelen met een effect
Het is natuurlijk slim om de stenen zo te spelen, dat de stenen goed komen te liggen om door te gaan. Speel jij of de tegenstander te zacht, dan komen de stenen soms op één rij te liggen. Dat is zo onhandig, dat je de speelsteen nooit tussen de twee andere door kunt krijgen. Door je voet in het speelveld te zetten mag je ook de speelsteen via die voet spelen. Je beweegt de speelsteen dus tegen je voet, waarna de steen als het goed is tussen de twee andere stenen door beweegt. Je speelt dus met een soort van effect. Hierbij mag die bewuste voet uiteraard niet bewegen. Eventueel kun je afspreken dat je in plaats van een voet een klein latje gebruikt, dat je dan wel goed en onbeweeglijk vast moet houden.

Binnenshuis

Als het weer tegenzit, dan kun je dit spel natuurlijk ook binnenshuis spelen. Om de vloer of de tafel te beschermen kun je beter dan geen kiezenstenen gebruiken. Kleine blokjes doen het dan ook prima, maar zelfs papierpropjes zijn heel bruikbaar. Voor de veiligheid van de spullen binnen zijn papierpropjes, of bolletjes wol of iets dergelijks zelfs aan te bevelen!
© 2015 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spelen van baby af aanVeel mensen weten niet dat je al vanaf heel jonge leeftijd kan beginnen met spelen met je kindje. Het is vaak goed voor…
Dora spelletjes – Educatieve spelletjes voor kinderenDora spelletjes zijn de favoriete educatieve spelletjes van kleine kinderen. Dora is een heel bekende cartoon op televis…
Het spel: Vang de kurken!Het spel: Vang de kurken!De speelgoedwinkels puilen uit, het aanbod in speelgoed en spelletjes is nog nooit zo groot geweest. Al dat mooie, kleur…
Speelgoed, welk speelgoed is geschikt voor peutersSpeelgoed, welk speelgoed is geschikt voor peutersPeuters spelen heel veel, het is de belangrijkste bezigheid van een peuter. Wat is nu geschikt en veilig speelgoed voor…

Afvallen met Total Crunch fitnessapparaatTotal Crunch fitnessapparaat is een toestel dat je kan helpen met afvallen en met strakker worden. Met dit apparaat doe…
Fitness: Tips om vol te houdenFitness: Tips om vol te houdenRuim 3.000.000 volwassen personen in ons land doen aan fitness, dit is zo'n 20% van de Nederlanders, waarvan tweederde l…
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 21-04-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.